2008-09-24

Och i morgon: EU och bloggarna

Det gick ju rätt bra i Europaparlamentet, vad gäller telekompaketet i dag.

Och i morgon smäller det igen! Då kommer Marianne Mikkos rapport om mediekoncentration att behandlas. Det är den som delvis handlat om reglering av bloggarna.

Man skall inte ta ut något i förskott, men det kan knappast bli samma nagelbitare som dagens votering. Så här ligger det till:

Allt buller i frågan har lett till att Mikko-rapporten rensats på i princip allt som har med reglering av bloggar och avgifter på sociala media på nätet att göra.

Kvar i rapporten finns, i dessa frågor, endast texten "24. Encourages an open discussion on all issues relating to the status of weblogs."

Även denna skrivning har bland annat de svenska socialdemokraterna försökt få sin partikamrat Mikko att bort. Å andra sidan är denna brasklapp till synes rätt harmlös, jämförd med allt skräp som fanns i rapporten från början. Men bara "rätt" harmlös. Min gissning är att den skulle kunna vara den subtila signal som EU-kommissionen behöver från parlamentet för att kika närmare på bloggarna i framtiden. Det gäller alltså att hålla ett öga på det här, framöver.

Det är också möjligt att hela Mikko-rapporten kan komma att röstas ner. Men det är just nu mest spekulationer.

Det ser alltså ut som om det sämsta möjliga utfallet i morgon – vad gäller EU och bloggarna – blir brasklappen i punkt 24. Och det är ju i så fall en stor seger. Men jag skall vänta med att öppna skumpan tills i morgon...

På det hela taget kan vi i bloggosfären sträcka på oss. Vi orsakade rejält buller, fick media intresserade och vi skapade i början av sommaren en av de största mailprotester som Europaparlamentet råkat ut för. Det verkar ha fungerat. Bloggarna är nu för tiden en viktig kraft att räkna med.

7 kommentarer:

  1. Nu skriver t.o.m. tidningarna om det:
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=832203&rss=2216

    SvaraRadera
  2. Hmmm, kan man verkligen vinna mot politiker.
    Jag tvivlar på att dessa självutnämnda gudar någonsin ger sig.
    Men jag hoppas jag har fel.

    SvaraRadera
  3. Tyvärr tror jag som anonym att vi inte har hört det sista av politikerna i dessa frågor. Precis som folkomröstningar så gäller det att lägga förslagen igen tills pöbeln röstar rätt eller kort och gott via dekret bara införa dom. Ske etablissemangets vilja!

    Men visst har bloggarna vunnit en strid men kanske inte hela kriget.

    SvaraRadera
  4. HAX och övriga!

    Gratulerar till dagens resultat, men låt mig agera slaven på triumfvagnen.

    Om ni kan EU:s historia så förstår ni att detta bara är en temporär seger. EU (i vilken skepnad den nu förekommer - EDC, EEC, EG etc) ger aldrig upp.

    Här är ett historiskt exempel.

    En föregångare till EU var EDC - "European Defence Cooperation". Precis som sedan EEC så var det de 6 grundarländerna som skulle delta. En överstatlig försvarsunion skulle bildas. Man talde t o m om en "europeisk konstitution". Året var 1954. Den gången stoppades tanken på en enhetlig europeisk stat av det franska parlamentet som röstade ner förslaget med 319 mot 264 röster. Marseljäsen skallade i parlamentssalen när omröstningsresultatet väl stod klart.

    Men tre år senare var Romfördraget underskrivet och vägen "till allt tätare integration" var påbörjad.

    Det tog tid innan försvarsfrågan kom upp på bordet igen men nu har vi ett "europeiskt" FMV, "battlegroups" och planer på EU:s militära högkvarter.

    Takten har ökat.....och jag förutser att frågan om kontrollen över nätet kommer att dyk upp igen inom en ganska snar framtid.

    SvaraRadera
  5. Så här kan det gå:

    England expects stängs på grund av censur från EU

    SvaraRadera
  6. Och det är väl skälet till att de ska regleras. På något sätt.

    SvaraRadera
  7. Vi slåss mot ett enormt monster!

    Du där, försök att få tag i ett ben på tusenfotingen du också!

    Mer om bloggregistreringen

    Speciellt kommentarerna är skrik från ett annat land där dom också utkämpar samma kamp som vi...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.