2008-08-28

Förbetalda kreditkort

600.000 svenskar har en eller flera betalningsanmärkningar. Vissa av dem är ohjälpbara slarvrar. I andra fall kan det handla om en skattetvist (du måste betala redan innan ärendet är avgjort), någon bortglömd p-bot eller som i astronaut Fuglesangs fall en felregistrerad trängselskatt.

Dessa svenskar har svårt med allt från att få ett hyreskontrakt till vardagliga saker som att skaffa ett telefonabonnemang eller få hyra en videofilm. Bankerna är i och för sig skyldiga att ge alla som vill ha ett bankkonto, men de som har en prick på sig kan inte räkna med att få riktiga kreditkort. Istället kan de, kanske, få Kalle Anka-kort (Maestro och Visa Electron som till exempel inte funkar på nätet, för att boka flygbiljetter eller för att hyra en bil).

Senast jag var i London slogs jag av all reklam kring förbetalda kreditkort. Där har marknaden för sådana fullständigt exploderat. Visserligen har britterna inte lika drakoniska kreditregister som i Sverige. (Vilket bland annat kan bero på att de inte har någon direkt motsvarighet till det svenska personnummersystemet.) Istället handlar det främst om alla östeuropéer som kommit till England och som ännu inte hunnit bygga någon kredithistoria. De behöver ju också kreditkort för att kunna leva på ett normalt sätt.

Därför finns det mängder av företag (banker, posten, växlingskontor, tobakshandlare m.fl.) som säljer förbetalda Visa- eller Mastercard-kort. Du sätter in pengar i förväg. Du kan som regel fylla på kortet allt eftersom. Och du kan vanligtvis välja om du vill ha kortet med ditt namn på eller om det skall vara anonymt. Kunden är kung och hennes behov sätts i första rummet.

Nu ser jag att sådana kort börjat säljas även här i Belgien. ( Till exempel Master Card från Banca Monte Paschi Belgio.) Detta är naturligtvis en utmärkt tjänst för den som vill ha reservpengar på ett kort, den som håller hårt på sitt privatliv (detta kort är anonymt), den som vill utrusta till exempel sina barn eller medarbetare med ett kreditkort, den som vill begränsa riskerna med kreditkortsbetalningar och för alla som tillfälligtvis jobbar i Bryssel. Kortet är utan problem även tillgängligt för utlänningar.

Man kan undra varför sådana kort inte finns (eller möjligen inte är tillåtna) i Sverige. Banken tar ju ingen risk. Och det skulle göra 100.000-tusentals svenskars liv lättare. Plus att väldigt många helt vanliga, skötsamma människor skulle kunna välja denna lösning av samma skäl som de tycker att det är bra med kontantkort till mobiltelefonen.

Detta är ju en gigantisk marknad – som bara väntar på att någon kommer och fyller ett existerande behov.

Man kanske skulle börja exportera belgiska kort till Sverige... ;-)

(Fotnot: De enda svenska varianter jag har sett är SEB:s MC presentkort som är personligt och inte möjligt att fylla på och Forex Global Cash Visa Electron som inte funkar där riktiga kreditkort krävs.)

21 kommentarer:

  1. Well, en förklaring kan nog vara att vi redan har bankkort som är kopplade till kreditbolag (Mastercard, Visa), men utan kredit på (Debetkort är väl rätt benämningen?).

    SvaraRadera
  2. Jo, men sådana kort får ofta inte de 600.000 svenskarna. De får normalt sett bara Kalle Anka-kort.

    Plus att det finns en bekvämlighet och trygghet i ett förbetalt kort som inte kan övertrasseras (och där det inte kommer någon sur räkning i efterhand).

    SvaraRadera
  3. Bankkort utan kredit kräver att det finns hyfsat gott med uppkopplade terminaler så att man kan ställa saldofråga. Det funkar ju rätt bra i Sverige.

    Nordbanken försökte ju lansera "kontantkortet" sisådär 1993 ungefär. Ett plastkort med chip som man kunde ladda med kontanter och där saldot låg krypterat på chipet. Då behövde terminalen inte vara uppkopplad. Det fungerade sådär. Tekniken var väl okej, men penetrationen på marknaden blev aldrig så stor. Förmodligen för att banken ville ha betalt nästan med en gång för det där.

