2008-10-20

På onsdag klubbar riksdagen ännu en avlyssningslag

Och nu: En ny avlyssningslag!

Som delvis riktar sig mot "politiska brott"!


Den klubbas i riksdagen redan på onsdag.

Tidningen Journalisten gör oss uppmärksamma att Säpo skall få rätt att avlyssna folk vid misstanke om tre nya brott. Och så förlänger man rätten till avlyssning för ett gammalt. Det handlar om följande:

1) Olovlig kårverksamhet (förlängning).

Detta är en lag som stiftades under andra världskriget för att hålla nazisterna på mattan. Den har senare använts för att motivera avlyssning av vänstern, extremhögern och miljörörelsen. Alla "grupper" som staten är misstänksam mot kan bli aktuella. Det handlar, i princip, om att legalisera åsiktsregistrering.

2) Brott mot medborgerlig frihet (ny).

Här handlar det om att spana mot folk som till exempel kan störa andras mötes- och yttrandefrihet. I och för sig är detta ett lovvärt syfte. Men, måste man inte spana väldigt brett om man vill vara effektiv i denna verksamhet? Innebär inte detta att Säpo måste hålla koll på så gott som varje politiskt internetforum och politisk mailinglista, om de menar allvar?

3) Finansiering av terrorgrupper (ny).

Här har ju svenska staten (plus EU och FN) inte det bästa track record. Man behöver inte fundera speciellt länge för att finna exempel på felaktigheter och rättsövergrepp som skett under denna flagg. Dessutom är begreppet rätt luddigt.

4) Statsstött företagsspioneri (ny).

OK, spioneri är spioneri. Det går säkert att finna invändningar. Men jag får en känsla av att detta bakats ihop med de "politiska brotten" mest för att ge ett lite skakigt lagförslag mer stadga och trovärdighet.

Ack!

Som vanligt kommer även släkt, vänner, arbetskamrater och "någon som känner någon" att fastna i avlyssningsnätet – när hemliga polisen spanar mot brotten ovan.

Och lagförslaget tar inte med ett ord upp saker som till exempel meddelarskydd.

Kombinera sedan detta med den kommande teledatalagringen – och det kommer att bli rena julafton för Säpo. Då kommer det att ritas sociogram så det står härliga till...

På onsdag tar riksdagen alltså detta, nästa, steg mot en allt mer heltäckande övervakningsstat.

En parentes: Artikeln i Journalisten är dock lite märklig. Rubriken är Lagen som bloggarna glömde. Huh? Har gammelmedia helt abdikerat vad gäller att granska riksdag och regering? Sedan när blev det bloggosfärens uppdrag att hålla koll på allt som har med integritet att göra?

Vi ligger naturligtvis gärna på och granskar de spår vi får upp. Men vi gör – till skillnad från press, radio och tv – det här på vår fritid. Så att försöka lägga ansvaret för att lagförslaget ovan inte har uppmärksammats på oss bloggare, det känns väldigt krystat...

Länk»

Även Klamberg och Opassande skriver om saken.

Uppdatering: Aftonbladet skriver om saken, och länkar.

30 kommentarer:

 1. Media har helt abdikerat sin roll som granskare utav makten. De sysslar bara med bekväma nyheter såsom sport och skvaller.

  Vad beträffar punkt 1. Rick Falkvinge och Christian Engström mfl. måste numer utgå från att all deras kommunikation är avlyssnad, de får också räkna med infiltaratörer bland sina medlemmar.

  / Cronken

  SvaraRadera
 2. Lite Off-Topic

  Nu har en Engelsk domstol utalat sig ang. UK's Regulation of Investigatory Powers Act i förhållande till din rätt att vara tyst i domstol.

  "As two men accused of "terrorism" discovered last week, the long-standing right to silence does not trump the RIPA powers. The UK's Court of Appeal judged last week that the pair, named only as S and A, could not depend on their right of silence to refuse to provide decryption keys. In the decision, the Court stated that although there was a right to not self-incriminate, this was not absolute, and that the "public interest" can supersede this right in some circumstances."
  http://arstechnica.com/news.ars/post/20081020-your-privacy-is-an-illusion-uk-attacks-civil-liberties.html

  Jag är övertygad om att förr eller senare kommer RIPA att dyka upp som ett förslag till ett EU-direktiv.

  Någon som vet ifall det finns något sätt att vara proaktiv innan vi får en helt ny rättsordning av våra sansade lagstiftare?

  SvaraRadera
 3. Precis, tidningarna har gett upp sitt uppdrag och det är bra att Journalisten erkänner det.

  SvaraRadera
 4. Jan Sjöholm, tycker jag känner igen det där. Nån varningslampa blinkar, men det har varit blåljus på rätt länge nu, så jag kan vara helt ute och cyklar.

  Om du har tid, gå in och sök med några väl valda ord på oeil.

  Hittade på "terrorism":
  CNS/2008/0804, INI/2008/2111, INI/2008/2031, INI/2008/2020, INI/2008/2003, RSP/2008/2550

  Finns säker mer...

