2008-08-20

FRA: Något är på gång

Inte för att jag litar på sossarna och Thomas Bodström för en sekund i integritets- och övervakningsfrågor.

Men det verkar faktiskt som om Bodström – med dagens artikel på DN Debatt – försöker sy ihop en deal om att riva upp FRA-lagen med de kritiska borgerliga riksdagsledamöterna. (Se även Klamberg, Fp i Nacka, Ankersjö, Wendel och Heidbrink.)

Detta var kanske vad som krävdes för att proppen skulle gå ur tunnan. Nu får alla andra – som har andra upplägg för lösningar av frågan – bråttom.

Luften surrar just nu av rykten. Och jag börjar faktiskt tro att något konkret kommer att hända väldigt snart. Men jag tror inte att det blir en uppgörelse mellan vänstern och enskilda borgerliga ledamöter...

30 kommentarer:

 1. Det är nog mer på gång än vi tror!

  När jag tidigare såg Petterssons(m) motion om ett ev. NATO medlemskap, så trodde jag att man försökte att "backa" in i NATO.

  Den 17/8 såg jag hos "Folkpartiet i Nacka" att FRA verkar att ha lika mycket datakraft som NSA, så jag gjorde en ganska snabb sökning och blev förvånad över omfattningen av samarbetet.

  Titta speciellt på länken om HMS Karlskrona som håller på att byggas om till "Sweden’s Next Spy Ship" för operationer worldwide.
  (Det är till att ha ambitioner, om inte Tolgfors har varit och shoppat ett hangarfartyg i smyg, så måste han antagligen lita på att någon annan stat står för beskyddet av den båten.)

  Det finns förmodligen mycket mer, men jag tycker att det jag fick upp visar ganska så klart herrarnas intentioner.

  Samlade länkar på min blogg.

  SvaraRadera
 2. "Men jag tror inte att det blir en uppgörelse mellan vänstern och enskilda borgerliga ledamöter... "

  Så vad tror du?
  Enda sättet att fälla lagen är väl att vänstern och åtminstone dessa borgerliga ledamöter röstar för en och samma motion om att "riva upp" lagen. Det enda sättet att försäkra sig om att det händer är att en uppgörelse i förväg kommer till stånd.

  SvaraRadera
 3. Ett tänkbart scenario som knappast ventilerats är detta:

  Reinfeldt backar och tillsätter en bred parlamentarisk snabbutredning, som ska lägga fram ett betänkande senast i februari 2009. Utifrån detta underlag tas en ny FRA-lag fram för ett blocköverskridande beslut i kammaren före sommaruppehållet. Lagen träder i kraft 1 oktober 2009.

  /JJ

  SvaraRadera
 4. Jag har ofta luftat tanken på att Reinfeldt et consortes backar... Allt sedan frågan drog igång på allvar faktiskt.

  Just för att det är det enda rimliga att göra i en sån här situation när så många från så olika discipliner sätter emot lagen kunskapsmässigt. Konstigt att det tagit så lång tid bara.

  SvaraRadera
 5. FRA's syfte är ju jättebra. Förstår inte varför alla människor ryggar tillbaka så fort som ordet "rubbad integritet". Vad spelar de för roll om de skulle råka se ett mail som handlar om vad du ska käka till middag, i värsta fall kanske de råkar se vilka sexuella fantasier du har, men so what? Vad spelar de för roll? Jag tycker FRA-lagen ska vara kvar.

  SvaraRadera
 6. @DeadSpirit: Det blir mindre uppenbart att du är ett troll om du försöker hitta på några konkreta skäl för din ståndpunkt; fast i just FRA-frågan är det inte så lätt.

  SvaraRadera
 7. Framför allt om man inte är mån om sin personliga integritet varför postar man då under en pseudonym?

  Deadspirit - visa att du står för vad du skriver. Upprepa ditt inlägg men underteckna med namn, adress och personnummer så att vi förstår att du menar allvar.

  SvaraRadera
 8. Imorgon svarar Tolgfors på en fråga i riksdagen. Han kan ju inte gärna säga annat än att FRA-lagen är toppen och allt under kontroll, men det kan ju vara intressant att se honom sjunka allt djupare ner i gyttjan.
  http://www.riksdagen.se/templates/R_HtmlCallPage____15125.aspxInterpellationsdebatter

  Torsdag 21 augusti klockan 13.00


  "På torsdag svarar försvarsminister Sten Tolgfors (m) på en interpellation om den så kallade FRA-lagen. Patrik Björck (s) konstaterar att riksdagen klubbade den nya lagen om signalspaning med minsta möjliga majoritet. Han menar att regeringen har misskött frågan och att skadan behöver repareras. Tänker försvarsministern ta initiativ till att riva upp den nya lagen och tillsätta en bred parlamentarisk utredning? undrar Björck."

