2008-11-25

Guillou dryg så det dryper om det. ;-)

Har nu intagit Stockholm för ett par dagar igen.

En av de första saker jag får tips om är den chatt som Jan Guillou haft med Aftonbladets läsare om IPRED1 / piratjägarlagen under dagen.

Guillou tycker uppenbarligen varken om chattar, fildelning, läsare eller argument. Det hela blir rätt lustigt, mitt i eländet.

Länk»

(Tipstack: Christian)

27 kommentarer:

 1. Det är ganska tydligt att Guillou har börjat snacka innan han läst. Han fattar inte ens vad det handlar om. För annars brukar han ju inte bete sig på det här sättet.

  Undrar hur han ska kunna klara sig ur detta.

  SvaraRadera
 2. profanum,

  problemet är att Jan Guillio anser att det enda argument som behövs är att Jan Guillio tycker på ett visst sätt.
  Efter att ha läst svaren är det helt uppenbart att Guillio inte har en aning om vad han pratar om. Annars hade han inte svarat som han gjort.
  Om jag hade någon form av förtroende för honom är det numer negativt.

  SvaraRadera
 3. Jag måste väl iofs till viss del hålla med Guillou: Såna där chatter plågas väldigt, väldigt ofta av otroligt dumma (och dåligt formulerade) frågor.

  Å andra sidan brukar svaren inte vara bättre, oavsett fråga.

  SvaraRadera
 4. Dåliga frågor, säkert.

  Men detta är ju löjligt. Han framstår ju verkligen som decenniets idiot. Att besvara en fråga med "det är irrelevant" och "skitsnack!" är ta mig satan på en 14-årings plan.

  SvaraRadera
 5. Tyvärr verkar den här frågan misshandlas av nästan samtliga inblandade. Det borde vara uppenbart att vi har två viktiga principer som står mot varandra. Upphovsmannarätt/äganderätt mot integritet och rättssäkerhet.

  Nej, jag erkänner att jag inte är förtjust i PP eller Karl Sigfrids neo-leninistiska språkbruk angående förläggare och skivindustri. Men samtidigt håller staten/EU på att instifta lagar som grovt kommer att åsidosätta privatlivets helgd och dessutom överlåta polisiära uppgifter och befogenheter på privata aktörer.

  (Det är förvånande att oppositionen som är så mån om att de allmännas uppgifter inte ska "privatiseras" accepterar att en mycket viktig del av nattväktarstaten överförs till privata företag. Eller kanske det inte är så konstigt.... Logik och konsekvens har ju aldrig varit deras "forte".)

  Att en person som Jan Guillou inte kan inse detta är beklaligt men inte helt förvånande. Förmodligen är det egennyttan som talar...

  SvaraRadera
 6. Många frågor var dumma men Guillous svar var då inte bättre. Nu har han skadat sitt rykte som en seriös debattör ordentligt.

  SvaraRadera
 7. Även om jag sällan/aldrig håller med Guillou så brukar han ju på hyfsad eller riktigt bra nivå argumentera för sin sak. I aktuella chatten verkar han ha svept både en och två vinare och/eller har inte en susning.

  SvaraRadera
 8. Jan Guillou har alltid varit en arrogant fåntratt och han har alltid haft fel om det mesta. Han har gjort sig folkkär genom att mästra andra obehagliga personer, men nu visade det sig att han är ett kräk rätt och slätt gentemot alla. Det är dessutom alltid lika underhållande med socialister som blir upprörda när någon tar just deras pengar.

  Kunde bli intressant om Aftonbladet utsattes för proteststorm och tvingades sparka honom som krönikör. Han föraktar uppenbarligen sina och tidningens läsare. Ekonomiskt skulle det inte skada honom mer än marginellt, men hans ego skulle lida. Guillou existerar inte om han inte får synas.

  SvaraRadera
 9. Uncle Sammy: Inte helt omöjligt, för inte så länge sedan snackade han om hur han brukade supa till dagligen på whiskey när han skulle skriva. Kanske hade han gjort det nu också.

  SvaraRadera
 10. Jag tror vi kan lämna bakom oss lögnen att moderaterna skulle vara mer "liberala" än alla andra.

  Moderaterna har alltid handlat om en sak: Storföretagens absoluta makt och den lilla "fria" människan/slaven.

  SvaraRadera
 11. otroligt, har alltid tyckt guillou var en hyvens person, när jag läser hans svar blir jag mörkrädd.. denna person på fult allvar vill att vi ska förlora alla rättigheter och under ordna oss företagen.. vad ska vi med polisen till då

  vi är på väg mot ett samhälle som i Jud dredd där bolagen är lagen/dommaren/bödelen.

  vill vi leva i ett sådant samhälle

  SvaraRadera
 12. Nästan lite lustigt att Piratförlaget ger ut hans böcker!

  SvaraRadera
 13. Guillou har alltid varit dryg och arrogant, men han har kunnat vara det eftersom han sällan öppnat munnen utan att ha objektivt rätt eller i frågor där det inte går iaf goda argument.

  Här har han varken eller, han håller en debatt som kan liknas vid debatterna i riksdagen. Alltså han har fel, och dessutom inga argument.

