2008-08-21

FRA: Centern backar!

Nu finns det en spricka inom regeringen i FRA-frågan...

Enligt SvD/TT säger centern att "FRA ska få spana, men inte på svenskar, i alla fall inte förrän reglerna utretts närmare."

"I väntan på en bättre utredning av regelverket ska bara internettrafik mellan andra länder som passerar Sverige få avlyssnas."

Fredrick Federley säger "Vi får stopp på det stora problemet - generell massavlyssning av svenskar. Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas."

Hela centerns riksdagsgrupp sägs stå bakom förslaget. Federley tror även att regeringen kan tänkas köpa förslaget.

Nu är frågan: Kan detta ske utan att all trafik ändå kopieras över till FRA?

Är detta ett försök att rädda vad som räddas kan? Är det en taktisk manöver? Är det en reträtt?

Jag har en känsla av att vi får fler detaljer under natten.

Hur som helst har FRA-frågan nu kommit in i ett helt nytt läge – i och med att ett av regeringspartierna i vissa delar alltså underkänner det beslut som riksdagen fattade den 18 juni.

Länk»

26 kommentarer:

 1. Federley kan man ju inte lita på. Han ändrar sig i sista stund, det är redan känt. Vad är det som är så jävla ok att lässa all utländsk trafik? Vi tillhör ju EU, så om UK läser vår och vi deras och tyskland läser Beneluxs och så vidare så är cirkeln sluten. Massövervakning av alla men inget land övervakar sina egna... det här har du redan skrivit om ju.

  SvaraRadera
 2. Jo.

  Men det intressanta är att FRA-frågan nu har börjat röra sig. Dödläget är brutet.

  FRA-frågan och samordning av spaning i EU får nog hanteras som två olika frågor just nu, om vi skall lyckas trycka tillbaka tandkrämen i tuben igen.

  SvaraRadera
 3. Lite frustrerande... TT-telegrammet (som har publicerats av SvD) hänvisar till en artikel i SvD som inte finns online ännu.

  Någon som sett papperstidningen?

  Detaljer!!!

  SvaraRadera
 4. Snälla, skriv nu inte att någon "backar", "ger med sig" eller "faller för trycket". Detta är exempel på meningar en politiker aldrig skulle erkänna och hellre låta det gå prestige i ohållbara linjer än att erkänna sig förlorade. Se det hellre som en väg framåt och möjlig utväg utan pinsamma pudlar och som en öppning för diskussioner utan förutfattade meningar.

  SvaraRadera
 5. Vi är många som kritiserar det att FRA bereds möjlighet att lyssna på alla svenskar och vi hävdar samtidigt att detta görs i och med att FRA får tillgång till all trafik via samverkanspunkterna.

  Tyvärr så ändras inte det av att man efter att massavlyssningen redan skett försöker skilja ut svenskar från utlänningar (vilket är en viktig del i kritiken redan innan och har så varit från början).

  Så tyvärr så kan jag inte se centerns utspel som något annat än ett för gallerierna.

  Kablarna kan inte kopplas in. Punkt.

  SvaraRadera
 6. Haha, kul att det är Federley som talar ut=).

  "Vi får stopp på det stora problemet". Ja, massavlyssning är ett jättestort problem som hör hemma hos diktaturer. Men det finns fler problem.

  Men det beror väl på hur man ser det. Ett stort problem är väl fortfarande att andra länder inte vill låta sin trafik gå genom "navet" Sverige längre. T.ex. Finlad förbjuder det genom lag. Andra för deras kunders trygghet och integritet. Jobb och Allmän IT-kompetens som försvinner från Sverige till andra länder. Om politikerna inte tycker att de ekonomiska faktorerna av denna FRA historia är stora problem så är det lite skrämmande. Eller har de inte orkat/vågat börja fundera på det än eftersom de har haft fullt upp med bortförklaringar och inkompetenta försöka till tekniska förklaringar att detta inte är avslyssning...

  Men kanske de har delat ut varsin tops i riksdagshuset så alla egocentriska politiker kan gnugga vaxet ur dövöronen och börja lyssna på andra.

