2008-09-22

Vi måste skärpa oss!

Inför riksdagsbeslutet i juni 2007 var det inte så många som protesterade mot FRA-lagen. Då kunde man i och för sig förutse att det skulle bli bordläggning ett år. Men ändå.

I år var det ytterst sparsamt med reaktioner och bloggposter om FRA under vintern och våren. Först i maj började det blåsa. Och i mitten av juni hade protesterna nått orkanstyrka.

Men det var så dags då. Mer kraftfull opinionsbildning tidigare hade kunnat göra skillnad. Nu blev det ett chickenrace fem i tolv. Som vi FRA-kritiker, i vart fall just då, förlorade.

Under slutet av förra veckan och under helgen har bloggosfären börjat vakna till vad gäller EU:s telekompaket.

Vilket är på tok för sent. Nu är det för sent att komma med nya ändringsförslag. Nu är det för sent att samla namn i Europaparlamentet för de existerande ändringsförslagen. Nu är utskottens arbete sedan länge avslutat. Nu återstår bara beslutet. Förhoppningsvis landar det i att det blir en andra läsning. Men i så fall är det mer tur än skicklighet från vår sida.

Samtidigt vet vi att det fungerar att protestera i tid. Det ser nu ut som om förslaget i EU-Parlamentet om reglering av bloggarna har vattnats ur och som om alla konkreta förslag om bloggar och socala media i rapporten är borta.

Det berodde på att förslaget om bloggreglering orsakade en mini-bloggbävning och rubriker i gammelmedia redan i slutet av juni.

Europaparlamentets ledamöter fick oerhört mycket protestmail, främst från Sverige. Parlamentets kulturutskott fick skrämselhicka. Alla större svenska media var på. MEP Fjellner (m) kunde peka på ett brett motstånd och slå näven i bordet. De svenska socialdemokraterna kunde hänvisa till protesterna och vrida om armen på rapportförfattaren, Estlands MEP Mikko (s), för att få henne att dra tillbaka de värsta dumheterna.

För en gångs skull var vi ute i tid. Och det fungerade.

Så, vad lär vi oss av detta?

1) Vi måste vara ute i tid.

2) Vi måste samordna vårt arbete för att öka genomslaget.

3) Vi måste gräva mer – för att identifiera förslag i EU, från regeringen, i riksdagen och i andra beslutande organ som kan bli problem vad gäller integritet, internets frihet och yttrandefriheten.

Samtidigt skall vi komma ihåg bloggosfärens styrka. När vi grupparbetar, då slår vi alla lobbyister, PR-firmor, byråkrater och politiker på fingrarna. Tillsammans lägger vi pussel, hittar nya vinklar och slipar argumenten. Då är vi snabba, pålästa och starka. Och då blir även gammelmedia intresserade.

Men det var alltså det där med early warning och tidig samordning. Utan en massa onödig byråkrati och organisationstugg.

En möjlighet vore kanske ett öppet forum på nätet om dessa tre frågor: integritet, internets frihet och yttrandefrihet. Men jag ser ett par problem. Dels översvämmas sådana forum som regel av rättshaverister, konspirationsteoretiker, stråltanter och partigängare. Dels är det på bloggarna vi skall lägga tid och kraft, inte på interna diskussioner i forum.

Så jag vet inte riktigt vad jag skulle vilja föreslå. Kanske en svensk wiki om dessa frågor?

Men något måste göras om vi skall ha en sportslig chans i den här kampen...

Förslag?

22 kommentarer:

  1. När det gäller att få folk uppmärksamma och "öka genomslaget" så tror jag att det finns en väldigt stor mängd människor där ute som inte har möjlighet att greppa vad det hela handlar om. Det är för mycket brus, för mycket analyser och för mycket teorier.

    Jag själv har följt både din och andras bloggar så gott jag kunnat och känner mig lagom insatt, ändå har även jag väldigt svårt att få en översikt. Vad handlar det om, konkreta punkter? Vad kan jag göra åt det, konkreta punkter? Vad innebär det om jag inte gör något, konkreta punkter?

    Även om jag inte anser att man ska styra folk för mycket så är det ju bland annat färdiga mail-formulär och liknande som har gjort väldigt mycket väsen av sig hos allmänheten. Just för att det är enkelt.

