2008-10-29

Telekompaketet: Skarpt läge!

I dag, onsdag, har EU:s "Working Party on Telecommunications and Information Society" möte. På föredragningslistan finns det så kallade telekompaketet.

Allt tyder på att Frankrike – på dagens möte – kommer att försöka köra över Europaparlamentet i frågan om avstängning av fildelare (m.fl) från internet. Det är nu som det avgörs om EP:s antagna amendment 138 och 166 kommer att begravas eller inte. Det är nu det avgörs vad som kommer att ske på ministerrådsmötet den 27 november.

Och Sverige har inte fattat vad som är på gång. Sverige gör ingenting. Sverige tror att det här kan man väl kanske komma överens om så småningom...

Men så fungerar det inte! Om tjänstemännen gör en deal i dag – då blir frågan en A-punkt på ministerrådsmötet, som kommer att antas helt utan debatt.

Och det är Frankrikes uttalade ambition att få igenom detta under sitt ordförandeskap, innan årsskiftet. Utan en andra läsning i parlamentet!

De svenska politikerna har inte en susning. De politiska tjänstemännen i regeringen har inte en susning. Kanske har de opolitiska tjänstemännen något slags grepp. Men i så fall, så lutar det åt att de är på fransmännens sida. Vilket är allvarligt. I Sverige sa vi nej till Rehnforsutredningens förslag om att stänga av fildelare från internet. De flesta svenska EU-parlamentsledamöter, över parti- och blockgränser, röstade för amendment 138 och 166 (som säger att man inte får stänga av folk från nätet utan rättslig prövning och att avstängning är en oacceptabel pincip i största allmänhet).

Vi måste ta tag i det här – NU!

För att få fart på ruljansen tror jag att det är snabbast och enklast om man mailar infrastrukturminister Åsa Torstensson (länk).

Det kan även vara idé att kasta iväg ett mail till EU-minister Cecilia Malmström (länk) och statsminister Fredrik Reinfeldt (länk).

Om du har kontakter i media, då föreslår jag att du även tipsar dem.

Mer information finns på Monica Hortens blogg.

Bakgrundsinformation finns i denna bloggpost hos Oscar Swartz.

Erik Josefsson har lovat att fylla på med mer information här i kommentarerna.

Det enda som kan stoppa fransmännens planer just nu är uppmärksamhet!

De skall inte lyckas genomföra det här i smyg. De svenska tjänstemännen måste veta att de inte har mandat att gå med på fransmännens krav. Den svenska regeringen måste bullra – och göra fullständigt klart att den inte tänker gå med på det här på ministerrådsmötet den 27 november.

29 kommentarer:

  1. Ja, nu gäller det att agera. Själv mejlade jag Åsa Torstensson nu i natt med begäran om svar. Mitt mejla finns här i min postning.

    SvaraRadera
  2. Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, verkar vara ordentligt uppmutad, av musik och mediaföretagen. Skrev jag "mutad"? Oj... Lobbad skulle jag ju sagt. Han beteer sig precis som det "upplobbade" medlemmarna i USA's senat, när dessa skall fatta viktiga beslut. Är det ett sånt här EU vi kommer att leva under i framtiden? Om valet står mellan att gå medborgarnas eller storföretagens väg, så väljer folkets representanter företagens. Detta eftersom den enskilde politikern själv har större privata fördelar av att så sker. Politiker som fattar beslut för egen vinnings skull. Detta är korruption på högsta nivå.
    Sverige ur EU nu!

    SvaraRadera
  3. skit jag trodde att vi hade vunnit den segern!

    När är mötet? (hinner inte skriva något bra mail innan lunch (11:00))

    SvaraRadera
  4. "Frankrikes president Nicolas Sarkozy träffade sin fru, skivartisten Carla Bruni, när hon ingick i en antipiratdelegation som uppvaktade regeringen om att »fildelningen måste stoppas«."

    - Ohhh älskling, jag har sån huvudvärk ikväll, men om du lovar att stoppa fildelningen så kanske den går över...?!

