2008-11-20

Matriarkatet på socHär är en liten ögonblicksbild från Absurdistan upplagd av den outtröttlige Per Ström på DNV.

(Något ledande frågor, visserligen. ;-)

21 kommentarer:

 1. Säger bara:
  -Usch vilken oerhörd förnedring!

  Detta sporrar mig bara till att i fortsättningen alltid ha med dold ikrofon med MP3 spelare som kan spela in, när man skall besöka myndighetspersoner. Sånt här skall dom faktiskt inte kunna komma undan med.

  SvaraRadera
 2. Det där är inte ens toppen på ett isberg.

  SvaraRadera
 3. Naturligtvis fruktansvärt oprofessionellt och helt förkastligt bemötande.

  Men många kvinnor skulle bara sucka, rycka på axlarna och säga att det där är deras vardag. Inte på soc, antagligen, men i företagsvärlden och andra mansdominatna miljöer.

  Jag hör/ser ofta kvinnoförnedrande saker i teknikbranschen. Det finns en tro att kvinnor inte är lika kompetenta, och dom blir därför mycket mer ifrågasatta. Precis som den här pappan blev.

  SvaraRadera
 4. John: Så om personX skjuter en polis kan jag pckså göra det för det jämnar ut sej i slutändan?

  SvaraRadera
 5. @Anonym 20 november, 2008 21:03,

  Nej. Jag tycker bara det är löjlig av en tankesmedja att ta upp en sån här sak som om "matriarkatet" vore ett stort problem.

  Lika löjligt vore det om tankesmedjan Den Nya Välfärden gjorde en grej av att en hora eller droganvändare behandlar en polis illa (när alla prostituerade/droganvändare är stigmatiserade och förföljda i samhället).

  Jag tycker det är helt självklart att kvinnor under alla tider förtryckts av männen. Det är bättre nu men inte bra. Dom har kvinnofridslag, får rösta, får bli präster osv, men är utsatta för subtil förtryck ändå (anser jag).

  Det är just matriarkat-vinklingen jag tycker är löjlig. Självklart är det vidrigt att statliga myndigheter beter sig sådär. Men det är knappast jättesynd om männen som kollektiv.

  SvaraRadera
 6. Patriarkat och matriarkatterorier är enbart löjliga. Detta var ett ganska typiskt exempel på hur en arbetsplats kan bli när personerna anser sig ha makt över en enskild individ. Vad vi borde lära oss av detta är att försöka hålla statens monopol så litet som möjligt. Ett företag skulle ha mycket små möjligheter att bemöta sina kunder på detta sätt.

  Själv begärde jag på skoj att få göra ett faderskapstest varvid soc. tanten gick i taket för att jag hade mage att begära något sådant. När jag förklarade att det var ett skämt så lugnade de ned sig.

  SvaraRadera
 7. "Det är just matriarkat-vinklingen jag tycker är löjlig. Självklart är det vidrigt att statliga myndigheter beter sig sådär. Men det är knappast jättesynd om männen som kollektiv."

  Det är inte synd om någon i Sverige, som kollektiv. Men det hindrar ju inte att det finns sjuka grupperingar som gillar att djävlas med folk. Att sedan se konspirationer är en annan sak...

  SvaraRadera
 8. Jag förstår hur killen känner.

  Tur att ungen var lik mig till nästan 100% :)

  SvaraRadera
 9. Härligt med dokumenterade interiörer från den paternalistiska (!) svenska välfärden. Vi är inte så långt från den sociala kontroll som alltid utövats av rep. från sockenstämman.

  SvaraRadera
 10. Jag håller med John i stort.

  Ganska korkade frågor och korkad vinkling av Pär Ström, men det beror på att han och många andra överhuvudtaget inte har förstått feminismen och kampen för jämställdhet. Om kvinnor blev likställda med männen så skulle det också innebära att männen tog större ansvar för hem och familj, vilket i sin tur skulle göra att männen som pappor också behandlades bättre. Jämställdhetsfrågorna hör ihop.

