2008-09-25

EU och bloggarna: Seger!

Så har då Marianne Mikkos repport om mediekoncentration behandlats av EU-parlamentet.

I slutändan blev det socialisternas variant av rapporten som vann – i den senaste skrivning som är rensad på allt konkret vad gäller reglering av bloggarna och avgifter på sociala media.

Allt som är kvar är brasklappen "24. Encourages an open discussion on all issues relating to the status of weblogs." Naturligtvis hade det varit ännu bättre om rapporten fallit helt, så att även detta fluff tagits bort.

Men på det hela taget kan man sammanfatta denna fråga med orden: Vi vann!

Det blir ingen reglering av bloggandet. Det blir inga avgifter på användargenererat material i sociala media. (I vart fall inte förrän EU gör nästa försök...)

Bloggosfären exploderade i protester när Mikko-rapporten blev känd. Alla större media hängde på. Europaparlamentet råkade ut för en väldigt kraftig proteststorm. Politikerna tog intryck. Och nu, i dag, kan man konstatera att vi vann.

Nu skall det delas ut guldstjärnor:

Alla kolegor i bloggosfären. Denna fråga hade inte lyft om den inte hade orsakat en smärre bloggbävning.

Christofer Fjellner (m) var den förste politker som högg på frågan. Hans agerande var viktigt för att gammelmedia skulle hänga på. Han och Hökmark (m) har för övrigt varit de som med stort tålamod förklarat för den rätt konservariva EPP-ED-gruppen i EP varför Mikkos förslag var dåliga.

Den svenska socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet har gjort ett hästjobb. De insåg snabbt vilken potentiell PR-katastrof Mikko-rapporten var. Och de vred om armen på henne för att få alla de kontroversiella delarna strukna. Det hade varit svårt att nå så långt med enbart yttre tryck.

Och sist, men absolut inte minst, Erik Josefsson! Det var Erik som satte mig på rätt spår från början. Det är hans förtjänst att bloggosfären hann reagera i tid i denna fråga.

Nu tror jag att vi kan plocka fram skumpan...

6 kommentarer:

 1. Vad delar du ut till Junilistan?

  SvaraRadera
 2. Jamen, nu får det väl ändå vara nån måtta på kramandet :-)

  Kan vi nu få en diskussion i EU-nämnden som mynnar ut i att 166 har Sveriges fulla stöd så kanske jag ska sluta gnälla på att Hökmark röstade emot.

  Vem lyfter frågan dit? Mary? Nån kristdemokrat som håller till här på kommentarssidorna som kan stöta på sina EU-nämndsledamöter? Wijkman röstade för, det ska inte vara några problem.

  SvaraRadera
 3. Vad är junilistan?

  SvaraRadera
 4. Junilistan är ett gäng gnällspikar som slösar bort tre mandat för sverige i europaparlamentet.. eller nej.. just det.. en har blivit kristdemokrat..

  SvaraRadera
 5. @ anonym


  Junilistan har gjort mer för Sverige i EU de senaste 4 åren än vad samtliga övriga svenska parlamentariker gjort ihop.

  Om något borde debatten om FRA-lagen ha lärt oss att ha något på ftterna innan vi skriver något, testa det nästa gång.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.