2009-01-24

DN om Polismetodutredningen

"Det handlar också om att tråla efter brottslingar och personer som kan tänkas bli brottslingar bland en stor grupp vanliga, oskyldiga människor. (...)

Vanskligare är möjligheten till mobilmasttömning, en möjlighet som förvisso finns redan i dag, men som för den skull inte är mindre olustig. För att spåra våldtäktsmannen vid Odenplan kan polisen kontrollera vilka mobiltelefoner som befann sig i ett visst område vid en viss tidpunkt. Inte så farligt, kanske, att som oskyldig bli ertappad med att röra sig i Vasaparken klockan 04.00. Men om det varit en park där homosexuella män träffas för att ha sex? En strippklubb? Ett politiskt möte?

För att mobilmasttömma ska det enligt utredaren och chefsrådmannen Stefan Reimer varken krävas en misstänkt gärningsman, ett domstolsbeslut eller ens ett begånget brott. Metoden får användas också för underrättelsearbete. Nu är det inget brott att vara nazist, men om polisen misstänker att en nazist eller en grupp nazister kan tänkas begå ett allvarligt brott som ger minst två års fängelse, kan alltså människor som besöker grundlagsskyddade politiska sammankomster komma att registreras."

DN:s ledarsida om Polismetodutredningen, som presenterades i går.

Ännu ett förslag om övervakning av medborgarna. Det är mycket nu.

Man undrar... Har politikerna alltid velat ha en övervakningsstat, men först nu fått de tekniska möjligheterna att genomföra den i stor skala? Har det hänt något som vi medborgare inte känner till? Eller har makthavarna blivit skvatt galna?

Länk»

27 kommentarer:

  1. Frågan är om det inte handlar om en vanlig exponentialkurva. Som alla såna har det rört sig rätt sakta under lång tid men när det väl tar fart så exploderar det. Informationsfrågor brukar följa såna kurvor, så varför inte den här?

    SvaraRadera
  2. Från säker källa fick jag detta:
    "Övervakning minskar, den blir inte större. Problemet är lägenhetsregistret
    och samkörningen, men du bryr dig inte!"


    Tydligen kan vi vänta oss mer,
    men känns tryggt att övervakningen minskar :-o

    SvaraRadera
  3. Jag satsar på skvatt galna, för vilken normal människa blir politiker idag igentligen?

    SvaraRadera
  4. Jag tror vi måste försöka rota rätt på logiken bakom de här förslagen och sen kartlägga varifrån de kommer. England är ett "föregångsland". Kanske är det importerat därifrån? Där ligger nu ett lagförslag som ger behöriga myndigheter rätt att använda data för ett annat syfte än vad som angavs som anledning när insamlingen gjordes.

    Hade vi inte en liknande diskussion om den svenska DNA-databasen skulle öppnas för att lösa mordet på Anna Lindh?

    Här är lagförslaget:

    Coroners and Justice Bill

    [...]

    Part 8 - Data Protection Act 1998 (c. 29)

    [...]

    50A Power to enable information sharing

    (1) Subject to the following provisions of this Part, a designated authority may by order (an "information-sharing order") enable any person to share information which consists of or includes personal data.

    [...]

    (3) For the purposes of this Part a person shares information if the person-

    (a) discloses the information by transmission, dissemination or otherwise making it available, or

    (b) consults or uses the information for a purpose other than the purpose for which the information was obtained.

    (4) A designated authority may make an information-sharing order only if it is entitled to make the order by virtue of section 50C and it is satisfied-

    (a) that the sharing of information enabled by the order is necessary to secure a relevant policy objective,

    (b) that the effect of the provision made by the order is proportionate to that policy objective, and

    (c) that the provision made by the order strikes a fair balance between the public interest and the interests of any person affected by it.

    (jag vet, skulle ha bloggat själv om det, men det är så trevligt hos HAX :-)

    SvaraRadera
  5. @Erik,

    Ja! Kan inte bloggosfären ägna lite resurser åt att rota rätt, kartlägga och förstå varifrån all övervakningslust kommer.

    Det är som om alla politiker vore små kompassnålar, och så håller nån upp en magnet en bit bort och plötsligt vrider sig alla åt samma håll. (Utom möjligtvis några som rostat lite, men dom ger sig med tiden.) Vem håller i magneten?

    SvaraRadera
  6. Kan inte folket kräva folkomröstningar? Det står väl i grundlagen att "all makt utgår från folket"? Hur gör vi isåfall?

    SvaraRadera
  7. En annan strategi att komma till rätta med övervakningen vore att få övervakningssystemet att läcka pinsamma saker om politiker. Hur åstadkommer man detta?

    Då skulle dom kanske börja förstå ordet integritet, åtminstone från det naiva perspektivet att man själv ska slippa bli generad.

