2008-12-04

Jurister tänker högt om IPRED / piratjägarlagen

Jakob Heidbrink:

"Det stora problemet med IPRED-lagen är dess processrättsliga skevhet, det faktum att en person som inte ens ännu är part i en rättegång får tillgång till statens tvångsmakt för att kunna få fram material som eventuellt i framtiden kan göra personen till en part i en rättegång. Detta strider enligt min mening mot grundläggande processrättsliga principer, och det kan också betvivlas huruvida en sådan extrem åtgärd tillför något värdefullt i kampen mot den illegala nedladdningen."

Läs även Mårten Schultz.

4 kommentarer:

 1. Korruption – även i Sverige

  Dags att skaffa Regeringskansliets personal-katalog och hårdgranska vart alla som slutar efter att IPRED gått igenom tar vägen och vad deras nya lön blir. Sen kan Reinfeldt/Ask få ännu en skandal att försvara i valet 2010.

  Ask har ju tidigare sagt att det är OK att IPR-lobbyn ”köper” poliser: http://www.annatroberg.com/blogg/2008/05/08/justitieministerns-dovblinda-rattvisa/


  Här är ett exempel från USA på där lobbyister lyckades ”kapa” Kongressen och bluffa igenom ett extremt dyrt paket för läkemedel till äldre.

  Metoderna: hot mot de valda ledamöterna, beslutet fattat kl 3 på natten, tjänstemän som bluffade om kostnaderna (det var över 100 miljarder dollar dyrare än vad som sades), tjänstemän som ville redovisa de korrekta siffrorna blev hotade med att få sparken, osv.

  Den Kongressman som var huvudansvarig slutade direkt efter att lagen antagits och blev lobbyist med en årslön på TVÅ MILJONER DOLLAR. Även 14 andra personer slutade och blev välavlönade lobbyister. En centralt placerad tjänsteman på Medicare slutade 10 dagar efter att lagen antagits och gick till ett välavlönat jobb som lobbyist. Surprise, Surprise.

  Källor:

  CBS 60 minutes (bästa översikten)
  http://www.cbsnews.com/stories/2007/03/29/60minutes/main2625305.shtml

  PBS Newshour:
  http://www.pbs.org/newshour/updates/medicare_03-17-04.html

  Public Citizen
  http://www.citizen.org/congress/reform/rx_benefits/drug_benefit/

  SvaraRadera
 2. Att använda tvångsmedel för att _eventuellt_ i _framtiden_ få rättegång. Det låter inte särskilt rättssäkert i mina öron

  SvaraRadera
 3. Putte,

  Bra information och reflektioner. Detta måste hårdgranskas, både i Sverige och EU.

  Lobbyisterna verkar ha ett vittomfamnande nätverk med olika typer av incitament.

  Denna vidriga verksamhet styr våra politiker - jag känner mig både maktlös och förbannad!

  Men egentligen är vi inte maktlösa - lobbyisterna har sina svaga punkter. Deras makt kommer ju inte direkt från de breda folklagren, och deras agenda är till nackdel för alla utom dem själva.

  SvaraRadera
 4. Om en marknadsentitet försöker tillskansa sig otillbörliga fördelar genom att smörja politiken - då är det, per definition, inte marknadsekonomi.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.