2008-10-06

ACTA i riksdagen

Via Christian Engström upptäcker jag att miljöpartisten Ulf Holm har ställt en riksdagsfråga om ACTA.

ACTA-avtalet riskerar ju – som bekant – att leda till att datorer, USB-minnen, MP3-spelare och annat kommer att sökas igenom när vi passerar EU:s yttre gränser. Det talas även om saker som förbud mot regionsfria DVD-spelare och stopp för all slags fildelning (även laglig). Allt i namn av kriget mot piratkopiering, som vanligt.

Slutklämmen i Holms fråga lyder "Jag vill fråga vilka initiativ statsrådet kommer att ta för att förhandlingarna om ett ACTA-avtal inte ska innebära ökade integritetskränkande åtgärder för den enskilde såsom att tullen ska få möjlighet att leta i datorer och musikspelare efter fildelat material."

På detta har handelsminister Ewa Björling (m) svarat humdidum och humdida. Jag har faktiskt väldigt svårt att hitta något av substans i svaret.

Läs själv: Frågan, svaret och en massa matnyttiga ACTA-länkar finns på Christian Engströms blogg.»

3 kommentarer:

  1. USB-minnen och hårddiskar kan krypteras mkt enkelt. Sen undrar jag hur dom ska komma fram till om musikfilerna i mp3n är betalda för eller inte.

    Skönt iaf med denna enorma mängd arga gubbar och tanter som ska hålla på och bestämma om saker de inte förstår sig på..

    Vad är det som gör att människor blir så?

    SvaraRadera
  2. andreas: "Vad är det som gör att människor blir så?"

    Missunnsamhet.

    SvaraRadera
  3. Kolla Sigfrids bloggkommentarer för hans (partilojala?) kommentar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.