2009-01-05

Meta: Hur många läser egentligen (s)-bloggar?

Efter att jag blev framröstad som årets politiske bloggare – har en debatt utbrutit på vänsterkanten om varför deras bloggar placerar sig relativt dåligt i sådana här omröstningar. Speciellt sosse-bloggarna har börjat söka svar på varför de inte når ut.

Många åsikter har framförts – och jag skall kanske inte lägga mig i (s) interna debatter oombedd.

Men en sak förbryllar mig. På den socialdemokratiska Brockmans blogg finns ett inlägg med rubriken Är s-info en sekteristisk bloggplats?

I denna bloggpost redovisas antalet unika besökare på s-bloggar.se respektive s-info.se. S-infos webmaster Karl-Oskar Lundin skriver "Angående frågan som gäller om någon läser det som skrivs, så har jag bifogat 2 bilder som presenterar antalet unika IP-adresser/dag för hemsidor inom S-info samt S-bloggar."

Jag klipper in bilderna här.


Är det jag som har missupfattat något? Eller har vart och ett av dessa påkostade och organiserade, partipolitiska bloggnätverk inte fler besökare än vad denna blogg har? Jag klipper in en bild av min statistik (från i eftermiddags) här:


Har jag missat något? Skulle en enda libertariansk blogg ha lika många, eller fler, läsare som 473 (s)-bloggar?

Skulle det vara så, då får jag verkligen tacka för intresset. Men det känns lite... märkligt.

33 kommentarer:

  1. Det är inte så konstigt att HAX har fler läsare än 473 S-bloggar. HAX för något ovanligt till bordet: originalitet. Går man till denna blogg får man sig vinklar till livs som man inte får någon annan stans (eller i alla fall på ytterst få andra ställe, alla inte direkt lättfunna).

    Bloggande sossar däremot - vad är poängen? Vill man läsa sosse-åsikter är det ju bara att läsa Aftonbladet som man kan köpa överallt, eller slå på TV:n och se valfri sosse breda ut sig i rampljuset. Eller läsa Göteborgs-Posten för den delen. Varför gå till S-blogg?

    Min poäng är att de är fullständigt överflödiga och åsikterna och idéerna som presenteras dessa bloggar är allt annat är originella. Det är bara samma munfull munvatten som svischar över till andra sidan kinden, i digitalt format.

    SvaraRadera
  2. Så tolkar jag också statistiken, och det säger ju ganska mycket om socialdemokraternas nätnärvaro...

    Det är kanske därför de vill rösta igenom korporativistiska orättssäkra lagar som IPRED? De förstår inte konsekvenserna?

    SvaraRadera
  3. När etableringskostnaderna är nära noll är det innehållet som räknas.

    Därför skulle s inte få fler besökare än HAX även om de hade en miljon bloggare som lade upp Mona Sahlins senaste pressrelease.

    HAX kan ofta tävla med DN och SVT när det gäller att få fram nyheter (och ibland slå dem). Det ger resultat.

    Wallströmgrejen är ett tydligt exempel på detta.

    SvaraRadera
  4. Det är rätt kul att se på statistiken under veckorna. Lördagar är "sämst". Mitt i veckan är det ett oerhört tryck.

    Sedan tycker jag att hösten är bättre än våren. Under vårsäsongen är det mycket helger och klämdagar då folk gör annat. Och storhelger som jul - nyår - trettondagen märks också av rätt tydligt.

    Slutsats: Vill man nå maximalt antal läsare skall man publicera i mitten av en vecka under en helgdagsfri period. Helst på hösten.

    Lördagar och söndagar (+ helgdagar och klämdagar) lämpar sig dock rätt bra för längre bloggposter, där man kan förvänta sig en livlig debatt i kommentarerna.

    SvaraRadera
  5. Det är som i EMU-omröstningen. Engagemang slår pengar.

    Kjell

    SvaraRadera
  6. HAX är (åtminstone för de 99% som inte regelbundet umgås med nyliberaler) originell, har ett ovanligt Bryssel-perspektiv och gör grundläggande research.

    Det är inget som utmärker s-info-bloggarna. Kännetecknande för dessa är snarast idisslande av gamla förorätter, USA/Israelhat, konspirationsteorier och ack så tråkiga vardagslivsberättelser.

    Som Captain Euro påpekade: det är innehållet som räknas. Gissa vad folk föredrar att läsa?

