2008-08-01

FRA: Totalsågning av Tolgfors


Det här är läsvärt...

En av Rick Falkvinges läsare har gått igenom vad försvarsministern sagt om FRA-avlyssningen på senaste tiden. Det är en rätt grundlig sågning.

Del 1 | Del 2

( Nu lämnar jag landet för den här gången. Åter online i kväll eller i morgon förmiddag.)

21 kommentarer:

 1. En av Rick Falkvinges läsare har gått igenom vad försvarsministern sagt om FRA-avlyssningen på senaste tiden. Det är en rätt grundlig sågning.

  Ja, om man inte bryr sig så mycket om fakta så.

  Alexander Henriksson

  SvaraRadera
 2. Henrik Alexandersson lämnar landet. I hans egna blogg sprider sig frustrationen över de envisa motargumenten. Motargumenten måste vara organiserade av statsmakten eller så betecknas de som spam eller rent löjliga. Det är enklast så.

  Fotfolket, de som betalar Henrik Alexandersson med sina bidrag om 103 eller 1030 kr, får utan uppbackning försvara honom. Han är strategen som inte ska behöva få skit under naglarna.

  Henrik Alexandersson klagar på att Fredrik Reinfeldt säger sitt i debatten. Själv har Henrik Alexandersson upphöjt sig själv till skyarna och nedlåter sig inte till att besvara de frågor som ställs.

  Istället får vi veta att det är varmt och dags för en öl.

  Särskilt en fråga är jobbig att ta i. Varför publicerade han ett dokument utan att själv skydda personuppgifterna på de personer som hängdes ut om nu den personliga integriteten är hans främsta mål? Eller finns det ett ännu viktigare mål som gör att den diskussionen kring den personliga integriteten enbart är en metod?

  Vem vet förutom Henrik Alexandersson?

  /Henke

  SvaraRadera
 3. Framför allt, vem tjänar på publiceringen? The truth is out there.

  SvaraRadera
 4. Läs gärna också det här, i samma tema:

  http://tinyurl.com/FRALeoKBBild

  SvaraRadera
 5. Eh, har inte Alexandersson redan svarat på de frågorna? Tycker mig ha läst svaret redan.

  SvaraRadera
 6. Anonym 19:04.

  Jo, den enda skillnaden är att han som frågade kallade sig "max" istället för "henke" då.

  SvaraRadera
 7. Hörni, ni spin doctors från FRA:s fanclub får också dricka öl, faktiskt. Ta en immig nu och skruva ner FUD- och smutskastnings- intensiteten ett par snäpp så blir det lite trevligare för alla parter.

  SvaraRadera
 8. Legomenon - vem har sagt att det här ska vara trevligt. Tycker du att det här ämnet är trevligt?

  Regeringen har tvingat igenom en lag som innebär automatiserad avlyssning av hela folket.

  I det läget tänker i varje fall inte jag vara trevlig.

  SvaraRadera
 9. Henke "Särskilt en fråga är jobbig att ta i. Varför publicerade han ett dokument utan att själv skydda personuppgifterna på de personer som hängdes ut om nu den personliga integriteten är hans främsta mål? Eller finns det ett ännu viktigare mål som gör att den diskussionen kring den personliga integriteten enbart är en metod?"

  Jag har ägnat en hel bloggpost åt det övervägandet.

  Nämnde jag att det fortsätter ringa människor från 103-listan, som är positiva till publiceringen?

  SvaraRadera
 10. Han den där henke här ovan kan ju inte ha nån vidare koll om han är övertygad om att HAX lämnar sin blogg tills han eventuellt återkommer till Sverige?

  Nä, låt oss vara trevliga mot varandra - bara den andra sidan inser sina felaktigheter, gör bot och bättring, river upp den dumma lagen... så tar jag gärna en öl med andra sidan sen :)

  SvaraRadera
 11. @Henrik Alexandersson sa...
  Jag har ägnat en hel bloggpost åt det övervägandet.

  Jag har klippt in den nedanför så att vi pratar om samma bloggpost.

  I kommentarerna undrar några varför jag inte maskat bort personnumren i FRA-listan i bloggposten nedan. (Expressen ställde f.ö. samma fråga när de ringde för någon timma sedan.)

  Det är en relevant fråga. Så här...

  Först hade jag tänk maska bort viss personinformation. Sedan gjorde vi ett test. En bekant fick ett par av personuppgifterna utan personnummer. Inom ett par minuter hade han fått fram de aktuella personnumren ur öppna källor på internet. De är alltså ingen statshemlighet. (Möjligen kan man tycka att det är för lätt att få fram folks personnummer, men det är en annan diskussion. Själv är jag emot personnummer över huvud taget.)

  Och eftersom informationen ändå är lätt tillgänglig för alla ställde jag detta mot värdet i att kunna presentera den autentiska listan helt utan förändringar. Om jag hade maskat bort något skulle folk bara ha frågat sig vad jag tagit bort. Då blev det ett lätt beslut.

  Det finns dessutom ett värde i att kunna bevisa att FRA:s spaning bedrivs nyckfullt mot helt vanliga, verkliga människor.