    Vill man få en större massa med sig, tidigare, så handlar det nog just om det, att förenkla, filtrera bort det brus som inte är jätteviktigt. Folk anser sig nog, tyvärr, inte ha tid att läsa all information som finns tillgänglig. Man jobbar, man ska umgås med familjen och har man tur lyckas man klämma in någon timme hobby också :)

    Jag känner att jag själv vill göra mer i den här kampen, men lider av problemet jag beskriver ovan... det är för mycket information, för utspridd.

    SvaraRadera
  2. "En möjlighet vore kanske ett öppet forum på nätet om dessa tre frågor: integritet, internets frihet och yttrandefrihet"

    Ett seriöst sådant forum som arbetar politiskt finns redan. Det heter www.Piratpartiet.se

    SvaraRadera
  3. Jo, men i detta fall lyckade fiendesidan dölja de fula formuleringarna inbäddat i en massa fluff. Det var rena turen att iptegrity.com blåste i visselpipan i somras. Men visst, vi borde ha dragit igång tidigare.

    SvaraRadera
  4. Jag tror det bara är att fortsätta som nu. Bloggarna blir alltmer synkade helt automatiskt. Det är klart att det tar ett tag för en stor bloggstruktur att forma sig, men det håller på att hända -- helt utan någon toppstyrd organisation eller något modererat forum.

    Den som vill bidra med mycket startar en blogg, och den som vill bidra med lite mindre gräver lite och kommenterar på någon annans blogg.

    SvaraRadera
  5. Lär av de riktigt stora. Titta t.ex på hur NRA jobbar. En politiker i USA kan inte gå emot vapenlobbyn utan att få sitt liv och karriär förstörda. Kampanjbidrag fryser inne. Nomineringar uteblir. Kan man inte komma åt personen så går man på släktingar och vänner. Kan man inte hitta politiska misslyckanden kan man säkert leta upp något moraliskt snusk. Ingen har rent mjöl i påsen om man letar tillräckligt länge. Man behöver dessutom inte gå på varje politiker utan det räcker att man kan statuera exempel med någon. Resten kommer att böja sig av bara farten. Detta är bara marginellt bättre än partipiska och gruppmobbing ,ja vet men det är på den nivån som motståndarna spelar.

    SvaraRadera
  6. Jag är ibland inne på något slags "zen-spår". (Det är inte en händelse att jag lade upp PPT-filen i förra bloggposten. Och tack för kommentarstipset om Reynolds föreläsning.)

    Så här...

    En video, flash eller självspelande PPT om de viktiga frågorna. Mycket minimalistisk, tydlig och fokuserad på kärnfrågan. Sedan relevanta länkar för fördjupning och en livlig diskussion i kommentarerna. Allt lätt länkbart och fritt att använda för andra.

    Jag skulle verkligen vilja göra sådant när jag får upp viktiga spår. När centrala principfrågor kommer upp.

    Men det kräver massor av tid och en del slantar.

    Det kräver minst någon dags research, planering i lugn och ro plus ett par dagar i produktion. Det måste funka kommunikativt och det måste se bra ut. Att bara hafsa ihop något duger inte.

    SvaraRadera
  7. Men det ovanstående löser visserligen inte early warning-problematiken. Jag tror att jag är rätt bra på att gräva upp viktiga saker tidigt. Men för varje sak jag nosar upp, så finns det många jag helt missar eller inte hinner med.

    SvaraRadera
  8. Det låter som en utmärkt idé att försöka plocka upp frågorna tidigt och popularisera dem så att de når ut till fler medborgare, debattörer, journalister m.fl. innan det är för sent.

    Hm, det är väl förresten precis sådant som journalister borde hålla på med, men det blir ju ofta inte mer än ett TT-telegram.

    Man kanske kan försöka involvera t.ex. EFF i mera folkliga informations- och andra kampanjer.