    SvaraRadera
  5. Är det bara jag som får felmeddelandet "policy_denied: Your system policy has denied access to the requested URL." när jag försöker skicka in mailet till Torstensson via webbformuläret?

    SvaraRadera
  6. Mejla inte. Ring, gäller enbart idag 29/10 (men var artig, saklig och kortfattad):

    Åsa Löfling, Statsrådsassistent till Åsa Torstensson
    Telefon 08-405 48 31

    Ingrid Larsson, Politiskt sakkunnig hos Åsa Torstensson
    Telefon 08-405 23 94

    Kenneth Hultgren, Pressekreterare hos Åsa Torstensson
    Telefon 08-405 48 17
    Mobiltelefon 070-593 08 77

    -------

    Elin Boberg, Pressekreterare hos Cecilia Malmström
    Telefon 08-405 18 79
    Mobiltelefon 070-3084406

    Mikael Persson, Politiskt sakkunnig hos Cecilia Malmström
    Telefon 08-405 10 00
    Mobiltelefon 070-3084406

    SvaraRadera
  7. sms ivägsskickat till kvällsposten aftonbladet, nwt och några europaparlamentariker.

    SvaraRadera
  8. Har kopia av vad jag skrivit och vilka det gått till på min blogg.

    http://blogg.aftonbladet.se/21909

    SvaraRadera
  9. Tack HAX! Tack nätet!!

    Jag höll på att bli tokig. Har sedan 166:an gick igenom 24 September dragit i alla ALLA jag känner för att se till att Sverige försvarar i rådet det vi vunnit i parlamentet.

    Så sent som igår eftermiddag fanns inget besked. Och då kom jag ändå fram till Torstenssons politiskt sakkunnige Henrik Hansson.

    Det demokratiska underskottet behöver ju inte bli större än vad det redan är. Rådets regelverket säger att om Sverige och Frankrike inte är överens så kan dom faktiskt rösta om saken. Om de diplomatiska sonderingarna inte sniffar fram att det finns konsensus för en A-punkt så måste franska ordförandeskapet lägga fram olikheterna som en B-punkt på telekomministermötet 27 November.

    Men det kräver förstås att fransmännen spelar efter reglerna och just nu jobbar med att förbereda A Political Agreement on a Common Position (som då blir en Common Position 27 november). När jag frågat om de dokument som läckt tyder på det så är svaren nej eller tystnad. Henrik Hansson sa ungefär att vi befinner oss i en politisk process. Jotack, det vet jag att vi gör.

    Jag har en skrämmande känska av att inte ens ansvariga tjänstemän vet hur spelet fungerar.

    SvaraRadera
  10. Själv har jag nu för andra gången mailat Mattias Revelius, som står som kontaktperson för arbetsgruppen på regeringens hemsida.

    Får jag inget svar idag lär jag söka kontakt i Åsa Torstenssons riktning.

    SvaraRadera
  11. Under Åsa Torstensson är det jag som på politisk nivå har jobbat med frågan, inte Åsa Löfling, Kenneth eller Ingrid.

    IMHO, har jag faktiskt en susning om vad det handlar om.

    SvaraRadera
  12. Välkommen Henrik! Vad bra, då kan du reda ut om det råder några missförstånd här.

    SvaraRadera
  13. Hoppas att den här videon kan hjälpa:

    http://www.youtube.com/watch?v=rk1NjrSHrWE

    SvaraRadera
  14. Storbrtitannien har använt sig av de speciella terroristlagar som har funnits ett par år tillbaka, i syfte att förhindra att tillgångarna i den nu kursade isländska banken Kaupting skulle säkras och inte försvinna ut ur landet.

    Jag ställer mig lite undrande till att ett land kan använda sina terroristlagar i ett sådant civilt syfte. När dessa lagar skrev, så garanterades det att de aldrig skulle användas i annat syfte än just mot terrorism. Detta löfte är därmed brutet.