  Jag hoppas uppriktigt att jag inte ställt till med bekymmer för någon. Av de reaktioner från folk på listan som börjat höra av sig är ingen upprörd över att jag publicerat den. Tvärt om. Däremot är de skitförbannade på FRA.


  Jag har läst din bloggpost men jag köper inte dina förklaringar. Du skriver att du "...hoppas uppriktigt att jag inte ställt till med bekymmer för någon..."

  Det går att dölja personuppgifter men samtidigt behålla listans sakinnehåll i tillräcklig omfattning för det syfte du redovisat.

  Om du och en bekant tar fram personnummer trots maskeringen - är det inte då mer rätt att dölja dem än mer? Speciellt med tanke på din påstådda ideologi?

  Om Expressen m fl ifrågasätter dina metoder borde du väl ändå medge att du gjort fel?

  Det känns inte som att du värderar den enskildes personliga integritet speciellt högt eftersom du gör en sådan groda.

  Dalaposten som intervjuar en på någon av listorna: "Vill du ha en förklaring till varför FRA spanade på dig?

  – Det är klart jag vill veta. Det är ett övertramp. Det är en hel del man har kallats för efter att mitt namn kom ut; spion bland annat, säger mannen som vill vara anonym".


  Han vill tydligen vara anonym säger han. Kanske en person som inte är så imponerad av dig Henrik Alexandersson.

  SvaraRadera
 12. Henrik Alexandersson klagar på att Fredrik Reinfeldt säger sitt i debatten.

  Snälla du, Reinfeldt har inte sagt ett jota i debatten. Han vill inte ha någon debatt, han vill, enligt egen utsaga, vänta på att debatten blåser över.

  Lex orwell är första steget mot en nedmontering av demokratins grundvalar: yttrandefrihet och meddelandefrihet. Den som inte inser detta lever med skygglappar och en synnerligen naiv världsbild.

  Makt, i en demokrati, utgår från folket till regeringen, inte tvärtom (som en viss herr Reinfeldt tycks tro).

  Sätt er för ett ögonblick ner och funder, oberoende av partifärg, och se vart detta för er.
  Det är inte en orimlig begäran.

  Tack för ordet!
  Mvh
  Robert Gravsjö

  SvaraRadera
 13. Och jag kan mycket väl föreställa mig vad ni hade påstått om jag hade maskat listan.

  SvaraRadera
 14. @roppert sa...
  "Henrik Alexandersson klagar på att Fredrik Reinfeldt säger sitt i debatten".

  Snälla du, Reinfeldt har inte sagt ett jota i debatten. Han vill inte ha någon debatt, han vill, enligt egen utsaga, vänta på att debatten blåser över.


  Hoppsan, jag missade ett "inte" där. Den liknelsen stämmer bättre med Henrik Alexandersson och det som Henrik A också framfört. Det var det som avsågs. Tack för påpekan.

  SvaraRadera
 15. @Henrik Alexandersson sa...
  Och jag kan mycket väl föreställa mig vad ni hade påstått om jag hade maskat listan.

  Att du värnade om den enskildes integritet?

  SvaraRadera
 16. Är det inte lite pinsamt för dig att du kränker integritetet samtidigt som FRA försöker skydda den (genom att sekretessbelägga listan med personuppgifter).

  Svider lite va?

  Max

  SvaraRadera
 17. Jag vet att ni tycker att det är besvärande att listan kommit ut.

  Och hade något annat än den autentiska listan publicerats - då hade ni vägrat tro på den.

  Det är för övrigt inte jag som har spionerat på de här människorna, spart informationen och sedan varit slarvig med den. Utan FRA.

  SvaraRadera
 18. Verkar inte som det var FRA heller eftersom du vid ett flertal tillfällen hävdat att du fått det från en annan myndighet...

  SvaraRadera
 19. @Henrik Alexandersson sa...
  Jag vet att ni tycker att det är besvärande att listan kommit ut.

  Och hade något annat än den autentiska listan publicerats - då hade ni vägrat tro på den.

  Det är för övrigt inte jag som har spionerat på de här människorna, spart informationen och sedan varit slarvig med den. Utan FRA.


  Så du röjer hellre över hundra svenskars personuppgifter jämfört med risken att någon skulle misstro dig?

  Det är du som publicerade den på internet. Det har inte FRA gjort.

  /Henke

  SvaraRadera
 20. Hax

  Om du hade maskerat väsentliga personuppgifter med hänvisning till den personliga integriteten, så hade jag ändå trott på din bevisning om att FRA har "vanliga svenskar" på sina spaningslistor.

  Nu har du istället lämnat utrymme för tvivel om din uppriktiga värdering om vikten av skyddet för privatlivet och närmare bestämt skyddet för intrång i privat elektronisk korrespondens.

  Att du och dina anhängare nu anser att publiceringen av personuppgifterna helgar ändamålet lämnar ytterligare utrymme för tvivel.

  SvaraRadera
 21. Kommentarer som denna "Att du och dina anhängare nu anser att publiceringen av personuppgifterna helgar ändamålet lämnar ytterligare utrymme för tvivel" är ju riktigt roliga. Kan ni inte avslöja vad ni tror att Henrik EGENTLIGEN håller på med? Mutad av Ryssland att helt emot sin egen övertydelse försvåra för de tappra FRA-anhängarna? Mystiken tätnar!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.