2008-08-04

FRA: Moderatupproret

I dag skriver 14 moderata kommunalpolitiker om FRA på DN Debatt.

De vill att FRA-lagen rivs upp – och att regeringen skall återkomma med ett förslag till signalspaning som inte bygger på massavlyssning av hela svenska folket.

De skriver att de inte kan försvara eller förklara regeringens politik i FRA-frågan för sina väljare.

Detta är inte "bara" 14 moderata kommunpolitiker som uttalar sig. Detta är det första tecknet på att kritiken mot FRA börjar formeras på allvar även inom moderaterna. Tidigare har en riksdagsledamot, Karl Sigfrid, och Moderata Ungdomsförbundet gjort motstånd. Detta har partiledningen valt att vifta bort och ignorera. Men nu är det ett nytt läge.

Nu visar partiets bas, kommunalpolitikerna, att situationen är ohållbar. Nu har tappen gått ur tunnan. Från och med i dag kan helt vanliga moderater öppet kritisera FRA-avlyssningen och veta att de inte är ensamma.

Och nu kan statsministern inte längre låtsas som det regnar. Nu måste han ta tag i FRA-frågan.

Han kan göra det på ett öppet och konstruktivt sätt.

Men, med tanke på att det är Fredrik Reinfeldt vi talar om är risken att han istället sjunker ännu djupare i sin bunkermentalitet – och "hanterar" frågan genom att ge sig på sina kritiker. Gör han det, då är han slut.

Detta är oerhört spännande, på så många plan.

Länk till debattartikeln»

26 kommentarer:

  1. Vi har ju redan gått igenom tre faser:
    - försök ignorera
    - bemöt kritiken
    - försök tysta
    - försök misskreditera (bara att se toppnyheten på Aftonbladet idag, samt ubåtandet från anonyma kommentarer på denna blogg).

    ..så frågan är, vad blir femte steget? En kompromiss? Återrullning? Upprepande av tidigare steg? Jag tror nog att vi kommer att vara i fas 4 ett par veckor till..

    Det intressanta i sammanhanget är dock regeringens totala inkompetens i hanteringen av opinionen kring detta, Reinfeldt har backat på område efter område vid minsta knyst från media eller fack, men inte i denna fråga när opinionen är massiv..

    SvaraRadera
  2. "då är han slut"...? Han är väl ändå tokslut redan?

    SvaraRadera
  3. Är det inte på söndag som Reinfeldt skall hålla sitt sommartal?

    SvaraRadera
  4. Fredriks svar:

    "Jag tror att de flesta tjänar på att debatten lägger sig. Beslutet är ju redan fattat"

    SvaraRadera
  5. Det är på lördag, 9 augusti, kl 13.00 på Hamnplan i Vaxholm

    SvaraRadera
  6. Jupp, Svart Måndag anordnar protestaktion i samband med Fredrik Reinfeldts sommartal på Vaxholm.

    Klicka på mitt namn så kommer ni till sidan som berättar om det.

    SvaraRadera
  7. Jag håller med. Frågan är snart ställd på sin yttersta spets och det återstår att se hur bunkern reagerar. Vissa talar om en uppseglande regeringskris men jag skulle vilja dra antagandet ännu längre. Det här är troligen upptakten till en konstitutionell kris med tanke på att men lyckats baxa igenom ett förslag om massavlyssning med maximal luddighet i uppdraget, och minimala offentlig insyn. Grundlagen (a.k.a. regeringsformen) har ytterligare en gång hamnat på utedassets spik och mer än en medborgare ställer sig frågan om det är såhär vi vill ha det i vår demokrati.

    Som tur är är det i princip en pedagogisk omöjlighet för ledande politiker att förklara varför skyddet för våra grundlagsstadgade brevhemligheter plötsligt skall upphöra när vi sänder dem per elektronisk post. I princip alla i det här landet är medvetna om att myndigheter inte har ett vitter att göra med våra hemligheter i brevform om inte domstolsbeslut föreligger. Detta är naturligtvis i grunden bra, äntligen får vi (kanske) en riktig debatt om vilket mandat vi vill ge våra politiker och hur vi skall begränsa deras möjligheter att missbruka det givna mandatet.

    MVH/Rickard

    P.S. Följ gärna Göran Petterssons (m) krumbukter i FRA-frågan på: http://dinledamot.blogspot.com/ D.S.

