2009-01-08

Allt är mycket enklare. Och värre.


Jag brukar driva linjen att det i princip inte finns några konspirationer. Skit händer.

Och det står jag fast vid. Därmed inte sagt att det inte skulle finnas dåliga inneboende mekanismer i beslutsfattandet, simpel dumhet, banala omständigheter, bristande analys, maktkorruption och påstridiga särintressen.

När jag talar med politiker och politiska tjänstemän om till exempel FRA och IPRED, då är de ofta oerhört frustrerade över hur hårt de sitter fast i byråkratins rävsax. De är i stort sett chanslösa. Riksdagsledamöter säger att de inte har något att sätta emot när pärmbärarna kommer gående, beredda att sabla ner var enda invändning och dribbla bort var enda fråga. Politiska tjänstemän erkänner mellan skål och vägg att de ger sina ministrar beslutsunderlag som ingen av dem gillar eller tror på. De menar att de är helt i händerna på resten av byråkratin, som i sin tur käkar lunch med allehanda lobbyister och särintressen. Det är som i tv-serien Yes Minister. Fast utan humor.

Borgarna är inte onda. När det gäller FRA hamnade de på grund av oerfarenhet, bristande omdöme och godtrogenhet mitt i kriget mellan Säpo och försvaret. (Av tradition brukar sossarna se Säpo som den sista utposten innan mörkret och borgarna försvaret som de som vill gott intill siste man. Vad borgarna möjligen missade är att FRA nu bara till namnet är en del av försvaret.) Och när det gäller IPRED och teledatalagringen, så vill borgarna inte mopsa mot EU. Dels för att de inte vågar. Dels för att de tror att folk i allmänhet då skulle bli mer EU-skeptiska. Så de låter en byråkrati som sträcker sig från Stockholms Ström till Strassbourg härja fritt och få som den vill. Skulle man till äventyrs råka fälla en byråkrat i hans framfart... Well. There is always a bigger fish, som vi säger här i Bryssel.

Och det finns inte längre några ideologiska krockkuddar. Alls.

Sossarna är lite mer komplexa. De har ett ideologiskt driv när det gäller övervakning. De vill kontrollera och styra människor. Sossar blir aldrig så glada som om de får en chans att ändra på folk. För att kunna göra det, så måste staten övervaka medborgarna. Socialdemokrater har dessutom oerhört dålig fantasi och inlevelseförmåga. Oförutsedda konsekvenser och dynamiska effekter kommer alltid som fullständiga överraskningar för dem. De tror på fullt allvar att om man drar i spak A, då inträffar B. Att det skulle hota integriteten, rättsstaten och våra fri- och rättigheter att skriva ut in blanco-checkar till polisen, Säpo, skivbolagen och alla andra – det ryms liksom inte i deras föreställningsvärld. Sossarna vill säkert också väl. Men de gör fel. De är minst lika mycket byråkratins fångar som borgarna. Och de är närmast skotträdda inför särintressen.

FRA-chefen (som kommer från en toppost i försvarsdepartementet) fick skriva sin egen FRA-lag. Skivbolagen äter lunch med justitiedepartementets byråkrater som sedan talar om för de politiska tjänstemännen och kollegorna på kultur och infrastruktur vad de förväntas göra i kampen mot fildelning. Topptjänstemän får en guidad tur och lunch på toppvåningen i MI6-högkvarteret i London och blir så impade att de varken ser eller hör något annat. Riksdagsledamöter tvingas välja mellan sitt samvete och drygt 50.000 spänn i månaden. Känsliga grejor, som ACTA, hanteras helt på tjänstemannanivå och besluten fattas sedan i tysthet, och utan diskussion, på totalt oförutsägbara platser i EU-maskineriet. (Det var till exempel rådet för jordbruks- och fiskefrågor som gav grönt kort till byråkraterna för att sköta ACTA-förhandlingarna.) Och så vidare. Och så vidare.

På sätt och vis kanske man borde vara tacksam för att det inte finns någon konspiration. För att allt är så... billigt. Och improviserat.