    Sedan är HAX ljusår bättre på marknadsföring. Sådant ger en uppåtgående spiral - folk läser, det ger pressklipp, uppmärksamhet, fler läsare ...

    SvaraRadera
  7. Är inte förvånad att s-info inte har speciellt mkt trafik.

    De var ganska tidigt ute med bloggar, i form av hemsidor med kommentarer, men de bannade oliktänkande som skrev där. En del personer började då använda proxyservrar från andra länder för att gå runt IP-banningen och då bestämde man sig för att banna all trafik som kom från utlandet, ett slags Kina-syndrom. Där någonstans slutade jag att gå in på deras sidor.

    Dessutom hade de flesta som skrev på s-info otroligt dåliga kunskaper när det gäller politik. Jag menar riktigt stora luckor, där man tex. har behövt förklara hur arbetsgivaravgifter och moms fungerar.

    SvaraRadera
  8. Lies, damn lies and statistics...
    Det är svårt att nå fram till sanningen bakom sådana statistik.

    Några åsikter bara:
    - Fler blogg lockar inte fler folk... inte proportionellt iaf. Folk gå dit för att läsa och besöka bara ett fåtal favoriter - och totalt sätt det är antalet läsare som är begränsad hellre än antalet bloggar.
    - Antalet besökare kan vara fler än IP adresser t.ex om man surfar från jobbet.
    - Många S supportrar är inte datorkunnig och läsa inte bloggar (påstående)
    - Folk vill hellre läsa en oberoende källa

    Personligen kan jag tänka att många som är politiskt intresserad och läsa bloggar är intresserad av nya ideer, och mindre intresserad av vad de etablerad partier ha att säga.. Det kan man läsa i tidningen

    SvaraRadera
  9. Slängde in siffrorna i en tabell och gjorde jämförande graf av det.

    Om den skulle var intressant så finns grafen på:
    http://innominemeo.wordpress.com/2009/01/05/hax-s-info-lika-stora/

    SvaraRadera
  10. Neoliberal-agenda
    jepp det tror jag med är pudelns kärna. Man måste inte vara redan frälst för att kommentera på liberala bloggar, de censurerar och blockar inte meningsmotståndare därför är det dit folk knuffas när sossar, vänsterextremister och rikstidningarna (svd/aftonbladet)för femtielfte gången tagit väck ens post utan motivering. Blev till och med blockad från aftonbladet efter att ha postat ett inlägg som inte brött mot ngn endaste regel 12-13 gånger som de tog bort varje gång utan att motivera, det bröt inte mot ngn regel de hade satt upp utom att de på tidningen uppenbarligen inte höll med.

    SvaraRadera
  11. eller blockad är fel ord, de spärrade mitt konto menar jag. Försökte ett tag trots att 2-3/5 inlägg på rikstidningarna togs väck godtyckligt, vad jag tror baserat på att tidningarna vill ge en annan bild av opinionsläget i olika frågor genom att själva bestämmma hur många som får komma till tals från varje sida. Gäller speciellt invandringsfrågor. Kvittar vad man säger, vill man inte tredubbla invandringen imorgon så har man ingen röst på dessa sidor.

    SvaraRadera
  12. S-bloggarnas statistik visar enbart unika besökare, det vill säga det blå fältet på din graf. Så nej, du har nog inte lika många besökare som 473 stycken (s)-bloggar. Men kanske lika mycket som 237 stycken, eller nåt sånt - och det är ju rätt imponerande det med...

    (Förutsatt att ni definierar "unik besökare" på samma sätt, så klart. Det kan ju skilja en del mellan olika mätverktyg om man säger så. Jag använder för skojs skull två stycken på min blogg och statistiken från det ena ligger ca 200% över det andra, fast de mäter exakt samma sidor och exakt samma tidsperiod.)

    SvaraRadera
  13. Mattias har rätt. Att mäta besökare på internetsidor är notoriskt osäkert eftersom ingen mäter på samma sätt, så data från statcounter kan vara helt olika än data från Google Analytics.

    Internetstatistik är nog bara intressant som en visning mellan tummen och pekfingret på hur man gör sig. Det finns väl någon korrelation mellan siffrorna och besöken vilket gör siffrorna någorlunda användbara.

    SvaraRadera
  14. Apropå grundläggande kunskapsluckor på s-info.

