2008-08-05

Kort paus

Tisdag och onsdag är jag i Frankrike. Jag tänker ta två dagar ledigt nu, vilket kan behövas efter förra veckans cirkus.

Under tiden kan ni väl försöka få ut Reinfeldt på banan i FRA-frågan. Det är väldigt anmärkningsvärt att landets statsminister inte säger ett ljud om sin regerings allvarligaste kris. Karln måste väl ha förstått att detta inte kommer att blåsa över? Killen som utraderat hela sitt partis profil i sina försök att vara alla till lags borde väl i vart fall ha skäl att lyssna när hans egna partikamrater nu börjar revoltera? Eller har han gått in i Göran Persson-läge och står och talar med statyerna på Sagerska Palatsets gård?

Om du funderar på varför integritetsfrågorna är så viktiga, då skall du läsa denna bloggpost av Emma på Opassande. Det är sommarens viktigaste bloggpost. Den ger en magknip.

Så! Sköt er i kommentarerna. Jag ser er. Om det är något viktigt kan jag nås på min belgiska telefon.

Om inget oväntat eller väldigt viktigt dyker upp innan dess, så ses vi på onsdag kväll igen.

42 kommentarer:

 1. Reinfeldt kan ju vänta sig ett mindre helvete i höst. Centerupproret, Birgitta Ohlsson m. sin 6 folkpartikollegor och nu de moderata kommunpolitikerna. Det fattas bara att kristdemokraterna vaknar till liv, och där skulle Anders Wijkman kunna fungera som en frontfigur.

  SvaraRadera
 2. Grattis på födelsedagen! Ta en Chateau Petrus eller något annat blask för att fira.

  Det här med Reinfeldt och FRA är intressant. Under hela sin karriär har han gjort sig känd som en ideologiskt antiseptisk realpolitiker - beredd till nästan vilka reträtter som helst för att nå makten. Inte utan skicklighet och framgång ska erkännas, även om jag inte tillhör hans varmaste anhängare.

  Nu, när han har makten, är han plötsligt beredd att riskera allt han uppnått för att framhärda i en ändå relativt perifer fråga där det finns liten - om ens någon! - politisk uppsida? Varför?

  Jag är inte konspiratoriskt lagd, utan tror att det har att göra med vanlig ospännande politisk felbedömning, dock av det mer massiva slaget. Statsministern insåg inte vilken mina han trampat på. Eftersom han fortfarande tycks tro att debatten kommer att självdö så håller han sig borta från den.

  Istället överlåts försvaret av den orimliga positionen på en myndighetschef och på den stackars försvarsministern vars senaste inlägg om den interna debattens omfattning i den moderata riksdagsgruppen mest var komiskt.

  Nåväl, blir det ett helvete i höst som högerliberalen tror? Nja, det återstår att se. Dels kan agendan förändras av yttre händelser. Två veckor är lång tid i politiken, lär Jaques Girac ha sagt. I oktober kan FRA vara glömt.

  Dels beror det på vad som händer i debatten inom och utom partierna. Än så länge är partiupproren ganska hanterbara. Om en eller flera tyngre moderater bryter partilinjen kan det förändras. Jag antar att många ledande moderater känner stor tveksamhet inför lagen, men debatten har för länge sedan slutat handla om sakfrågan. Nu är det "vi mot dom" som gäller.

  Reinfeldt har haft ett antal utgångar från det haveri som FRA-frågan blivit. Han har stängt alla. Om han är så strategisk som jag tror att han är bidar han sin tid nu för att kunna retirera längre fram. Då gäller det att inte smälla igen alla dörrar på vägen.

  Oavsett hur han väljer att agera är det här ingen vinnare för regeringen. Det var länge sedan man "vann" politiskt bara för att man fick flest röster i riksdagsvoteringen. Förutom att FRA-frågan visat på ett icke fungerande ledarskap och en bristande repsekt för liberala värderingar hos de "nya" moderaterna väcker det frågor om statens och politikernas goda avsikter - samma sorts frågor som förföljt (s) genom IB, Ebbe Carlsson-affären, neutralitetsdebatten and what not.

  Det här är inte frågor som avgör val, men de skapar bilden av en regering som a) inte vet vad den håller på med b) inte är ett dugg bättre kålsupare än socialdemokraterna när det kommer till respekten för statens roll och den enskildes frihet och integritet. DET kan avgöra nästa val.

