2008-11-25

Telekompaketet öppnar för avstängning

Regeringen vill som bekant inte kännas vid att EU:s telekompaket (som det nu ligger, utan parlamentets tillägg 138 och 166, men med skrivningar om "lawful content") öppnar för en avstängning av fildelare m.fl. från internet.

Här är ännu en röst som pekar på riskerna – Lilian Edwards, professor i internetlagstiftning vid universitetet i Sheffield. Enligt henne är det rätt tydligt att det förslag som nu ligger på bordet leder till eller i vart fall möjliggör avstängning av användare från internet enligt fransk modell.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och hennes tjänstemän borde läsa denna artikel innan torsdagens ministerrådsmöte.»

(Tipstack: Magnus)

3 kommentarer:

 1. Skiter väl dom i!!!
  Dom har ju redan bestämt sig!

  Har vi fattat trögt?

  SvaraRadera
 2. Hur tänker dom sig att en avstängning ska kunna praktiseras.

  Om Kallebanan blir avstängd från ISP1 måste han ju då hindras från att köpa tjänster från konkurrerande ISP:er också, i annat fall faller ju hela poängen. Och G3 leverantörer också.

  (För enkelhetens skull får man väl bortse från den problematik som uppstår vad gäller att hålla "avstängda" borta från publika WiFi-nät. Snälla grannar, eller mindre vetande grannar. Att Kallebanan är den enda i hushållet, (i annat fall straffas ju andra), och att hans hushåll inte delar uppkoppling med andra hushåll. Etc, etc, etc.)


  //ST

  SvaraRadera
 3. Ser ut som om textern med formuleringen "lawful content" kommer att tas ut, vilket är bra. Värre är det dock att amendment 138 åker ut på samma gång. Monica Horten har mer om detta, har också skrivit flera inlägg igår som behadlar samma ämne. Underligt att komissionen stod fast vid 138 när Sarkozy ville ha bort den men nu efteråt bara dumpar den. Spel för gallerierna?

  Förra veckan kom ju också kultur ministrarnas slutsatser om piratism, lagliga alternativ, etc. ut. De diskuterade också Telecom paketet, fast de i samma andetag menar att det inte har nåt att göra med innehåll. Denna artikel är ganska positiv till det hela. Jag behåller dock folie-hatten på en stund till ;-) Christine Albanel har haft ett finger med här så det finns orsak att vara aktsam. Dokumentet finns som pdf här

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.