2008-09-25

Eko-fascism

Det nämns inte speciellt mycket i media om att även den unge man som utförde tisdagens skolskjutning i Finland drevs av "eko-fascistiska" motiv.

På sin höjd antyds det i förbigående. Undrar just om det varit likadant om han varit anarkist, nazist, religiös knäppskalle eller så..?

9 kommentarer:

 1. En annan pikant detalj. En polis från Finland uppgav i går i radio att polisen inte kunnat se de hotfulla videoklippen på YouTube för att YouTube är spärrat från finlänska polisens datorer. Yee, 10 döda p.g.a webcencur.

  SvaraRadera
 2. Domedagskänslorna ger idioter fri tolkning till hur dom ska "fixa" situationen för oss eftersom alla går nedtyngda utav hopplöshet. Så har det alltid varit. Oftast är det inte själv hotet i sig (falskt eller riktigt) som står för de flesta dödsoffren utan panik och ren dumhet.

  Jerker: Helt sinnessjukt. Vi har ju (om jag inte minns fel) sådant trams i riksdagen i Sverige vilket förhindrar våra folkvalda att skapa sig en korrekt bild utav förhållandena utanför riksdagens väggar.

  SvaraRadera
 3. Det hade varit klädsamt med en länk när man vill plocka politiska poänger på en massaker.

  Med "ekofascism", menar du egentligen misantropi - eller fanns det mer direkta kopplingar till miljö?

  SvaraRadera
 4. De hotfulla filmerna hade enligt polisen kommit upp först samma morgon så det var nog inte mycket polisen kunde ha gjort. Det letas syndabockar nu och reptilhjärnorna kräver att folk ska häktas bara för att de figurerar på en film där de står och skjuter med ett vapen osv. I ett uppretat läge föreslås dumma alltid saker. "Alla tjänar på att debatten lägger sig", som man brukar säga... ;-)

  SvaraRadera
 5. Pekka-Eric Auvinen sades ju vara en slags eco-fascist. Där det även fanns texter som styrkte det ena eller det andra.
  Men finns det nått liknande från denna galning? En länk skulle ju vara fint.
  Det känns som folk får fritt spelrum att fantisera fritt som om det vore sanningen - och ibland (läs ofta) skriver tidningar som Aftonbladet den fritt fantiserade tanken som "sanning".

  Och helt appropå: Det borde vara en liten chock i Finland nu, så är det nu chockdoktrinen slår till?
  Eller hur vill Naomi Klein ha det?

  SvaraRadera
 6. I så fall den andre massmördaren i Finland inom loppet av något år som drivits av sådana motiv...

  Apropå miljöfascismen, låt mig rekommendera detta klipp (som iofs med tanke på en citerad löper risk att drabbas av kritik rörande Goodwins lag).

  Jag tror att klippet säger en del om den tid vi lever i, där man nu statligt ska styra biltillverkares produkter i detalj, såsom gram CO2 per km. Cap-and-trade är ungefär lika Sovjet-likt. Ett vansinne som kommer att köra västs ekonomier i botten!

  IPCC:s ordförande, Pachauri, sa i India Times att Kina och Indien måste undantas från alla regleringar av CO2.

  SvaraRadera
 7. @peanutring angående chock-doktrinen. Det hojtas ju redan om att se över vapenlagarna i Finland...

  SvaraRadera
 8. Om jag såg rätt i någon tidning i morse, så kände de två finska skolskyttarna varandra och hade liknande politisk bakgrund. Och den förste skytten var ju rätt uppenbart eko-fascist.

  SvaraRadera
 9. Fanns en sekt i Finland för något decennium sedan som ansåg att människor som passerade 20 år, eller något i den stilen, blev en belastning för miljön och inte borde leva. Kanske den finns fortfarande, eller har lämnat en del spår.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.