2008-12-08

En annan väg...

I Schweiz sade 68 procent av de röstande i en folkomröstning för en vecka sedan ja till legalförskrivning av heroin till missbrukare.

Argumenten var bland annat att detta får kriminaliteten att minska (färre stölder, rån och inbrott för att finansiera ett dyrt missbruk) och att det kommer att minska antalet dödsfall (mindre risker för orena droger samt minskad misär). Dessutom slås en stor del av den organiserade brottsligheten ut, när en av dess viktigaste inkomstkällor försvinner. Och så vidare.

I Sverige går vi en annan väg. Här gäller konfrontation och hård repression. Resultatet är att vi har fler tunga missbrukare än det mer liberala Holland. Och att vi har den högsta dödligheten bland tunga missbrukare i hela EU.

4 kommentarer:

  1. Sverige är unikt, här regerar knark-talibanerna sedan decennier, i många andra länder betraktas beroende som ett medicinskt problem inget som kan straffas bort.

    Narkomaner dör i onödan i Sverige, på grund av Svensk narkotikapolitik, det är en svag grupp som saknar stöd och därför kan dom misshandlas och utsättas för godtycke.

    SvaraRadera
  2. Staffan Heimersson skrev en bra krönika om det här i Aftonbladet.

    Se här: http://www.imagebam.com/image/a17c6620173668

    SvaraRadera
  3. Även om allt du säger är sant (har sett det på annat håll), snälla, tag dig tid och skriv ut referenser.

    Det är så himla tråkigt att läsa seriösa åsikter utan någon som helst uppbackning av fakta.

    SvaraRadera
  4. @ lejune.

    Sverige har inte knark-talibaner, vi har moral talibaner. som dess värre har för mycket makt att inskräna oss andra.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.