2008-12-04

IPRED: Ett icke-svar från (s)

Socialdemokraterna vill hålla en hearing innan de kan bestämma sig för vad de skall tycka om IPRED1 / piratjägarlagen.

Eva-Lena Jansson (s) påstår, precis som de borgerliga, felaktigt att EU kräver att IP-adresser lämnas ut.

DN»

13 kommentarer:

  1. Hon verkar även ha glömt att läsa regeringens pressmeddelande, där säger motsäger man i princip det hon säger:
    "(...)Det är alltså upp till medlemsstaterna att avgöra om rättighetshavarna ska få ut uppgifter om vem som har ett Internetabonnemang eller om ett effektivt skydd ska åstadkommas på annat sätt."

    SvaraRadera
  2. Vad hände med idén om licens som diskuterades ett tag?

    Precis som tv-licensen är en fast månadsavgift oavsett hur mycket eller lite man ser på tv, borde man ha en licens till fast månadsavgift som ger rätt att ladda ner så mycket eller lite man vill.

    En majoritet av människorna vill ju vara lagliga, och skulle därför betala. En majoritet av föräldrarna vill säkert att ungdomarna ska få odla sitt musikintresse utan att det sker några olagligheter.

    Licenspengarna som kommer in kan fördelas till författare, förlag, artister, nöjesindustri osv efter antal nedladdningar (förenklat uttryckt).

    SvaraRadera
  3. Jag tror jag vet vad Socialdemokraterna står, Mona Sahlin tyckte inte om nedladdning och använde ordet "snor" som en synonym i en radiointervju för några dagar sedan.

    Mona verkade helt hjärntvättad av upphovsrättsindustrin i denna intervju, som jag tror var i lördags, men hittar den inte nu.

    SvaraRadera
  4. Äh, vänsterblocket är ju lika kasst som högerblocket. När man väl har fått makten så är "all bets off". För min del blir piratrösten själva protesten. Det enda de fattar är hotet om att inte få sitta vid köttgrytorna.

    SvaraRadera
  5. Sossarna och vänstern har ju alltid stått på kulturpackets sida så det vore en duktig skräll om de skulle överge dem i den här frågan.

    SvaraRadera
  6. När jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver, lär en gång Herman Göring ha sagt.

    Du har något gemensamt med honom.
    Hoppas det känns fint för dig.

    SvaraRadera
  7. Du tänker på P!:s lördagsintervju, Kålan! Den finns på http://www.sr.se/webbradio/?Type=broadcast&Id=1478107&isBlock=1

    Efter tjugonio minuter och fyrtionio sekunder kommer frågan: Vad vill du ändra i regeringens förslag till fildelarlag?

    Budskapet är att tonåringar som "laddar ner någon enstaka gång" ska skonas, medan "de som snor för att utnyttja kommersiellt och sälja vidare" ska fångas in.

    Suck.

    SvaraRadera
  8. Patrick:
    Sossarna vet jag inget om, men vänstern röstar emot, det har de sagt länge.
    Vänstern är ett av endast två partier i riksdagen (v och mp) som konstant röstat emot dessa integritetsinskränkningar, som på senare tid blivit fler och fler. Vi är helt klart på väg mot 1984-liknande samhälle.

    SvaraRadera
  9. Kaffepauzo: Så folk som inte fildelar skall tvingas att betala för folk som fildelar?

    SvaraRadera
  10. Om det är så att våra politiker, oavsett parti, är så dåligt pålästa vad EU-direktivet verkligen handlar, börjar man faktiskt undra vilka fler EU-direktiv som dessa inte förstår något av. Det är faktiskt mycket illa att våra representanter inte vet vad direktiv och annat verkligen handlar om.

    SvaraRadera
  11. Henrik: Nej, den som inte har tv betalar ju ingen tv-licens. Den som inte är intresserad av nedladdning ska inte heller betala nedladdningslicens.