    SvaraRadera
  8. Wille:

    First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win.

    Misskreditera, du menar såhär?

    Henrik:
    Det är på lördag, jag kommer dock inte att vara där själv. Dels har jag inte tid och skulle jag vara där skulle jag bara lyssna, det är fel tillfälle för mig att markera på.

    SvaraRadera
  9. Tolgfors har just kommit med en motreplik i debatten som är lika befriad från fakta som vanligt: DN

    /Stefan

    SvaraRadera
  10. "Tolgfors tillbakavisar FRA-kritik

    Försvarsminister Sten Tolgfors tycker att också den moderata kritiken mot FRA-lagen bygger på okunskap och missförstånd.

    Ett sådant är att det skulle handla om massavlyssning av svenska folket, vilket nu upprepas i den här artikeln, säger han till TT."
    DN

    Samma gamla strutsmentalitet från Tolgfors. Han vägrar ta till sig kritiken. Om man skulle montera in mikronfoner i alla svenska hem så kan man då inte förneka att det är massavlyssing bara för de enda man kommer intressera sig för är de personer som är "relevanta för signalspaningsverksamheten".

    SvaraRadera
  11. Men det är så kul att tjuvlyssna. Varför missunna stadsministern det nöjet?

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Vilken bra blogg du har!

    Kolla gärna in min också om du har lust.

    http://maria.kimlindberg.com/

    SvaraRadera
  13. Reinfeldts torped Sten "Tomhylsan" Tolgfors har i DN redan avfärdat kommunalrådens kritik med att "dom har missförstått alltihopa".

    Lagen skall genomföras kosta vad det kosta vill. Även om vi så dör på kuppen.

    SvaraRadera
  14. ola,

    Reinfeldt inser inte att han kommer att ryka i september 2010. Eller så anser han att denna fråga är så viktig att han är beredd att ta en valförlust på frågan. Här kan man verkligen fråga sig vad som driver honom.

    Sedan är det bedrövligt att ordföranden i Medborgarrättsrörelsen Dick Erixon inte har protesterat mot FRA-lagen utan tvärtom verkar vara för den. Jag undrar verkligen hur han tänker. Han brukar skriva att Sverige behöver signalspaning men ingen jag vet som är emot FRA-lagen är emot militär signalspaning.
    Läs också Jan Kallberg i Expressen idag.
    http://www.expressen.se/debatt/1.1252426/med-fra-minskar-inte-terror-risken-tvartom-okar-den

    SvaraRadera
  15. Angående Tolgfors dementi idag (GP, mfl):

    "Och endast om det skulle vara så att en person är inblandad i till exempel en terrorförberedelse eller ett hot mot Sverige så blir man relevant för signalspaningsverksamhet."

    Men då finns ju en brottsmisstanke mot en individ så säväl Säpo som öppna polisen skulle (efter domstolsbeslut) kunna avlyssna honom helt utan FRA.

    SvaraRadera
  16. Tolgfors anser att alla har missförstått, men han har aldrig förklarat på vilken punkt. Och verkar inte vilja heller.

    SvaraRadera
  17. Sedan är det bedrövligt att ordföranden i Medborgarrättsrörelsen Dick Erixon inte har protesterat mot FRA-lagen utan tvärtom verkar vara för den. Jag undrar verkligen hur han tänker.
    Jag beundrar i många avseenden Erixons engagemang och det jobb han gör, men det är svårt att inte se problematiken och det olyckliga i att någon som så okritiskt och oförbehållslöst sympatiserar med- och försvarar auktoritär neokonservativ politik som urholkar rättssäkerheten är ordförande för en medborgarrättsorganisation.

    SvaraRadera
  18. Hejochhå! Tröttnar ni inte snart, alla självutnämna företrädare för "den breda allmänheten". Tänk om inte den breda allmänheten tycker som ni? Tänk, hemska tanke, om FRA-motståndarna i själva verket är i minoritet, och de flesta svenska inser att man ibland får ta det onda med det goda?

    Vad jag vet har bara två riktiga opinionsundersökningar gjorts om FRA-lagen, och ingen av dessa visade att motståndarna var i majoritet - trots att frågan ältats om och om i veckor före mätningarna.

