2008-11-18

IPRED: Och vad sysslar centern med? Egentligen?

Nu blir jag misstänksam. Något är på gång vad gäller IPRED1 / piratjägarlagen:

Centern föreslår att innan uppgifter om eventuella fildelares IP-nummer kan lämnas ut till upphovsrättsägarna – så skall ett varningsbrev sändas ut från internetoperatören till kunden.

Och det låter ju som ett litet, litet steg åt rätt håll. Men i själva verket är det politisk dynamit. Och det får mig att undra om inte centern fulspelar på allvar.

Så här...

Låt oss gå tillbaka till EU:s telekompaket. En av delarna i detta är att internetoperatörerna skall förmås att skriva om sina kontrakt med kunderna. Detta för att man vill öppna för avstängning av fildelare från nätet, enligt modellen med två varningsbrev sedan avstängning.

Nu vill alltså centern använda det första steget i avstängningsprocessen, varningsbrev – fast för att "mildra" IPRED1 / piratjägarlagen.

Detta skulle naturligtvis kunna vara ett sammanträffande. Sakerna behöver inte ha med varandra att göra.

Men för att centerns modell skall kunna fungera måste denna uppgift åläggas internetoperatörerna. Det kräver två saker. Dels att staten kan tvinga operatörerna till detta. Dels att operatörerna skriver om kontrakten med sina användare.

Och då har vi något som plötsligt är snubblande nära vad som föreslås i telekompaketet – fast med ett något modifierat syfte.

Det känns som om centern håller på att bana väg för de olika detaljer i EU:s telekompaket som öppnar för avstängning av fildelare. Fast bakvägen, i smyg.

Sverige kan ju inte gärna göra motstånd mot de dåliga delarna i telekompaketet i EU:s ministerråd – om vi själva håller på att göra något liknande, om än av delvis andra skäl.

Plötsligt får jag en déjà vu-upplevelse från striden om telekompaketet i Europaparlamentet. Mönstret, taktiken känns igen. Trixandet, försöken att gå andra vägar med samma sak när ett försök har avslöjats. Det känns som om upphovsrättslobbyn har rätt stort inflytande i centerpartiet.

Jag hoppas verkligen att det inte är så.

Men även om så inte är fallet – så innebär centerns förslag att Sveriges möjlighet att stoppa avstängning av fildelare från nätet försvagas i EU-processen.

Nu krävs största möjliga vaksamhet. Oavsett om det handlar om fulspel, godtrogenhet eller klantighet – så är centern på väg att bana väg för dem som vill inskränka friheten på internet. Vilket känns speciellt obehagligt, eftersom frågorna ligger under en centerpartistisk minister, Åsa Torstensson.


(Och samtidigt upprepar justitieminister Ask det felaktiga påståendet att EU tvingar oss att genomföra den nu omdebatterade delen av IPRED1. Vilket är fel. Direktivet ligger visserligen där de ligger. Men den del som handlar om att lämna ut användares IP-nummer till upphovsrättsägarna behöver medlemsstaterna inte införa.)

15 kommentarer:

 1. Det finns ett mönster i Centerns agerande på senare tid vad gäller Ipred och FRA. Vad har egentligen Federley, Annie J, Staffan Danielsson, Johan Linander (och en Johan till som brukar kommentera här ibland) m fl gjort annat än att försöka framställa det som att de tar steg för att förbättra integiriteten, samtidigt som det hela tiden blivit som den moderata partiledningen velat. När moderaterna fått sin vilja igenom har man inte sagt att "vi kämpade för integriteten men förlorade", utan "vår linje vann". Det kan nog kallas fulspel.

  SvaraRadera
 2. Ett annat intressant spörsmål är ju om den domstolsprövning, som i nuvarande lagrådsremiss ska ske innan utlämning av uppgifter, skulle ske före varningsbrev skickas ut.

  Om så inte är fallet öppnar förslaget upp för en möjlighet att skicka ut hundratusentals sådana här varningsbrev.

  Om det är så att även utsändningen av varningsbrev ska prövas i domstol (och om det är så det är tänkt kan man fundera på hur lång tid det tar innan det kravet tas bort) så skulle väl domstolen kunna ta hand om detta på något vis eftersom själva prövningen ändå rimligtvis måste kosta mer än brevutskicken.

  En annan likhet med de lagar som fransmännen vill ha är det faktum att människor görs ansvariga för sina internetabonnemang. Rättsosäkerheten gör att man inför ett implicit ägaransvar ("det är den som äger bilen och inte den som kör den som åker fast vid trafikbrott").

  SvaraRadera
 3. @HAX:

  Du sjunker djupare och djupare i min aktning. Jag har vid upprepade tillfällen påpekat felaktiga slutsatser från dig, men aldrig fått någon respons i gengäld.

  Det är OK. Du har en av Sveriges mest lästa bloggar, så varför skulle du bemöda dig om att kommentera något som jag, en obetydlig flugskit på bloggosfären, har att anföra?

  Men nu börjar jag faktiskt bli riktigt förbannad! Fattar du inte att centern med det där förslaget är inne på helt rätt linje?

  Internetadresser har en viss granularitet. Från enstaka IP-nummer, som i sin tur kan uppdelas i enstaka portar -> NAT:ade maskiner.

  Och uppåt från enstaka IP till olika stora nät (sammanhängande grupper av IP-nummer) upp till Telias eller Microsofts storlek.

  Centerns förslag förefaller att resultera i att ISP:erna faktiskt får ta hand om utpressningsbreven från upphovsrättsmaffian. Det är ju strålande, fattar du inte det?