    Nedladdningsprogrammen kunde gärna ha en inbyggd kontroll av att licensen är betald, genom digitala certifikat. Man kan alltså bara ladda ner om man har ett giltigt certifikat. När man betalar licens för en månad får man ett certifikat som gäller för nedladdning i en månad. Det kan vara lika anonymt som ett kontantkort för mobil.

    En annan möjlighet är att det fungerar mer likt ett kontantkort för mobil. Kontantkortet låter dig ringa för en viss mängd pengar. Licenscertifikatet kunde ge dig tillgång till en viss mängd nedladdning. Bara det görs enkelt och smidigt och kostnaden är rimlig så fungerar det säkert bra. Precis som tv-licensen. Då får industrin sina pengar.

    Jag har själv inget intresse av att ladda ner för närvarande, och vill därför helst inte vara med och betala. Men faktiskt vill jag hellre betala för nåt jag inte använder, än att man ska förfölja ungdomar på det rent groteska sätt som sker i USA. Att samhället har trivsel och trygghet har också ett värde.

    SvaraRadera
  12. kafpauzo:
    Hur kan någon veta hur många exemplar av ett verk som laddats ner, utan att man inför drakoniska övervakningssystem?

    För du föreslår väl inte att pengarna ska distribueras efter samma modell som STIM använder?

    SvaraRadera
  13. Kanske bör jag beskriva vad ett digitalt certifikat är. Det är en datorbaserad identitetshandling som inte går att förfalska.

    Användarens identitet ska förstås inte avslöjas, eftersom det här certifikatet ska vara anonymt. Men det bevisar själva certifikatets identitet. Det ger ett bevis som inte kan förfalskas på att just det certifikatet finns i användarens dator.

    (Beviset består i svaret på en uträkning som bara kan göras av en dator som har certifikatet, men som kan kontrolleras av vilken dator som helst. Wikipedia.)

    En server som lämnar ifrån sig en låt kan alltså kontrollera att mottagaren har ett av de certifikat som för tillfället är giltiga, med en kontroll som inte går att lura.

    Men systemet är inte helt vattentätt. Man kan lura systemet genom att ge kompisar kopior på certifikat som man har köpt. Men jag tror inte de blir särskilt vanligt, eftersom de flesta sannolikt vill göra rätt för sig.

    För statistiken som du nämner är en möjlighet är att nedladdning bara får göras från musikaffärer och andra specialiserade leverantörer. Deras servrar för statistik.

    Det borde fungera smidigt och bra, förutsatt att det finns många sådana leverantörer, och många av dem har snabba servrar, och man enkelt kan länka till en given låt hos en leverantör. Vill man t ex föreslå folk att de kan ladda ner en viss låt är det bara att lägga upp en klickbar länk till låten hos en leverantör.

    En annan möjlighet är att allmän fildelning mellan privatpersoner tillåts på villkor att de använder godkända program som kan samla och rapportera statistik över dessa fildelningar.

    Vad jag vet är många fildelarprogram öppen källkod. Isåfall kan de enkelt anpassas till sådana krav. Det finns säkert folk som är villiga att anpassa dem.

    Ett problem är att artister m fl kan frestas att göra massor av nedladdningar av sitt eget material, för att fuska till sig mer licenspengar. Därför tror jag statistikfunktionen måste rapportera precis vilka certifikat som gjort varje nedladdning, alltså med listor över certifikaten. Om samma certifikat laddar ner samma låt flera gånger räknas det som en enda nedladdning.

    Att samla ihop dessa listor kränker inte integriteten eftersom certifikaten är anonyma.

    Det man samlar ihop är inte själva certifikaten, man gör listor som anger vilka certifikat det är och inkluderar bevisen, alltså uträkningen som jag nämnde ovan.

    Du nämner STIM-modellen. Jag vet bara lite om den. Jag vet inte vad den har för nackdelar som du tänker på.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.