2008-08-25

Bubblare

Sverigedemokraterna håller sig kvar över 4-procentspärren i den senaste Sifo-mätningen. Vilket manar till eftertanke. Vad är det för slags värderingar som sprider sig i Sverige?

Men även gruppen "övriga" är intressant. Den har ökat från 1,5 till 2,1 procentenheter. Junilistan, FI med flera är ju nu för tiden bara promillepartier. Kan det vara Piratpartiet som börjar få luft under vingarna?

I så fall är det möjligen intressant inför EU-valet där det nästan är viktigare hur man lyckas mobilisera sina väljare än vilka opinionssiffror man hade innan. Och PP känns ju som ett parti fyllt av optimism och engagemang. Detta kan bli intressant.

45 kommentarer:

  1. Tror inte att det handlar så mycket om unkna värderingar som sprider sig, snarare att folk i gemen tröttnar på att de etablerade partierna inte tar tag i vissa frågor.

    Det finns - oavsett om det är rätt eller fel - en stor oro kring invandringen och den sk. integreringen, men så länge som de etablerade partierna vägrar att diskutera frågan och de som överhuvudtaget lyfter den stämplas som rasister och SS-medlemmar sp kommer SD (trots att de är en samling pellejönsar) bara att få fler och fler röster.

    SD kan gynnas nog av att andra partier lovar att frysa ut dem, det ger dem en underdog-stämpel. Att dessutom försöka utmåla SD som ett extremistparti när det snarare handlar om xenofobiska sossar hjälper inte heller.

    SvaraRadera
  2. Folk har nog blivit lite skärrade av det ökade våldet kriminella organisationer använder i Göteborg och Malmö. Nu har de tom börjat använda granatgevär för att skjuta mot lägenheter.

    Nya bombhot och skjutningar nästan varje dag.

    Då inte enns Moderaterna idag ses som ordningens parti kan nog SD låta lockande.

    ---

    Bland PP´s väljarkår finner man alt från nyliberaler till kommunister. dom får allt ta ställning till hur de skall rösta eller ev inte rösta i avgörande frågor om de kommer in i riksdagen.

    SvaraRadera
  3. Kandiderar inte Fjellner till EU eller varför skulle man få för sig att rösta på PP i det valet? Fjellner har gått från klarhet till klarhet i Bryssel känns det som.

    SvaraRadera
  4. Degis.

    Till skillnad från Piraterna har Fjellner en seriös politisk agenda som inte enbart går ut att moraliskt och juridiska rättfärdiga sin egen fildelning (obs inget fel med fildelnin, jag tycker lagen bör ändras så att man tillåter det, men piraterna är rätt mycket en intresseförening för fildelare). Fjellner har ju även andra frågor som han driver exempelvis har han haft modet att gå ut och försvara HBT-rättigheter. Fjellner inser också betydelsen av att vi verkligen ser till att ha ett starkt EU som kan agera i viktiga gränsöverskridande frågor som miljö och brottsbekämpning (samtidigt är han en av de skarpaste motståndarna till EU:s jordbrukspolitik i Euorpapparlamentet och hade det inte varit för honom hade politiken kunnat vara ännu mer skadlig). Skulle piraterna komma in skulle de sannolikt bli som junilistan och bara säga nej till allt. Rickard Falkvinge är ju till exempel (han har skivit det på sin blogg i alla fall!) mot Lissabonfördraget trots att det behövs för att EU skall kunna fungera efter Östutvidgningen. Det visar hur oförstående piraterna är när det kommer till EU-frågor.

    SvaraRadera
  5. bra att det påpekats men det förtjänar att sägas igen. Piratpartiet är ett EU-kritiskt parti och är därför inget seriöst val i valet till EP.

    Varför skall man rösta på ett parti som inte ens vill vara med?

    SvaraRadera
  6. "Varför skall man rösta på ett parti som inte ens vill vara med?"

    kanske för att man tillhör den majoritet av svenskar som inte vill vara med eler i vart fall inte ge EU total makt över oss?

    /Mike

    SvaraRadera
  7. Man bör också innan man överväger att rösta på Piratpartiet i valet till Europaparlamentet vara klar över vilken partigrupp som de kommer att sitta i.