    SvaraRadera
  9. Man kanske kan bilda ett "whistleblower" nätverk, med någon slags struktur för hur man ska agera. Jag vet att PiratPartiet börjar få en struktur som möjliggör sådant här, men jag tror att för att ha auktoritet i gammelmedia måste sådant ske politiskt oberoende. Det kan ses som väldigt opportunistiskt att ett parti hoppar på alla sådana här frågor och dominerar debatten. Jag tror att det jag försöker få fram är att motståndet måste organiseras utanför PP, trots att många som engagerar sig i sådana frågor är pirater.

    Sedan har man även problemet att det förtroendekapital som bloggbävningen skapade är lättförbrukat. Gör man försök att trumma upp i onödan kommer det att allvarligt tumma på den auktoritet man fått.

    SvaraRadera
  10. Som jag skrev på Oscars blog, det finns ett avsomnat/sönderstressat initiativ att starta FRI. Som jag tänkte skulle den vara mailbaserad, vilket avspeglas i ett detta stadgeförslag.

    SvaraRadera
  11. Tja... jaa... om någon trevlig organisation kan tänka sig att slanta upp en heltidslön så gör jag gärna sånt.

    Annars är det nog så att man får lita till bloggare som du HAX, som har näsa för opålitliga skrivningar i avtal och överenskommelser i Europa, Sverige och varför inte världen.

    SvaraRadera
  12. Som första kommentaren av Christoffer, det är för mycket information.

    Jag kör RSS feed av dig och ett 20-tal andra bloggar, jag kan omöjligt läsa allt. Jag har barn och jobb och andra intressen och hinner mest bara skumma igenom all information. Och "problemet" med bloggar är att det är viss fakta och väldigt mycket teorier som i vissa tidigare skeden inte går att bekräfta.

    Omskrivningar av argument gör det också inte enkelt, varken av "för sidan" eller "mot sidan".

    Sammanställningarna som är greppbara kommer först när någonting hamnar i gammelmedias ledarsidor eller i form av artiklar som tex hos Fokus (Spelet bakom FRA) härom veckan. Då först greppar folk.

    Folk som Klamberg får genomslag när han gått igenom något grundligt och sen gör gemensam sak i gammelmedia. Då öppnar folk ögonen.

    Mitt förslag då om vi kan konstatera att det är viktigt med "bloggbävning" i tid är att tydligt få ut deadlines på saker. Estimerade går bra. Iom att bloggläsare inte kan läsa allt, eller ens förstå allt för att det är så mycket information så måste det göras enkelt. Som mailformulär eller uppmaningar som "gör något nu innan 15 oktober, annars kan det vara försent och kontentan blir detta".

    Men på ett sätt tror jag inte vi ska vara oroliga. Så länge det finns tillräckligt engagerade "bloggare" och "kommentater" så når de fram.

    SvaraRadera
  13. HAX har rätt. Vad som saknas är väl genomarbetade sammanställningar av hela debatten som är trovärdiga och paketerade på ett sånt sätt att journalister och politiker kan ta till sig dessa och se vilka referenser och fakta de bygger på. Gärna i form av en analysrapport som ser "Corporate" ut med snygg layout, grafisk profil, sidhuvud etc på pdf format. Om någon vill göra detta är det bättre att lägga ner massor av jobb för att få den lysande än att göra det 70% färdigt och lita på att någon annan tar stafettpinnen.

    ***

    Om vi ska snegla på USA är det inte bara smutskastning de är bra på. NRA, Big Oil, Big Pharma och andra särintressen är jättebra på att driva sin agenda genom att institutionalisera sig i form av institut och Think Tanks.

    Erik Josefsson är inne på samma spår med MFRI.se eftersom en formellt bildad förening med stadgar, styrelse och allt annat har större trovärdighet som t.ex. remissinstans än bloggare.

    ***

    Vi ska vara glada för att PP drog upp dessa frågor långt innan någon annan hade uppmärksammat dessa. Jag var med på deras manifestation utanför Riksdagen redan vid det första FRA-beslutet 2007 och då var det inte många utomstående deltagare och talare. PP är nog själva medvetna om att argumenten får större tyngd om protesterna har en avsändare som är mindre kontroversiell (Svart Måndag, StoppaFRAlagen).

    ***

    Det finns en skillnad mellan bloggregistreringen och tilläggen till Telekompaketet. Inget starkt välfinansierat särintresse ville driva igenom bloggregistreringen så den var lättare att stoppa.

