2008-07-16

Vägen bort...

Kommer FRA-lagen att påverka rättssäkerheten i Sverige?
- Inte mer än andra lagar, som vi redan har godtagit utan diskussion. Vi har till exempel i ett år kunnat telefonavlyssna människor utan misstanke om brott. Det innebär att vi går efter något annat än misstanke om brott – det vill säga hudfärg, religion eller något annat. (...)

Kan antagandet av FRA-lagen ses som en seger för terrorismen?
- Min tes har hela tiden varit att terrorismen är primitiv. Den kan skada oss på flera olika sätt, men det terroristerna aldrig kan göra är att ta över vår politiska demokrati. Demokratin är vårt främsta försvar mot terrorismen, och vårt främsta försvar mot alla odemokratiska, fascistiska eller extremistiska rörelser. Det är bara vi själva, som kan skada vår demokrati. Och det är vi besynnerligt nog i färd med att göra. Vi gör det som Usama Bin Ladin själv inte klarade av att göra.

Jan Guillou intervjuas på IDG.se»

8 kommentarer:

  1. Ja, efter att ha läst Opassande Emmas lista över inskränkningar som redan gjorts, utan diskussion, så inser man snabbt att demokratin monteras ned snabbare än snabbt. Varför tänker inte politiker som Guillo? Eller som dig, eller mig? Var går det snett? Tänker de alltid SYFTE och aldrig KONSEKVENS?

    SvaraRadera
  2. Oavsett vad kräket Jan säger kommer jag aldrig hålla med honom. Aldrig.

    SvaraRadera
  3. Oavsett vad kräket Jan säger kommer jag aldrig hålla med honom. Aldrig.

    Hur ska du du hantera saken ifall han säger att 1 plus 1 är 2?

    SvaraRadera
  4. anonym: Svensk och europeisk politik har blivit självuppfyllande. Att försöka hitta logik i den är lönlöst. Konsekvensen av förd politik är så amputerad från handling och belöning att de typ aldrig kommer att mötas igen.

    SvaraRadera
  5. Micke: Läste du inte vad jag skrev? Fel.

    SvaraRadera
  6. En viktig sak ska vi ha klart för oss och det är att politiker INTE TÄNKER, de lägger örat mot verkligheten (tågskenan) och lyssnar på opinionen, på intressegrupper, remissinstanser, rådgivare och allsköns övriga grupper av människor som vill ha sin sak tillgodosedd i den hemska verklighet de var och en lever i.

    De springer till Kungs och ber om beskydd.

    Tyvärr innebär den här formen av inkännande "avlyssning" (!), ett oerhört förvirrande, statiskt brus, där det blir svårt att ta ut någon som helst vettig kompassriktning för sin politik.

    Det är däför vi vanliga människor tvingas leva som på en tjurfäktningsarena, politiken (tjuren) och media (tjurfäktaren).


    /LUXD

    SvaraRadera
  7. Vi får inte glömma bort Picadorerna och bandriljärerna som kan ges diverse olika roller i detta illustra samhällspel.


    /LUXD

    SvaraRadera
  8. Den riktigt kinkige läsaren hittar givetvis läckor i denna samhällsallegori. ;-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.