    Det är partigrupperna som har inflytandet och det är rent utsagt meningslöst att rösta på ett parti som inte tillhör någon av de stora grupperna. EPP är den största och som svensk parlamentariker kan man där göra skillnad (Gunnar blev exempelvis nästan ordförande i den gruppen för ett år sedan).

    Min gissning är att Piraterna kommer att sätta sig i någon av de mindre partigrupperna exemeplvis i junilistans grupp (som de delar med abortmotståndare) eller i någon av vänstergrupperna (med oreformerade kommunister eller holländska miljöpartister).

    SvaraRadera
  8. Jag är definitivt EU-kritisk och röstade på Junilistan senast. Det var ju dock en helt bortkastad röst.

    Att rösta på PP känns ganska osäkert när Fjellner verkligen visat sig duglig och dessutom verkar dela PPs åsikter i integritetsfrågor.

    Att rösta på nymoderaterna till riksdagen lär jag inte göra dock, utan där har nog PP min röst.

    SvaraRadera
  9. Kan någon styrka med källa att Piratpariet är emot EU, dvs vill gå ur? Jag läser Falkvinges block samt besöker partiets hemsida ganska ofta och jag har aldrig hört något sådant.

    SvaraRadera
  10. Läs gärna mer på http://v2.joinfjellner.nu/?page=2&u_page=2&article=391

    SvaraRadera
  11. Men hallå. Fjellner kommer naturligtvis inte att byta från moderaterna till pp. Vill man ha in honom ska man rösta på moderaterna (så länge han inte står lägre än på plats 3 på deras lista.) Moderaterna har fyra ledamöter nu och kommer troligen att tappa en ledamot, men sannolikt inte två.

    SvaraRadera
  12. "Skulle piraterna komma in skulle de sannolikt bli som junilistan och bara säga nej till allt. Rickard Falkvinge är ju till exempel (han har skivit det på sin blogg i alla fall!) mot Lissabonfördraget trots att det behövs för att EU skall kunna fungera efter Östutvidgningen."

    Så du säger att Lissabonfördraget är ett måste för fortsatt EU samarbete? Sniffar du lim eller? Hört talas om en fri marknad utan EU? EU håller dessutom på att bli en centraliserad superbyråkrati som alla liberaler borde vilja gå ur...

    Btw: Go Go PP

    SvaraRadera
  13. Frågan man bör ställa är:

    Vad vill Piratpartiet uppnå i Europaparlamentet?

    Hur skall de få igenom sina förslag?

    Vilken partigrupp skall de sitta i?

    Vad tycker de centrala framtidsfrågorna:

    Utvidgningen och anpassningen av EU:s institutioner och beslutsregler för att hantera denya utmaningarna?

    Samarbetet kring de frågor som i dag ligger under den tredje pelaren?

    Bekämpning av gränsöverskridande problem som terrorism, trafficking och grov kriminalitet?

    Hur EU skall kunna stärkas på den globala arenan och tala med en röst i säkerhetspolitiska frågor (som Georgien)?

    Etc.

    Har aldrig hört Piratpartierna säga ett ord om dessa frågor. De är dock vardagen i Europaparlamentet och det är direkt oseriöst att säga "rösta på mig jag är för fri fildelning" om man inte kan svara på det frågor som ens arbete handlar om.

    SvaraRadera
  14. Hur ska man få igenom några förslag i EU parlamentet över huvud taget? Parlamentet har ju ingen initiativfunktion alls. Förslagen kommer från kommissionen. Tillstyrk eller avstyrk.

    SvaraRadera
  15. ...jag tror att robert är inne på helt rätt spår, problemet med invandrade personer adresseras inte på något vis av de etablerade partierna vilket leder till frustration.

    sd:s jönserier som har bäring på "rasblandning" och annat trams är så snurrigt så det nästan diskvalificerar sig självt. Den närmast inavel, som Guds ariska gåva i form av ölstinna, brölande, lågpannade snaggtyper förspråkar, leder till besvär. Kusingiften är frekventa i efterblivna kulturer och medför både gomspalt och mentala defekter. Något för de "ariska" att ta efter?

    Ibland tänker jag tanken att man kanske skulle rösta in sd i riksdagen bara för att tvinga de etablerade partierna att ta i frågan.

    Väljer sd att beskriva invandrarproblemen med inspiration av Huntington och Hirsi Al istället för Mengele så kommer de att göra ett brakval.