  Läs Ekman/Pellnäs utmärkta inlägg på SvD/Brännpunkt som HAX refererar till i bloggen. Jag tror att det ligger mycket i deras förklaring til varför frågan blivit så stor som den blivit.

  SvaraRadera
 3. "Svensk övervakning har djupa rötter
  FRA-debatten slog ner som en blixt från klar himmel. Så såg det i alla fall ut för många. Men frågan om hemlig övervakning har djupa rötter i den svenska historien.
  Politikerna insåg inte vilken dynamit de fyrade av när de klubbade FRA-lagen. Folk har ställt sig frågande till beslutet och några riksdagsledamöter har sagt att de inte vetat vad de röstade för när de sa ja till FRA-lagen. Och det är inte så konstigt, för det var aldrig meningen att någon skulle förstå vad den här lagen gick ut på. Det menar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.
  - Man har vinnlagt sig om att uttrycka sig svävande. Det fanns ingen ambition att kommunicera detta till allmänheten och det får man äta upp nu, säger han.

  Underrättelseverksamheten i Sverige har alltid varit en ljusskygg företeelse. Det började med Allmänna säkerhetstjänsten som byggdes upp under andra världskriget. Utan riksdagens vetskap.
  - Den är totalt bortglömd i dag, men viktig, för den drev fram frågan om massavlyssning av medborgarna, säger Wilhelm Agrell."
  Citat från en artikel i GP, läs hela artikeln!/AR

  SvaraRadera
 4. Här är länken till artikeln i GP:

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=436304

  Grattis HAX!!!/AR

  SvaraRadera
 5. Hej Henrik
  Hoppas att du har det bra. Du ber oss plocka fram Reinfeldt. Sorry, Reinfeldt har dragit täcket över huvudet och ligger i sin säng och tjurar.Men enligt vd:n på Timbro lär han innan han gömde sig ha ställt kabinettsfråga om FRA. Vilket betyder att han kan avgå om han inte får sin vilja fram.Då får han göra det tycker jag och dessutom bör han bestarffas med indragen månadspeng en tid framöver.Ha det !
  Astrid http://www.skp.se/blogg/

  SvaraRadera
 6. Hehe: http://www.gnuheter.org/creeper/name/Försvarets%20Radioanstalt%20FRA

  SvaraRadera
 7. Reinfeldt liknar mer och mer en stor skallig kossa med stora bruna bedjande ögon som försöker se intelligent ut.
  GP var en katastrof, men att borgare skall smita undan sina grundläggande värderingar och driva politik på detta sätt, är inget annat än bedrägeri.

  Hellre GP och det han stod för än svansviftande och ryggradslösa socialmoderater som försöker leka arbetarparti. Det är dömt att misslyckas.

  Även om SD befolkas av en samling rättshaverister och galna tokstollar, blir valet SD nästa gång i ren och skär protest. Pest heller kolera spelar ingen roll. I synnerhet om man tidigare röstat på ett parti som man trodde bar frihetens fana högt som ideologiskt riktmärke. Gösta Bohman snurrar nog flera varv i sin grav.

  SvaraRadera
 8. Om man summerar alla tokiga förslag och lagar som nu våra politiker och myndigheter håller på med kan man bara konstatera en sak. Vi betalar för mycket i skatt!!

  Betala mindre och sparka ett lass politiker och myndighetsråttor.

  Då händer:
  1) Dessa arbetslösa politiker och myndighetsråttor måste ta riktiga jobb och då drar de in pengar till staten istället för att få lön av staten för idiotideér som skapar problem för alla andra.
  2) Världen börjar fungera igen.

  SvaraRadera
 9. Jag kan bara hålla med om att alliansen kan glömma min röst nästa val, men jag blir lite ledsen av alla kommentarer om att folk tänker rösta på SD i protest.

  Snälla ni överväg att hellre proteströsta på Piratpartiet i så fall. SD har väl aldrig stått upp för något som liberaler eftersträvar?

  SvaraRadera
 10. Grattis på födelsedagen! och ta det lungt med dom franska vitlöksostarna.

  SvaraRadera
 11. "Jag kan bara hålla med om att alliansen kan glömma min röst nästa val, men jag blir lite ledsen av alla kommentarer om att folk tänker rösta på SD i protest.

  Snälla ni överväg att hellre proteströsta på Piratpartiet i så fall. SD har väl aldrig stått upp för något som liberaler eftersträvar?"

  Tja desto färre muslimer som släpps in i landet desto mindre behov av ett FRA för att hålla koll så att inga av dessa drar på sig bombbälten.

