2008-10-24

Fredagsföreläsningar som alla bör se!

Hans på Motpol har tipsat mig om dessa SVT-klipp med Fredrik Härén – som jag tycker förtjänar en så stor publik som möjligt...





Angeläget, typ.

20 kommentarer:

  1. Ja, han är duktig!

    Det här med att ständigt utveckla sig är viktigt. Kineserna är ju (som han demonstrerar allt som oftast) väldigt duktiga på det.

    SvaraRadera
  2. Oroar mig egentligen inte så mycket för Sveriges materiella välfärd eftersom Kinas fina idéer kommer även oss till gagn. Däremot börjar jag oroa mig för att vårt land kommer bli mycket tråkigare än "u-länderna".

    SvaraRadera
  3. Ja, en nyttig video.

    Det vore dock bra om han lärde sig uttala det han presenterar som om han kunde något…

    Sportföretaget heter alltså inte Ni Ling, utan Li Ning (李宁).

    SvaraRadera
  4. Blogge,

    Det får väl sägas vara en groda, ett snubblande på bokstäverna och inget annat.

    SvaraRadera
  5. Andra gången jag kollar på den här videon, det är inte utan att man vill dit det händer saker, o asiatiskor e ju söta också. Tror tyvärr väst, iallafall den europiska delen är dömt att hamna i en hundratals år lång svacka. Europeer skaffar inga barn längre men tror det ska ordna sig exakt lika bra bara man importerar lite muslimska somalier som kan fortsätta bygga på vårt samhälle.

    /Mikey

    SvaraRadera
  6. Vad filmerna egentligen säger är att vi trodde att vi levde i storstan men vi lever egentligen på landet och att Shanghai, exempelvis, är storstan.

    Det och att det verkar som om det är ett bättre regelverk för affärer i de österländska ekonomierna.

    SvaraRadera
  7. "Problemet" (om man nu vill kalla det ett problem) ligger i de löneskillnader som finns. Det är inte rimligt att svenska ingenjörer eller liknande yrken som tävlar på en global marknad kan kosta tio gånger så mycket som ex. kinesiska. Frågan är hur vi ska hålla uppe vårat välstånd om det går åt pipan för alla våra teknikintensiva exportföretag.

    Anledningen till att våra högutbildade kostar så mycket är inte att de kräver så mycket ersättning utan att kostnadsläget är så pass mycket högre här. Jag är övertygad om att en kinesisk ingenjör har råd med minst lika många besök hos frisörer, restauranger, taxiresor osv.

    Dessa skillnader måste på sikt försvinna och det kan nog ge en rätt så skakig resa.

    SvaraRadera
  8. All skillnad i lön kan förklaras med skillnad i produktivitet. Så var det med det.

    SvaraRadera
  9. Två saker:

    1) Någon gång kring år 2000 debatterades frågan "vad ska storföretag som Ericsson göra för att attrahera ungdomar, när de ungas värderingar handlade om att jobbet måste var kul, omväxlande, inte kräva uthållighet, nogrannhet och koncentration."

    Frågan var naturligtvis felt ställd: Varför ska globala storföretag som måste konkurrera på världsmarknaden anställa lata, amatörmässiga självupptagna person som tar välståndet för givet och inte är beredda slåss och offra något av sin bekvämlighet för att vinna.

    2) Denna typ av lönegap är redan på väg att stängas. I både Indien och Kina stiger lönerna brant för professionals med spetsutbildning. Marknadskrafterna kommer att stänga igen denna typ av arbitrage. Redan idag finns det amerikanska IT-företag som drar ner på expansionen i Indien för att de stigande kostnaderna och extremt hög personalomsättning gör att det inte längre är lika lönsamt att ha verksamhet där.

    SvaraRadera
  10. Jag kan inte hålla med honom helt. Visst, det han presenterar har han rätt i.

    Men han är inte insatt i den nya delen som är spännande i världen-- Internet. Han påvisar bara att han inte har en aning om Internet.

    Jag jobbar som programmerare, och träffar många programmerare över Internet.

    Jag kan med hundraprocentig uppbackning säga att de stora idéerna inom programmering kommer från västvärlden. Utan någon som helst tvekan.

    Varför? Därför att ungdomar är de som driver programmeringen framåt. (Nej, inte Donald Knuth.)

    Det sagt, mycket, mycket bra föreläsning. Sett den förut men den är värld en andra runda.

    SvaraRadera
  11. Ledsen, men Härén är tyvärr en hype (ehh, f'låt, var en hype, de där klippen är väl rätt gamla).

    Kina är en hype. Världen och dess nuvarande problem är en hype.

    Dessutom säger hans T-shirt det mesta om vad det hela handlar om.

