2008-12-10

Upp till bevis, Carl Bildt!

I Aftonbladet har utrikesminister Carl Bildt uppmärksammat 60-årsdagen av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. I sin artikel pekar han på internets betydelse för frihet, öppenhet och demokrati. Han skriver...
"Utvecklingens gång, inte minst teknikens förändring, tenderar att vidga de områden där vi har rätt som individer att ställa krav på frihet och oberoende. Precis som tåget, bilen och flyget har gett oss geografisk rörelsefrihet och en rätt – som vi tycker – att röra oss fritt vart som helst i världen, ger oss i dag internet en ny frihet i kontakterna med andra och nya medel att sprida och ta emot information. Och med dessa möjligheter följer nya anspråk på ökad frihet och nya försök från de regimer som räds denna frihet att stoppa och begränsa den.

Det är ingen djärv gissning att en allt större del av framtidens kamp för friheten kommer att röra de klassiska frågorna om rätten att fritt få sprida och ta del av information. Vi ser redan i dag hur i vissa länder bloggarna förföljs, servrar stängs ner, internetsidor censureras eller tillgången till datorer begränsas.

Här ska Sverige stå i främsta ledet för att slå vakt om informationsfriheten. Jag har därför i dag satt igång ett arbete inom UD att inför det svenska ordförandeskapet ta fram förslag om hur Sverige kan verka för att stärka Europeiska unionens insatser till försvar för yttrande- och informationsfriheten på internet."

Det är vackra och kloka ord. Men hur ser det ut i verkligheten?

Borde inte detta leda till att Bildt uttrycker kritik mot att svenskarnas internettrafik avlyssnas med FRA-lagen?

Borde det inte oroa Bildt att IPRED1 / piratjägarlagen hotar vanliga internetanvändares rättssäkerhet?

Borde inte detta leda till att Sverige är tydligare, hårdare och mer aktivt till exempel när det gäller att stå upp mot internetfiltrering och avstängning av människor från nätet, när dessa frågor är uppe i olika EU-organ?

Carl Bildt har mycket att ta tag i, för att vi skall våga tro honom på hans ord.

Till artikeln»

11 kommentarer:

  1. Carl Bildt är en hycklare, en fegis eller en inkompetent politiker.

    Hans agerande lämnar inte mycket andra alternativ.

    SvaraRadera
  2. Det är bara fagra ord. Han är ju moderat.

    SvaraRadera
  3. Nä men nu är ni orättvisa mot Calle. Han vill ju bara jaga sillfisar med den nya tekniken/lagstiftningen...

    SvaraRadera
  4. Kanske var det en liten uppgörelse med Reinfeldt när han tillträdde, att inte lägga sig i inrikespolitiken? För nog hade man förväntat sig lite större engagemang.

    SvaraRadera
  5. Eller skall man se det som en "snyting" på Reinfeldt? Kan inte journalist göra skäl för sin lön och intervjua honom och fråga honom om inte skall börja i det egna landet med de fina orden han skriver!?

    SvaraRadera
  6. Bildt är en bra karl har jag bestämt mig för.

    SvaraRadera
  7. Bildt borde, med sina kontakter, kunna sätta ner foten och sparka ut dessa direktiv och lagar från hela Europa.
    Vi kan ju alltid hoppas på att han gör det.

    SvaraRadera
  8. Ni har sådan enorm tilltro till Bildt, jag finner det häpnadsväckande.

    Jag förstår att man gärna vill att någon ska göra något men att våra "kära" politiker ska göra något verkar ju faktiskt helt uteslutet med tanke på hur de agerat innan.

    SvaraRadera
  9. Bildt, upp till bevis nu.
    Snack räcker inte.

    SvaraRadera
  10. Vafan, slappna av. Snack räcker inte? Vad ska en politiker göra om inte snacka, spränga byggnader Rambo-style? Jag är övertygad om att det här är ett försök av Bildt att jävlas med Reinfeldt. Med all sannolikhet gick Bildt med på att inte publikt gå emot politiken som regeringen för, då det skulle skada alliansen, när han fick jobbet som utrikesminister. Så istället för att kritisera den politik regeringen för så berömmer han motsatsen.

    SvaraRadera
  11. Bildt om IPRED: "De hade jag ingen aaaaaaaning om."

    Just another one of those Talking Heads who are paid by how many words they can produce per minute in one breath.


    /Winston Smith

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.