2008-08-18

Allt är nytt, inget har förändrats...Nu finns nu SVT-klippet där ÖB Stig Synnergren sitter i tv och blåljuger om IB på Youtube. Året är 1973.

Då, liksom nu, duckar man i frågan om spaning mot svenskar. Då, liksom nu, använder man yttre hot för att motivera verksamhet som kommer att övervaka svenskar.

(Tipstack: Mr Profit)

5 kommentarer:

 1. Han svarar knappt på en enda fråga. Bara det är beundransvärt.

  SvaraRadera
 2. Reporter: Det sägs att den här organisationen registrerar folk i olika vänstergrupper, det talas om att de också registrerar socialdemokrater, känner ni till det?

  Stig: Vi registrerar inte Svenska medborgare.


  Som en liten fotnot vore det roligt för oss läsare att få en uppfattning om hur många Svenska medborgare som faktiskt registrerades. Alla kommer inte ihåg detta, lite fakta som visar hur fel ute Stig är (eller hur stor denna lögn är) skulle nog vara givande.

  SvaraRadera
 3. Och lill-fredrik försöker nu mopsa upp sig mot ryssland genom att inte bjuda på frukost, vi som är borgerliga lever nog längre med en annan regering. Henrik, please advise

  SvaraRadera
 4. Stig Synnergren glömde också påpassligt bort ett helt spionarkiv från åren 1946-65 som först -97 återkom under mystiska omständigheter. IB-chefen Birger Elmér medverkade på ett hörn. Det var han som i samband med att IB avvecklades överlämnade till Synnergren "spionarkivet som försvann".

  SvaraRadera
 5. Anledningen att ett helt spionarkiv bara "försvinner" handlar inte endast om mänsklig glömska. Man ville helt enkelt undvika debatt efter att Guillou och Bratt hade avslöjat IB i maj -73.

  Före arkivet brändes upp mikrofilmades det av IB-chefen Birger Elmér.

  Som siste man på skutan överlämnade Elmér mikrofilmerna till ÖB Stig Synnergren och IB avvecklades därefter.

  Närmare trettio år efteråt rapporterade FiB om efterspelet när det statliga betänkandet var klart om Rikets säkerhet och den personliga integriteten (SOU 2002:87)

  "... Domstolarnas tillämpning av lagreglerna har enligt kommissionens mening haft en avgörande betydelse för hur telefonavlyssningen kommit att utvecklas. I många fall har domstolarna låtit telefonavlyssningarna pågå under mycket lång tid utan att åtal väckts eller ens misstanken stärkts. Kommissionen pekar på fall där telefonavlyssning på detta sätt pågått i närmare tio år. Domstolar, åklagare och polis har tillsammans medverkat till att enskildas integritet kränkts på ett sätt som inte varit i överensstämmelse med lagstiftningens intentioner. Också tillsynsmyndigheterna JO och JK har genom att inte reagera mot rättsutvecklingen sanktionerat denna. "

  Varför glömdes spionarkivet bort av Synnergren? Jag menar att det inte var pga något slarv från hans sida. För betänkandet och de åtta rapporterna innehåller nämligen problemställningar som borde ha fått ögonbrynen att lyftas på de allra flesta.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.