Men det är naturligtvis också väldigt oroväckande.

Och en konspiraion kan man alltid avslöja. Konspiratörerna kan ställas till svars eller, om det krävs, inför rätta. Med byråkratin och vardagsmyglet är det inte så enkelt. Ingen vill eller vågar bryta ledet och revoltera, eftersom allas byk är småsmutsig. Många förstår över huvud taget inte att det är något som är fel. Alla galenskaper kan motiveras med att "det är så det brukar gå till". Journalisterna ställer inte de farliga frågorna. Någon medborgarrättsrörelse att tala om har vi inte. Inte ens grundlagen tillmäts någon större betydelse inom politiken och byråkratin. Däremot har vi en "stolt" tradition att fula ut alla som försöker käfta emot som rättshaverister.

Detta är något som är betydligt svårare att komma till rätta med än konspirationer och förmenta hemliga sällskap. Det är själva kärnvirket i den svenska staten som är ruttet. Och det kan man inte komma till rätta med genom att bara lappa lite på systemet.

29 kommentarer:

 1. Bra sagt.

  “Many journalists have fallen for the conspiracy theory of government. I do assure you that they would produce more accurate work if they adhered to the cock-up theory.”
  – Sir Bernard Ingham

  SvaraRadera
 2. "Jag brukar driva linjen att det i princip inte finns några konspirationsteorier."

  Konspirationer, inte konspirationsteorier.

  En briljant artikel vill jag tillägga. Det är sååå tröttsamt att bli avblåst som en konspirationesteoretiker så fort man pekar på incitament som kan påverka beslutsfattare i en dålig riktning.

  SvaraRadera
 3. Om borgarna är rädda för EU så förstår jag inte varför de lägger Sverige än mer i händerna på denna koloss.

  De frånsäger sig sin makt - genom att tvärsäkert och utan något som helst tecken på osäkerhet eller skepsis ratificera Lissabonfördraget - och gör sig då ännu mer 'maktlösa'.

  Resonemanget haltar på nåt sätt.

  SvaraRadera
 4. Nemokrati,

  HAX beskriver borgarnas syn på EU helt korrekt. Sen att deras resonemang är helt ologiskt, det är en annan sak.

  Själv brukar jag likna de borgerligas EU-syn med hunden Ynk i Muminvinter.

  Precis som lille Ynk så lyssnar borgarna på vargarnas ylande i fjärran och önskar så gärna jaga med sina fränder. Ända tillls både Ynk och borgarna upptäcker att vargarna ser dem inte som släktingar utan som villebråd. Men då är det för sent (om inte Snusmumriken dyker upp i tid!)

  :-)

  SvaraRadera
 5. Hemulen, inte Snusmumriken!

  /Messerschmitt

  SvaraRadera
 6. Messerschmitt!

  Du har helt rätt! Trevligt att träffa på en Muminkännare.

  :-)

  SvaraRadera
 7. Jag instämmer helt i Henriks analys.

  Och anledningen till varför det är så här är att människor fortfarande av outgrundliga anledningar väljer att delegera makten över sina liv till andra människor.

  SvaraRadera
 8. Bra analys Hax - våra styresmän är fummelpellar.

  Messerschmitt ditt namn går nog tillbaka på företaget som byggde de fina flygplanen åt Hitler (eg Messerschmied). Av någonanledning har det kommit till som ett förvanskat Besserwisser i Sverige. Jämför det träffande Vet Bästerberg för en av våra självutnämnda överförmyndare/övervakare som numera parasiterar på Röda Korset. Min anledning att stötta RK nu för tiden är att hålla honom kvar där. En form av skademinimering att jämföra med Tokolle Johanssons(Öresundsbrostopparen) sinekur i alkoholångorna i Systemstyrelsen.

  SvaraRadera
 9. Politik är konsten att hindra folk från att lägga sig i sina egna angelägenheter.

  SvaraRadera
 10. Det här är ju inget unikt för EU eller för svenska staten. Så här funkar all byråkrati överallt genom alla tider. Och det är väldigt svårt att göra något åt det utan väldigt kraftig medvind i opinionen.

