2008-08-18

Galen höst

Jag försökte göra en snabb uppskattning av vad som är på gång i höst. Det är lite överväldigande.

Dels är FRA-frågan på väg att börja röra sig politiskt igen – och kräver opinionsbildning, aktivism och motstånd.

Lite senare i höst kommer nästa stora strid – om teledatalagringen.

I EU tycks alla bollar vara i luften samtidigt. Inom kort kommer frågan om reglering av bloggarna upp i plenum i Europaparlamentet.

Där skall dessutom det nya förslaget om avstängning av fildelare från internet snart behandlas. (Förra gången sänktes förslaget av Fjellner & Co, men nu är fransmännen på gång igen.)

Sedan gäller det att punktmarkera till exempel ACTA, den nya säkerhetsbyråkrati som EU håller på att bygga upp, lagstiftningen om åsiktsförbud, allt EU har för sig för att inskränka frihandeln, alla förslag om förmynderi och det krypskytte som bedrivs mot den fria rörligheten.

I dessa frågor handlar det dels om att informera och opinionsbilda – och dels om att försöka påverka de beslut som fattas, hands on.

Och som vanligt skall man inte förvänta sig att svenska media är det minsta intresserade av de saker som har koppling till EU. Vilket är lite märkligt, eftersom svenska folket kommer att tvingas leva med besluten och dess konsekvenser.

1 kommentar:

  1. Tolgfors har börjat kräva info om Georgienfrågan ifrån alla myndigheter som sorterar under Försvarsdepartementet, förutom från FRA. Sitt still i båten kanske? Var vänder vi oss 2010 som som är borgare?

    Please advise.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.