  SvaraRadera
 14. JG tycker kanske lite research är skitsaker nu förtiden också. Med tanke på att han inte ens vet vad som fått den illegala fildelningen att minska något i de där sagolika andra länderna. T om i Sverige tydligen också trots avsaknaden av en implementerad IPRED1 lag.

  Sen har nog inte hört talas om EFF heller, som påvisar sådana där rättsfall som enligt hans mening bara är skitsnack.

  Förvisso vill han ju gärna att IPRED1 ska handla om moralproblemet ang illegal fildelning, nu handlar ju visserligen IPRED1 mer än om bara illegal fildelning, något han tydligen har missat, men men, men detta moral problem tycker han ska kunna åtgärdas utan att det finns tekniska hinder, och pga bristfällig information i det svaret, men det ser ut som att han menar att det är rättssäkerheten som är det där tekniska hindret.

  Man får väl dock anta att JG vet att butiker inte sätter upp övervakningskameror hos privatpersoners hem. Samt att butiksägaren måste kunna bevisa att brott har begåtts, blanda in polis och så vidare, för trots övervakningskameror, så går det inte hur som helst att få tillgång till personnummer, namn, adress, etc.

  Dock gillade jag hans likställande av illegal fildelning och felparkering. Dvs att det är datorns/bilens ägare som ska ställas till svars ... förstå vad enkelt det skulle kunna vara för polis och åklagare om det bara var att lokalisera och fälla ägarna till fordon som använts vid brott istället för dom som faktiskt varit inblandade i brottet. (Lite skillnad på en felparkeringsbot, och en "fildelningsbot", samt tenderar ägaren till en bil veta vem han lånar ut bilen till, till skillnad från vem som "lånar" en annans uppkoppling.)

  //ST

  SvaraRadera
 15. Jan G. överdriver inte. Han är bara ett tecken på ålderdomlig konservatism. För de skivbolag som inte insett att en skiva bärs inte längre av 3 låtar så bör de försvinna. precis som den pakistanska restaurangen som ingen vill äta på.

  Dagens kommunikation gör att vi kan välja. vi är mer fria att göra våra val än vad vi blir serverade. O då väljer vi kvalitet framför dynga.

  Om man som filmmakare inte kan komma på ngt bättre än att bara ge ut filmer på dvd eller på bio. hm bio. (det är väl en sådan grej som inte har ändrats sedan den uppkom)

  Väl gör en 3D bio med hologram projektor så får vi se om ni får upp antalet. eller typ cosmonovabiografer runt i landet.

  men att ha samma gamla verktyg och mjölka maximum ur konsumenterna funkar inte längre.

  Dessutom kommer jag ihåg zipCD skivor som florerade på 90-talet.
  man fick de allra senaste spel offline och i hand på cdn.
  idag finns säkert ett 20 tal olika bärare från mobiltelefon till pyttesmå usb som kan användas till ändamålet. Hur skall antipiratbyrån komma underfund med detta.
  För trampar man på det ena sättet så sprids det andra.

  Var på resan i Danmark. Väl där satte jag mig på ett internet cafe och köpte litervis med coca cola med tanken att kolla mina mejl något som övergick i riktiga Call of Duty matcher. flera timmar vid skärmen och ett antal döda fiender efter, frågade jag om de säljer spel.

  De kollade lite misstänksamt på mig, men min klädsel eller 3 timmar framför call of duty hos dem, gjorde att jag fick en katalog innehållandes flera tusen spel.

  - Choose anything u want and "we can fix it" for you!

  det blir förmodligen samma med den här lagen oxå

  We can fix it.

  SvaraRadera
 16. Det var faktiskt bland det värsta jag läst. Snacka om att bemöta alla frågor (även de som var seriösa) helt oseriöst. Vad var meningen med denna chat (annat än att skämma ut Jan)? Han svarade ju inte på en enda fråga...

  SvaraRadera
 17. Jan Guillou,

  - vill nog bara att det ska bli lite mer lönsamt med att sälja porrfilmer...

  - mer stålar till de som gör snuffies...

  - skydda porrtidningarna...

  - böcker som lär ut tortyr, och effektiv förhörsteknik måste skyddas...

  Det är det som Jan Guillou jobbar stenhårt för!

  SvaraRadera
 18. Äh -

  "that´s my opinion and I stick to it"

  en mycket onödig chat faktiskt

  SvaraRadera
 19. Jag tycker Jan har rätt att det är ett moralproblem. En artist ska få sälja sitt verk hur dyrt han vill, och sluta avtal med kunden att verket inte får spridas vidare. Det behövs dock ingen speciell lag om upphovsrätt för det, det räcker att kunden signar ett avtal när han köper en skiva.

  Fan vad nice det vore om alla konsumenter slutade fildela dom artister som inte vill bli fildelade, och inte heller köpte deras plastskivor. Då skulle ingen heller vilja gå på deras konserter, och dessa artister skulle snart förpassas till historien.

  Och dom artister som *vill* fildelas kan få växa och ta utrymme i folks medvetande.