  Minns dock att byråkrati i sig självt inte är "ond" eller syftar till "ondska". Den vill bara överleva och växa. Det är här konspratiopnstänkande riskerar att slå slint. Om man tror att anledningen till byråkrati är ondska. Precis som det är korkat att tro att socialdemokrater (och vålfärdsstaten) är onda.
  Däremot kan fet byråkrati och offenlig sektor indirekt leda till onda situationer - men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 11. I ett borgerligt samhälle vågar man knappt gå på toaletten utan risk för att det sitter en jävel med night-googles utanför. Skyll inte på sosarna, det är borgarna som röstat igenom raserandet av vårt samhälle...

  SvaraRadera
 12. HAX:
  Du har ju lite erfarenhet av dokumentärfilmer - vore det inte dags för en icke-rolig dokumentär med detta tema? Gärna om hur det går till på EU nivå, för att kunna väcka folk internationellt.

  SvaraRadera
 13. Du skriver:

  "Det är själva kärnvirket i den svenska staten som är ruttet. Och det kan man inte komma till rätta med genom att bara lappa lite på systemet."

  Bra sagt. På pricken. Men vad skall vi göra då? Nytt "Dalauppror"? (Fast vad jag minns(?) sköt militär ihjäl och fängslade många av dalkarlarna när dom anlände till Stockholm och där lurats till förhandlingar). Förresten är nutidens kverulerande svenskar för fega för att ta till vapen.

  Skall vi - i brist på högafflar och liar och mod - blogga ihjäl dessa statens kreatur?

  Rösta bort dom går inte.

  Vanmäktigheten lägrar sig..

  Jag tar en grogg till och omvärldens problem försvinner bort i dimman..

  Robert

  SvaraRadera
 14. Glöm inte heller "Hannans lag" dvs att man aldrig kan vara EU-kritiker när man sitter vid makten.

  SvaraRadera
 15. Andreas: Tack. Edit konspirationsteorier > konspirationer gjord i första stycket.

  SvaraRadera
 16. Ett litet bidrag till IPRED-soppan finns nu här. Ett litet interpellationsfrågeförslag om IPRED2.

  SvaraRadera
 17. "Det är själva kärnvirket i den svenska staten som är ruttet. Och det kan man inte komma till rätta med genom att bara lappa lite på systemet."

  Exakt, och det går snabbt nu. Väggarna närmast bågnar under all takvikt. Och golvet i rucklet har t om blivit såpass rangligt, att det börjat luta och är på väg ner i källaren..

  Här måste en grundlig rotrenovering till innan hela snebygget tippar.

  SvaraRadera
 18. Nej för sjutton hakar; inte är det kärnvirket det är fel på.
  Det är i själva verket så att det finns ett prima kärnvirke - troligen kommer det från de långsamväxande furorna i norra Sverige; där vi får det bästa virket :)

  Felet är istället att samhällsodlare som främst jagar pengar börjat plantera snabbväxande contorta istället.

  Och det ger klent virke.

  SvaraRadera
 19. Detta fenomen har byggts upp under lång tid och man kan givetvis jämföra det med den mer kända militärindustriella komplexet som ser till att vapen som vi inte har nytta av beställs på löpande band. Även här finns ett intresse från byrå kraterna att stärka sin makt och vi kan se ett politik - byrå krat komplex som driver vind för våg på den ideologiska sjön. Nu börjar det blåsa upp till storm och det kommer underifrån. Dessa byrå krater har vi svårt att komma åt, de är anonyma och många.

  De är aktiva inom många områden varav FRA, IPRED osv bara är ett område.

  Vad göra?

  SvaraRadera
 20. "Jag brukar driva linjen att det i princip inte finns några konspirationer. Skit händer."- HAX


  Det finns många sätt att genaralisera verkligheten för att göra den begriplig och hanterbar för sig själv.

  Är olagliga kartellbildningar något annat än konspirationer? Huh? Existerar de inte? Eller är det bara skit som händer?