  SvaraRadera
 12. Reinfeldt har nu varit partiledare för Moderaterna i 5 år och statsminister i 2 år, men man har fortfarande inte fått något grepp om honom. Han är som ett tomt blad. Det finns liksom ingen personlighet.

  SvaraRadera
 13. tomas s,

  jag håller med dig om det är idioti att rösta på puckona i sd. De står inte för någonting som vi liberaler eftersträvar.
  Däremot kommer jag inte att rösta alls i riksdagsvalet, inte heller på Piratpartiet. Jag tycker det skall bli skönt att inte rösta.

  SvaraRadera
 14. Stort grattis på födelsedagen och hoppas att din så välförtjänta semester blir riktigt bra.

  Angående valet, rösta inte SD, dumt att bestraffa de borgerligas dumhet med att själv rösta ännu dummare.
  Rösta hellre blankt. Kan vi få en hög röstande procent och en låg procent på partierna så kommer missnöjet synas och vi slipper de bakåtsträvande rasisterna i riksdagen.

  SvaraRadera
 15. Allt väl som vederfar dig är dig väl förunnat, Per Juno!

  :-)

  SvaraRadera
 16. En intressant sak sa Ingvar i chatten idag:

  "Så länge som din kompis i London inte sysslar med exempelvis terrorism eller utländska underrättelseoperationer riktade mot Sverige kommer era mail inte att läsas av tjänstemän på FRA."

  Undrar om det räcker att surfa till http://www.nsa.gov/ eller måste man gå via https för att FRA ska slå på övervakningen? Eller måste man skicka mail till info@nsa.gov för att loggen ska slås på eller måste mailet innehålla -----BEGIN PGP MESSAGE----- ?

  Och om ni saftblandaren tänds på FRA kommer all min övriga trafik automatisk fastna hos FRA för evigt eller bara en viss tid? Och vilka kriterier plockas "min" trafik ut? IP#, mailavsändare, hela domänen, subnätet?

  Fan vad luddigt... och läskigt att man faktiskt redan känner sig övervakad bara för att detta debatteras.

  SvaraRadera
 17. Bätttre att rösta på Liberala Partiet.

  Om man röstar blankt eller ligger på sofflocket så kan man lika gärna vara en besviken abortmotståndare som tycker kristdemokraterna har blivit alltför liberala.

  Dessutom får man ju faktiskt rösta på de idéer man tror på.

  SvaraRadera
 18. Proteströsta? Varför lämna ett tokgäng för ett annat?

  Blankröst är receptet, ett klart ställningstagande för att det inte finns något vettigt alternativ att rösta på.

  /JohanH

  SvaraRadera
 19. Johan N

  Om blankröst hade resulterat i blank riksdagsstol hade valet varit givet!

  SvaraRadera
 20. @anonym 00:04

  Du känner dig övervakad därför att övervakningen redan pågår. Och därför att informationen från övervakningen redan flyter omkring bland obehöriga.

  Skadan är nu till stor del redan gjord och sällan har en så stor skada tillfogats oss.

  SvaraRadera
 21. Visst är SD korkade precis som Ohly och hans kommunistiska stollar, egentligen ingen större skillnad där. Men nu gäller det att ställa till ett helvete för partgrupperna i riksdagen vilket bäst görs med en röst på SD. Borgarna respekterar inte sina kärnväljare och då blir det så här åtminstone för mig.

  Så får det bli, min röst för SD.

  SvaraRadera
 22. Ser man på, SD får 5,5% i Sentios undersökning och mycket pekar nu på platser i riksdagen.
  Fortsätter borgarna med allt sjabblande och korkad sossepolitik blir siffran ändå högre, ja kanske närmare 10%, vem vet.

  Ja nog skulle det behövas lite oro och oreda inom de diktatoriska borgerliga partiorganisationerna o tillika lomhörda partigrupperna i riksdagen, som fullständigt skiter i sina kärnväljare. Hut går hem.

  SvaraRadera
 23. Du propagerade för SD redan innan valet så vad fan surrar du om?

  SvaraRadera
 24. Du snackar dynga som vanligt Micke. Det kan väl knappast undgå någon annan än den "fåkunnige" vad jag propagerat för och röstat på i förra valet. Det framgår av mina inlägg.
  Gör dig inte dummare än vad du är, det blir bara pinsamt.