    SvaraRadera
  16. Många, även inom den akademiska världen, inser att att mångkulturalism inte fungerar.

    Någon analys från libertarianer (iofs är Ron Paul för stängda gränser och monokulturalism) om hur mångkulturalism skulle fungera i praktiken - med avseende på samhällsinstitutionernas agerande där oförenligheter står i konflikt med varandra och människor kommer i kläm - lär knappast finnas.

    Vidare innebär mångkulturell diskurs i den akademiska världen att majoritetskulturen är "strukturellt" förtryckande mot minoritetskulturen och alltid måste stå tillbaka, vilket även innebär att försök att försvara rådande (majoritets-)kultur vid en intressekonflikt stämplas som reaktionärt och kanske rasism.

    (Många oroas nog även av att västbashande mångkulturalism utnyttjas av minoriteter i kulturimperialistiskt syfte.)

    Det handlar alltså inte bara om det kaos av kriminalitet som råder i bl a Malmö och Göteborg, utan mångkulturalismen menar många som arbetar med frågan är en olöst ekvation.

    Sedan bör även nämnas att Sverige nu i många år tagit emot fler ickeeropéer än någon annat västland, och att Sverige detta avseende är extremt.

    Om alla riksdagspartier stöder något extremt som medborgarna upplever som ett experiment som hotar svenska värderingar och samhällets sammanhållning är det begripligt att SD går bra.

    Stig-Björn Ljunggren har uttryckt att det är märkligt att Sverige ännu inte haft ett framgångsrikt mot invandringspolitiken kritiskt alternativ.


    PP kommer förstås inte ens att ge synligt utslag i mätningarna. Att siffran för Övriga studsar är inte konstigt, då de bara motsvarar 10-25 personer i undersökningar (och normaliseringsalgoritmer för den kategorin lär inte heller vara tacksamma).

    SvaraRadera
  17. Det intressanta är att om PP tar bara tar det minsta antal platser det är möjligt att ta i varje europeiskt land där de finns etablerade så kan de bilda sin egen gruppering.
    Vilket program de tänker föra står uttryckligen på PPs internationella site http://www.pp-international.net/.

    SvaraRadera
  18. Jerker. Eh? Platser? Menar du rksdagsplatser? Du kanske missförstod min kommentar, men med 15-20 personer i undersökningarna menade jag inte riksdagsmandat, utan personer som bland 1000 tillfrågade inte röstar på något av de 8 större partierna.

    PP har förmodligen som allra mest 1-2 av dessa personer i undersökningarna, vilket motsvarar 0,1 procent, och det räcker inte till riksdagsplats. Jag lovar...

    SvaraRadera
  19. magnus: Jerker refererar uppenbart till platser i europaparlamentet. PP ställer nämligen upp i fler länder än bara sverige.

    Och sen till alla som avkräver svar i allehanda frågor från pp, kan ni inte inse att pp gjort prioriteringen att i förhållande till de frågor som de driver är alla andra oviktiga? De är beredda att stödja vilka andra förslag som helst så länge de får stöd för sin politik i sina hjärtefrågor. Med andra ord går det inte att få något svar hur de ställer sig i frågorna eftersom de kan rösta hur som helst beroende på vilka de gjort upp med i sina frågor.

    SvaraRadera
  20. Jag tror du förväxlade lite siffror med undersökningen i juni, kategorin "övriga" har i undersökningen för augusti minskat från 2,1 till 1,5 snarare än tvärtom.

    SvaraRadera
  21. Varför sägs det från tid till annan att det är meningslöst att rösta för en åsikt som inte kan vinna?

    Var det meningslöst att i 20 år rösta på KDS?

    Varför skulle någon då alls rösta på socialdemokraterna och vänsterpartiet och miljöpartiet i senaste val? De "vann" ju inte...

    Och varför inte rösta på moderaterna? Varför chansa och rösta på KD eller folkpartiet? De "kan" ju åka ur och då är "alla rösterna på dem värdelösa".

    Vad är detta för en inställning? Att stå för en värdering är inte värdefullt?

    Självfallet ska de som sympatiserar med piratpartiet rösta på piratpartiet. Lika mycket som de som sympatiserar med vänsterpartiet ska rösta på vänsterpartiet.

    Ville till exempel ALLA som röstade på folkpartiet att FRA-lagen skulle införas? Troligen inte.

    En annan sak...

