2008-08-24

Åsså ryckte jag henne i flätorna...

Åter till torsdagens centerutspel om FRA...

Hur gick det egentligen till i de interna förhandlingarna i centern? Varför satte man inte en begriplig överenskommelse på papper? Hur kunde man göra ett utspel om FRA i centerpartiets namn – som de inblandade är så fullständigt oeniga om tolkningen av? Hur kunde det bli så fel?

Jag har en teori om att det mesta här i världen – partipolitiken, företagandet, internationellt samarbete, rättsväsendet, rubbet – sköts ungefär som ett genomsnittligt elevråd på en högstadieskola. Fast med mer pengar och mer makt.

5 kommentarer:

  1. Förklaringen till c-utspelet: Det var inte klart. Meningen var säkert att vänta in hearingen och spika formuleringarna efter det.

    Men...

    Utspelet läckte ut i förtid. Då bestämde man sig antagligen för att köra på det man hade istället för att vänta tills det inte var någon nyhet längre.

    När det gäller elevrådsnivån i viktiga delar av samhället, som företagande och rättsväsende: Sorgligt, men sant.

    Tänk om vi bara kunde bestämma oss för att skärpa till oss lite. Att alla bestämde sig för att: "nä, ta mig attan, men under det närmaste året ska jag bli 10% bättre än vad jag är nu..."

    SvaraRadera
  2. Allt jag hört från kommunalpolitik tyder på att det är elevrådsnivå. Och det är kanske inte så jättemycket bättre på företagen heller. Rättsväsendet verkar det ju vara låg nivå på också.

    Och ändå lär Sverige vara typ topp-25 vad gäller ordning och reda i samhället. Tänk vilket kaos det lär vara i dom övriga länderna. På vissa håll bråkar ju folk så mycket att dom har ihjäl varandra.

    Kanske finns det en stark koppling mellan nivån i samhällets instutitioner och landets ekonomi?

    SvaraRadera
  3. John>> Tror absolut på ett sådant positivt samband. För att spekulera lite så är det väl ett ego-problem. Så fort folk har en roll i ett gruppsammanhang så blir det raskt viktigare att se viktig ut och ha rätt, än att göra bra beslut. Till och med i forskarvärlden är det ovanligt att man hör människor som säger "Vet du vad... det var faktiskt ett bra argument. Du har rätt.". Fast i forskarvärlden händer det ändå, om än så sällsynt, medan man aldrig hör det inom politik och religion.

    SvaraRadera
  4. >Jag har en teori om att det mesta
    >här i världen – partipolitiken,
    >företagandet, internationellt
    >samarbete, rättsväsendet, rubbet –
    >sköts ungefär som ett genomsnittligt
    >elevråd på en högstadieskola. Fast
    >med mer pengar och mer makt.

    - Regeringsduglig var ordet, sa Bill

    - Eller rättare sagt regeringsduglig, sa Bull.

    - Dumskallar! fräste Måns, och slog tassen i bordet.

    SvaraRadera
  5. john:
    "Och ändå lär Sverige vara typ topp-25 vad gäller ordning och reda i samhället. Tänk vilket kaos det lär vara i dom övriga länderna. På vissa håll bråkar ju folk så mycket att dom har ihjäl varandra."

    Newsflash: folk bråkar ihjäl varandra i Sverige också... Sedan är jag nog tveksam till om Sverige verkligen är topp-25 vad gäller ordning och reda i samhället längre (även om det naturligtvis beror på definitionen på ordning och reda). Och då skall man ändå tänka på att Sverige med sin låga befolkningsdensitet har en unik utgångsposition. I övrigt kan jag inte annat än hålla med dig.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.