  Vissa är fanatiska med sina teser.


  "Förmågan att idag tänka annorlunda än igår skiljer den vise från den envise" - Steinbeck

  Noam Chomsky skall ha uttryckt att "konspirationsteorier" är ett sätt för intellektuella att säga "Fuck you!".

  SvaraRadera
 21. Kartellbildningar är väl som regel inga försök att i smyg ta över vårt samhälle. Det är vanlig girighet - som oftast straffar sig på en öppen och fri marknad när konsumenterna får veta att någon försöker blåsa dem.

  SvaraRadera
 22. En konspiration är inte tvunget ett sätt att ta över ett samhälle som Du skriver här ovan HAX.

  Du skrev f ö i Din blogpost:
  "Och en konspiration kan man alltid avslöja. Konspiratörerna kan ställas till svars eller, om det krävs, inför rätta"
  Saken är den att det är ju inte så enkelt. Ibland finns bevis i öppen dager men styrkeförhållandena är sådana att konspiratörerna ändå går säkra. Så även om solklara bevis finns för en att en konspiration av enorma mått pågår mitt framför ögonen på folk så är det bara en begränsad mängd människor som de facto förstår vad som sker.

  Det finns flera konspirationer där sanningen kommit ut men där de skyldiga lever i högsta välmåga långt ifrån att ställas inför rätta. Det är nämligen en milsvid skillnad på att sanningen kommit ut och att denna sanning accepteras av folk i gemen i den omfattning att en rättslig process är möjlig.

  Den tysta massan som inte vill tro att de blivit förda bakom ljuset avfärdar då "konspirationstokarna" med argument som att "hjärnan är duktig på att hitta mönster där det inte finns någon underliggande struktur"...utan att själva göra en djupare analys av sakfrågorna.

  SvaraRadera
 23. Helena: Ja den där samhäll(s)odlarn har ställt till med mycket elände med sitt "klena virke" genom tiderna. Det mycket som måste rättas till. Det behövs en bra konstruktion från början istället.. så taket inte blir alldeles för tungt (eller för lågt ;-)

  SvaraRadera
 24. Finns det inga konspirationsteorier?

  Så Hamas gömmer sig INTE bland civila för att skapa civila offer, jag tyckte att du förde fram den konspirationen längre ner på bloggen. Den är ju dessutom ganska extrem och bygger på en fanatisk tro. Fullt i stil med att flygplanen var robotar osv.

  SvaraRadera
 25. Arkitekt:
  Nog vet väl du som arkitekt :) att mycket av det som byggdes förr; exempelvis av just kärnvirke; håller än idag.
  Istället för att köpa nya fönsterbågar - av sämre virke - så är det mycket bättre att behålla dom gamla som förr gjordes av just kärnvirke; och som därför är väldigt hållbara.
  Det räcker med att slipa ordentligt; och måla med fin färg, företrädesvis oljefärg; så blir fönstren som nya.

  SvaraRadera
 26. "Det här är ju inget unikt för EU eller för svenska staten. Så här funkar all byråkrati överallt genom alla tider."

  jamendåärjualltisisnordning

  SvaraRadera
 27. Människan är ett flockdjur - vi följer ledaren. Det är få förunnat att vara de som tar beslut och ansvar. Det ligger nog långt bak i våra reptilhjärnor.

  Därför är det så svårt att få gemene man att reagera. Alla följer sin "lokala ledare" - chefen på jobbet, mannen i äktenskapet, ordföranden i föreningen. Ja han som talar i sociala sammankomster på festen till och med!

  Där har ni en "konspirationteori" till att bolla med.

  SvaraRadera
 28. EU är som lord Saurons rike - men bakom det finns ett ännu mäktigare rike - Mordor aka USA

  Konspiration? - You betcha!! - Mörkrets makter är över oss och bara småfolkets tappra kamp kan rädda oss - Heja Frodo & Sam - Heja Pipin & Merry!!

  http://brilliant-allehanda.blogspot.com/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.