  SvaraRadera
 9. Kolla in denna då.. sånt här händer visst överallt..

  http://freedocumentaries.org/film.php?id=152

  SvaraRadera
 10. Dags att installera: tunneling program för all TCP/UDP trafik.. nice värld vi lever i

  SvaraRadera
 11. - Jo, lite trist ser det ut att vara.. fattar inte hur de tänker..
  - Vad är pudelns egentliga kärna?

  SvaraRadera
 12. Därmed inte sagt att de inte *bör* göra upp med sossarna...

  SvaraRadera
 13. Centerns Danielsson snackar på Ekot här på morgonen. C vill inte att svenskar ska avlyssnas om det är tekniskt möjligt. OM det är tekniskt möjligt alltså. Det finns väl inga OM i den här verksmaheten vad jag förstått. Man måste kolla alla meddelanden. Om ingen kommit på något väldigt nytt alltså...

  SvaraRadera
 14. vad är ni så rädda för, vad har ni att dölja....? FRA är ju en garant för den hederliga människan emot kriminalitet och yttre hot. Vi som har rent mjöl i påsen har inget att frukta men allt att vinna. Massavlyssningen kommer också att användas mot fildelare som hotar att kriminalisera halva världen. Just filtjuvarna är det största problemet, de skapar en sjuk acceptans för att lagbrott är normalt eller rent av "rätt".
  Etablissemanget i EU är äntligen på riktigt rätt spår, vilket känns spännande. Man klämmer åt IT-kriminaliteten och gör ISP:er medvetna om att man stöttar grova lagbrott. FRA har en viktig roll att spela här, när man knyter ihop massavlyssningen med USA etc.

  SvaraRadera
 15. Jag postar en text från Aftonbladet´s FRA-forum, skrivet av sign Ombudet, som jag tycker att "rent-mjölare" ska läsa extra noga:
  "Ibland tar det tid för poletten att ramla ner. Jag har länge retat mig på ”rent mjöl i påsen” argumentet men inte tyckt att jag hittat nån riktigt bra verkanseld emot det.
  Nu slog det mig plötsligt vad det är dom egentligen säger, dom som hävdar det rena mjölet som ett argument för lagen.
  Det är ju inte så mycket att diskutera.
  Bara att konstatera att ”rent mjölarna” inte tycker att grundlag och europakonvention är viktiga.
  Har man en sådan inställning är man också i grunden ickedemokrat och att som sådan delta i en debatt som ytterst rör själva fundamenten för demokratin blir naturligtvis helt omöjligt.
  Dom förstår helt enkelt inte den djupare innebörden av demokratibegreppet.
  Dom förstår inte att det är lillfingret idag och handen imorgon.
  Dom har glömt att de friheter och rättigheter som skrevs in i FN- och europakonventionen om mänskliga rättigheter var och är sådana uttryck för demokrati som Europa för bara runt 60 år sedan stod i brand för.
  Dom har glömt TV bilderna från uppförandet av muren och hur människor bakom denna mur gjorde allt för att få del av vad vi i väst tog för givet.
  Jag hade själv släktingar bakom den muren.
  Dom har glömt bilderna från när samma mur revs med bara händerna av människor berusade av frihetens friska luft.
  Dom har glömt att frihet ingalunda är given utan något att kämpa för varje dag, året runt.
  Allt detta har dom glömt eller ännu värre, struntar i.
  Jag vägrar lämna ifrån mig en millimeter till av den frihet dom vann!
  Jag vägrar göra det när svenska politiker går terrorister tillmötes genom att inskränka demokrati och frihet av rädsla!
  Terrorister kan inte ta vår demokrati eller vårt öppna samhälle ifrån oss. Det kan vi bara göra själva.
  För att uttrycka det enkelt: Demokrati handlar om att försvara exakt det som ”rent mjölarna” vill skänka bort!"

  /AL

  SvaraRadera
 16. Men grejen är ju att vanliga rekorderliga människor HAR rent mjöl i påsen. Vad skiter vi i att FRA ev. kan ta upp ett mejl vi skickar om ditten eller datten. Det är ju dem som har smuts i påsen som detta handlar om. Typ filtjuvarna och självmordsbombare i afganistan som hotar även SVENSKA förband. Ett samarbete i dessa frågor med USA var det bästa som kunde hända. Bara att hoppas att Reinfeldt härdar ut genom denna otroliga häxkampanj som förs mot honom och alla andra som inte gjort annat än att stå upp för att VÄRNA svensk integritet.