    Min tro är att saken kommer att stärka både regeringen och Reinfeldt. För ärligt talat - hur kaxigt och förtroendeingivande är det att lägga sig platt i en säkerhetspolitisk fråga på grund av en liten högljudd minoritet som bråkar om allt?

    Och vem vill förresten stå på samma sida som Expressens skandal-reportrar, Piratpartiet, Lars Ohly, Mona Sahlin, ett gäng miljömuppar, en moderat partistyrelsemedlem som hellre argumenterar på DN Debatt än i den egna partistyrelsen, samt ett par vilsna folkpartister som röstade ja i riksdagen och ändrade sig redan efter tre veckor trots att de haft över ett år på sig att läsa in sig i frågan?

    Jag vill det då inte.

    SvaraRadera
  19. väljare,

    arbetade du för Ja till Europa 2003? På din argumentation låter det så.
    För att vara sarkastisk, om man resonerar som du vill jag inte stå på samma sida som du i denna fråga.

    SvaraRadera
  20. Inlägget från "Väljare" luktar däremot PR-byrå på lång väg. Inpiskning, snarare än havererande. Men jag kan ha fel. ;-)

    SvaraRadera
  21. Dick Erixon illustrerar den splittring som nu visar sig inom högern. Vissa tar frihetsdelen på allvar. Andra talar mkt om frihet men är egentligen mest intresserade av att i vått och torrt stödja republikanska partiets agenda i USA. Anti-FRA opinionen inom högern tillhör den första gruppen, Erixon den senare. I detta tillspetsade läge ser man den stora skillnaden mellan grupperna som annars tenderar att döljas i det allmänna pratet om frihet. Erixonhögerns linje är att följa amerikansk höger vart den än går, medan frihetshögern följer USA i den mån USA agerar frihetligt men i annat fall följer friheten.
    /Karl R.

    SvaraRadera
  22. @rickard 12:59

    Det borde leda till en konstitutionell kris. Jag instämmer.

    Jag tror inte att några alls av politikerna har tänkt igenom vad de långsiktiga psykologiska effekterna kommer att bli av att den mest artikulerade och informationsbärande delen av befolkningen glider över i avsiktlig anonymitet, https, starka lösenord, fragmenterade meddelanden som delas upp i olika media och andra metoder som tills nu bara har använts i hemlig verksamhet eller för att skydda användaren mot brott.

    Hur många har tänkt på den polarisering det här kommer att medföra efter några år. Den allt dominerande känslan av att stå i ett motsatsförhållande till den egna staten? Inte ett motsatsförhållande som avser småttigheter om skatter eller rättssäkerhet, utan ett motsatsförhållande där politikerföraktet har övergått till en kall fientlighet och där det i första hand gäller att skydda sig själv mot statens övergrepp.

    SvaraRadera
  23. @Jonas V

    Visst gjorde jag det. Jag var ansvarig för bananutdelning och hopprepshoppning för Euron.

    Väljare

    SvaraRadera
  24. Det är uppenbart att regeringen gått till PR-motoffensiv.

    Sveriges mesta överhetsmegafon SVT RAPPORT vinklade nyheten om (m)-upproret genom att helt bädda in denna i att försvarsministern avvisar kritiken.

    Inte ett ord om det nu är öppen splittring i ännu ett Alliansparti.

    Rapport är sveriges mest manipulerbara nyhetsprogram. Deras pekpinneartade nedlåtande systemförsvarade överhetskramande megafonjournalistik är rent outhärdlig.

    Under Persson(s) tid var det nästan övertydligt att de tog direkta instruktioner från Rosenbad. Hittills har de inte gjort det men nu verkar de inse sin plats och sluta upp bakom överheten.

    Jag vet att få besökare i detta forum tittar på Rapport men efter att Aktuellt de facto är nedlagt blir deras genomslag i "det gamla Sverige" enormt (äldre, lågutbildade, PC-ovana, boende långt från storstadsregionerna).

    /Putte

    SvaraRadera
  25. Väljare, du tror inte ens på vad du själv skriver. Eller menar du att man opinionsmässigt kan bortse från alla de stora ledarsidorna, alla ungdomförbund, föredetta statsminstrar, advokatsamfundet, hela bloggosfären osv.

    16 september kommer bli 2000-talets fjärde oktober. Då smäller det!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.