    Sen kom jag till nöjesfältet i Wien, och där hade de exakt samma system fast för karusellkuponger. "Funny money" hette det visst.

    SvaraRadera
  4. Har fått Mastercard & Visa ( inget kalle anka-kort då men utan kredit ) utav min bank ( Handelsbanken ) trots att jag har flera betalningsanmärkningar släpandes..... folk vill ju förändras och jag har haft dom korten i ett år snart och inte en enda övertrassering. Så det finns dom som kan, och vill bli kvitt sitt gamla liv med anmärkningar m.m.

    SvaraRadera
  5. Det finns redan:

    http://www.newsdesk.se/pressroom/atg/pressrelease/view/perfekta-julklappen-presentkort-hos-atg-ombuden-181502

    Du får hänga med lite bättre, Henrik.

    SvaraRadera
  6. Ett anonymt förbetalt kort (debetkort var en bra benämning) låter inte dumt. Med tanke på hur klåfingrig Storebror är bör nog var och en av oss börja fundera på att anonymisera oss.

    SvaraRadera
  7. Har ett VISA-kort anslutet till mitt helt vanliga sparkonto hos Swedbank. Låter ungefär som det du är ute efter? Det är ingen kredit eller något sådant på det, utan pengarna dras av direkt på kontot.

    SvaraRadera
  8. Ah - såg kommentar nummer två där av dig nu. Visste faktiskt inte att det skulle vara svårt att få ett sådant?

    SvaraRadera
  9. Dessutom har den här sortens kort funnits i minst 15 år i USA. Vi ligger låååångt efter!

    SvaraRadera
  10. Slår vad om att Skatteverket slår bakut om man kan ha elektroniska pengar som inte kan spåras. Ska vi slå vad? :-)

    SvaraRadera
  11. Jag vet inte om jag missuppfattade, men jag ser inte nyttan med dessa kort. Möjligtvis om man vill ha ett anonymt kort. Vanliga bankkort/debetkort ges även om man har betalningsanmärkning (vet iaf folk som har Swedbanks VISA och har anmärkning). De kan INTE övertrasseras, om man inte uttryckligen kopplat kredit till det (vilket man inte kan få om man då har anmärkning). Funkar bra att handla med på nätet också, fast då föredrar jag ett genererat e-kort med specificerad summa så man slipper skicka sina riktiga kortuppgifter över nätet. "Kalle Anka-kort" ges väl mest till folk som inte är myndiga?

    SvaraRadera
  12. Har funnits öststatskort i många år där man kunnat sätta in pengar anonymt i många år. Limit på ca 10000 Euro månaden (inget hinder att ha flera). Där har man kunnat ta ut svenska pengar i automater 100% anonymt, mycket trevligt för de som har pengar utomlands som man av någon anledning inte vill visa upp. Kanske inte exakt vad HA talar om, men vattentätt för de som har cash utomlands som svenska myndigheter inte har nåt att göra med.

    SvaraRadera
  13. Hur skaffar man sig de där öststatskorten?

    SvaraRadera
  14. Till & med Iran har sådana förbetalda kort :)

    SvaraRadera
  15. Kan det inte vara så enkelt att produkten inte kan konkurrera med kontanter? I Sverige går det utmärkt att leva utan ett kort och skall man köpa på nätet kan oftast välja på att förskottsbetala eller köpa mot postförskott.

    /Rickard

    SvaraRadera
  16. ssargon:
    Det är nog inte skatteverket utan baknerna och alla andra som någon gång använder pengar på ett hederligt sätt som slår bakut.
    "Elektroniska pengar som inte kan spåras" är en fullständigt vansinnig idé ur ett säkerhetsperspektiv. Utan någon kontroll blir vinsten med att förfalska sådana elektroniska pengar oändlig. Däred är det bara en tidsfråga (kort tid alltså) innan man knäcker koder och förfalskar. Oändlig vinst - motiverar nästan oändliga kostnader för att nå dit.

