2008-08-14

Protest mot kriget

Pressmeddelande 14 augusti 2008

Manifestation mot Kremls krigshandlingar

”Vi är beredda att göra vad som helst för att hindra Georgien och Ukraina från att gå med i Nato.”
Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister

Rysslands krigshandlingar mot Georgien väcker oro och vrede.

Att en stormakt som hade demokratin inom räckhåll har valt att slå in på en auktoritär väg är en tragedi. Men att Moskva dessutom försöker undergräva demokratin i sina grannländer är ett brott. Ryssland har de senaste åren tagit till internetattacker, energiutpressning och handelsblockader för att förhindra flera f d Sovjetrepubliker att gå sin egen väg. Nu har det gått över gränsen till regelrätt krig.

Magasinet Neo arrangerar tillsammans med liberala ungdomsförbundet, centerns ungdomsförbund och moderata ungdomsförbundet i Stockholm en manifestation utanför Rysslands ambassad på Gjörwellsgatan 31 i Stockholm nu på lördag (16/8) kl 12.00. Alla som vill visa att de stödjer ryska demokratiska krafter och tar avstånd från Kremls försök att med våld undergräva grannländers strävan mot demokrati och internationellt samarbete är varmt välkomna att delta.

Bekräftade talare:

Gunnar Hökmark,
Europaparlamentariker (m) och vice ordförande i EPP

Johan Norberg, författare

Detta pressmeddelande dök just upp i min inkorg. Ett bra initiativ. Delta om du är i Stockholm på lördag.

30 kommentarer:

  1. Tänk nu om FRA hade haft örat mot kabeln.... då hade de hört detta upprop och också kunnat vara med också....
    Det kanske är därför som dom vill ha denna lag....inge skickar någonsin såna här inbjudningar till dom.....

    -Dan

    SvaraRadera
  2. Du har alltså fortfarande inte förstått varför "västs undfallenhet mot Ryssland" är välgrundad.

    SvaraRadera
  3. Tror att det blir viktigt att lyssna av den amerikanska debatten. Det är redan spinn på kriget som "the three AM phone call". Vore tråkigt om Hökmark blev en kugge i det hjulet.

    SvaraRadera
  4. Protester mot FRA sker mellan 9.30 och 15.00 den 16/8 (http://frapedia.se/wiki/Demonstrationerna_i_Stockholm_den_16_september_2008).

    Kan det vara en konspiration att FRA-kramarna vill ha en annan protest samma dag?

    SvaraRadera
  5. Kommer Ali Esbati att leda en motdemonstration med stenkastare?

    SvaraRadera
  6. Rätta mig om jag har fel, men invaderade inte Georgien Sydossetien?

    /J

    SvaraRadera
  7. Anonym@16:08:

    Det är väl ändå den 16 SEPTEMBER som FRA-demonstrationen äger rum?

    SvaraRadera
  8. /J,

    amser du då att Sverige skulle invadera Skåne om Danmark anföll det?

    SvaraRadera
  9. Jonas V:
    "amser du då att Sverige skulle invadera Skåne om Danmark anföll det?"

    Njae, alltså... motsvarigheten skulle ju vara om Skåne utropade sig självständigt, eller att dom ville tillhöra Danmark, och att Sverige då skickade militär till Skåne för att tvinga Skåne tillbaka till Sverige. Och att danska trupper då gick in och drev ut svenska trupper.

    I detta scenario tycker jag inte att Sverige har någon rätt att skicka militär styrka till Skåne, för att få Skåne att inte ansluta sig till Danmark eller utropa sig självständigt. Det är dock också tveksamt vilken rätt Danmark skulle ha att skicka in trupper i Skåne.

    Sen var det väl knappast så att Ryssland invaderade Sydossetien, och sen skickade Georgien trupper dit för att försvara sitt territorium. Eller? Om det var så, så rätta mig gärna.

    Som jag förstått det vill sydossetien vara självständiga, och tillhöra den ryska federationen. Och georgien skickade då militär till Sydossetien för att stoppa det, vilket jag tycker var helt orimligt. Om dom vill vara självständiga, varför får dom inte vara det? Sen kan man ju debattera rysslands agerande också, men som jag ser det var Georgien de som först gick till aggression.

    Exempelvis, är du emot att Tibet utropar sig som självständigt också? Och du är emot USAs invasion av Irak? Och du tycker det är fel att Kosovo utropade sig självständigt från Serbien och ser helst att Serbien skickar militär till Kosovo och tar tillbaka det? Och du tycker att Tjeckien skulle skickat trupper till slovakien, eller tvärtom, när de länderna delades? Och om Belgien skulle delas i två, då tycker du det är rätt att ena sidan skicka trupper till andra sidan för att tvinga "tillbaka" dom?