    Om 51% av rösterna ligger på socialdemokrater+vänsterpartiet+miljöpartiet så har dessa FORTFARANDE 51% av rösterna även om piratpartiet har 1% eller 5% av rösterna.

    Skillnaden är att ett starkt piratparti lyfter fram EXAKT de frågor som piratpartiet kämpar för. Ingenting annat. Då piratpartiets sympatisörer i övrigt fördelar sig jämnt över blocken och har åsikter från andra så är det helt OK att rösta på piratpartiet ÄVEN OM de inte skulle komma in i riksdagen.

    SvaraRadera
  22. Det bästa i EU-valet är att inte rösta alls. Jag röstade 2004 vilket jag är glad att jag gjorde men nästa gång gör jag som alltid och stannar hemma.

    SvaraRadera
  23. Det som jag tycker gör Piratpartiet intressant är inte bara VAD partiet tycker, utan även HUR partiet tycker.

    Partiet som organisation är helt organiskt och decentraliserat, precis som en gerilla är, inte minst Al-Qaida.
    (HAX nämnde tidigare Klassiskt Liberala Partiet, men de verkar fungera som ett traditionellt parti, med form före innehåll, och allt vad det innebär med byråkrati. Rätta mig om jag har fel.)

    Dessutom vågar Piratpartiet ta tag i kapitalismens icke-frihetliga drag, tänker främst på patent och upphovsrätt. Valutamonopolet bör också starkt ifrågasättas, framtiden lär utvisa om PP vill ta tag i den bollen också.

    SvaraRadera
  24. Jag röstade på Junilistan sist och det kommer jag göra igen.

    De satte sig upp emot fusket i Eu och krävde att regionkommiten inte skulle få ansvarsfrihet för att de försnillat några tio tals miljoner.

    De arbetade aktivt emot förslaget från Frankrike om avstängning av enskildas internetabonnemang som ertappades med fildelning.

    De arbetar aktivt mot fosfater och för en bättre miljö i Östersjön.

    Samtidigt säger de klart och tydligt nej till Lissabonfördraget men också lika tydligt ja till ett samarbete mellan självständiga nationer.
    De har tillsammans med flera andra partier i EU som Junibevegelsen i Danmark, Junipartier i f.d. Östblock och på Åland, Libertas m.fl. på Irland o.s.v. rört runt i EU grytan rätt bra.

    Jag tror på Junilistan och deras engagemang. De har kompetens, kunskap och intresse till skillnad från många andra av de som kandiderar som antingen bara vill gå ur eller säger ja och amen till allt som gäller en ny superstat!

    I min värld är Junilistan den "gyllene" medelvägen som skapar demokrati, öppenhet och vill få besluten fattade så nära oss väljare som möjligt.

    Det innebär att de vill att Svenska lagar skall gälla i Sverige och enbart de områden där det krävs internationellt samarbete skall gränsöverskridande regler gälla som t.ex. i miljöfrågor.

    Lissabonfördraget är precis tvärtom. Alla beslut skall fattas av ett 20-tal icke folkvalda kommissionärer enväldigt... Det är vad Alliansen och sossarna står för...

    SvaraRadera
  25. Kära liberaler-hur många är ni ? Inte så många men röstläget är högt.
    Sd består inte alena av pellejönsar det kan jag lova.(Det finns ett antal även i andra partier)
    Vilket är största partiet i Norge, jo Norges svar på Sd.
    Även dansk folkeparti har en stark ställning i folketinget.
    Detta är bara början på ökningen för Sd.

    Vad beträffar Lissabonfördraget gäller att säger ett land nej så är det nej. Tyvärr är Irland ett för litet land ,se vad som hände när Frankrike röstade nej förra gången. Störst går först :)

    SvaraRadera
  26. "Piratpartiet är ett EU-kritiskt parti och är därför inget seriöst val i valet till EP."

    PP tar inte ställning till EU-medlemskap. Vi tycker bara att det införs alldeles för många kassa direktiv. Då är det klart vi är kritiska. Och det är också därför vi ställer upp i EP-valet: Så att vi kan banka lite vett i dem där nere i Bryssel.

    SvaraRadera
  27. Junilistan är Sveriges tredje största politiska parti i EU-parlamentet med nästan 14,5 procent av väljarnas stöd. Så beskrivningen av Junilistan som enbart ett promilleparti är minst sagt udda.

