2008-10-20

FRA: Har regeringen hoppat av FRA 2.0?

Jag har försökt rota lite i vad som föregick 15-punktsöverenskommelsen om FRA, "FRA 2.0".

Ju mer jag gräver, ju tydligare blir bilden. Vad parterna kom överens om var att man skall hålla sig till rättegångsbalkens paragraf 27. Det vill säga att enskildas kommunikation endast skall få överföras till staten efter konkret brottsmisstanke och domstolsbeslut.

Detta rimmar rätt illa med försvarsdepartementets modell om att all internet- och teletrafik skall överföras till en statlig "specialdomstol", som sedan skall bestämma vad som kan sändas vidare till FRA. Då får ju staten ändå alla medborgares kommunikation. Enda skillnaden är att den går till en ny statlig myndighet.

Jag hoppas att Lindberg, Federley m.fl. fick överenskommelsen på papper. Och att de inser att regeringen är på väg att göra konfetti av den...

8 kommentarer:

 1. "rättegångsbalkens paragraf 27"

  Du menar sannolikt kapitel 27.

  /PB

  SvaraRadera
 2. ...till ingens förvåning.

  Jag blir nog mest bara trött nu. Vi som inte vill ha FRA-lagen i någon form har sagt detta så många gånger. Vi har haft rätt varenda gång. Ingen lyssnar, inte ens de som borde fatta vad det här handlar om.

  *suck*

  SvaraRadera
 3. Redan "samverkanspunkten" är ju åt helvete. Bara en sån sak.. hur kan man vara så cynisk att man ger den det namnet.

  / --

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Såg för övrigt att FRA söker folk till sin personalrestaurang. Tydligen behövs fler som kan "lägga locket på".

  /Joppe

  SvaraRadera
 6. Det var ju detta som stod i pappren som federley hurrade över. Det är ju ingen förändring.

  SvaraRadera
 7. Vad fan hade vi gjort utan dig Henrik? Som vanligt får vi "vanliga människor" inte minsta hint om dessa nya lagförslag och ytterst viktiga förändringar. Vi bara vandrar på utan att ana någonting.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.