  SvaraRadera
 20. Det handlar inte om för eller emot fildelning.
  Det är att IPRED lagen hotar rättssäkerheten.
  Man ska inte tillåta företag/privat personer att skicka ut utpressningsbrev därför "vi" vill inte ha ett sådant samhälle där "Svensson" skyldig eller oskyldig, när som helst kan få ett utpressning brev tar han/hon uppmanas att betala ett ocker pris för något och denna rena maffia metod är också (horribelt men sant) sanktionerat från staten.
  Nej det orimligt ett rättssamhälle. Det borde inte vara så svårt att förstå även om man är emot fildelning.

  SvaraRadera
 21. Tänkte på en sak när det gäller trafikstatistik, i o m att JG så gärna vill att det ska handla om moral ...

  Frågan blir då springer han till närmaste trafikpolis varje gång han kommer på sig själv med att ha begått ett brott mot trafikreglerna? (För inte kan väl en "moraltant" medvetet begå ett trafikbrott eftersom en "moraltant" inte skulle kunna rationalisera bort ett medvetet begånget brott ...)

  Tänk om alla kunde få fram namn, adress, personnummer, från en nummerskylt, om påstått trafikbrott ... varenda "trafikmarodör" skulle hamna i civilrätten då, om dom nu inte ville betala enligt kravbrevet då förstås. Och om saker och ting kunde gälla retroaktivt så skulle ju kanske alla trafikoffer bli glada i alla fall med tanke på den lite enklare "bevisbördan" i civilrätten, om nu "ersättningen" låg på samma fantasisummor som diverse kreatörer, tydligen tycker deras abstrakta rättigheter är värda.


  //ST

  SvaraRadera
 22. Just det, punktering, hans Uppblåsthet Nationalpösmunken (pinsamt svag författare) avslöjar sig och pyser ihop. Bojkott utlyses!

  Bonus. Allmänperspektiv:

  Slut med lafferkurvor, vertikala phillipskurvor, självständig riksbank, och dessutom extremiteter som objektivism, anarkokapitalism, Nozick, Rand och fan vet allt "initierat" dravel. Back to basics. Här har vi den vulgärliberala schimpansekonomins skatt-är-stöld-hets-propaganda in action:'


  Liberalt sjukhussnusk

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=856210

  KLASSPOLITIK! Det är vad det handlar om. Allt för de egna feta plånböckernas skull. De kan dra år helvete.

  Slut även med den vulgärmarxistiska lögnpropagandan! Socialistiskt sjukhussnusk är lika illa, nomenklaturan är nämligen OCKSÅ en utsugarklass.

  Om klyftorna i samhället

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

  Ekonomins elände

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/21/ekonomins-elande#comment-6834

  Fildelningsfrågan: ekonomisk analys

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/27/rosta-pa-piratpartiet

  Frihet Framför Allt!

  Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 23. Ja, herren i helvetet, vad korkad en enda gubbe kan vara på så kort tid.

  Där dog min respekt för den karln.

  Allas tid i olika sammanhang är utmätt på sitt sätt. Precis som den andre gamle galären (han älskade Mao som den här älskade Arafat) på samma flank så har den här nu börjat sin färd mot glömskan och evigheten.

  Tack för den tid som varit JG, nu ska jag ut och ha ett alldeles eget litet bokbål på tomten.

  Sen ska jag till å ladda hem/kopiera för eget bruk varenda jävla ljudbok du nånsin gett ut bara för å retas med dig.

  /LD

  SvaraRadera
 24. Det är inte bara Janne som är dryg. Läs gärna det här utspelet i dagesn SvD:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2101895.svd

  Min kommentar är - varsågod, flytta! Det skulle vi skattebetalare tjäna på eftersom alla förbannade bidrag, a-kassor till 'kulturarbetare' som har arbete 3 månader per år, mm., försvinner!

  I övrigt anser jag att upphovsrätten skall anpassas till samma nivå som patenträtten. I 10 år skall den gälla, därefter skall det vara fritt fram för vem som hellst att använda sig av materialet. Det finns ju ingen anledning att skydda just en typ av investeringar mer än andra.

  /Rickard

  SvaraRadera
 25. Det kan ju vara så att klasskämpen Guillou förlorat väldigt mycket pengar på börsen på sistone och därför är extra upprörd över att folk tjuvläser hans böcker.

  SvaraRadera
 26. Blev riktigt förvånad över hur Guillou försvarar äganderätt (jag vet att det kan diskuteras hurvida det är äganderätt, men det är vad han tror att han försvarar) helt plötsligt. Han har ju alltid varit en kämpe för att befria folk från den rätten. Gnället nu verkar handla om att man inte får stjäla från just honom.

  SvaraRadera
 27. Hej!

  Läst chatten med Jan, håller med er andra han svarar inte riktigt på nån fråga...hm

  Dessutom om man ser det från ett marknadsperspektiv så är priset per cd satt för högt, eftersom kunderna inte är villiga att betala!

  Jag läste nog det på chatten men den som sa att artisterna som tjänar tio miljoner kunde nöja sig med en miljon, har en poäng.

  Varför detta överpris?

  L.A

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.