2008-09-25

FRA: Den relevanta frågan

Får staten tillgång till all trafik eller inte?

Är det som Lindberg fått information om att ISP:arna lämnar viss trafik i en "brevlåda" efter domstolsbeslut. (Som vid avlyssning vid brottsmisstanke i dag.)

Eller kommer all trafik att filtreras och/eller lagras någonstans av staten?

Om regeringen försöker luras på denna punkt, då kommer en nej-motion enligt Camilla Lindberg. Det har hon uttryckligen sagt till mig i dag.

The spin stops here!

14 kommentarer:

 1. Vattnet har blivit mycket grumligare nu.

  SvaraRadera
 2. Har hon sagt detta, hoppas jag hon säger det publikt också. Dvs så att både Reinfeldt, media och övriga sörjande får det skrivet på näsan.

  Faktum är att man i vissa situationer kan få ett väldigt bra förhandlinsläger ur ett faktiskt (och skenbart hopplöst) underläge.

  Jag känner inte Camilla, eller vet hur slipad och driven hon är. Men det skulle vara en fröjd att se henne nagla fast Reinfeldt vid något där han försöker fulspela mha metoder som han själv inte drar sig för att tillämpa ...

  Peppar peppar ...

  SvaraRadera
 3. Punkt 4 säger 'FRA ska bara få tillgång till de "trafikstråk" som domstolen bestämmer.'

  Vad nu ett "trafikstråk" är, och vad nu "tillgång" betyder.

  SvaraRadera
 4. "FRA får bara tillgång till de trafikstråk som domstolen pekar ut, innan tillstånd ges ska även syftet med spaningen uppges till domstolen."


  Låter inte som om ISPerna kommer att skicka in materialet för FRA's metodutveckling.

  "En utredning tillsätts om Säpos spaning."

  BAU när dammet lagt sig.

  "Sökbegrepp som knyts till en enskild person ska förstöras."

  Men ej data.

  "Tydligare kontroll om när förstöring ska ske."

  Tolgfors har ju redan bedyrat att lagen ger ett fullgott skydd?

  "Rättslig efterhandskontroll ska göras."

  Av vad?

  "Kontrollmyndigheten ska vara skyldig att se så spaning har skett i enlighet med lagen."

  Mao. Kontrollmyndigheten har fullt tillträde till rådatabasen?

  "Information från själavårdande samtal ska förstöras om FRA får sådan information."

  För dumt för att kommentera!

  SvaraRadera
 5. Man ska inte glömma att Tolgfors och Åkesson inte drog sig för att ljuga i somras när de förnekade att FRA skulle få kopiera trafiken. Kan detta tal om "trafikstråk" vara en ny semantisk bluff för att dölja något?

  SvaraRadera
 6. Ett stort hål fortfarande, jag har inte sett något om vilka misstankar om brott som ska föreligga för att domstol ens ska kunna ge tillåtelse. (Samt vilken domstol som ska fälla utlåtandet)

  /m.

  SvaraRadera
 7. Hax, "Får staten tillgång till all trafik eller inte?"


  Du undrar om det fortfarande är så att spegling kommer att ske och _alla_ signaler når samverkanspunkterna?

  Jag tror inte det har framkommit än hur den tekniska biten ska se ut än, men det vore ju onekligen intressant innan man kan säga bu eller bä.

  Det låter ju som att det inte skulle vara fråga om att alla signaler splittas in till samverkanspunkterna utan att detta sker efter behov under begränsad tid, i annat fall blir det ju svårt att argumentera för att massavlyssning inte förekommer.

  //ST

  SvaraRadera
 8. Den stora frågan är ju vad exempelvis "trafikstråk" innebär. Om ett "trafikstråk" exempelvis kan innebära "trafiken mellan Stockholm och London/Stockholm och New York" har vi ju knappast kommit ifrån massavlyssningen, då majoriteten av all trafik går genom ett fåtal "trafikstråk". Och om man nu alls ska spana på någonting så kan man lita på att dessa stråk kommer vara bevakade.

  En jämförelse med den tidigare begränsningen att trafiken måste korsa landsgränsen ligger inte långt borta (båda är begränsningar som i praktiken innebär noll och ingenting).

  SvaraRadera
 9. Jag har inte läst förslagets text. Men det som spontant framkommer i mitt huvud är följande:

  Kommer förslaget till ändring att träda i kraft innan nyår?

  Om så inte är fallet så kommer den version av FRA-lagen som röstades igenom 18/6 att träda i kraft, och då kommer kablarna redan vara inkopplade.

  Läs texten i det förslaget igen: Kablarna skall vara inkopplade SENAST i oktober 2009. Lagen träder i kraft 1:a januari 2009. Alltså är skrivelsen om SENAST förmodligen bara ett villospår. Kablarna kommer kopplas in en minut över tolvslaget på nyårsnatten. Därefter finns det ingen möjlighet att få reda på vad som skett, eftersom ISP:erna beläggs med sekretess i högst 70 år.

  Så frågan är bara: Kommer ett nytt beslut att fattas i frågan före eller efter nyår?

  SvaraRadera
 10. Camilla Lindberg blev intervjuad i RAPPORT och uttalade sig ganska starkt för att detta är ett bra förslag som hon kommer att rösta för. Hon har med andra ord bundet sig ganska hårt för detta nya förslag.

  Det blir svårt för henne att vända en gång till om det nu dyker upp oklarheter.

  SvaraRadera
 11. Camilla verkar klar på punkten: Lurar dom oss, då röstar vi nej!

  SvaraRadera
 12. Camilla är en idol, än så länge.

  Fick mig att tro på representativ demokrati igen. Hon är värd alla blommor och nallebjörnar. Nu ska få en kvast till, i höstens jobbiga motstånd(?).

  En skön suck i motvinden.

  SvaraRadera
 13. Hur som helst så blir Frihetsfrontens nästa talarkväll väldigt intressant.

  SvaraRadera
 14. Enligt uppgift var Camilla den som vek ner sig snabbast av de sex folkpartisterna och hon har i traditionell media (det är den som räknas) sagt att hon nu säger ja. Propositionen som reder ut alla frågetecken kommer först i november/december, då är den allmänna motionstiden slut vilket gör det omöjligt för Camilla att lägga en motion. Jag har inget förtroende för Camilla Lindberg.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.