    SvaraRadera
  14. Jag tror på en drivande förening för dessa frågor. FRI, som Erik föreslår, skulle kunna bli denna förening.

    SvaraRadera
  15. hmm kanske borde man skapa en slags knuff.se fast inriktad pa politik eller annu battre eu sa man slipper blondinbella och andra ointressanta men vallasta bloggar

    SvaraRadera
  16. Anonym där ovanför mig är helt klart inne på ett bra spår!

    SvaraRadera
  17. Vad sags att man har en slags politikportal (www.nanting.eu) som bygger pa user generated content dar man har en lista med issues (som kan "knuffas"/"diggas" av anvandare och darmed far en naturlig rangordning).

    Sedan skulle man kunna ga in pa ett issue, dar det finns tex foljande tabbar/menyer:

    "Overview" med en kort och koncis oversikt om vad det handlar om.

    "Background" med lankar till bloggar, lagforslag, dokument etc

    "Discussion" med nan form av diskussionsfunktion tex likt kommentarsfaltet till bloggar.

    "Take Action" med information om aktiviteter/demonstrationer som hor issuet till eller listor med mail till ledamoter etc.

    Allt maste sjalvklart vara redigerbart av vem som helst som en slags wiki.

    Jag jobbar sjalv som webbutvecklare och skulle latt kunna tanka mig att borja jobba med nagot sadant som ett fritidsprojekt. Har bara spanat pa det i nan halvtimma och tror det ar svart som enskild att realisera ett sadant projekt men finns det intresse och vilja sa ar det iaf vart ett forsok. Sa spana garna vidare pa det i den har traden.

    SvaraRadera
  18. i forlangningen skulle man kunna samla alla propositioner i en egen del av portalen med liknande struktur och darmed fa en samlingspunkt for dom och snabbt kunna flagga de daliga propositionerna i ett tidigt stadie.

    SvaraRadera
  19. Styrkan hod blogg-opinionsbildning ligger ju inte i broadcast, utan i delaktigheten, kommenterandet, "ringar på vattnet", länkandet, snokandet, etc.
    Att göra film eller wiki eller liknande är nog inte dumt, men missar lite kraften i just bloggväsendet.
    Hax grundanalys i posten ovan är dock klockren. Det GÅR att göra något som får genom slag - men det går också att göra det extremt mycket bättre än t.ex. FRA-debatten.
    Nyckeln ligger nog i att nyttja det bloggvärlden är bra på - men också rätt interagerande med media och med politiker. Här fick man i FRA-frågan media att haka på, men misslyckades nästan helt med politikerna. Inte för att dessa skulle vara speciellt korkade - utan för att man inte begrep hur deras värld funkar.
    Ytterligare centralt är att fokusera på rätt sorts fråga och att tillräckligt många gör det. Detta kräver någon slags planering (spontan eller ej).

    SvaraRadera
  20. Måste lämna in en tanke protest. Visst är det bra att vara ute i god tid. Men risken är att folk glömmer vad som sagts, och andra saker kommer i vägen och då tappas huvud målet bort.

    SvaraRadera
  21. Diskussionen förs bäst i bloggarna. Det som saknas är just en presentationskanal, som en wiki eller knuff som nämnts ovan. Jag, Anonym, tror att den sammanfatade informationen bör presenteras så sakligt och politiskt obundet som möjligt för största möjliga trovärdighet och relevans.

    SvaraRadera
  22. Det skulle faktiskt inte vara så dumt med en anslagstavla med nån form av översiktlig kalenderfunktion.

    Eller hmm kanske en omvänd terror-map... med blinkande statusmarkörer över aktuella yttrandefrihets & MR-hot, inforutor, ärendestatus, gärningsmannaprofiler som listar ministerns tidigare integritetskränkande vandel etc. ;-)

    Skämt åsido. Men med en mer samlad bild - skulle grad av hyckleri och en del annat tydliggöras. Och förenkla ev. ansvarsutkrävande åtgärder.

    Vill man ta det ett steg till försvårar man ministerns/aktörens försök att gömma sig i gruppen. Inget.. kan få en byråkrat så skakis som just ENSKILT ansvar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.