2008-12-10

ACTA: I morgon är en viktig dag

På sin nya blogg skriver Erik Josefsson "Imorgon börjar slutförhandlingen om vi ska få se ACTA-dokumenten eller inte. Eller snarare om Europaparlamentet ska bry sig om att fråga eller inte."

Det vore en välgärning om vi kunde få mer insyn i förhandlingarna om ACTA-avtalet än bara det som råkar läcka ut.

ACTA handlar om varumärkesförfalskning och upphovsrätt. Det vi fått reda på hitintills är att frågor som är uppe på bordet till exempel är genomgång av innehållet av datorer / MP3-spelare / digitalkameror / USB-minnen vid gränskontroller – och förbud mot regionsfria DVD-spelare. Det ryktas även om åtgärder för kontroll, filtrering och blockering på internet. Det sägs också finnas kopplingar mellan ACTA och IPRED2, som ju handlar om att sätta människor i fängelse för upphovsrättsbrott som fildelning.

Hitintills har man gjort allt för att vi medborgare och media skall få veta så lite som möjligt.

Om du vill få en bild om det hemlighetsmakeri som omgärdat ACTA-förhandlingarna (och hur den svenska regeringen deltagit i detta) – då skall du läsa denna bloggpost av Karl Sigfrid.»

Det är i elfte timman, men om vi kan få lite uppmärksamhet kring det som sker i morgon – då kanske trycket ökar så att vi kan få se lite mer öppenhet i processen kring ACTA-avtalet.

Läs mer på Erik Josefssons blogg.»

24 kommentarer:

 1. Skrämmande. Samtidigt finns det inte hur mycket energi som helst i bloggosfären.. FRA, IPRED, ACTA, Datalagring....

  Tyvärr.

  SvaraRadera
 2. Ett tips till alla bloggare:
  skaffa visitkort med er URL och ta varannan dag IRL och gå ut och prata med folk. Släkt och vänner pratar man naturligtvis med men ta chansen att inleda konversioner med okända, kanske på din lokala pub, macken, skolan, jobbet, fotbollslaget etc. och glöm inte bort att lämna ut visitkortet så den man pratat med kan gå in och läsa mer/fortsätta diskussionen/grupparbetet.

  SvaraRadera
 3. Och orkar man/har råd kan man ju trycka pamfletter som Hax tipsat om tidigare, gå ut på stan o dela ut, lägg ut buntar på kaféer, butiker, kommunala färdmedel o.dyl.

  SvaraRadera
 4. Karl Sigfrid, jag säger då det. Det här är scoooop. Var hittar du allt?

  SvaraRadera
 5. Nu börjar internet komma i kläm, det handlar inte bara om mp3or längre fan...

  SvaraRadera
 6. Du har väl skickat det till tidningarna svd dn aftonblodet excessen e.t. osv

  Jag tycker du ska ha stora journalistpriset.

  SvaraRadera
 7. Och så ekot en länk och tt - tt är ju bra i fall dom inte kollar själva

  SvaraRadera
 8. Vad jag aldrig kan förstå är varför man har regionskodning från första början. Att exporten från usa drabbar den europeiska marknaden eller vad. Det är ju samma företag som tjänar på skivan lixom. Det tar ju bara en massa kraft att implementera.

  Genomgång av datamedier vid gränskontroll. Jaha? så jag får lov att ha med mig analoga filmrullar men inte digitala? om jag har privat data på bärbara datorn, empelvis om jag är anställd av ett itföretag som har upphovsrättskydda programvara som inte ska läcka till tullen. Vilket leder till nästa fundering. Hade vi inte avskaffat gränstullarna och garanterat fri passage inom EU?

  Blockera Internet? ursäkta mig men har vi blockering av tvtittande på våra fängelser? Har vi blockering av att ringa släkt och vänner i vanliga livet? har vi blockering av att skicka brev till kamrater?
  Nej det har vi inte! varför ska vi blockera internet för? Jag lovar att om 20 år så kommer tillgång till internet i princip vara en mänslig rättighet lika mycket som mötesfrihet eller tryckfrihet.

  Varumärkesförfalskning är ju såå farligt. Vi vet att det säljs rolexkopior i thailand men det är ju inte så att rolex gör någon förlust. Det är nog inte många av dem som köper klockkopior som har råd att lägga 100kkr+ på ett armbandsur.

  De lagar som införs i allt snabbare takt inom immateriellrätt är ju till att lösa ett ickeproblem. Det är ungefär lika smart som att bygga tusentals kärnbomber som de gjorde under kalla kriget. Det räcker att ha arsenal för att utplåna jorden en gång. MAn behöver inte utplåna den 10 ggr. Som om vi skulle bli lyckligare av den extra sprängkraften...

  Jag blir bar mer om mer förbannad för varje lagförslag som läggs i EU som är mot Frihandel, Frihet och Framtiden. Satsa på bredbandutbyggnad i stället!
  Mina arga 2c

  SvaraRadera
 9. Politikerna har ingen nytta av fria medborgare, det är kriminella man till fullo kan bestämma över. Därav alla satsningar på att göra folk kriminella. Och folk har det helt enkelt för bra än så länge för att bry sig. Jag har tagit upp IPRED med alla möjliga människor i alla åldrar och än så länge inte träffat på en enda person som ens hört talas om det förrän jag försökt upplysa dem.