    De borgerliga partierna och socialdemokraterna tillsammans säger ja och amen till nästan allting i EU-parlamentet:

    • De säger gemensamt ja till Lissabonfördraget

    • De röstar ja till att euron ska införas i alla medlemsländer

    • De tar inte ställning mot en höjd svensk EU-avgift, utan röstar för avgiftshöjningar eller lägger ner sina röster

    • De välkomnar en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik på EU-nivå

    • De stöder rapporter som förespråkar att EU ska ha synpunkter på allt från medlemsländernas språkutbildning till hur professionell fotboll ska organiseras.

    Det är en ohållbar situation att såväl regeringspartierna som socialdemokraterna sitter i samma båt i EU-frågor och enbart säger ja till allt.

    Därför finns Junilistan som är varma anhängare av den inre marknaden och som vill att EU arbetar med gränsöverskridande miljöproblem, men som tydligt säger nej till Lissabonfördraget, införandet av euron och som konsekvent säger nej tack till alla former av detaljregleringar.

    Kritiken mot den EU-kritiska politiska grupp som Junilistan tillhör i EU-parlamentet är udda, med tanke på att samtliga politiska grupper i EU-parlamentet innehåller enskilda politiker med åsikter som är aparta i en svensk debatt. Detta gäller inte minst moderaternas grupp EPP/ED.

    Det som förenar partierna i Junilistans grupp är motståndet mot EU-grundlagen och EU-federalism. Det finns vidare en överenskommelse om arbete för antirasism. I övrigt driver partierna sin egen politik.

    Partierna i moderaternas EU-fanatiska partigrupp EPP/ED följer en strikt partipiska. EPP/ED leds av den franska storbonden Daul, en ordförande som inte bara värnar om EU:s jordbrukspolitik, utan som dessutom är under rättslig utredning för missbruk av 16 miljoner euro.

    Moderaternas österrikiska kollegor i EU-parlamentet, från partiet ÖVP, har samregerat med FPÖ, vars dåvarande ledare Jörg Haider bl.a. har hyllat det Tredje rikets sysselsättningspolitik. I EPP/ED återfinner vi dessutom Berlusconis parti Forza Italia, vars tidigare och nuvarande regeringskamrater knappast behöver någon längre presentation. Berlusconi har ju rentav bildat en valkartell med Benito Mussolinis barnbarn, Alessandra Mussolini. I moderaternas partigrupp återfinns dessutom det danska Konservative Folkeparti, som i den nationella politiken stöttar sin regeringskoalition på Dansk Folkeparti, som är snarlikt Sverigedemokraterna.

    Vid en omröstning om mänskliga rättigheter i världen genomfördes en separat omröstning om rätten till preventivmedel. Bland moderaternas kollegor i EPP/ED röstade 145 (!) ledamöter nej till detta. Inom EPP/ED finns ett massivt motstånd mot abort, vilket tydligt framgick vid den nämnda omröstningen. Så kritiken mot Junilistans grupp är minst sagt apart i detta sammanhang.

    Junilistans ledamöter tillhör de mest aktiva bland de svenska ledamöterna. Nils Lundgren har konsekvent arbetat mot fusk och bedrägerier med EU-medel. Han har granskat en lång rad EU-institutioner och riktat svidande kritik mot hur bland annat Regionkommittén förvaltar de medel de haer till sitt förfogande. Kritiken har bidragit till konkreta förbättringar av de administrativa rutinerna inom EU:s institutioner.

    Junilistans EU-parlamentariker gapar kanske inte högst, men de är aktiva i EU-parlamentet och är konsekventa i EU-kritken.

    Christofer Fjellner och moderaterna välkomnar Lissabonfördraget, hyllar euron och säger ja tack till en rad detaljregleringar, till exempel genom att rösta ja till en rapport som välkomnar att kommissionen undersöker möjligheten att skapa en rättslig grund för skogspolitik, så att unionen kan ta över även detta område.

    Som konstruktiv EU-kritiker finns ett alternativ vid nästa EU-val - nämligen Junilistan. Om man nu inte vill rösta på utträdarpartierna (v) och (mp), där det sistnämnda partiet dock sakta och trevande omprövar kravet på utträde.