    SvaraRadera
  8. @John, jag tror en hel del skit kommer från det amerikanska Total Information Awareness programmet. Men det borde dom ju lägga ner nu eftersom National Academy of Science har visat att det är en meningslös utgångspunkt (det vad den rapporten som jag och Camilla refererade till).

    Det är på gång en INI-rapport i LIBE som jag tror kommer att bli rätt bra. Lambrindinis är rapportör. Kanske kan bli lite som Bono-raporten.

    Jag tror att de här "små" segrarna är jätteviktiga eftersom det visar att det finns en liiten liiten smula hopp. Om nu bara Fjellner kan samla ihop alla svenska MEPar att säga nej till förlängningen av upphovsrätten så kanske vi kan rulla tillbaka fler idiotförslag. Om man vet att det går om man vill så kanske hoppet kommer tillbaka.

    Jag har ju varit med om att ha ihjäl ett helt direktiv i andrabehandlingen, så jag har svårt att ge upp hoppet helt riktigt... å andra sidan... det tog fyra år... å andra sidan, Jan Macek fick "The Brown Cross of Merit" av polska regereingen för sin insats.

    Fan, det ska gå.

    SvaraRadera
  9. Kruxet sitter i 4-procentspärren.
    Om den försvann så skulle det bli möjligt för små partier att växa sig stora.
    Då skulle vi få en levande demokrati.

    Avskaffandet av 4-procentspärren gör det iofs lättare för partier som NSDAP att ta makten, men det är banne mig bättre än att samma fascistpartier sitter där år efter år.

    SvaraRadera
  10. De har alltid haft viljan, men de har inte alltid haft möjligheten. Nu när det inte längre finns någon fungerande opposition så blir det som det blir, vare sig de sittande är S eller M. Nyttigare vore P, men partipolitik borde inte vara vår första sköld mot förtryck.

    SvaraRadera
  11. Poliser är helt enkelt bra byråkrater som lyckas företräda sina intressen?

    De tekniska driftsystemen har blivit såpass användarvändliga att man kan få för sig att börja använda dem för annat?

    Det saknas andra tydliga förlag hur man ska hantera eviga problem som kriminalitet, så man väljer den nya tekniska vägen?

    Massa försvarsrelaterade företag bygger/vill bygga övervakningssystem och är bra på att bearbeta sina kunder?

    SvaraRadera
  12. Jag tror det finns en oundviklig sluttande-planet-konsekvens i det här. Med en politikerkår som blir alltmer uppknuten till finansmarknaden och därför hamnar allt längre från medborgarna blir besluten alltmer obegripliga för de drabbade. Avståndet och misstron i båda riktningarna ökar - för politikerna blir missnöjda medborgare i allt högre grad potentiella fiender som måste kontrolleras genom övervakning, avlyssning, angiveri mm, och hållas i så korta tyglar att de inte hittar på något som hotar maktbalansen.

    SvaraRadera
  13. Den gamla konflikten mellan stat och individ med 2000-talets modefärger...

    SvaraRadera
  14. Jojo, vad duktigq de är...

    Men vart har det lett?

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/01/slja-smret-och-tappa-pengarna.html

    SvaraRadera
  15. Jag skulle närmast tippa på att någon förstått att även om tekniken finns att övervaka det mesta, så är det bråttom att anpassa lagarna för att göra det möjligt. Idag består fortfarande den stora grå massan av folk som inte förstår hur långt tekniken han användas för att bryta ner allt vad privatliv heter. Därför är det hög tid att anpassa lagarna, medans det bara är en liten "klick" på nätet som förstår vad som är påväg att hända.

    Om man skulle hoppa tio år fram i tiden och försöka implementera dessa lagarna då istället, då hade ramaskriet nått oanade höjder, av den enkla anledningen att snittåldern för datorkunnande vore 10 år högre.

    Alltså är det viktigt för vissa att få igång tåget nu, så kan man försiktigt smyga in mer och mer.

    /Smen

    SvaraRadera
  16. HAX, "Man undrar... Har politikerna alltid velat ha en övervakningsstat, men först nu fått de tekniska möjligheterna att genomföra den i stor skala?"

    Kanske för diverse garderobs nassar och andra extrema garderobs socialister.

    Lite mer rationellt har nog det mest med att göra i att vi befinner oss i en tidsperiod där man försöker anpassa den fysiska världens regler till den "virtuella världens" dimension pga den de facto realitet som den "virtuella världen" har.

    Egentligen tordes det inte vara så konstigt. Men det blir ju ytterst absurt, och snevridet, när det skapas ett anpassat reglemente för den "virtuella världen" som inte skyddas med samma skydd som friheter i den "verkliga världen" åtnjuter.

    Dvs man har fortfarande inte kommit underfund med hur samma rättigheter och skyldigheter i "verkliga livet" ska kunna existera i den "virtuella verkligheten".

