2008-08-04

FRA: Mer varm luft från Tolgfors


Försvarsminister Sten Tolgfors (m) försöker nu bemöta den kritik mot FRA-avlyssningen, som framförts av en rad tunga moderata kommunalpolitiker i dag.

"Det har funnits lång tid att diskutera frågan" säger han.

Ändå anser många borgerliga riksdagsledamöter att de inte fått den information som krävdes för att fatta rätt beslut. Vilket till stor del beror på att regeringen medvetet har formulerat sig luddigt och oklart.

"Det handlar inte om massavlyssning av svenska folket, utan om att spana mot yttre hot för att försöka förstå vad andra länder sysslar med" upprepar Tolgfors.

Det handlar om att kontrollera all kabeltrafik som passerar landets gränser. Detta är de facto en automatiserad massavlyssning av hela svenska folket. Även om man (som regel) inte spanar mot enskilda svenska individer, så vill man spana mot den information som kan finnas i vanliga svenskars elektroniska kommunikation. Att kalla detta annat än massavlyssning är bara hårklyverier.

Tolgfors avfärdar även kravet på en intern referensgrupp om FRA-frågan inom moderaterna med att tiden för kritisk debatt nu är över. "Den här frågan har passerat fem gånger i vår riksdagsgrupp och två gånger i riksdagen." Som om man överhuvud taget tillåtit kritiska röster att göra sig hörda? Reinfeldt har ju nästan ställt sina egna riksdagsmän inför en kabinettsfråga. I riksdagsgruppen har partiledningen sagt åt justitieminister Ask att sitta ner och hålla käft i frågan. Samt sett till att alla förstått att kritiska ledamöter kommer att mobbas tills de knäcks.

Alltså... Varm luft. Inget nytt. Inget konkret. Bara samma gamla hårklyverier från Tolgfors som tidigare.

Det får mig att tänka på britternas "The FirstRule of Holes: If you are in one, stop digging."

Den moderata partiledningen kanske inte inser det själv – men den befinner sig just nu i fritt fall.

Länk»

3 kommentarer:

 1. Tomhylsan Tolgfors, igen, "Detta är ingen massavlyssning".

  "If walks like a duck ...."

  Alla som inte tror på att en lögn som upprepas tillräckligt många gånger blir en sanning räcker upp en hand!

  SvaraRadera
 2. Detta börjar bli riktigt underhållande. Debatten är nu preciserad när debattörerna diskuterar den riktiga sakfrågan - d.v.s. att det faktiskt är avlyssning av vanliga mail som kommer att utföras.

  Tolgfors och co. framstår mer och mer som (farliga) hycklare.

  /Stefan

  SvaraRadera
 3. Som Moderat hade jag gärna sett att
  FRA-frågan lösts utan tanke på att sno poäng av socialdemokraterna.
  Stadsministerns åtgärder har varit otillräckliga. Vems ego är det som måste räddas?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.