    Om så är fallet, så ser jag inget fel i din logik, även om jag inte håller med.

    Varför har liberaler så svårt att upprätthålla "freedom of association" även när det gäller territorier? Det talas brett om hur viktigt det är med "freedom of association" på individnivå, men så fort det rör sig om länder, län städer eller byar då gäller helt plötsligt inte den principen längre. Varför är det så?

    /J

    SvaraRadera
  10. Varför har liberaler så svårt att upprätthålla "freedom of association" även när det gäller territorier?

    Kanske för att territorier inte har någon vilja. Sydossetien är död materia och har således ingen vilja eller rättigheter. Människorna som bor däri har dock vilja och rättigheter, men det betyder inte att människa 1 i territoriet har rätt att tvinga människa 2 att underkasta sig neo-sovjetiskt styre.

    Att sydossetien tillhör Georgien är väl ett faktum som inte ens Ryssland förnekar, vad jag vet.

    Ryssarna har ju prånglat ut ryska pass en masse till folk i området bara för att skaffa sig en úrsäkt att invadera och "befria sina förtryckta landsmän". Samma taktik de använt i minst femtio år på diverse olika håll.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. "Människorna som bor däri har dock vilja och rättigheter, men det betyder inte att människa 1 i territoriet har rätt att tvinga människa 2 att underkasta sig neo-sovjetiskt styre."

    Nej, men människa 2 har ju inte rätt att tvinga människa 1 att underkasta sig neo-georgiskt styre heller, eller hur? Om så, varför?

    Ser liksom ingen skillnad på att sydossetien och abschazien vill bryta sig fria från Georgien, och att Tibet vill bli fria från Kina, att Tjeckien och Slovakien delades, att Kosovo bröt sig fria från Serbien, att USA bröt sig fria från England... osv osv osv.

    Om Sverige vill gå ur EU (när EU väl har blivit en stat på riktigt), är det då rätt att skicka europeisk militär till Sverige och skjuta på svenskar, för att hindra dom att gå ur?

    Visst är det olyckligt att detta inte kan lösas på fredlig väg, men varför ta ställning för någon sida? Både Ryssland och Georgien gör fel när dom skickar in soldater och skjuter ihjäl folk. Tycker den demoniserande bilden av Ryssland är så extremt ensidig i svensk media att jag kräks.

    Tycker dessutom det är kul att samma människor som, med rätta, fördömer Rysslands agerande inte fördömer USAs agerande i Irak och Afghanistan utan tvärtom framhåller det som bra! Det känns väldigt inkonsekvent.

    /J

    SvaraRadera
  13. /J: Det är bättre om du lär dig se skillnaden på konflikten i Georgien och det som händer i Irak och Afghanistan.

    Då skulle mycke munhuggande slippas utföras pga av att fans av vissa röda politiska schatteringar inte har förmågan att se verkligheten som den är.

    USA och Ryssland är ute på två helt skilda uppdrag. Inser du inte det är du mer än lovligt manipulerad och infekterad med vänsterviruset.

    SvaraRadera
  14. Visst finns det ur ett strikt liberalt perspektiv problem även med en Georgisk stats överhöghet över människorna i Sydossetien.

    Men jämfört med diktaturens Ryssland är Georgien ett nyliberalt paradis.

    Det är alltså det mest fredliga av alternativen idag.

    Utöver detta är det status quo-alternativet, och alltså icke-aggressivt ur den synpunkten.

    Vidare bör man nog vänta innan man fastslår rapporterna om Georgisk våldsanvändning i Sydossetioen som fakta.

    Och man kan ju tillägga att om de som bor i Sydossetien (som alltså av i princip alla inblandade erkänns vara en del av Georgien) gillar Ryssland så oerhört mycket så kan de ju flytta dit. Ryssland har ju knappast brist på landyta.

    SvaraRadera
  15. "Det är bättre om du lär dig se skillnaden på konflikten i Georgien och det som händer i Irak och Afghanistan.

    USA och Ryssland är ute på två helt skilda uppdrag. Inser du inte det är du mer än lovligt manipulerad och infekterad med vänsterviruset."

    Ok... så USA är i Irak och Afghanistan för att rädda det irakiska och afghanska folket från tyranni, och Ryssland är i Sydossetien för att tyrannisera?