  SvaraRadera
 10. Som kort svar till dina första bildt-frågor?
  Nej, inte än, det påverkar ingen direkt, tyvärr. Tror dom!'
  Men, det är lite av ett krig, faktiskt. De försöker blocka, de försöker styra, innehåll, mm. Vad de kanske inte kanske förstår är att de själva påverkar utvecklingen av program för att göra deras egna lagar löjliga.
  Det kan vara bra, liksom alla krig.

  SvaraRadera
 11. Jag vill inte bo i det här samhället/fängelset de håller på att bygga åt oss:(
  Vart ska jag ta vägen?
  Kan USA återgå till det de var tänkt att vara?
  /uppgiven

  SvaraRadera
 12. Henrik. Din bok ligger nu på The Pirate Bay. Nu behöver ingen köpa den längre. ;)

  SvaraRadera
 13. Magnus, med tanke på att Henrik själv skrev såhär i bloggen när skriftean gavs ut (1/12) så är han knappast förvånad:

  Skriften är licensierad under en Creative Commons-licens som tillåter kopiering i icke-kommersiellt syfte. Den kommer under kvällen att läggas upp på The Pirate Bay, för den som inte vill eller har råd att köpa ett eget exemplar. Förhoppningsvis kommer det att leda till att intresset för den ökar.

  SvaraRadera
 14. Haha så skulle magnus försöka vara kvick, men så föll han platt likt en stympad ekorre!

  Hepp!

  SvaraRadera
 15. Vi tackar Mästerdetektiv Magnus för hans frivilliga arbete med att främja spridningen av ett mycket bra verk.

  Tanka ned och läs! Hax skriver lättfattligt om komplexa händelsesförlopp (trots brist på stavkontrollering). Jag har t ex en helt annan och bättre uppfattning av Karl Sigfrid nu.

  SvaraRadera
 16. Det må stå något om The Pirate Bay i någon release, men jag hittade ingenting om det på Henriks sida där han själv säljer boken. Där verkar det som om man måste betala.

  Jag uppmanar Henrik att före texten "Köp skriften som PDF. 69 kr. Klicka på knappen nedan för att köpa med PayPal..." lägga in en rad om att boken kan laddas ned gratis på The Pirate Bay. Annars är Henrik knappast värd något förtroende.


  Då får väl tillräckligt många se till att köpa boken för pengar, så att det blir en politisk propagandagrej av det.

  Faktum är att film och musikbolag förlorar mångmiljardbelopp på gratis nedladnding och därmed förlorar all lönsamhet.

  SvaraRadera
 17. Daniel. Du är inte direkt någon mästerdetektiv själv.

  Jag har inte på något sätt varit kritisk till innehållet i HAX bok.

  Jag förutsätter tvärtom att det kan vara bra och har inget emot om jag (här överdriver iofs mästerdetektiven Daniel) har gjort reklam för boken.

  Jag anser dock, med tanke på Henriks inställning till copyright och illegal nedladdning, inte att marknadsföring är okej när han skriver att man får betala 69 kr för att få en pdf-fil.

  SvaraRadera
 18. Ludde. Det gjorde jag väl inte.

  Ingen behöver köpa boken, trots att HAX skriver att man måste betala 69 kr för att få en pdf-fil.

  SvaraRadera
 19. Vad är det här för en trams-diskussion?

  De som vill stödja min blogg och min verksamhet betalar en slant för en PDF eller tryckt bok.

  Andra kan hämta hem den på olika fildelningssiter på nätet.

  Att det finns en CC-licens framgår tydligt på bokens sida.

  SvaraRadera
 20. "Faktum är att film och musikbolag förlorar mångmiljardbelopp på gratis nedladnding och därmed förlorar all lönsamhet."

  Nej, det är allt annat än faktum. Men det vet du nog redan...eller är du lika dum i huvudet som du ger sken av?

  SvaraRadera
 21. IT-revolutionen betyder att ett maktens tomrum öppnar sig.
  Vilka ska inta det - och vilken agenda - och dold agenda har de alla?
  Att striden om makten över det har startat, därom råder ingen tvekan.

  Det var som striden om filmen - det började med de tyska och ryska expressionisterna och sen när ljudet kom tog nassarna över - Hollywood vann fighten till slut och kunde därmed dominera världens sinnelag.

  SvaraRadera
 22. Fast det var Stalins förslavade ryssar som utkämpade själva slaget, glömde jag ju tillägga.

  SvaraRadera
 23. Magnus: Han lade ju ut den där själv så det vet han nog om...

  SvaraRadera
 24. Magnus: "Faktum är att film och musikbolag förlorar mångmiljardbelopp på gratis nedladnding och därmed förlorar all lönsamhet."

  Bevisa det. Visa mig siffror från oberoende källor. Det kan ju inte vara så svårt om dessa företag nu förlorar miljardbelopp, eller hur?

  Kan du inte? Så du menar att du inte kan bevisa det du påstår? Alltså är det bara någonting du tror som du vill göra till sanning genom att upprepa det tillräckligt många gånger.

  Du verkar ju inte vara så klyftig om du trodde att faktumet att HAXs pampflett fanns länkad till på TPB var ett scoop...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.