  SvaraRadera
 11. Han skulle ha ställt sig upp och gått därifrån med familjen samt bett kärringen dra åt helvete. Man kan alltid komma tillbaka en annan dag, och hursomhelst så vilar det på myndigheten att utreda vem som är far.

  SvaraRadera
 12. "Om kvinnor blev likställda med männen så skulle det också innebära att männen tog större ansvar för hem och familj..."

  Om paret i fråga verkligen vill det vill säga. Vill de inte leva så är det deras ensak.

  "...vilket i sin tur skulle göra att männen som pappor också behandlades bättre."

  Du menar att det finns logik och tanke bakom en myndighetspersons godtyckliga behandling? Låter lite naivt i mina öron.

  SvaraRadera
 13. Finns inga ursäkter, oavsett om det är en man eller kvinna som blir utsatt för sådan förnedring. Ingen skall behöva ta emot sådant översitteri från någon. Speciellt från någon som man faktiskt avlönar via skattsedeln.

  Konstigt nog så verkar arrogans och dåligt beteende vara något som går i hela världen, när det handlar om folk som jobbar för myndigheter eller statsmonopol.

  SvaraRadera
 14. Byggaren:

  Nej, det menar jag inte. Jag menar att det finns ett system som delar in saker och områden i samhället som manligt respektive kvinnligt och förhindrar människor att göra fria val och ägna sig åt sånt de verkligen vill på grund av sitt kön.

  SvaraRadera
 15. Toppen att MATRIARKAT-begreppet kommer till exakt användning här! Vad roligt att se att Pär & Co är fortfarande på G! Cyberspace är ett härligt forum där vi kan mötas och bygga sanningsenliga begrepps-strukturer!

  Vill påminna att det finns ett koncept om objektiv dualistisk genusvetenskap. Ni finner det på gendereconomy.com (eller ditta.nu) Där framgår det att vårt samhälle kan skådas som både Matriarkat och Patriarkat, samt att både Feminism och Maskulism behövs som ideologiska forskningsområden som analyserar och skyddar mot Matriarkal eller Patriarkal maktmissbruk.

  Ifall vi lyckas arbeta med båda vetenskapsområden av Maskulism och Feminism lugnt och respektfullt, kan vi bygga upp ett rättssamhälle där både män och kvinnor känner sig förstådda och representerade. Det är ett stort och långsiktigt mål, men den beror på de val av struktur-definitioner vi gör idag.

  Förutom de svenska två av tre uppsatserna, som är fritt nedladdningsbara på ditta.nu,
  är sidan på engelska. Vore roligt, ifall Ni orkar att skanna igenom texterna och lämna både positiv och negativ kritik! Sidan ger stöd till både MÄN och kvinnor för vi alla lider av detta! Det skulle vara logiskt att öppna ett MASKULISM-forum där Matriarkala maktområden kan namnges och beskrivas med egna erfarenheter av forumsmedlemmar.

  Pappagrupperna och pappa-listan@yahoogroups.com har fyllt en viktig funktion att erbjuda stöd män emellan dock har inte mäktat placera MÄNS smärta och enorma utsatthet, som grupp, på genusforskningens strukturtavla. Låt oss samarbeta för att uppnå detta. Tacksam att erhålla svar!

  MVH,

  Ditta
  nu(at)ditta.nu
  gendereconomy.com

  SvaraRadera
 16. "Nej, det menar jag inte. Jag menar att det finns ett system som delar in saker och områden i samhället som manligt respektive kvinnligt och förhindrar människor att göra fria val och ägna sig åt sånt de verkligen vill på grund av sitt kön."

  Och vi alla är viljelösa agenter i detta "system"? Blandar du inte ihop fria val med determinism här? Att vi inte har 50/50 könsfördelning som slutresultat på alla val innebär inte att folk inte fått välja fritt. Målet är inte att pappor ska ta ut lika många föräldraledighetsmånader som mammorna. Målet är att papporna ska kunna välja att göra det om de vill. Vill folk leva efter viktorianska ideal är det deras ensak. Statens uppgift är att behandla medborgarna på ett könsneutralt sätt och inte att uppfostra medborgarna att leva könsneutralt.