    //Markus

    SvaraRadera
  28. Röstning öht är ett dåligt alternativ. Det spelar ingen roll om man röstar på PP, M, S V, MP, KLP etc bla bla bla...

    Att inte rösta är det enda bra alternativet.

    Ta hand om ditt eget liv istället för att be en massa politiker att styra upp det(och andras liv, med våld...).

    SvaraRadera
  29. a.smith// Problemet är att de borgerliga partierna och sossarna röstar för att EU skall reglera praktiskt taget allt och vill att vi skall införa Lissabonfördraget och euron mm. Då är det väl bättre att rösta för ett parti som är EU-kritiskt och som vill minska EU:s makt och inflytande över oss? Och då är det enda alternativet Junilistan.

    Att ligga på sofflocket i EU-valet innebär ju att man inte gör något konkret motstånd mot de borgerliga och sossarnas försök att bygga en EU-superstat. Bättre att bidra till att EU-kritiken stärks!

    /Markus

    SvaraRadera
  30. Någon som inte har koll på läget skrev: "Min gissning är att Piraterna kommer att sätta sig i någon av de mindre partigrupperna exemeplvis i junilistans grupp (som de delar med abortmotståndare)"

    Förvisso finns det abortmotståndare i den grupp som Junilistan tillhör. Men abortmotståndet är starkast i dne kristdmeokratiska/konservativa gruppen och förekommer även i socialistgruppen.
    Abortmotståndarna är i majoritet i PPE-DE-gruppen. Det har också visat sig tydligt när PPE-DE-gruppen har nominerat Anna Záborská till ordförande i EU-parlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män. Záborská representerar kristdemokratiska rörelsen i Slovakien och drev en valkampanj för att främja "familjevärderingar" i EU på bekostnad av de allt för liberala strömningarna, som hon menade också härskade i hennes egen grupp PPE-DE. I slovakisk politik har hon uttalat att homosexualitet är en sjukdom och att lärare inte bör vara homosexuella. Hon är också känd som en stark motståndare till abort, även vid våldtäkt.

    Den 28 april 2005 röstade EU-parlamentet om Coveneybetänkandet (A6-0086/2006) om mänskliga rättigheter i världen 2004 och EU:s politik. Det var enbart ett tyckande utanför lagstiftande procedurer men ändå intressant då EU-parlamentarikers syn på aborter framkom.
    Ändringsförslag 8 från PSE-gruppen ville under punkten om massvåldtäkter mot kvinnor under krig lägga till texten: "Parlamentet uppmanar EU att se till att alla
    kvinnor och flickor som våldtagits har tillgång till profylax efter exponering,
    inbegripet insatser för att avbryta havandeskap".
    Detta ändringsförslag antogs med 330 ja-röster mot 211 nej-röster och 39 nedlagda.
    Av PPE-DE-ledamöterna som deltog i omröstningen röstade 151 nej (däribland Ibrisagic, m), 50 röstade ja och 21 lade ned sina röster.
    Men det fanns abortmotståndare i alla grupper utom i vänstergruppen GUE/NGL. Elva ledamöter i ALDE-gruppen röstade också nej, liksom 17 i IND/DEM-gruppen, 15 i UEN-gruppen, fyra i PSE-gruppen, en i de Gröna/EFA samt tolv grupplösa.

    I punkt 132 i förslaget till betänkande var följande skrivning föreslagen: "Europaparlamentet fördömer det faktum att de som gjort sig skyldiga till sexuellt våld och våldtäkt under pågående konflikt i många fall varken anmäls eller straffas".
    I ändringsförslag 9 från PSE-gruppen föreslogs ett tillägg som löd: "och anser att om rätten till reproduktiv hälsa slogs fast och respekterades helt och fullt skulle detta bidra till att minska antalet sådana fall".
    Det gällde alltså rätten till preventivmedel. Detta ändringsförslag antogs med 336 ja-röster mot 201 nej-röster och 37 nedlagda röster.
    Nej-rösterna utgjordes av 145 PPE-DE-ledamöter (däribland Ibrisagic, m), 17 IND/DEM-ledamöter, 15 UEN-ledamöter, nio ALDE-ledamöter, två PSE-ledamöter samt 13 grupplösa. 145 PPE-DE-ledamöter röstade alltså nej, 54 röstade ja och 22 avstod. Det finns alltså starkt motstånd även mot preventivmedel i PPE-DE-gruppen.