  SvaraRadera
 17. Peder: Idag består det rena mjölet av rågsikt och vetemjöl. Det smutsiga mjölet består av havremjöl och majsmjöl. Men, om nåt år så är det plötsligt så att alla mjölsorter förutom kornmjöl anses vara skitigt mjöl.
  Då sitter du där med dina kilovis av det tidigare så jätterena vetemjölet, å kanske några hekto rågsikt som nu är otroligt eftersökt för sin stora smutsighetsgrad, och plötsligt är du den jagade.
  Den mjölsil som man använder sig av idag, kan väldigt lätt brukas till att sila alla sorters mjöl. Det är dessutom väldigt olika bagare som ska ha det som silas fram, alla möjliga sorters mjölsorter ska framställas efter dessa bagares mycket olika recept. En annan sak är att du och jag aldrig får veta vilket mjöl som är smutsigt för stunden, det bestämmer de olika bagarna själva. Vi får inte ens veta vilka bagarna är, för både vilka bagarna är och vilka recept de använder just för tillfället är jättehemliga..
  Dessa hemliga bagare kan sen använda kunskapen de fått genom brukandet av sina superhemliga recept för att göra en riktigt fet deg, som när det är gräddat å klart har den effekten att du som från början hade ett rent, vitt mjöl av högsta kvalitet helt plötsligt sitter rejält i smeten...

  Men du kanske äter dig ur den knipan??
  /AL

  SvaraRadera
 18. Vilken härlig analogi du använder AL, satt och skrattade när jag läst klart din kommentar.
  /KM

  SvaraRadera
 19. ledsen, men "rent mjöl" är bara en metafor för att jag är en laglydig medborgare. Dvs jag följer alla lagar och förordningar till punkt och pricka. Oavsett hur många mjölsorter du nyser omkring. Och jag kommer alltid att ha fördel eftersom jag står på regeringens och FRAs sida. De stora företagen, lobbyisterna, tjänstemännen etc är viktigare för samhället än att såna som du ska gaffla om en "frihet" som bara handlar om att tjuva filer utan att betala och göra rätt för sig. Varför heter Piratpartiet annars Piratpartiet? Hela fra-motståndet går ut på att man vill fiffla med den ena och det andra. Öppna ögonen.

  SvaraRadera
 20. Peder.... Du fattade inte ens vad jag skrev alltså. Jaja, be någon förklara för dig...
  Att du är en rädd kille förstår jag nu, som inte vågar stå på frihetens sida mot storebrorsan staten (eller vem som helst). Som i den text jag la in först, så arbetar du MOT demokrati genom att blint stå på den sida du gör. Företag i sig är inte det minsta demokratiska som du kanske vet om, lobbyorganisationer försöker med olika medel styra en demokratisk process och/eller de som en demkratisk process valt fram..

  Som tur är är vi mångdubbelt fler som hellre ser en demokrati än ett mer fascistiskt styre. Det är dig fritt att gulla med regering, företag mm, och bli lite sådär gulligt brun om näsan och ha den där oangenäma doften av fis i näsan ständigt. Men, du vänjer dig vid det, vilket du kanske redan gjort..

  Det är rädda och kuvade människor som du som är de verkliga hoten mot demokrati, fred och frihet.
  Men det lär du aldrig förstå..
  /Al

  SvaraRadera
 21. jag arbetar inte för eller emot nånting. Det är regeringen etc som arbetar för demokratin, och är i sig demokratiskt vald, ring a bell? FRA-moståndet är ett ungdomligt oförstånd, det går över som Reinfeldt insiktsfullt sade. Varför inte sluta barnsla sig om frihet att stjäla musik och tillverka bomber och istället njuta av en verkligt fria känslan att ha rent mjöl i påsen! Förresten, vad ska ni göra när skivbolagen gått under, lyssna på usla amatörer som själva spelat in lite skitmusik på en fikapaus mitt i skitjobbet? Era jäkla filtjyvar nu får ni ta och kamma er.

  SvaraRadera
 22. Ojoj Peder....
  Exakt vart har jag skrivit om fildelning? Ungdomligt oförstånd, jag tackar (37 år, pappa till tre barn..:)..).
  Läs igen, sakta, det jag skrev. Eller förresten, jag förklarar så slipper du få pannvärk.
  De som är invalda på ett demokratiskt vis har inte skött FRA-frågan demokratiskt. Har all debatt om partipiskornas vinanden undgått dig? Är det demokratiskt att tvingas till att rösta ja/nej alternativt hålla sig undan? Hmm, låter mer som toppstyrning i mina öron.
  Dina argument handlar om svenskar i Afghanistan och fildelning, mina handlar om allas vår rättmätiga frihet. Även OM det skulle rädda svenska soldaters liv med FRA-lagen så är det inte värt att offra allas frihet. De som är där vet om riskerna. Alternativet, det bättre, är att inte ha några där alls. Varför ska vi hjälpa ett land som olagligt och emot alla regler startat kriget (USA om du inte visste det...)?
  Du arbetar MOT demokratin och våra friheter om du står bakom dina kassa argument. Punkt.
  /AL

