2008-12-29
FRA är ett problem för borgerligheten
Även om regeringen försöker putsa på fasaden, så är FRA-frågan även ett internt problem för de borgerliga partierna.
Under sommaren och hösten har vi sett FRA-kritiska folkpartister, ett frö till ett internt uppror i frågan inom centern och moderata lokalpolitiker som kritiserat lagen i media.
Detta är dock bara krusningar på ytan.
SR Ekot har genomfört en enkät bland de borgerliga partiernas gräsrötter. Visserligen är en majoritet för FRA-lagen. Men det handlar bara om 54 procent, det vill säga precis bara strax över hälften. (En fjärdedel vet inte och 20 procent är öppet negativa.) Även till FRA 2.0 finns en rätt stor tveksamhet.
Detta borde vara en varningsklocka för de borgerliga partierna – nu när FRA-frågan kommer att ta fart igen.
Ekot har också frågat partifolket hur de anser att regeringen har hanterat FRA-frågan. Och då blir det rött kort direkt. 56 procent anser att regeringen har klantat sig. 23 procent är nöjda med hanteringen.
Det finns, med andra ord, utrymme för ett borgerligt uppror i FRA-frågan. Det skulle gå att få till en intern opinion för att lägga hela FRA-lagen på is – och ta om allt från början, under ordnade former och med respekt för borgerliga värden som integritet och rättssäkerhet.
Och moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, ser problemet. I vart fall delvis. Han säger "Det som var lite speciellt med FRA-lagen var ju att väldigt mycket diskussioner kom i slutfasen. Det är klart att i efterhand kan ju även vi konstatera att hade vi från början sett, och visste vi att diskussionen skulle komma i slutet av beslutsprocessen, så är det klart att vi hade skapat bättre möjligheter för diskussioner med att ta upp processen också tidigare."
Han medger alltså att processen varit dåligt förankrad och toppstyrd. Då är frågan: Tänker han göra något åt det?
Länk»
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Personligen tycker jag att Ipred är det som bör få störst uppmärksamhet. FRA har redan gått igenom sitt, men det har inte hettat till om fildelningslagen än.
SvaraRaderaMen tja, om det blir en lika intensiv debatt i vår som i somras kommer nog Junilistan att åka ur EP, och Piratpartiet och Sverigedemokraterna att komma in.
I frågan om FRA finns en tvekan i engagemanget från socialdemokratins sida. Det var en stor dos skadeglädje mot Alliansens partier som fick socialdemokraterna att agera som de gjorde med riksdagsnej och uppgörelse med Miljöpartiet (skrota FRA-lagen 2010).
SvaraRaderaI fallet IPRED-lagen som avgörs i februari -09 är det av ideologisk övertygelse som socialdemokratin röstar med Alliansregeringen, upphovsrätt och EU-direktiv.
IPRED-lagen är inget problem för Alliansregeringen. Håller med om att FRA-lagen, med stor dos (S)-skadeglädje, är ett problem för borgerligheten.
Ekot har också frågat partifolket hur de anser att regeringen har hanterat FRA-frågan. Och då blir det rött kort direkt. 56 procent anser att regeringen har klantat sig.
SvaraRaderaPfft. 56% av ledamöterna har uppenbarligen ingen uppskattning av taktik. FRA-frågan är ju mästerligt skött. Mörka, mörka, lägg fram förslaget typ två dagar innan riksdagen går på semester, överraskande folkstorm, no problem: samla oppositionen runt Federley, Federley byter överraskande (för motståndarna) sida, trumfa igenom förslaget med några helt meningslösa "förändringar", profit.
IPRED visar att de ingenting lärt av det skedda annat än möjligen att i lönndom säkra sossarnas stöd för att lättare kunna köra över eventuella kvarvarande liberaler.
SvaraRaderaKriget mot internet verkar vara deras enda väg men som röstboskap är väl redan internetgenerationen stängd för Alliansen.
Det betyder bara att Schlingmann lever i tron att diskussion på ett tidigare stadium hade kunnat vända opinionen till att vara för massövervakning och förbud mot privat kommunikation, inget annat.
SvaraRadera- William
Varfär är inte den här tråden taggad "högern" ?
SvaraRaderaVet inte om det är uppseendeväckande eller bara skrattretande taktik, men i vilket fall som helst så tar man sig för pannan, att de eventuella moderater som svarat då också valt att vara anonyma med sin partitillhörighet ... ?! :/
SvaraRadera//ST
Av alla inskränkningar och totalitära kontrollverktyg är datalagringsdirektivet värst.
SvaraRaderaHur pass bindande är detta direktiv, vad händer om ngn eu-nation sätter sig på tvären och vägrar följa det?
/JohanH
Med tanke på att regeringen fick igenom FRA-lagen så tycker jag inte nödvändigtvis att detta är dålig taktik från regeringens sida. Om de gör samma sak som med FRA kommer det ju funka, iochmed att FRA gick igenom.
SvaraRaderaOm taktiken är bra eller inte beror på i vilket ljus man ser den. Om det enda målet är att få igenom lagen så är taktiken lyckad. Om målet är att framstå som trovärdig i framtiden så är det ett grovt misslyckande.
SvaraRaderaSom engagerande och insiktsgivande läsning under nyårsledigheten så rekommenderar jag boken;
SvaraRadera"Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen"; http://www.bokrecension.se/9170370214
Det är intressant att jämföra den tredje revolutionen, boktryckarkonsten, med den fjärde och nu pågående, Internet, i mänsklighetens historia.
Gutenberg och hans efterföljare hade det inte enkelt mot nomeklaturan, alla de som kände sig och var hotade av det nya kunskapsdelande verktyget, boktryckarkonsten.
Denna gav ju kunskap. Kunskap, då som nu, är ju makt, makten över ditt eget liv.
De två första uppfinningarna, skrivkonsten och alfabetet, ligger flera tusen år tillbaka.
Den fjärde, Internet, står vi själva mitt uppe i.
För Gutenbergs "uppfinning" boktryckarkonsten tog det ett par hundra år för att skapa grogrunden för demokratin, och därmed de demokratiska staterna.
En intressant fråga är hur lång tid det kommer att ta för Internet att skapa och förändra världen, och vad det kommer att bli för värld?
Kunskapdelning har i alla tider möjliggjort en positiv utveckling för mänskligheten, så denna kommer att förta all negativitism.
Såklart att inget gör sig själv, så det är upp till oss engagerade medborgare att agera för en positiv utveckling
Dennis m fl. en annan bok i det här sammanhanget är Walter J Ongs - Muntlig och skriftlig kultur.
SvaraRadera