  SvaraRadera
 7. Det här kan bli som kärnkraftsomröstningen. Linje 1, 2 och 3.

  (Men det här är knappast en lämplig fråga för en folkomröstning.)

  SvaraRadera
 8. @Joacim:

  Det är just det DOM ska göra:
  BACKA!
  GE MED SIG!
  FALLA FÖR TRYCKET!

  Det är nämligen OSS det handlar om - inte DOM.

  "DOM" finns inte. Det är OSS som DOM representerar.

  Ju mer det svider denna gång ju lättare går det nästa gång att få DOM att representera OSS så som VI vill bli representerade!

  VI har nämligen senare ett datadirektiv att ta hand om och ett ACTA att ta hand om och ett par saker till. DOM får passa sig om DOM vill ha kvar fett avlönade tjänster - det saknas nämligen personal i sjukvården och barnomsorgen!

  SvaraRadera
 9. Det kommer att funka för normal trafik som går till/från ip-adresser som är kända som svenska eftersom i ip-headern står avsändare ip och mottagare ip vilket gör den filtreringen som vanlig routning.

  Problem blir för TOR och liknande trafik, sedan hur har t.ex Telenor och liknande isp'er delat upp sina ip-adresser för sina kunder? Multinationella företag? Etc...

  Men som anonym (02:08) skriver, de skall ju fortfarande få byta information mellan länderna så grundproblemet är ju kvar bara att de får gå ett extra varv.

  SvaraRadera
 10. Men det skall alltså ske negativ filtrering av vissa IP-adresser... hos FRA..?

  Har något i så fall förändrats, rent principiellt? Om FRA ändå får en kopia av all trafik..?

  SvaraRadera
 11. Förslaget innebär att FRA fortfarande skall få en kopia av all trafik och sedan skall de skilja av trafik som börjar eller slutar i Sverige. Det är ju vad FRA sagt hela tiden "Vi spanar inte på svenskar".

  Detta är helt förenligt med regeringens linje

  SvaraRadera
 12. Medan vi funderar över hur det här är tänkt att gå till, rent praktiskt - så kan man dra vissa politiska slutsatser.

  En sådan är att ett av regeringspartierna i praktiken har underkänt den FRA-lag som klubbades. Detta är viktigt att hamra in.

  Får denna insikt fäste, då har det skett en i princip icke-reversibel politisk förändring.

  Om den allmänna analysen däremot bara landar i att det här var ju snällt och fint – då kan de lite senare backa allt tillbaka till det beslut som är fattat.

  Alltså: FRA-beslutet av den 18 juni har inte längre politiskt stöd – nu när centern har funnit det då dåligt att man vill ändra om i det.

  SvaraRadera
 13. DOM gör vad som helst - säljer sin mormor - ljuger - ler i TV - VAD-SOM-HELST för att få KABLARNA kopplade till "samverkanspunkter".

  Sen kommer ÄNDAMÅLSGLIDNINGEN...

  Kopplas KABLARNA till FRA är det kört...

  KABLARNA får helt enkelt inte kopplas till FRA alls. Oavsett om dom det bara är en modemlina på 2400 baud.

  Ska FRA ha någon trafik alls så ska DEN beslutas i varje enskilt fall av domstol.

  -KABLARNA --- får inte kopplas till FRA!

  SvaraRadera
 14. Jo, det är detta jag vill ha tydliga besked om. Skall FRA få trafiken eller inte?

  Skulle kanske någon jourhavande centerpartist med insyn i det här kunna förklara den tekniska lösningen – så att vi vet exakt vad vi talar om?

  SvaraRadera
 15. Om FRA får koppla in sig har det inte "backats" eller "underkänts den lag som klubbades".

  Lagen säger att FRA skall få en kopia på all trafik, sedan skall de plocka bort sådant som inte handlar om yttre tot, terrorism, ekologiska obalanser, valutaspekulation och liknande. Det är också sagt att FRA inte skall spana på svenskar.

  C-förslaget innebär sålunda ingen förändring grundfrågan. Däremot vill de få folk att tro att om bara c-kraven går igenom är allt lungt. Vad som hänt är att bajskorven fått ett extra sidenband (i detta fall ett som suttit där hela tiden och som ingen varit emot.)

