2008-09-14

FRA: Vilka diktaturer?

Information som samlats in av FRA överlämnas emellanåt till diktaturer. Det medger utrikesminister Carl Bildt (m) i SVT Rapport inför kvällens tv-dokumentär om den svenska avlyssningen.

Ett par rimliga frågor i sammanhanget är naturligtvis vad, vilka och varför.

Med tanke på att svenska politiker, utan att blinka, kan sända människor till skenrätt och tortyr i länder som Egypten – så skulle inget längre förvåna mig...

Länk»

7 kommentarer:

 1. Med tanke på att vi i Sverige har flyktingar från i stort sätt alla diktaturer i världen,
  så lär det finnas en hel del uppgifter att lämna ut till de länder de flytt ifrån.
  Vitryssland vill säkert veta lite vad deras medborgare gör här och de kan ju ge lite extra info om Ryssland till oss. Som exempel.

  SvaraRadera
 2. Hoppas FRA var början till slutet för regeringen och statsapparaten.

  Droppen som fick bägaren att rinna över

  SvaraRadera
 3. Jag skulle kunna tänka mig att vi lämnar ut väl valda uppgifter till diktaturer då vi tror att dessa uppgifter bidrar till att diktaturens utrikesförvaltning gör det vi önskar att den gör. Det har varit en del av det diplomatiska spelet i några sekel. Det potentiellt omoraliska i att staten skall spionera på sina egna undersåtar för främmande härskares räkningär en annan sak.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på att denna byteshandel är kutym med upparbetade rutiner kan det i värsta fall bli fråga om att Sverige TVINGAS hjälpa diktaturer.

  Antag att Sverige försöker få en mycket stor försvarsorder med en diktatur. I ett känsligt skede av förhandlingarna meddelar kunden att det skulle vara avgörande om kunden får underrättelseinformation om regimkritiska oppositionsgrupper som bor i Sverige och alla deras kontakter innanför diktaturens gränser.

  Allt är hemligt, ingen får veta något.

  SvaraRadera
 5. Med tanke på hur flitigt afghanargumentet upprepas, så skulle man väl kunna tänka sig att Pakistan är ett av svaren på rubrikens fråga.

  SvaraRadera
 6. "Information som samlats in av FRA överlämnas emellanåt till diktaturer. Det medger utrikesminister Carl Bildt"

  Nåja, det var faktiskt inte det som Bildt sa. Ha sa, om jag minns rätt, att det skulle kunna göras i vissa situationer.
  Till skillnad från de andra som uttalade sig, och reflexmässigt ljög, så sade alltså Bildt sanningen, även om han inte uttalade sig om att så har skett.

  SvaraRadera
 7. Håll det här på någon sorts rimlig nivå! Bildt sa inte, upprepar sa inte, att FRA samarbetar med diktaturer. Jag kan bara hålla med honom om att det är en annan sak om andra delar av underrättelsesamhället gör det i enstaka fall. Om man anser att den nya lagen av principskäl kan beskrivas som massavlyssning av hela svenska folket må man göra det, men det är inte vad lagen innebär i praktiken. Det underrättelseutbyte som finns är inte liktydigt med att FRA är en butik där vilken underrättelseorganisation som helst kan klampa in och köpa vad som helst. Att FRA skulle sälja ut svenska folket faller alltså på sin egen orimlighet. Och om man är oppositionell i en diktatur någonstans eller asylsökande i Sverige är det väl inte rimligen FRA man ska vara rädd för? Fallet med de båda egyptierna som avvisades är en skamfläck för Sverige, men vad jag vet har ingen påstått att FRA skulle vara inblandat.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.