2008-12-04

Och sedan kommer IPRED2

Striden om IPRED1 / piratjägarlagen har handlat om civilrättsliga frågor, där någon stämmer någon annan för att få ett skadestånd. Här ges en part tillgång till statens tvångsmakt – och den andra parten får till en början inte ens veta vad som är på gång. Sedan, när processen startat, får den som anklagas för fildelning försöka bevisa sin oskuld.

Men så småningom kommer även IPRED2. Detta förslag, som nu långsamt dras i EU:s beslutsprocess, är den straffrättsliga versionen.

Den är tänkt att göra det möjligt att sätta folk i fängelse för fildelning. Vilket väl är att... ta i.


Här gäller det att hålla ögonen öppna. Den svenska regeringen verkar ju inte allt för angelägen att stoppa galenskaper på dessa områden, om de kommer från EU. Och från sosseriet hörs, som vanligt, inget alls.

15 kommentarer:

 1. Perfekt sätt att utpressa politiker på.

  De här kommer läcka som ett såll. Mindre nogräknade personer, aktörer och organisationer (i en redan svårt korrumperad bransch) kommer förmedla och sälja informationen vidare.

  Kort sagt: De kommer uppstå massvis med nya möjligheter att utöva påtryckningar och hot, eller fabricera fram bevis för att kompromettera makthavare, tex "låna" lokalpolitikers privata lan-nät och ladda ner valfritt material, och sen iväg, och ut med uppgifterna i medierna etc. "ingen rök utan eld". Och det här är bara början... Ja Jisses!

  SvaraRadera
 2. Snacka om present till Baltic Inkasso.

  SvaraRadera
 3. Ipred 2 blir nog lag snart om Regeringen får hållas. Jag har börjat se FRA och Ipred som ideologiskt motiverade samhällsförändringar. Mot ett pekpinne och rottingsamhälle.

  SvaraRadera
 4. Det är ett fascinerande skådespel. Politikerna inför något som kommer explodera som en bomb i deras egna ansikten. Det är mycket enkelt för folk med bara begränad datorvana (eller med förmåga att använda google för att skaffa information, vilket nog de flesta kan...) att ta sig in i lokala trådlösa nätverk och ladda ner på dessa IP-adresser. Att detta kommer utnyttjas i stor skala med mängder av oskyldiga offer är helt säkert. Som "orättsäker lagstiftning" sa så är det många av våra lagstiftare och andra som säkert lär få en del oväntade överraskningar. Den kommande lagstiftningen, om/när den införs, lär slå tilbaka på dem själva. Kanske först då de inser hur omöjlig denna lagstiftning är. Politikernas ovilja eller oförmåga att förstå vad de är på väg att besluta om är helt enkelt frapperande.

  /RD

  SvaraRadera
 5. Det är bara att hoppas att PP kommer in i EU-parlamentet i nästa val. Annars får vi kanske ta det som en indikation på att för många personer har för svårt att överge de traditionella partierna.

  Ett alternativ skulle väl vara att trycka upp alternativa röstsedlar åt samtliga partier där bara fanatiska IPRED/FRA motståndare finns listade.

  Är det någon som vet om det är lagligt? Skulle vara kul om alliansen vann nästa riksdagsval fastän samtliga nuvarande riksdagsledarmöter röstades ur riksdagen pga att en överväldigande majoritet av folket valde de alternativa listorna.

  SvaraRadera
 6. Ett inlägg från en snar framtid yttrat av en minister representerandes S, C, Fp, M, eller Kds:

  -Jamen, det vet väl alla att vi i Sverige inte har något val? IPRED2 är ju ett bindande EU-direktiv. Vi allihopa tillsammans som utgör svenska folket måste hjälpas åt att införa det. Annars får vi böta 2xVarvskrisräddningsbeloppen till EU.
  Sverige är förresten fortfarande en frihamn för ALLT ont i världen, dvs piratkopiering av MP3-filer, trots att vi införde IPRED1 i April 2009. Rädda musikindustrin - sätt ungdomarna i fängelse!

  SvaraRadera
 7. Bea Ask glömde nämna detta i aktuellt 21:

  - Vänta bara, nästa mandatperiod har vi lägerstäder i övre norrland dit ni bussas om ni bryter mot lagen.

  SvaraRadera
 8. Sedan är det via IPRED2 som UK lutar sig för kast folk som vägrar uppge krypteringsnycklar i fängelset.

  SvaraRadera
 9. Hahaha Kr så klockren. Förresten så är vi stackare som fortfarande bor här snart drivna härifrån(eller bosatt i grotta) pga politikens stora rit å kluddbord.

  SvaraRadera
 10. Beatrice Asks förvirrade insatts i Aktuellt var direkt lyteskomik. Människan kunde inte svara på nånting, ett steg fram och tre steg bak på varenda fråga, t.o.m reportern hajade till. Bedrövligt.

  SvaraRadera
 11. Stocken "Det är bara att hoppas att PP kommer in i EU-parlamentet i nästa val. Annars får vi kanske ta det som en indikation på att för många personer har för svårt att överge de traditionella partierna."

  Nä. Pp kommer på sin höjd att få vara med i Indem-gruppen och möjligen få en minuts talrtid varje kvartal. Tyvärr! Jag älskar Pp och deras kloka och modiga företrädare, men jag kommer att rösta på Fjellner (m). Riktiga parlamentariker (Fjellner, shortly Josefsson & Co) går att kärleksfullt vrida om armen på. Det går att få resultat. Det gör det inte i Indemgruppen. Vilket är mycket tråkigt. Tyvärr, tyvärr, tyvärr!

  Jag har själv tackat nej till att ställa upp för Pp i Europavalet, på grund av att det är meningslöst. (Och på grund av att jag är ett förgiftat kort för alla andra spelare.)

  Folk borde fatta var striden står. Jag har min libertarianska drömbild. Andra har sin socialistiska utopi. Men *striden*, den står (tills dess jag tre gånger har avböjt kronan ;-) i verkligheten.

  Tyvärr!

  SvaraRadera
 12. Egon:
  Saken var den att regeringen skulle och KUNDE göra den avvägningen som vi talar om - inte - OM JAG VAR RÄTT MAN ATT GÖRA DEN ÅT DOM.

  Talesmän för regeringen har uttalat att regeringen måste osv - när de INTE ALLS MÅSTE! Det är spörsmålet!

  Om du är glad åt att jag inte ska göra avvägningen, av den ena eller andra anledningen, så är du bara rejält otrevlig och söker inget seriöst meningsutbyte alls.

  Du förtjänar då inte att lyssnas på alls!

  SvaraRadera
 13. @Hax

  Du bör även väga in vad det sänder för signaler till de svenska gammelpolitikerna utifall PP kniper någon eller några mandat i EU...

  SvaraRadera
 14. Med junilistan hamnade 3 av 19 svenska mandat i Europaparlamentet i ett femårigt vakuum. Vore trist att upprepa det misstaget.

  SvaraRadera
 15. @Hax @Rikard

  Precis som Rikard säger: Att få Christian invald i EU-parlamentet må inte ha så mycket direkt effekt på politiken i Bryssel, men skulle vara ett rejält styrkebesked och generera spaltmetrar i gammelmedia. Detta kan - på lite sikt - ha större effekt än en armomvriden moderat i parlamentet ;)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.