  SvaraRadera
 16. Det jag har hört är att FRA inte ska få tillgång till svensk trafik ö.h.t. Men hur det ska gå till vet jag inte.

  SvaraRadera
 17. Hej,

  vi har träffat ett antal tekniska experter från IT-säkerhetsföretag, trådägare, operatörer och FRA. Utan att gå in på vem som sagt vad, kan jag säga att vi dragit slutsatsen att det är fullt möjligt att separera svensk trafik (avsändare eller mottagare i Sverige) från transittrafik.

  Hur det ska utformas exakt är en fråga att diskutera vidare. Huvudspåret i den diskussionen är givetvis att inte ge FRA tillgång till trafiken alls. Själv tycker jag att man ska prova möjligheten att göra det olagligt för operatörer att lämna ut denna trafik. Men detta är förstås något man måste utreda vidare.

  Med C-utspelet måste det bli ett omtag i hela frågan. Det viktigaste med dagens nyhet är att det finns ett parti i regeringen som vill stoppa massavlyssningen av svenskar.

  SvaraRadera
 18. HAX: Jag läste det som att ip-filtreringen skulle ske innan överlämnade till FRA, om det är så att FRA fortfarande skall få all trafik så har ju inget av vikt ändrats.

  SvaraRadera
 19. Det här från SVD/TT?

  "... FRA ska få spana, men inte på svenskar, i alla fall inte förrän reglerna utretts närmare."

  Omformulerad retorik med samma innebörd i slutändan (FRA).

  SvaraRadera
 20. En sådan här filtrering borde kunna vara möjlig och integritetssäker. Filtreringen kan ske på routernivå. Om varken till- eller från-IP-nummer tillhör de nummerrymder som används i Sverige så kopieras inte meddelandet till samverkanspunkterna. Jag tror dock det är viktigt att denna filtrering görs av operatörerna och inte FRA.

  SvaraRadera
 21. Fritänk: Centerns förslag säger att de skall få spana på svenskar i syfte att jaga terrorister. Det innebär att om inte det är operatörern som skall göra sökordsscanningen måste de lämna all trafik till FRA (svensk som utländsk).

  Sekvensen är denna

  1.FRA får kopia av trafiken vid samverkanspunkten
  2. FRA scannar den för sina sökord ("tekniska parametrar" som Tolgfors kallade det). Möjligen bara för terorrismsökord i denna veva
  3. FRA kollar om den kommer från en svensk ip-adress.

  om den inte fastnad i 2 slängs den i 3 om har en svensk ip-adress.
  4. Trafiken som är kvar skannas för sökord om ekologiska obalanser och valutaspekulationer och annat som FRA får spana på

  SvaraRadera
 22. Fulspel från regeringen.

  No more no less

  SvaraRadera
 23. Jag kan knappast tala för riksdagsgruppen, men väl tolka de samtal vi fört.

  Och givet att det som de kabelägare, operatörer och IT säkerhetsföretag vi träffat säger är möjligt, nämligen att avgränsa transittrafiken helt från den inhemska, så ska naturligtvis inte FRA ha en kopia?

  Det är den tolkning jag gjort.

  SvaraRadera
 24. @Fritänk:

  Hur skulle man tekniskt filtrera bort det här då:

  Jag mailar via gmail (USA) till min svenske kamrat i Finland. Mailet tar vägen genom Sverige (från amerikanskt IP till Finskt IP).

  Lycka till med det utan att läsa mailet, konstatera att du inte får läsa det och slänga det och låtsas som det regnar.

  SvaraRadera
 25. @Richard

  "Jag mailar via gmail (USA) till min svenske kamrat i Finland. Mailet tar vägen genom Sverige (från amerikanskt IP till Finskt IP)."

  Varför skulle det mailet undantas? Du kan ju inte heller vägra turkisk tullinspektion i Turkiet bara för att du är svensk.
  Du får väl kräva en svensk gmail-server eller byta till en svensk mail.

  Bengt

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.