2008-10-05

FRA: EU-spåret

En av bloggens läsare har bläddrat i Gale Encyclopedia of Espionage, Intelligence, and Security (2004) – och slagit upp Sverige. Följande står att läsa...

"... Sweden is a member of the European Union and contributes signals intelligence, as well as cryptological technology, to European cooperative intelligence operations. Though the country has a stated policy of neutrality, Sweden maintains one of Europe’s largest and best-equipped intelligence forces.

The Swedish intelligence community does not use the traditional internal and external intelligence divisions within its various branches. Though operational units may be more specialized, military and civilian intelligence and security forces in Sweden collect both internal and foreign data. Government and military agencies often coordinate operations, especially in the areas of signals and counterintelligence...."

Sverige är alltså en stor spelare i den europeiska undettättelsebranschen. Vilket ger våra politiker och byråkrater prestige utomlands. Det är den prestigen de nu försvarar med näbar och klor. Och det är den prestigen de vill upprätthålla med automatiserad massavlyssning av svenska folket. Fåfängan har ett högt dagspris.

Och så vet vi att EU är på väg att bygga upp en ny säkerhetsbyråkrati, där alla medlemsstater kan utbyta uppsnappad information och data från avlyssning. Detta passar för övrigt rätt väl i tiden med det svenska ordförandeskapet, om ett år.

Det är alltså ingen vågad gissning att det är De Stora Killarna i EU som Sverige och svenska politiker bundit upp sig emot. Det skulle kunna förklara regeringens forcerade, klantiga och okänsliga hantering av FRA-frågan. Liksom att socialdemokraternas Mona Sahlin nu har börjat sväva på målet.

Sedan vore det intressant att få veta lite mer om den verksamhet uppslagsposten ovan svepande beskriver som "collect both internal and foreign data"...

(Tipstack: Signaturen Gyllensköld)

9 kommentarer:

  1. Om man tittar på hur amerikanarna gör vad dom kan för att hålla NSAs verksamhet utanför den juridiska sfären (t ex geom att ge AT&T immunitet) så tycker jag det framgår rätt klart att Montesquieus maktdelningslära håller på att ersättas av ett annat paradigm, exakt vilket eller hur det ser ut vet jag inte riktigt.

    Som parallell tänker jag på att i Sverige är t ex Skattemyndigheten högsta instans vad gäller beslut om sekretessmarkering. Ett avslag kan alltså inte överklagas i domstol om jag förstått saken rätt.

    Vad jag far efter är att Sveriges konstitutionella konstruktion kanske är exakt den bakväg EUs alla "behöriga myndigheter" behöver för att komma runt ECHR § 6. Man behöver inte ens börja bråka om att lägga ner pågående rättegångar med exekutiva beslut, det går inte ens att börja en rättslig prövning.

    Om jag har rätt så påminner det om "designmissen" att ett svenskt patent som är ogiltigt ända upp i regeringsrätten är giltigt i Sverige för att EPO i München har beviljat det (Pettersonpatentet är i ett sådant mellanstatligt "black hole"), men omvänt då alltså.

    Blir FRA Europas svarta hål vad gäller medborgerliga fri och rättigheter?

    SvaraRadera
  2. Jahaja - man slutar aldrig överraskas. Men tror ni verkligen att det finns en "större plan"? Eller är det en serie av olyckliga omständigheter som råkar stråla samman. Jag funderar mycket på det där. Hur det verkligen förhåller sig. Konspirationer brukar ju alltid gå åt pipan...

    SvaraRadera
  3. Lägg av med konspirerandet Mary. Använd dina resusrser till frågor och analys istället för att konspirera om konspirationer.

    Eller så är du så maktlös att du inte har nån annat val än att försöka trolla bort problemen?

    SvaraRadera
  4. @erik josefsson:

    Det kanske finns desto större skäl för övriga frihetsälskande aktörer ute i övriga Europa att engagera sig i just FRA i Sverige.

    EU blir ju långsamt ihopbundet och vad som sker i ett land är av största betydelse för alla övriga länder i unionen.

    Man kan betrakta FRA:s avlyssning av kommunikation över de svenska gränserna som ett europeiskt inrikesspionage.

    Om vi i stället tänker oss att varje län i Sverige hade samma avlyssning så skulle vi inte kunna ringa från Sörmland till Uppland; alltså från södra till norra Stockholm utan att samtalen avlyssnades och registrerades.

    Ska vi överhuvudtaget ha ett Europa med Schengen och fria rörligheter med mera så får "det" väl ta konsekvenserna.

    Var är resten av Europa i FRA-debatten! Det behövs!

    SvaraRadera
  5. Nu tror jag att du gruvligt missförstår mig Erik! Antingen medvetet eller inte.

    Jag ställde en fråga. Uppfattade du inte den? I korthet, finns det en konspiration eller är det bara en räcka omständigheter som samlas till en olycklig punkt?

    Vad menar du med maktlös? I det här fallet? Jag har vare sig mer eller mindre makt än du skulle jag tro. Jag förmedlar mina tankar och i dessa finns det frågor. Jag utgår inte ifrån att det bara finns en vinkel i livet och på problemen. Detta måste lyftas.

    Att jag är starkt för personlig integritet står väl utom allt tvivel ändå.

    SvaraRadera
  6. Sverige är även redan bundet av ett annat avtal. Det står tydligt i avtalet Odenberg och Homeland Security/USA undertecknade 2007-04-13 att både gemensam metodutveckling och informationsöverföring ska ske mellan Sverige och USA.

    FRA-lagen passar in i detta avtal.

    SvaraRadera
  7. Jag tror att du, Henrik, och de andra bloggarna kring detta (t.ex. Klamberg, Opassande,Falkvinge, etc) bara har börjat i nystanet.

    Ujujuj... det här artar sig till att bli en rafflande thriller. "The year that shook Europe".

    Den bild som tornar upp sig känns som övermäktig, och det gäller att ta ett steg i taget.

    Jag följer med spänning!

    SvaraRadera
  8. Herre gud vilken smörja. Det att den civila och den militära underättelsetjänsterna samarbetar till hög grad är rent strunt.

    Titta bara på SÄPOs diverse försök att sabotera FRA-lagen som deras vänner på MUST fått igenom.

    Om det här var på 70-talet skulle jag ha gissat att "EU-spåret" skulle varit utplacerat som ett vilseledande spår. Jag tror dock inte de sysslar med sånt idag, utan att blogosfärens vilja att tro på allting som saknar bevis och logik kan tillfoga mer skada än menad vilseledande information.

    Kom igen, innan hela den här saken urartar: Det är på två punkter vanliga medborgare kan inverka på lagen i denna stund:

    1) Övertyga politikerna att underättelsetjänsten är till för försvaret av det demokratiska Sveriges intressen - inte tvärt om. En underättelseverksamhet som undergräver demoktratin har förstört syftet med sin verksamhet.

    2) Få media att seriöst börja granska politikernas myglande i frågan. Att vi har politiker som högt säger att förslaget är bra och att de inte kan förklara ett så centralt begrepp som 'trafikstråk' måste ändå vara av mer nyhetsvärde än om en politiker inte betalat sin TV-licens.

    SvaraRadera
  9. Anonym: Som någon skrev i en annan tråd... Är du säker på att *politikerna* kan hålla isär begreppen?

    Men det gäller naturligtvis att hålla huvudet kallt. Här krävs papper på bordet. Och än så länge får kanske EU:s framtidsgrupps papper ses som ett policydokument. Som vi får hålla ögonen på. Underskatta aldrig politikers och byråkraters förmåga att röra till saker.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.