    SvaraRadera
  31. M o S sitter i samma båt i EU-parlamentet. Moderaterna är en del av den högergrupp som tillsammans med socialisterna styr EU-parlamentet och vill utöka EU:s budget å det kraftigaste, motsätter sig reformer inom jordbruks- och regionalpolitiken, vill att EU:s stöd till landsbygdsutveckling enbart ksall gå till jordbrukare, vill utöka kultur- o utbildningspolitik i EU osv
    Moderaterna är med i den trallen och hatar "nej-sägare" dvs de som motsätter isg det som nämnts ovan.
    Gunnar Hökmark (m) tillhör EU-kramarna och ja-sägarna i EU-parlamentet.
    Så här sade G Hökmark i EU-parlamentet 18/6 2008 efter Irlands nej till Lissabonfördraget (han talade engelska för varför skulle han bry sig om svenska väljare förstår honom eller inte):
    "...We need to go further regarding the energy market, the internal market and how to achieve better results in all areas, but also to understand that the Nice Treaty is not enough if we are to proceed with the same development and the same visions with which we have achieved so much. So let us proceed and let us be the Europe that says ‘yes’. Let us remember that the ‘no’ people have achieved nothing in this Europe."

    SvaraRadera
  32. @Anonym: (Anonym 10 i denna tråd)

    Vad är "Profylax" EFTER exponering?

    Är det som att ta på bilbältet om man råkar krocka?

    Mycket ordbajs är det! Låter ju lärt om man slabbar in lite grekiska ord...

    SvaraRadera
  33. Vist kan det se konstigt ut att moderata ledamöter lägger ner eller röstar emot vissa förslag som kan ses som bejärtansvänliga ut. Men varför är du så ivrig i att låta ta massa beslut på EU nivå?

    Kan vi inte istället kämpa för att Euparlamentarikerna enbart pratar om frågor som VERKLIGEN lämpar sig att ta gemensamt som en stor grupp länder.

    SvaraRadera
  34. "Men även gruppen "övriga" är intressant."

    KLP! KLP! KLP!

    :-)

    SvaraRadera
  35. Min bedömning är att junilistan begick politiskt självmord genom att ställa upp i riksdagsvalet.

    SvaraRadera
  36. Det kan ju du tro och hoppas. Det är helt olika val med fokusering på EU-frågan på ett helt annat sätt i EU-parlamentsvalet. I ett riksdagsval ligger väl EU-frågan på typ tionde plats som viktigaste fråga enligt opinionsundersökningarna.
    Fältet är öppet och valet 2006 irrelevant. Det intressanta är om t.ex väljarna fortfarande anser det viktigt att rösta på ett parti som är emot eller för ett svenskt inträde i eurozonen eller om EMU-folkomröstningen nu saknar betydelse när de skall ta ställning i EU-valet 2009.

    SvaraRadera
  37. Markus: Deltar du i en omröstning har du accepterat att vara slav åt den som vinner omröstningen.

    Deltar du inte har du inte accepterat detta.

    Varje människa som inte deltar i omröstningar försvagar således förtryckarnas legitimitet.

    Lagarna som stiftas av en regering som får sitt mandat från säg fem procent av folket kan man skita i, för ingen kommer genomdriva dem.

    Men ju högre valdeltagandet är, desto mer legitim blir den valda regeringen, och desto galnare dumheter kommer de att kunna lagstifta om.

    Detta är ju egentligen inga nyheter. Alla borde inse dessa uppenbara faktum. Tyvärr är alla så jävla indoktrinerade i att hylla "demokratins" förträfflighet att det är ingen som ens kommer på att man kan välja att inte deltaga.

    SvaraRadera
  38. Jag hoppas ingenting. Jag bara tror att det var dumt att ställa upp i riksdagsvalet. (Vilket jag tror att även Nils Lundgren tycker.)

    SvaraRadera
  39. @fredrik:

    Mycket relevanta frågor om hur Piratpartiet har tänkt agera i EU-parlament och vilken grupp vi har tänkt välja.

    Jag har bloggat om precis det på
    http://christianengstrom.wordpress.com/2008/07/02/piratpartiets-strategi-i-europaparlamentet/

    Vad gäller det faktum att Sverige är med i EU har Piratpartiet ingen åsikt, och det finns det heller ingen särskild anledning att ha. Det är ett historiskt faktum, precis som freden i Roskilde eller förlusten av Finland. Sverige är med, och det kommer vi att fortsätta vara.

