2008-10-28

Euron och finanskrisen...

Mer om finanskrisen:

På bloggen Den hälsosamme ekonomisten kan du läsa om varför ett EMU-medlemskap och euron som valuta bara hade varit till problem för Sverige nu i finanskrisen.

Vilket kan vara bra nu när allt fler uppger sig vara positiva till att Sverige skall införa euron som valuta (även om det fortfarande är fler som säger nej än som säger ja).

9 kommentarer:

  1. För en som påstår sig vara ekonom är "den hälsosamme ekonomisten" fruktansvärt okunnig om den isländska krisen och effekterna av en svag valuta rent allmänt. Den 70%:liga (Inte 50% som han påstår. Fast det är klart, det beror ju på vilken valuta man relaterar det till, kanske syftar han på den sydkoreanska wonen) nedgången i den isländska kronan är verkligen inget som hjälpt till. Dels så skapar den extremt hög inflation (prognoser talar om 75% inflation nästa år) och vad som är värre så har kronkollapsen gjort att de stora skulderna mångdubblats i termer av inhemsk valuta, vilket gjort att Island nu inte kan betala dessa skulder. Denna oförmåga att betala skulderna har i sin tur satt ytterligare nedåtpress på valutan i en ond spiral som drivit den isländska ekonomin till randen av kollaps. För en mer påläst analys av frågan, se här.

    SvaraRadera
  2. Suck, ja, Stefan, jag håller med dig. Är detta alltså resultatet av den nedmontering av naturvetenskaplig (och specifikt då alltså matematisk) utbildning som vi sett i Sverige sedan dåvarande ecklesiastikminister Olof Palme trumfade igenom sina UKAS och PUKAS för att "arbetarnas barn" minsann inte skulle bli utkonkurrerade av de barn som hade de bästa förutsättningarna?

    Nationalekonomi är inte svårt, det enda som krävs för att förstå den är lite enkel matematik -- nästan i nivå med pluttifikations-tabeller och posent-räkning.

    Ändå uppvisar till och med höga akademiker den mest upprörande okunskap om de simpla matematiska regler som gäller på den globala finansmarknaden.

    Synnerligen märkligt -- och än mer skrämmande, med tanke på vilka fantasilöner alla dessa okunniga stollar beviljas för att de skall kunna föra oss alla bakom ljuset med sin avgrundsdjupa okunnighet.

    SvaraRadera
  3. Och så kanske man kunde förvänta sig lite argumentation i sak också. För det jag pekar på i inlägget är faktiskt rena självklarheter, något som jag tror att även Stefan Karlsson och Björn Felten är medvetna om. För ni är väl riktiga nationalekonomer?

    Mattias

    SvaraRadera
  4. Nej Mattias, det är verkligen inte några "rena självklarheter" du kommer dragandes med.

    Det största felet du (och så många andra) gör, är att du utgår ifrån att valutakurser skulle vara baserade på rent rationella grunder. Därför är det omöjligt att gå i polemik med dig.

    SvaraRadera
  5. Isalnds stora problem är att de dels inte har särskilt mycket exportinkomster och dels att landets ekonomi till stor del vilat på "finansindustrin", och det är ju som bekant just den som har kolapsat.

    När så deras valuta sjunker, så finns ingen industri som tjänar på en låg valuta, inga exportinkomster som ökar på grund av det.

    Det är detta som gör island lite speciellt, på sätt o vis lite likt USA, som i förhållande till sin storlek idag har väldigt små exportinkomster i förhållande till den finansiella sektorn, som havererat.

    / --

    SvaraRadera
  6. Alla fiat-valutor är problem när det krisar.
    De är såklart dåliga även när det inte krisar, men då syns det inte lika tydligt.

    SvaraRadera
  7. Islands eländiga situation tror jag har mycket lite med valutakursen att göra. Nu drabbar krisen Island på ett sätt, och med en valutaunion hade den sett annorlunda ut.

    Det enda sättet att skydda sig är att inte hamna i kris.

    I princip är jag för att vi ska mäta värde med en gemensam enhet, precis som vi mäter längd, tid, massa osv med en gemensam enhet.

    Men det som "den hälsosamme ekonomisten" pekar på är ju ett politiskt problem. Nämligen att löner och kostnader är mycket svårare att påverka genom att ändra beloppet, än om man mixtrar med enheten.

    Det går ju alldeles utmärkt att lura folk att gå upp ur sängen en timme tidigare sju månader av tolv. Men försök få alla människor att gå upp en timme tidigare utan att mixtra med klockan. Det går helt enkelt inte.

    Så jag tycker frågan om gemensam valuta är, vad blir effekterna när det inte går att lura folk längre?

    SvaraRadera
  8. Till den "hälsosamme ekonomisten":Ja, jag är i högsta grad en riktig nationalekonom. Och jag argumenterade i högsta grad sakligt i min kommentar och posten jag länkade till. Har du någon form av om inte hälsosam så åtminstone saklig kommentar till det faktum att den isländska kronans kollaps inneburit att värdet på de isländska skulderna mångdubblats och därmed kraftigt förvärrat den isländska krisen, tvärtemot ditt absurda påstående att en svag isländsk krona skulle vara bra för Island?

    SvaraRadera
  9. Om Island skall kunna få ett större tillflöde av utländsk valuta, vilket är nödvändigt med tanke på de stora skulderna i utländsk valuta, krävs givetvis att utländsk valuta får större köpkraft på Island.

    Så enkelt är det. Island är med nuvarande växlingskurs fortfarande inget särskilt billigt land.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.