    Så vad kan vi förvänta oss av FRA och svenska myndigheter? Förmodligen brutna löften även där. Politikeryrket måste nog vara det enda officiella yrke där det är helt okej att ljuga för sina uppdragsgivare. Dvs väljarna. Att ge myndigheter som FRA fria händer utan ett yttre granskande organ, är ju som att sätta vargen till att vakta fåren.

    Länk till DI:
    http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\10\28\308309&sectionid=undefined

    SvaraRadera
  15. Henrik: Jo, jag utgår från att ni är medvetna om frågan.

    Några problem dock:

    Regeringen har inte uttalat någon officiell åsikt.

    Sverige har hitills inte gjort något som gjort avtryck i frågan, samtidigt som fransoserna myglar så det står härliga till.

    Jag tror säkert att ni har en susning om själva *frågans* existens. Men fattar ni att ni måste slåss? Och hur? Och att det måste ske nu?

    Det är liksom väldigt tyst från svensk sida...

    SvaraRadera
  16. Här är två historielektioner om vad det innebär att kämpa i motvind.

    Först hjälten Wlodzimierz Marcinski som strök en A-punkt på ett ministerrådsmöte julen 2004. Han kom oanmäld. Han vände upp och ner på hela apparaten. Hela världen tackade honom och Polen för insatsen.

    Sen har vi turerna i rådet efter detta. En av mina bästa vänner skrev ett öppet brev till alla lagstiftare i EU. Läs och gråt. Processen var så långt ifrån en öppen demokratisk process man kan komma; ordförandeskapet bröt mot sina egna regler, en dansk eller holländsk minister ljög sitt eget folketing/kaamer rätt upp i fejjan, etc etc.

    Buckle your seatbelt, Torstensson, 'cause Kansas is going bye-bye.

    SvaraRadera
  17. Grundproblemet är (som alltid) staten/överstaten.
    Eller rättare sagt de som stödjer den.

    SvaraRadera
  18. So what does this mean in this context?

    http://paigrain.debatpublic.net/?p=309

    SvaraRadera
  19. Franska ordförandeskapet kan inte ta beslut utan en andra läsning som Du skriver i kursivt. Om man tar allt som parlamentet har sagt så blir det så. Om man inte tar parlamentets uppfattning rakt över så blir det en andra läsning.
    F ö så innebär 166 att EU lägger sig i nationell lagstiftning. Det skall vi väl inte ha EU till??? Låt grodorna straffa ut folk från internet. Men de skall inte bestämma över svenskarna.

    SvaraRadera
  20. Till Henrik Hansson:

    Så exakt vad har regeringen gjort i frågan?

    SvaraRadera
  21. Anonym@15:48: Inte om ministerrådet hinner först.

    SvaraRadera
  22. Tjänstemän från Näringsdepartementet har förhandlat i Rådsarbetsgruppen. Jag kommer att ge ett utvecklat svar under torsdagen.

    SvaraRadera
  23. Idag kan varje land bestämma sig för att införa en Renfors-möjlighet. I Sverige har regeringen bestämt att detta _ej_ ska införas. Varför är det då viktigt att göra föra upp detta på EU-nivå?

    HAX, varför inte fortsätta låta det vara en nationell kompetens?

    SvaraRadera
  24. anonym:
    Det är väl endast av godo att mänskliga rättigheter uppfylls i alla EU-länder. Menar du att det på något sätt är försvarbart att stänga av folk från samhällsfunktioner utan rättslig prövning, oavsett land?

    SvaraRadera
  25. @ anonym 15:48: Att göra medborgerlig access till Internet bli nåt som avgörs av varje enskilt medlemsland var det *host host* mest intressanta förslaget hittills.

    SvaraRadera
  26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  27. Jag mailade precis Åsa Torstensson och ställde frågor om Sverige tänker markera politisk position i frågan och om politiker inom riksdag, regering samt nere i Bryssel är medvetna om vad som håller på att ske.

    SvaraRadera
  28. http://departementet.wordpress.com/2008/10/30/sveriges-linje-i-telekom-paketet-tillagg-138-166/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.