    Och om man nu missade poängen med dubbel fnurparna -- så väldigt många har problem med att det är samma verklighet som existerar offline som online, det är egentligen ingen skillnad, men alldeles för många, typ majoriteten, har fortfarande inte förstått det, vilket då, nu, ställer till problem när dessa "efterblivna" människor är politiker i regerande ställning.

    För det är ju inget konstigt med att samma rättigheter och skyldigheter existerar vare sig online eller offline. Vilket då tordes betyda att samma skydd för dessa rättigheter och skyldigheter existerar vare sig online eller offline.

    Men ändå görs det skillnad, speciellt när det kommer till det skydd som ska skydda rättigheterna, speciellt online.

    Men som sagt i grunden tror jag det endast har att göra med att folk, rent generellt faktiskt, inte ser den "virtuella verkligheten" som en verklig del av verkligheten. Folk fattar fortfarande inte, ens idag, det där med kommunikation, egentligen. Ty när det kommer till kommunikation är det som projiceras i folks hjärnor fortfarande "bakelit telefoner", typ.

    //ST

    SvaraRadera
  17. Jag tycker ju att det mesta ska kunnas göra för att hindra spridning av brott. Den som inte har något att döja är det ju bara possitivt för.

    Mari
    www.paprikastore.se
    Märkeskläder online

    SvaraRadera
  18. Kanske är NWO i alla fall då, eller vad tror du?

    Denna hörsamhet mot de mest vansinniga idéer.

    Det är väl egentligen bara för länder att säga nej - nej - och åter nej. Om folkligt motstånd finns så går det.

    Svenska politiker verkar ju se alla EU-direktiv som av Gud givna.
    Löjligt med en sån lydnad. Om det nu är fråga om det, och inte en massa som pågår bakom lyckta dörrar.

    Men det är ju en extremt farlig utveckling, med ett sånt här regelsystem i vardande och nazister på frammarsch i hela Europa. Börskrascerna avlöser varandra, massarbetslöshet, deflation, bankerna rasar..

    SvaraRadera
  19. Mari:
    Du har inget att dölja/gör inget fel idag, men vem bestämmer vad som är "fel"?

    Och när dina förehavanden de senaste åren loggats, och helt plötsligt blir "impopulära", vad tror du kommer hända då?

    SvaraRadera
  20. var kommer jag att tänka på 100% filmen Minority Report?

    SvaraRadera
  21. Mari: Jag tycker ju att det mesta ska kunnas göra för att hindra spridning av brott. Den som inte har något att döja är det ju bara possitivt för.

    Problemet med massinsamling av data, djupsökningar i databaser osv är att man hittar så kallade falska positiver. Du är helt oskyldig, men råkade av en slump vara på fel ställe. Att sen rentvå sig är inte alltid det lättaste.

    Ta exemplet Joy Rahman som fick sitta i fängelse sex år på kumla innan han blev frikänd efter flera vändor i uppdrag granskning, osv. Alla såg att bevisen var löjliga, domaren ångrade sig, kändisadvokat Peter Althin jobbade gratis, mm, men riksåklagaren tyckte inte det var politiskt möjligt med ytterligare en oskyldigt dömd så hon spjärnade emot en resning i flera år.

    Naturligtvis blir det politiskt känsligt om folk blir oskyldigt dömda på grund av övervakningssystemet. Just därför kommer det bli extra svårt att få resning för dom som blivit det. Så funkar vårt rättssystem idag i alla fall.

    SvaraRadera
  22. Det ligger i maktens natur att hela tiden växa sig större och mäktigare, tills den till slut förgör sig själv.

    Detta mönster upprepar sig om och om igen i vår historia.

    SvaraRadera
  23. Med skvatt galna makthavare, hur når vi ut?
    Hur väcker vi dem till besinning?

    Behövs extremistpartier?

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/01/vi-behver-extremistpartier.html

    SvaraRadera
  24. Ganska klart att det är importerad bushpolitik, som likt andra politiska trender kommer hit försenad. USA vrids tvärt åt vänster, Europa vrids tvärt åt höger, eller är det höger-vänster - en slags socialmoderat stalinhitleristisk tvångsupprepning, globaliserat totalitär.

    SvaraRadera
  25. Det räcker inte med att undersöka politikernas motiv. Det som vore riktigt intressant är en kartläggning av de personer i politiken som inte är folkvalda som deltar i denna process, främst då tjänstemän av olika slag gissar jag. Vilka är de, vilken bakgrund har de? Vem är bekant med vem? Vem lyssnar på vem? Vem influerar vem? Hur många personer, totalt sett, i den svenska statsapparaten är det som driver på mot övervakningssamhället? Detta vore en uppgift värdig bloggosfären. Jag har tyvärr noll kontakt med den politiska världen själv, så jag vet inte var man skulle börja, men jag hoppas någon tar upp tråden.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.