  SvaraRadera
 25. Har vägverket gett sig in i debatten?:)
  http://img227.imageshack.us/my.php?image=fraqj3.jpg

  SvaraRadera
 26. SD-folket passar på och försöker suga åt sig SD-röster i det allmänna missnöjet. Men om man röstar på SD för att man är besviken på borgarnas hantering av FRA är man en idiot. SD är för FRA-lagen, eftersom det ger dem möjlighet att förfölja muslimer, även om de är lite oroliga att FRA-lagen kan användas emot dem och andra högerextremister. SD i riksdagen skulle troligtvis rösta för FRA-lagen.

  Men oavsett det är man ju faktiskt dum i huvet om man röstar på ett halvfascistiskt parti därför att man är missnöjd över en halvfascistisk lag.
  /MAcke

  SvaraRadera
 27. Hugo,

  Du säger att du skall rösta på (sd) för att sabotera för båda blocken.

  Det kan iofs bli så. Men du sällar dig där till dem som röstar på (v) för att dom är så arga på samhället, etablissemanget och 'orättvisorna'.

  Alltså helt utan oberoende om vad det alternativet egentligen erbjuder i form av egna politiska visioner och vad det kan leda till.

  Väljare som röstar på (v) av frustration och ilska är tragiska, och inte speciellt bright:a. Jag är rädd för att samma sak gäller (sd)

  SvaraRadera
 28. snackar dynga som vanligt Micke. Det kan väl knappast undgå någon annan än den "fåkunnige" vad jag propagerat för och röstat på i förra valet. Det framgår av mina inlägg.
  Gör dig inte dummare än vad du är, det blir bara pinsamt.  Jag vet vad du propagerade för redan innan du bytte nick andra gången.

  SvaraRadera
 29. Har hört talas om ett parti som heter "Nu tömmer vi riksdagen", för varje stol de får så står den stolen tom i riksdagen.

  Eller är detta nått fyllepåhitt?

  SvaraRadera
 30. Det kan inte understrykas nog hur viktigt det är att inte rösta på SD.
  Om vi lärt oss lite historia så vet vi att det sällan blir speciellt lyckat när ett folk missnöjesröstar på det sämsta alternativet.
  Speciellt nu när lagar som FRA kan ge ett dåligt parti farliga vapen att leka med.

  SvaraRadera
 31. Även om SD befolkas av en samling rättshaverister och galna tokstollar, blir valet SD nästa gång i ren och skär protest.

  Om du slår mig skall jag skjuta mig själv i huvudet i protest...

  Det finns bara ett sätt att protestera mot det politiska systemet, och det är att inte rösta alls. Röstar man har man nämligen accepterat att bli förtryckt av den som vinner, för detta är vad 50%-demokrati handlar
  om.

  Rösta blankt är ingen protest. Det är att avsäga sin lilla miljondels röst men att ändå acceptera systemet, dvs man lovar att finna sig i vad vinnaren beslutar utan att knorra.

  Att rösta är underkastelse.

  SvaraRadera
 32. Fan vad trött jag blir.

  Micke, kan inte du för en gångs skull hålla käften och sluta lägga ord och påståenden i andras munnar. Ta in på psyket istället och sök få ordning på ditt bedrövliga liv, något vitalt saknas uppenbarligen av dina bisarra uttalande att döma.
  Fatta nu en gång för alla att jag aldrig sympatiserat med SD och dessa tokstollar som endast kan jämföras sina kamrater på vänsterkanten.

  Att jag kommer att rösta på dem är en helt annan sak. Jag och många med mig är dödströtta på det korrekta politiska etablissemanget som bara ljuger och bedrar, borgare likväl som galningarna på vänsterkanten där du själv antagligen skall inräknas. Rätta mig om fel.

  Till a.smith o Christian vill jag bara säga att det behövs ordentligt med grus i riksdagsmaskineriet. Om inte annat för att borgerligheten skall skärpa sig. Hela högerflanken ligger vidöppen idag och inget parti vågar längre ta den ideologiska debatten om enskildas rättigheter. Förmodligen inte ens en författningsdomstol får vi efter "koögat" Fredriks eftergivenhet mot sossarna.

  Sverige är inte ens en demokratisk rättsstat idag.

  Tacka fan för att man är trött på den svenska ankdammen och allt meningslöst tjatter.

  SvaraRadera
 33. Hugos skäl att rösta på SD är obegripliga, låt oss bara hoppas att inte fler av alla som tappat sin tilltro till regeringen bgår samma dumhet som han.