    Men när vi nu är med i EU, då har vi rätt att kräva att det ska vara demokratiskt, transperant och någorlunda vettigt. Det är EU inte idag, och det är den underliggande orsaken bakom det mesta av det elände vi ser komma från Bryssel idag.

    Det är ju här hos Hax som vi ofta får höra talas om det för första gången: ACTA, Framtidsgruppen, sjuka tillägg till telekompaketet etc, etc.

    Slaget om både vårt privatliv och jakten på fildelarna står nere i Bryssel. Därför vill vi dit.

    Jag har skrivit mer om Piratpartiets syn på EU i ett antal inlägg under http://christianengstrom.wordpress.com/category/demokrati-i-eu/

    (Ber om ursäkt för att länkarna inte är klickbara, men jag brukar aldrig få det att funka här på blogger

    SvaraRadera
  40. Tack för länkarna Christian. Tips: alla länkar blir klickbara med Linkification https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/190

    SvaraRadera
  41. Sverigedemokraterna lever på mytbildningen om att de är de enda sanningsägarna och att etablissemanget i Stockholm inte vet vad som händer ute i landet.

    Det som verkligen gav denna myt styrka var perioden 1997 - 2004 när media och kulturdebattörer tävlade om att posera som så "invandrarvänliga" som möjligt.

    De som svarade för de värsta klavertrampen var den nyliberala högern som högljutt argumenterade för totalt fri invandring - omedelbart.

    Vad de liberala talade mycket tyst om var att de villkorade detta med en avskaffad socialstat, alternativt var så förblindade av att få posera som goda och storhjärtade och få en klapp på axeln av mediavänstern att de struntade i den lilla detaljen.

    De frustrerade lågutbildade männen ute bruksorterna uppfattade naturligtvis inte dessa subtiliteter utan tolkade de som att eliten i Stockholm vägrade att se problemen och hade bestämt sig för att öppna dammluckorna för massinvandring av fler bidragstagare (det här var långt innan "arbetslinjen" kom upp på den politiska agendan).

    Resultatet är att vi nu kommer att få ett parlamentariskt kaos efter 2010 med ett tokparti i riksdagen som ingen vill samarbeta med.

    SvaraRadera
  42. Varje människa som inte deltar i omröstningar försvagar således förtryckarnas legitimitet


    Som du troligen förstår så kommer det att finnas en "reell" makt även i det samhälle som du förespråkar oavsett om den makten väljs eller inte.



    Frågan är VARFÖR vissa liberaler frånhävdar sig den enda möjligheten att bestämma vilka som bär upp den makten.

    Om makten inte väljs så kommer den att välja sig själv.

    Hur länge tror du att du kan stå och titta på medan det sker innan makten tryckt ner dig i jorden?

    SvaraRadera
  43. Degis

    Kul att du röstade på Junilistan! Din röst var inte alls bortkastat. Junilistans ledamöter ligger i topp när det gäller aktiviteter i EU-parlamentet (kolla parlamentets hemsida för statistik)

    Anton

    Junlistan röstar inte nej till allt, Sanningen att vi har röstat Ja i 41,5 % av voteringarna. Men vi säger inte ja och amen till altt!

    Hélène Goudin, EU- parlamentariker

    SvaraRadera
  44. Som du troligen förstår så kommer det att finnas en "reell" makt även i det samhälle som du förespråkar oavsett om den makten väljs eller inte.

    Nej. Det kommer finnas makt, ja. Men ingen centralmakt som får stöd och finansieras av miljoner människor.

    Och den som använder sin makt (sina pengar, i klarspråk) kommer göra det genom att handla på fredligt manér. För det lönar sig inte att bruka våld (det kan göra det tillfälligt, ja, men inte i längden, och de som lyckas skaffa sig mycket pengar/makt är smarta nog att förstå detta).

    SvaraRadera
  45. Hörde att man hade 2 tvkanaler i sverige under 80-talet & människorna låg å snarkade redan vid 19:00.

    Är det på detta vis, Sverige var bättre förr ?

    Vinner SD nästa gång, drar jag till KabelTV-landet, Arizrona!



    Efter att jag sålt mitt hus & min BMW förstås



    Cheers m8s

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.