  SvaraRadera
 23. Jag är äldre än du och har flera barn. Inget av mina barn filtjyvar. Och min fru har också rent mjöl i påsen. Och jag ser gärna att FRA bevakar dem så att de inte börjar rösta på P.P. eller filar tjyvar.

  SvaraRadera
 24. Peder, ärligt, du har inte en susning om vad dina barn (tonåring är väl nån/några av dom iaf?) eller din fru har för renhet på mjölet.
  Visst, av ditt sätt att kommentera, dina åsikter mm så kan jag ana en tyrannisk inställning. Men då handlar det om "parenthood by terror", vilket inte i sig är speciellt bra. Tycker jag då...
  Har du varit ihop med din fru sen ni var bebisar? Är du 24/7/365 med dina barn/din fru? Kan det hända att de ljuger för dig, för de vet vad du tycker/vilka konsekvenserna blir? Som sagt, du har egentligen ingen aning, utan du får lita på att de talar sanning alltid om allt varje gång.

  Tänk om fildelning vore den ondaste gärning man kunde åstadkomma vad jag skulle vara glad..
  Men inte ger jag upp min frihet för att skiv/filmbolag vill ha maximal vinst, det kan du glömma.
  Det är inte mitt fel att de inte hänger med i utvecklingen, eller att de har extrema överpriser för sina produkter.
  Indirekt säger marknaden att det är för dyrt, eftersom man fildelar. Jag ser alltid helst film på bio, men inte för 100:-/biljetten.... Då blir det att hyra den för 50:-, och det blir för fyra pers 12.50:- per "biljett".
  Musik är för mig nästan helt ointressant. Det som jag vill lyssna på, har jag hemma på LP...

  Sen att du anser det vara helt ok att FRA åsiktsregistrerar din egen familj så ingen av dom röstar "fel" bevisar ju helt å fullt det jag sagt att du är en stor fara för demokratin. Hoppas aldrig din fascistiska drömstat blir verklighet!
  /AL

  SvaraRadera
 25. Du missförstår, vi har alltså rent mjöl i påsen. Alltså inget att frukta. FRA är bra eftersom andra kommer att åka dit och inte vi. Har inte heller ngt emot om FRA missbrukas i framtiden, eftersom jag kommer att se till att jag alltid har rent mjöl i påsen. Häpp!

  SvaraRadera
 26. Ok Peder, du är ett troll har jag förstått nu.
  /AL

  SvaraRadera
 27. Ett troll med rent mjöl i påsen, may I add!

  Kunde aldrig tro att mitt mjöltrolleri skulle kunna uppfattas som så trovärdigt.

  Förlåt.

  SvaraRadera
 28. Hi !.
  You may , probably very interested to know how one can collect a huge starting capital .
  There is no need to invest much at first. You may commense earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

  AimTrust is what you thought of all the time
  AimTrust incorporates an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

  It is based in Panama with affiliates around the world.
  Do you want to become a happy investor?
  That`s your chance That`s what you wish in the long run!

  I feel good, I started to take up income with the help of this company,
  and I invite you to do the same. If it gets down to choose a correct companion utilizes your money in a right way - that`s it!.
  I make 2G daily, and my first investment was 500 dollars only!
  It`s easy to get involved , just click this link http://nyceraso.lookseekpages.com/gonyduwe.html
  and lucky you`re! Let`s take our chance together to get rid of nastiness of the life

  SvaraRadera
 29. Good day !.
  You may , perhaps very interested to know how one can collect a huge starting capital .
  There is no need to invest much at first. You may commense to get income with as small sum of money as 20-100 dollars.

  AimTrust is what you haven`t ever dreamt of such a chance to become rich
  The firm represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

  Its head office is in Panama with structures around the world.
  Do you want to become a happy investor?
  That`s your choice That`s what you desire!

  I`m happy and lucky, I began to get income with the help of this company,
  and I invite you to do the same. It`s all about how to choose a correct partner utilizes your savings in a right way - that`s AimTrust!.
  I make 2G daily, and my first deposit was 1 grand only!
  It`s easy to get involved , just click this link http://xygavydila.uvoweb.net/caqozu.html
  and lucky you`re! Let`s take this option together to get rid of nastiness of the life

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.