  Att som någon gör jämställa v med sd tycker jag är fånigt. Jag tror de flesta som tittar på vad de säger måste se himmelsvida skillnader i seriositet...

  SvaraRadera
 34. Hugo, du har tappat tron på det politiska systemet, och säger att du vill kasta grus i maskineriet, men du väljer ändå att stödja det genom att deltaga.

  Detta är ju helt bakvänt. Du har kanske gått på myten att vissa partier (t ex SD) är illegitima. Dock finns det ju ingen sådan regel. SD må vara ett gäng idioter, men de har ändå lika mycket rätt att ställa upp i valet som övriga partier. Detta är demokratins kärna. Demokratin säger inte att politik X eller Y är inte tillåten. All politik är tillåten, och den som råkar vara populärast bland de som deltar vinner.

  Av detta följer att de som röstar på SD är precis lika seriösa som de som röstar på S eller M, vad det demokratiska systemet anbelangar. De röstar ju. De deltar ju. Då stödjer de systemet. En röst på SD är ett godkännande av det politiska systemet precis lika mycket som röster på andra partier, i riksdagen eller ej, är.

  Det enda sättet man kan dra bort sitt stöd för det politiska systemet är att inte deltaga. Deltar man har man gett sitt stöd.
  Blankröster är som sagt även detta att ge sitt stöd.

  SvaraRadera
 35. Anonym, här har vi ett kommunistiskt parti som gjorts salongsfähigt i den svenska riksdagen. Det satt hårt åt innan kommunisten Ohly officielt deklarerade han inte var kommunist, det kom under galgen, men karln är fortfarande kommunist enligt min mening.
  Detta parti har en historia som hyllar diktaturer och massmord än till denna dag. Cuba är ett aktuellt bra exempel, även om de flesta kommunister hymlar och slinter på tungan i frågan eftersom den är obekväm mot bakgrund av det kubanska ekonomiska totalhaveriet. Vilket annat land kör omkring med gamla bilar från 50-talet? Eller är det som vanligt USA´s fel?

  Kan kommunister accepteras och sitta i Sveriges riksdag, kan jag inte se ett enda rimligt varför inte SD kan sitta där. SD har i vart fall inte hyllat massmördare som Pol Pot.

  SvaraRadera
 36. Ju färre muslimska invandrare enligt SD´s förslag, desto mindre användning för FRA´s kabelspaning.
  SD för mig i nästa val.

  SvaraRadera
 37. Fredrik Malm skriver på sin blogg i ett svar:


  Vad gäller citaten så kommer de från Björn Söders blogg, från insändare i Sd-kuriren och från Blågula Frågor. Jag citerar också från SD:s principprogram i mina föredrag.

  Om du anser att det är smutskastning att citera vad sverigedemokrater skriver så har du nog en mer inskränkt syn på yttrandefriheten än de flesta av oss andra.

  Det var ju så att SD:s första partiledare var dömd för mordhot på Hagge Geigert. Partiets första vice ordförande lämnade SD för att gå med i NSF. Första kf-ledamot höll tal på NSF:s hitlerfirande och SDU:s tidiga ordförande är idag ledande figur inom den nazistiska rörelsen.

  Det är ju viktigt för människor att få veta detta för att kunna bilda sig en uppfattning om vad Sverigedemokraterna är för sorts parti. På samma sätt som vi ska informera om väntserpartiets historia så måste vi dra fram SD:s i ljuset.

  Anser du att detta inte ska vara tillåtet? Är det bara alla andra partier som ska granskas, men inte SD?


  Rösta du på ditt parti Hugo.
  Det är viktigt att vara tydlig med vad man vill.

  SvaraRadera
 38. En till som kommer att rösta på SD 2010 här.
  Inte konstigt att SD går fram i opinionsundersökningarna när de som kallar sig liberaler förråder Sveriges underrättelsemöjligheter

  SvaraRadera
 39. Det är ju meningslöst att diskutera med SD:are, men Hugo kunde ju ta reda på att vpk aldrig stödde Pol Pot utan tvärtom Vietnam som invaderade Kambodja och störtade Pol Pots regim.

  Och Jimmie "Lill-Ingvar" Åkesson har uttryckt försiktigt gillande för FRA-lagen, så sluta med barnsliga försök att utmåla SD som ett alternativ för de som är emot lagen.

  SvaraRadera
 40. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3047853.ab
  "storebror kan följa dina resor"

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.