    Ok, ja men det låter rimligt... eller vänta, du inser väl hur löjligt det låter? Givetvis är USA i Irak och Afghanistan av geopolitiska skäl, på samma sätt som Ryssland har intresse i Georgien. Att tro att USA är i Irak och Afganistan i välgörande syfte är ju mer än lovligt naivt.

    Jag försvarar inte Rysslands aktioner, men jag försvarar inte heller USAs eller Georgiens.

    Sen att hävda att det är "icke - aggresivt" att använda militären för att hindra en utbrytning, det går liksom inte att köpa. Vad är isf din definition av aggression?

    SvaraRadera
  16. Anonym 14 augusti, 2008 20:06 är för övrigt med signaturen /J

    Glömde det.

    SvaraRadera
  17. Notera att jag skrev att det var icke-aggressivt pga att det innebär status quo. Alltså jämfört med ett scenario där alla Sydossetier påtvingas en förändring i statstillhörighet.

    Det är sant att inte ens Georgien är en renodlad nattväktarstat. Således är även dess agerande aggressivt i någon mån. Men jämför med alternativet.

    SvaraRadera
  18. Inte ens inom moderaterna finns en syn på frågan:
    http://muf.se/?use=article&cmd=view&id=1260

    SvaraRadera
  19. Om det bara handlat om att Sydossetien vill ha självständighet, så hade det varit en mycket enklare fråga.

    Nu är landet bara en bricka i ett spel där Moskva vill skrämma in Georgien och Ukraina i en ryska maktsfären igen.

    SvaraRadera
  20. Helt rätt HAX. Ryssland har redan delat ut ryska pass till befolkningen i Sydossetien som en markering att regionen har/skall erövras från Georgien. Klassisk rysk imperialism.

    SvaraRadera
  21. Det vore ännu bättre om Gunnar Hökmark vågade kritisera FRA-lagen också.

    /Putte

    SvaraRadera
  22. Internet är fantastiskt. Man blir helt förvillad.

    Den här artikeln säger att Gorbachov sagt "What happened on the night of Aug. 7 is beyond comprehension. The Georgian military attacked the South Ossetian capital of Tskhinvali with multiple rocket launchers [...]"

    Wikipedia säger också att "Georgia launched a military offensive".

    Men Bildt säger "Det handlar om rysk aggression".

    Helt otroligt.

    SvaraRadera
  23. En sak som sällan vädrats under den pågående konflikten är att Abchaziens och Sydossetiens krav på självständighet må ha brett stöd bland invånarna, men det finns fortfarande hundratusentals georgiska interna flyktingar från dessa områden (ca 240 000 från Abchazien samt 30 000 från Sydossetien innan den pågående konflikten startade - nu är det ännu fler) sedan krigen 1992-1993. Dessa flytingar väntar ju på att få åka hem och bör tillfrågas också. Plötsligt är majoriteten som vill förenas med Ryssland eller uppnå självständighet en minoritet!

    Skulle Abchazien få fullständig självständighet vore det en av historiens värsta orättvisor: skall man verkligen kunna fördriva halva (eller faktiskt tom mer)befolkningen och sedan proklamera en etniskt grundad självständighet?Samma gäller Sydossetien!

    SvaraRadera
  24. Ja men för hela halva hallonvete...har ni redan glömt statuterna och krigsförklaringarna av västmakterna mot terrorismen efter 11:e september och alla FN-resolutioner som föregick invasionen i Irak(som givetvis USA fick verkställa i viss tveksam medverkan av större delen av västalliansen, gissa vart Sverige ställde sig).

    Det vi ser nu är ju ett konsolidering, 5 år senare, man knyter ihop säcken i Afghanitan (hur framgångsrikt är jag dock tveksam på), uppdrag Irak är i princip i sin slutfas.

    Så vad jag menar är att kan man inte se skillnaden på dessa uppdrag så kan jag inte se att man är nåt annat än ett debatt-troll.

    SvaraRadera
  25. Ni vänstertokar snart har ni ert nya Sovjet grattis!
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  26. Ni vänstertokar snart har ni ert nya Sovjet grattis!
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  27. De svenska försvarsnedrustarna borde kanske tänka på närområdet lite nur när den ryska björnen excessivt svingar sina labbar.

    Hur var det nu med Estland, Lettland o Litauen. Vad jag minns så finns det rejält med ryssar i varje fall i de två förstnämnda. Vad sker när de får för sig att vilja komma "Heim ins Reich"?

    SvaraRadera
  28. Läs denna länk om krigandet i Georgien http://www.nd.se/ni/visa/default.asp?dokID=678 Kanske detta är en vägledning om vad som händer i Georgien?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.