    Lite för mycket av plattityder levererade till en publik och en generation som tåget redan gått för angående det mesta va det han försöker sätta upp ett vaksamhetens fuktade finger inför.

    Typ den där medelklassgenerationen som skämtade om Röda Faran på kafferasterna på jobbet för nåt eller några eller flera årtionden sedan.

    /LD

    SvaraRadera
  12. För övrigt ligger puttes och saj:s analyser mer i linje med verkligheten och den framtida utvecklingen.

    Kort och koncist, ingen hype, inget talararvode.

    Catfish!?

    /LD

    SvaraRadera
  13. Tja, man får fråga sig hur man ska tävla med ett land som KINA. En och förmodligen den enda kapitalistiska kommunist diktaturen där man struntat i allt från demokrati till miljö och kan tvinga folk att arbeta under slavliknande villkor. Frågan är hur länge det hålller, eller hur kommer det att sluta?

    SvaraRadera
  14. Demagogi - på hög nivå!

    Inte ett ord om bristande infrastruktur, kulturella hinder, miljöaspekter, mänskliga rättigheter, sociala orättvisor eller något annat av det som är till nackdel för BRIC-länderna idag.

    40% av indiens befolkning är analfabeter - ooops - det glömda han visst att säga!

    Visst - han har en poäng och sätter fingret på vissa saker som vi bör hantera, men på ett såpass ensidigt och hårt vinklat sätt att han tappar all trovärdighet.

    Den dag indien har sett till att inte bara en liten del av befolkningen har tillgång till vägar, sjukvård, skola och allt det där andra som vi i västerlandet tar för självklart kommer både den kostnadsfördel och det driv som indien har idag att vara borta och det är bara en av alla de marknader som finns i världsekonomin.

    Vilket naturligtvis är bra, både för indien och för sverige.

    SvaraRadera
  15. Fredrik Härén är OK som underhållare, men efter två minuter har man redan fattat vart han vill komma.

    Många är med rätta också kritiska mot honom.
    Här
    har vi en av dem.

    SvaraRadera
  16. Tycker mest han pratar om väldigt självklara saker och lyckas vara sådär självgod som bara nån som tror de kan allt är. Att asiater kan Ace Of Base-låtar... Jaha. Jag kan massor med obskyra gamla blues-låtar. Jag kan nåt om en kultur jag aldrig besökt så vad är skillnaden egentligen?

    Pratar länge och väl om väl om uppenbara hinder och brister i västvärlden men erbjuder ingen lösning. I min bok så är det gnäll och ingen gillar nån som gnäller.

    SvaraRadera
  17. Jag tror att många tar Häréns exempel på lite för stort allvar. Jag uppfattar det som att han vill illustrera sina åsikter med tankeväckande exempel. Självfallet har han ingen färdig lösning för hur Sverige ska möta konkurrensen från bland annat Kina, hans uppgift är att ge folk en liten tankeställare, att få lyssnarna att tänka till lite grand och kanske ompröva gamla invanda föreställningar. Och han har ju helt rätt när det gäller västvärldens ignorans av resten av världen. Vi är fruktansvärt västcentrerade i vår nyhetsrapportering, exempelvis.

    SvaraRadera
  18. Jo, jo... Att denna bloggs upplysta, frihetliga och teknikvänliga läsare insett mycket av vad som är viktigt - det är en sak.

    Men jag tror att det är oerhört viktigt att funderingar som dessa ges tillfälle att nå ut till människor i orter vars namn slutar på -bruk, -fors och -hammar.

    Häng i baren efter julbordet på konferenshotellet i Filipstad någon timma, så förstår ni vad jag menar.

    I did. Jag har aldrig tidigare stött på så många människor som som så totalt vägrar att inse att det inte är 1972 längre. Detta sagt utan att vilja vara elak eller besserwissermässig. Det bara är så. Tyvärr.

    SvaraRadera
  19. Hehehe, företaget jag jobbar för drog förra veckan hem en rejäl order från Kina.

    Nu tänker väl någon att det inte är så konstigt att Kina importerar högteknologi, eller hur.

    Grejen är den att vi pressar plåtdetaljer, inget annat.

    /Smen

    SvaraRadera
  20. "Häng i baren efter julbordet på konferenshotellet i Filipstad någon timma, så förstår ni vad jag menar."

    Vet och håller med som fan och jag tycker det sätter spiken på ett viktigt problem. Vems ansvar är det att veta och göra något åt detta? Är det våra folkvaldas eller bruksjobbaren på julbordsmiddan att ha det globala perspektivet? Och vad är måttstocken? Att man gått på kinesiska muren, ätit kinamat eller sänkt ett handelshinder?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.