  SvaraRadera
 5. brott mot medborgerlig frihet är iofs ett alvarligt brott. Det var vad de etablerade partiernas svans av ungdomsförbundare etc. organiserade mot Wachtmeister när han försökte starta Det Nya partiet. Ingen av skurkarnas moderpartier och inte en journalist gav det minsta missnöjt pip från sig. Stenkastning mot sverigedemokratiska sektmöten ligger också med råge inom ramen.

  Skall vi gissa att de nya tvångsmedlen endast skall användas när någon etablerad politisk kraft drabbas.

  SvaraRadera
 6. " Brott mot medborgerlig frihet "
  låt oss genast, som medborgare , under denna lag börja avlyssna staten

  SvaraRadera
 7. Det börjar bli jobbigt.
  Vem är det som orkestrerar allt detta? Vem är det som vinner på att vi är övervakade till döds?

  Att terrorismen segrat konstaterade jag redan i juli. Statsmakterna är skrämda, men av vad vet vi nu inte riktigt.

  De blir ännu mer skrämda när "folket" börjar ta tag i sin egen situation och inte längre accepterar FloskelInstruktionen från Riksdag och regering.
  Ni ska inte tro att vi får yttra oss så mycket längre till - det kommer att fortsätta och fortsätta till dess vi alla lever i något slags stort Guantànamo.

  SvaraRadera
 8. De små, små stegen fram till målet tyranni av medborgarna fortsätter enligt principen att koka groda från kallt vatten i kastrullen.

  - Då vänjer dom sig, sa den amerikanske spinndoktorn Karl Rove till våra politiker vid sitt Almedalsbesök i somras. Sannolikt? Troligt? Ja, vad hade han annars på Gotland att göra?

  Grundskotten mot den svenska demokratin skedde med FRA 1.0 den 18 juni och med FRA 2.0 den 25 september. Det kommer vi aldrig att glömma.

  SvaraRadera
 9. Jag är inte kategoriskt mot att brottsbekämpnade myndigheter får ökade befogenheter.

  Men om jag ska acceptera lagar som denna är det absolut nödvändigt med radikalt ökad insyn/genomlysning och tuffa oberoende kontrollorgan med befogenhet att förhöra Säpochefer etc. under straffansvar (ljuger de kan de dömas till 2 års fängelse för mened).

  Plus starka spärrar mot ändamålsglidning. Med tanke de starka neototalitära tendenser som sveper genom hela världen just nu är det bästa att säga blankt nej till allt.

  SvaraRadera
 10. Att terrorismen segrat konstaterade jag redan i juli. Statsmakterna är skrämda, men av vad vet vi nu inte riktigt.


  Ja frågan är varför man gett "terrorismen" exakt det dom bett om att få?

  Dess utmaning består till hundra procent i att den kräver att bli betraktad som maktmässigt likvärdig med det "demokratiska" samhället.

  Frågan är varför "våra" ledare uppfyllde denna önskan?

  Mitt svar på det är att folk (politiska ledare) ÄR dummare än man föreställer sig.

  Är detta inte svaret så är alternativet att man gjort detta medvetet för att kontrollera just oss och att det är just det som är syftet och inget annat.

  Den tanken vill jag helst slippa tänka.

  SvaraRadera
 11. "Kombinera sedan detta med den kommande teledatalagringen – och det kommer att bli rena julafton för Säpo. Då kommer det att ritas sociogram så det står härliga till..."

  Inte för att jag är en anhängare till Data retention, men lagringen ska ske hos operatörer och man kan endast begära ut uppgifter därifrån vid specifik misstanke om brott. Att skapa sociogram utifrån detta torde vara mindre effektivt.

  SvaraRadera
 12. Luckily we've got our eye(s) on the ball! (Yes, it's sarcastic!)

  SvaraRadera
 13. Engelsk läsövning:
  "Government plans to build a giant database holding information about every phone call, email and internet visit were last night dealt a major blow after the man in charge of prosecuting terrorism in England and Wales warned of the dangers posed by a "Big Brother" security state."
  Källa:
  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/big-brother-database-threatens-to-break-the-back-of-freedom-967673.html

  Men så kan det väl aldrig gå i Sverige. Vi har ju Federley i riksdagen.

  SvaraRadera
 14. Vänstern röstar iaf nej. Mailade.
  Synd bara att folk inte bryr sig tillräckligt om såna här frågor för att inte rösta på partier som vill ha en polisstat i syfte att krossa "terrorism".
  Som om terrorism vore värre än vanliga mördare, eller värre än sjukdomar, trafikolyckor, etc.
  Om ändå alla dessa politiker, oavsett land, kunde tillänga så mycket uppmärksamhet åt de viktiga frågorna som de gör åt terrorism så skulle världen vara en mycket trevligare att leva i.
  Sverige är mer likt USA än man kan tro...

  SvaraRadera
 15. Hansson skrev "Inte för att jag är en anhängare till Data retention, men lagringen ska ske hos operatörer och man kan endast begära ut uppgifter därifrån vid specifik misstanke om brott. Att skapa sociogram utifrån detta torde vara mindre effektivt."