  SvaraRadera
 17. "Om kvinnor blev likställda med männen så skulle det också innebära att männen tog större ansvar för hem och familj, vilket i sin tur skulle göra att männen som pappor också behandlades bättre. "

  Nä för det har man ju aldrig sett, en man som tar ansvar för sin familj. Jag vet inte hur det såg ut där ni växte upp men nog fan var det oftare kvinnorna som bestämde än männen, trots att männen var familjeförsörjaren i de flesta fall. Kvinnornas "ansvar" inskränkte sig mest till att tycka synd om sig själva. Men det är ju helt annorlunda idag, kvinnor skulle hånskratta åt en bok som Bitterfittan där en kvinna beklagar sig över att hon inte har det bättre. Inte stort bättre än ungefär samtliga kvinnor och män i världen och historien. Eller?

  SvaraRadera
 18. Synd att den här mannen som blev illa behandlad var så kuvad och rädd att han så lätt gav ifrån sig makten till den här skitkärringen på Soc.

  Själv hade jag givit tanten en rungande utskällning, och beordrat fram en överordnad att tala med.

  Ger man ifrån sig makten över sitt eget liv får man finna sig i att bli respektlöst behandlad.

  SvaraRadera
 19. Byggaren:

  "Och vi alla är viljelösa agenter i detta "system"? Blandar du inte ihop fria val med determinism här?"

  Nej, jag tror inte på determinism och rent filosofiskt så tror jag inte heller på ett fullständigt fritt val. Vi präglas alla av var uppväxt, vårt umgänge och vilka sociala och kulturella mönster vi har lärt oss i livet. Detta förhindrar ofta ett fullständigt fritt val och därför måste man naturligtvis se att dessa "system", "föreställningar" och "koder" påverkar våra val.

  Staten kan normalt sett inte tvinga folk att göra på ett visst sätt, men staten bör inom ramen för den offentliga sektorn verka för jämställdhet och offentliga bidragssystem bör i rimligaste mån baseras på individen för att leda till jämställdhet. I Sverige idag är i stort sett alla förmåner och bidrag individualiserade så att även individualisera föräldraförsäkringen skulle ju vara ett stort steg åt rätt håll.

  Slutligen så vill jag anknyta till att du tycker att staten ska behandla människor på ett könsneutralt sätt. Det tycker jag också, men där är vi inte idag. Jag läser juridik och vet att lagstiftningen ofta har mannen som norm, till det kommer att vi behandlas olika utifrån kön i förskolan, i skolan, inom rättsväsendet och i de flesta kontakter vi har med staten överhuvudtaget. Det är INTE för att enskilda företrädare för staten är elaka eller dumma i huvudet utan helt enkelt för att samhället idag inte är utformat på ett könsneutralt sätt.

  SvaraRadera
 20. Lika lite som jag kan generalisera från att ha blivit väldigt korrekt behandlad när vi separerade och skulle bli överens om vårdnaden, lika lite kan man generalisera från det här fallet.
  Däremot är det ett uttryck för svår brist på professionalitet. Skulle detta rapporteras i min kommun skulle jag genast sätta igång våra representanter i socialnämnden och beordra utbildning med tillhörande "värderingsdemolering".
  Det här är en av två parter som redovisar men jag har ingen anledning att tvivla på berättelsen. Det finns medelålders kvinnor som ser unga män som deras egna osnutna söner.
  Om inte historien är gammal skulle jag göra en anmälan till länsstyrelsen som har ansvaret för inspektionen av sociala tjänster i kommunerna. Jag tror inte det leder någon vart men ändå. Det minsta är i alla fall att ta upp det med politikerna i socialnämnd eller motsvarande.
  Per Ströms trovärdighet rent allmänt är upp till var och en att värdera.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.