2009-01-06

From bad to worse...

Britterna tänker som bekant sätta upp ett jätteregister som skall lagra varje e-postmeddelande, telefonsamtal, SMS och internetaktivitet i Storbritannien. Det handlar inte bara om trafikdata, utan även om innehåll. [Edit: Det råder lite oklarhet om det handlar om allt innehåll eller "bara" trafikdata. Skall kolla närmare.]

Utöver den gigantiska integritetskränkning som detta medför, så är kostnaden enorm. Runt tolv miljarder brittiska pund.

Så nu funderar man på sätt att hålla kostnaden nere (utan att för den sakens skull minska på sina ambitioner vad gäller övervakningen). Därför överväger den brittiska regeringen att lägga ut hela registret på ett privat företag. Länk 1» Länk 2»

Inget ont om privat verksamhet. Sådan är ofta både billigare och mer effektiv än offentlig. Men det är inte vad det här handlar om.

Statliga tvångsmedel skall administreras av statliga myndigheter, inte av privata företag.

Om sådana här register alls skall finnas (vilket jag inte tycker) då måste den demokratiska kontrollen vara tydlig. Och ansvar måste direkt kunna utkrävas av politiker och tjänstemän om systemen läcker eller missbrukas. Sådant blir betydligt svårare att hantera om verksamheten läggs ut externt.

Dessutom är det korporativism på syra att låta statligt ordningsväsende och statlig underrättelseverksamhet växa samman med vissa enskilda privata företag.

Det finns anledning att vara orolig å britternas vägnar. Dessutom tenderar allt sådant här att även sprida sig till Sverige så småningom...

(Tipstack: Peder)

11 kommentarer:

 1. Inget ont om privat verksamhet. Sådan är ofta både billigare och mer effektiv än offentlig. [citation needed]

  Eller, i andra ord: nämn ett sånt tillfälle. Telia kanske? Eller SJ? Eller kanske britternas egna experiment i den riktningen...

  Partiboken fram, ögonbindel på, följ kartan oavsett terräng, ideologin går alltid först!

  Ok, lite tounge-in-cheek. :)

  SvaraRadera
 2. Nämn ett sådant tillfälle? Är du både blind, döv och stum? Det privata sköter allting bättre än det offentliga, då pratar vi om effektivitet, lönsamhet, produktionskostnad mm. På en fri marknad blir staten alltid utkonkurrerad såvida man inte stiftar lagar som gynnar statliga företag, men knappt ens då.

  SvaraRadera
 3. Okej. Båda anonyma kommentatorerna ovan skiter i att ge några som helst källor.

  I det här fallet är det inte så väldigt viktigt. Det handlar ju ffs om deras viktigaste databas, den som ABSOLUT inte ska läcka, någonsin. Ett par miljarder pund kanske är en okej kostnad för att fixa det?

  En bättre och billigare lösning hade naturligtvis att inte ha någon sådan databas från första början, men det är så klart helt uteslutet. Fail.

  SvaraRadera
 4. Det verkar lite Bilderberggrupp ändå tycker jag...

  SvaraRadera
 5. Enligt det artiklet i The Guardian du länka till :
  "We have been very clear that there are no plans for a database containing any content of emails, texts or conversations," the spokeswoman said.

  SvaraRadera
 6. Any *content* säger hon. Alltså så ska det registreras att A skickat ett email till B vid tidpunkt X. Men själva innehållet i mailet ska inte sparas. Enligt talespersonen.

  SvaraRadera
 7. "Båda anonyma kommentatorerna ovan skiter i att ge några som helst källor."

  Vill du ha källor på att det privata är bättre än det offentliga? Ok här kommer några. Östtyskland vs Västtyskland, Nordkorea vs Sydkorea, Hela fd Östblocket mot Väst, Trabant vs Audi etc etc i all evighet ändå ner till tillverkningen av strumpor. Varje gång staten velat kontrollera en produktionskedja så har det skitit sig rejält, och ingenting har förändrats. Staten har redan fördärvat skolan och sjukvården tex, snart får man söka till privata mottagningar och skolor för att få vård lr adekvat utbildning. Det har uppstått matbrist i varenda samhälle som har överlåtit matproduktionen till staten. Är det källa nog för att påstå att det privata är bättre än det statliga?

  SvaraRadera
 8. Jag kanske missar nånting, men den här frågan om statlig ineffektivitet vs privat effektivitet handlar väl egentligen inte om statligt vs privat, utan snarare om monopol vs marknad?

  SvaraRadera
 9. Det blir fint med ett privat företag som håller i verksamheten.
  Efter några konkurser/ombildningar/strukturomvandlingar osv så kanske "OG" står som ägare av datatrafiksregistret och de sägs ju vara effektiva om någon.
  /Xx

  SvaraRadera
 10. Vem kommer att hålla koll på en VD:s mail och sedan tjäna pengar på informationen innan den blivit publik?????

  Bra sätt att tjäna pengar om man är i säng med den politiska "eliten"

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.