  Alla ISP:er har minst lika mycket ekonomiska muskler som någonsin en av UHR-maffians advokater. De kan alltså lätt övertrumfa de där mafiosi på sin egen hemmaplan. "Vad fan snackar ni om? Lägg korten på bordet nu, vi synar! All in!"

  SvaraRadera
 4. Hej Björn Felten,

  vad ville du säga i ditt inlägg?
  Hur ska jag tolka:
  "Centerns förslag förefaller att resultera i att ISP:erna faktiskt får ta hand om utpressningsbreven från upphovsrättsmaffian. Det är ju strålande, fattar du inte det?"

  Nä, jag fattar inte, utpressningsbrev ska det tydligen finnas, men sen då?

  Förefaller, låter ju lite osäkert?

  /Ännu en "obetydlig flugskit på bloggosfären"

  SvaraRadera
 5. "Men nu börjar jag faktiskt bli riktigt förbannad! Fattar du inte att centern med det där förslaget är inne på helt rätt linje?"

  Centern och Alliansen har vart fel ute med väldigt mycket och väldigt viktiga frågor under en lång tid. Detta är bara ett exempel på hur sjukt oetiska och dåligt pålästa dagens politiker är.

  SvaraRadera
 6. Hej två anonyma!

  Vad jag vill säga är att det faktiskt kan vara så, att bloggosfärens enträgna kamp under ett halvår nu, har gett resultat.

  Vi kan inte dissa centerns förslag så där direkt enbart baserat på hur de betett sig tidigare.

  Det KAN ju faktiskt vara så att de har tänkt till, och vill se till att ansvaret flyttas upp en nivå på IP-trappan.

  Om så är fallet så är de ju helt rätt ute IMHO. Våra ISP har ju, som sagt, betydligt större resurser att sätta sig upp emot maffian än vad varje individuell ISP-kund har.

  Och det är minst lika logiskt att lägga sig på nätnivå som på individuell IP-nivå.

  Skulle ISP:n "förlora", så kan denne sedan gå vidare och skicka "varningsbrev" till sin kund. Deras "varningsbrev" skulle troligen inte ha tillnärmelsevis samma utpressningston som maffians...

  SvaraRadera
 7. @Björn Felten:

  Menar du att internetleverantörer skulle bli garanter för att det finns ett vettigt underlag för varningsbreven eftersom det ligger i deras intresse att minimera kostnader för utskicken?

  Utveckla gärna resonemanget. Vilket intresse skulle internetleverantörer ha av att sätta emot t ex. APB när rättsosäkerheten och de höga skadestånden inte påverkar dem?

  SvaraRadera
 8. "Det KAN ju faktiskt vara så att de har tänkt till, och vill se till att ansvaret flyttas upp en nivå på IP-trappan."

  Har svart att tänka mig det, med tanke pa att maffian fortfarande kommer att agera pa basis av enskilda IP-adresser, snarare än hela nät. Försök att fälla internetleverantören som sadan skulle nog avvisats vänligt men bestämt, men nu är det ju inte sa att "granulariteten" ändras med hjälp av centerns förslag.

  SvaraRadera
 9. Felten:

  Läs vad jag skriver.

  Centern bygger en modell som backar upp upphovsrättslobbyns modell i EU för avstängning av användare.

  Det är det som är riktigt olyckligt.

  SvaraRadera
 10. Kina

  Bättre med ekonomisk kommunism och ett datachips i hjärnan (biofeedback och impuls samt radio som är kompatibel)

  Jag såg tv4 nyheterna och en Peter Tunfeldt eller vad han hette (Nutek)

  Sparkas åt helvete

  Outsourcing och dom bästa som ska ha jobbet (arbetsdomstol och vetenskap= empirism, G-intelligens)

  SvaraRadera
 11. Skickat till centern:

  Jag sitter och läser om Ert nya förslag angående IPRED (
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=853172 ).

  Så nu vill Ni i (c) förutom att ge privata intressebolag polisbefogenheter,
  ge internetoperatörer rätt och skyldighet att lagra information om påstådda
  brott?

  Om man tittar i personuppgiftslagen så framgår det att uppgifter om
  lagöverträdelser bara får hanteras av myndigheter.
  Det här blir bara värre och värre, och ni trasslar bara in er mer och mer.

  Det är väl bättre att direkt säga att möjligheten att få ut IP-adresser inte
  ska finnas i förslaget, precis som en dom i EU-domstolen har öppnat för; och
  därmed rädda rättssäkerheten och integriteten för de miljontals svenskar som
  använder internet?

  SvaraRadera
 12. Ungdomsgenerationsjägarlagen i ny design? Avstängning modell stealth?

  SvaraRadera
 13. Dagens etablerade partier håller på att bli rejält frånsprungna. De lever i gamla strukturer och vill applicera gammal metodik för att lösa nya problem. Man trasslar allt mer in sig i en lagstiftning som är förlegad och inte anpassad till en framväxande ny verklighet.

  Känns spontant som att Piratpartiet har en jättemöjlighet att få tvåsiffrigt resultat i nästa val.

  /RD

  SvaraRadera
 14. Bäste herr Alexandersson. Hur kommer det sig att en vuxen karl sysselsätter sig med att hetsa ungdomar till att spendera nätterna med att stjäla musik "omline"? Vad saknas dig?

  SvaraRadera
 15. @Linnéa Transchiöld: Å vad får dig att tro att HAX försvarande av grundläggande rättsprinciper i en demokrati är att försvara intrång i ensamrätter?

  / --

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.