    Elektroniska pengar kommer aldrig aldrig att bli fullt ut anonyma, det är en fråga om sunt förnuft - inte om skattehets.

    SvaraRadera
  17. Jag tror Johan är lite väl pessimistisk. Det finns ju kontantkort för mobiler, de är ju anonyma och det verkar man inte ha större säkerhetsproblem med. Så jag ser inte riktigt problemet. Isåfall kan man lika väl förbjuda kontanter, de är ju heller inte spårbara.

    Skulle gärna ha ett sådant kort, om inte annat bara för att slippa visa leg när jag handlar i butiken.

    SvaraRadera
  18. Presentkort är förbetalda, och sådana med VISA/MC-logga på har ju funnits länge. Sedan ser jag inte riktigt poängen med att betala in i förväg och inte få ränta på pengarna mm. Det var ju precis detta som fällde "cash-kortet" (vilken idiot var det som kom på det namnet?).

    Och för att anknyta till HAX specifika problem - jag var utbytesstudent i England i mitten av 90-talet och jag hade inga som helst problem med att öppna ett reguljärt bankkonto med tillhörande bankomatkort när jag kom dit. Pass räckte bra. Vet inte vad dessa östeuropeer i London gör för att misslyckas med detta? Jag var dessutom där innan Sverige gick med i EU.

    SvaraRadera
  19. Problemet i UK är att reglerna har ändrats sedan 90talet pga problem med svindleri. Det är nu så komplicerat att tom infödda utan anmärkningar har problem.
    Vidare så är det enklara att komma hit som student då man som student här i UK kan få hjälp med adress intyg samt id intyg så att man kan få bankkonton. Om man inte är student däremot så måste man ha 2 address bevis (räkningar från inhemska företag som levererar en tjänst till en address) samt 2 bevis på identitet, t.ex pass samt....körkort...men i Royal bank of scotland så accepteras inte körkort som id handling av någon konstig anledning, samma med ett antal andra banker.

    någon kanske nu har noterat att innan man kan få ett konto så att man kan betala räkningar....så måste man redan ha räkningar utestående...dvs börja med att spendera sedan så kan du få bankonto....lite konstig ordning.......moment 22 så att säga


    -Dan

    här är tex abbeys regler, notera att EU körkort inte finns med på listan....och nej det gick inte att övertyga dom om att ett EU körkort ör samma sak som ett EEC identitetskort

    http://www.abbey.co.uk/csgs/Satellite?c=GSInformacion&cid=1127562757103&pagename=Abbey%2FGSInformacion%2FGS_DetallePie

    SvaraRadera
  20. Jag har aldrig haft något kreditkort. Jag har ett automatkort från PK-Banken som jag fick för cirka 20 år sedan, och det använder jag bara för att ta ut kontanter med. Sedan handlar jag med kontanterna. Transaktionerna blir bara sådär lagom spårbara då.

    Inte använder jag någon e-girotjänst heller. Jag samlar ihop en bunt inbetalningskort varje månad, skriver en betalningsorder på härför avsedd blankett, lägger allt i ett brunt kuvert, slickar igen och postar. Ja, dessa transaktioner är spårbara, men jag vill inte anförtro min dator kontrollen över min ekonomi.

    Det gäller att motionera de gamla hederliga betalningssystemen som fanns när man var barn, så att de inte hux flux upphör att fungera på grund av utebliven användning. Har det gjorts några studier av hur de moderna systemen klarar orostider med anarki, revolution och krig? Det kan förstås bli svårt att hitta en fungerande bankomat också, men banken kan ju sätta in manuell betjäning vid behov.

    Det blåser upp till storm. Har vi batterier och stearinljus hemma? Nästa år stänger jag av telefonen och blir telemit... :-)

    SvaraRadera
  21. Atg korten kommer från goyada.se men de har slutat med sitt förbetalda Mastercard, vet inte riktigt varför. Tror det var som någon sa att skatteverket lagt sig i. Var perfekt att handla på nätet med, man kan inte bli av med mer än vad som finns innestående.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.