  Jo. Men samtidigt ger utredningen underrättelseorganen rätt fri händer. Och hur mycket de begär ut skall inte ens tas med i den årliga statistiken.

  SvaraRadera
 16. Hej Henrik!
  Aftonbladet har gjort en artikel om övervakningslagen som nu finns på aftonbladet.se

  Vi har länkat till din blogg därifrån.

  Mvh Lisa Olsson, webbredaktör Aftonbladet

  SvaraRadera
 17. "Jo. Men samtidigt ger utredningen underrättelseorganen rätt fri händer. Och hur mycket de begär ut skall inte ens tas med i den årliga statistiken."

  Hax, jag tror att du har fel där.

  Här är utredningen:

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/09/15/21/2f8c7424.pdf

  Läs "Myndigheternas tillgång till trafikuppgifter" på sid 27-28.

  För att få tillgång enligt bestämmelserna om hemlig teleövervakning i rättegångsbalken krävs domstolsbeslut. För att få tillgång enligt LEK krävs beslut från den brottsbekämpande myndigheten.

  Det finns ingenting om underrättelseorgan i den här utredningen.

  SvaraRadera
 18. det är inte bara Sverige det handlar om utan införandet av "the new world order". Men Sverige är som vanligt försökskanin eftersom vi är dumma nog att alltid vilja sta modell för resten av världen.
  Det är som grodan som ligger i en kastrull där vattnet sakta värms upp. Han kommer att stanna i Kastrullen tills han dör. Lyssna pa The Alex Jones show eller ladda ner den som Podcast www.infowars.com sa vet ni vad det handlar om.

  SvaraRadera
 19. Nänä, konspirationer är ett hjärnspöke. De är elevråd på steroider.

  SvaraRadera
 20. Erik Josefsson,

  Jag googlade lite men kan endast finna att det är UK som har en liknande lag.

  Jag försökte att gå igenom din lista men föll snabbt i koma, tror att man måste vara jurist eller nåt för att till fullo uppskatta textmassorna.
  Jag ögnade till slut igenom listan, men hittade inget som liknade RIPA


  Borde det inte finnas något om detta i EUs konstitution som förhindrar den tolkning som den britiska domstolen har gjort?

  the Court stated that although there was a right to not self-incriminate, this was not absolute, and that the "public interest" can supersede this right in some circumstances.

  SvaraRadera
 21. Jag har nu släppt en brakskit har nu SÄPO hör den tror ni?

  SvaraRadera
 22. Läste Toni Schönfelders intressanta kommentar i Journalisten. Han undrar bl a varför vi inte har en författningsdomstol i Sverige.

  Jag tror också att vi måste lyfta frågan till en högre nivå. Vi behöver oberoende domare (som inte utses av regeringen) och en författningsdomstol som hindrar politikerna att stifta lagar som krockar med andra lagar och med grundlagen.

  SvaraRadera
 23. bookmarks fmmmk

  [url=http://boon-cri-informatio.blogspot.com]boonie crib information[/url]
  [url=http://fryin-chicke-footbal.blogspot.com]frying chicken football[/url]
  [url=http://de-mous-ma.blogspot.com]desk mouse mac[/url]
  [url=http://chines-bla-poo.blogspot.com]chinese black pool[/url]

  links xj av

  SvaraRadera
 24. related pashi

  [url=http://bridasewi.blogspot.com]bridal aid sewing[/url]
  [url=http://noteboboovoti.blogspot.com]notebook boots votive[/url]
  [url=http://slr-cameras-rev.blogspot.com/2009/10/slr-digital-cameras-dollar-for-dollar.html]slr digital cameras[/url]
  [url=http://es-fo-sof.blogspot.com]espn for sofa[/url]
  [url=http://bicamedigita.blogspot.com]bike camera digital[/url]

  recent myvpy

  SvaraRadera
 25. Hi People

  I Found This great tutorial on [url=http://entunit.blogspot.com/2010/01/how-to-find-right-entertainment-unit.html][b]Entertainment Unit[/b][/url]

  Hope you enjoy going over it as much as I did.

  Cheers

  Fred

  SvaraRadera
 26. Hey Guys
  I've been around here for a while now, and I finally found something worth writing about: I found a great deal on custom [url=http://www.milesgershon.com][b] Contemporary Entertainment Centers[/b][/url]. These guys have 24/7 call-in service and they installed AND delivered my custom [url=http://www.milesgershon.com][b] Wall Mount tv Cabinets [/b][/url]all for Free!!! Check them out I highly recommend

  Enjoy

  SvaraRadera
 27. Hey People

  I wanted to share with you a AMAZING site I just came across teaching [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] Online If you guys have seen the Discovery Channel TV Show called Fight Quest you would have seen their chief instructor Ran Nakash there featured on their [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] segment. Anyways, let me know what you think. Is training via the internet something you would do?


  regards

  Ken

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.