    Kolla in nedanstående blogginlägg och tillhörande kommentarer:

    http://s-info.se/page/blogg.asp?id=1312&blogg=28882#Comment

    http://s-info.se/page/blogg.asp?id=1312&blogg=28942#Comment

    Jag tror inte att procenträkning tillhör den här (s)-bloggarens komparativa fördel direkt.

    SvaraRadera
  15. De är för du e bäst Hax! :)

    SvaraRadera
  16. Det måste väl vara det blå OCH det orange fältet i HAX statistik som är det totala antalet unika besökare? Dvs det blå fältets överkant. Som kan jämföras med s stolpar. I så fall är han lika stor som s-info och större än s-bloggare.

    SvaraRadera
  17. Jösses, grabbar, det var ett himla ryggborstande här.

    Apropå sekterism; jag tycker nog att det verkar som att det finns en mycket stark allians-sekterism hos besökarna i den här bloggen liksom i andra liberala/höger- bloggar jag besökt.

    Läste nyss exempelvis bloggen; En vanlig Svensson.


    Mycket stark, skulle jag vilja säga.

    Jag har nyss anslutit mej till sosse-bloggen; och det ska bli intressant att se hur högt det är i tak i partiet; eftersom jag är relativt ny som medlem.

    Få se om mina förtroendeuppdrag ryker.

    Men å andra sidan; partipiskan verkar ju vina lika hårt oavsett partitillhörighet.

    Att döma av riksdagsröstandet när det gällde bokstavskombinationen; så var ju partipiskan ganska skoningslös.

    Går det att vara politiskt aktiv utan att tvingas sälja sin själ till en partilinje?

    Men som sagt; sekterismen tycks väldigt, väldigt uttalad när jag går ut och läser liberala bloggar.

    Är det exempelvis per definition så att alla som tillhör alliansfältet - måste tycka att Israel gör rätt i det som nu sker.

    En debatt om Israel och Gaza har jag inte tillräcklig kunskap för att ge mej in i; jag bara konstaterar att det verkar som att åsikterna vad gäller det som sker där; följer partilinjer.


    För partipiskor har

    SvaraRadera
  18. Apropå sekterism; jag tycker nog att det verkar som att det finns en mycket stark allians-sekterism hos besökarna i den här bloggen liksom i andra liberala/höger- bloggar jag besökt.

    Har du missat FRA-kritiken på den här bloggen? Det här var ju ett centrum för bloggbävningen mot alliansens politik...

    Finns nog inte många här som gillar alliansens sossepolitik!

    SvaraRadera
  19. Som mer vänster- än högerorienterad tycker jag ändå att Hax är mycket mer läsvärd än någon sosseblogg jag sett. Det beror på att han tar fram intressanta uppgifter, bekämpar övervakningsfascismen, är kritisk i sin EU-bevakning, skriver bra och verkar ha en ärlig vilja att förbättra samhället. Så även om jag anser att en hel del av det han förespråkar är fel, så läser jag mycket hellre det än någon blogg som försvarar socialdemokratiska partiet ur ett tanklöst politrukperspektiv.

    SvaraRadera
  20. Ska kanske tillägga att samma sak gäller alla hemska center- och folkpartistiska bloggar som skrivs av partimedlemmar. Det handlar ju bara om att försvara partiet i vått och torrt. Helt ointressant med andra ord. Också Dick Erixon som många hyllar tycker jag är tråkig. Det kan förstås bero på att jag är för långt åt vänster för att uppskatta hans skriverier, men jag gillar ju Hax som anses ha liknande åsikter som Erixon. I grunden tror jag skillnaden är att för Hax är vissa frågor och idéer viktigast, för Erixon vissa partiers regeringsinnehav.

    SvaraRadera
  21. Jag läste någonstans att man på s-info definierar en unik besökare som unik IP-nummer per dag. HAX, din räknare kanske räknar istället ett ip-nr per session, eller per timme eller något sådant. Då innebär det att en enda besökare på din sida kan generera 10 träffar på en dag, men det bara skulle bli en träff på s-info.

    SvaraRadera
  22. Intressant. Jag tror s-info hade idkat på sossetyngd i deras analys om siffrorna hade varit i deras favör, men när det handlar om alternativa politiska (som man nog får kalla det som) bloggar så är ödmjukheten idel.

    SvaraRadera
  23. En stor skillnad tror jag är formen på bloggen.
    Det är mer intressant att läsa någon på egen domän t.ex. Det visar på nåt slags eget engagemang och ett visst intresse för att få ut sina åsikter.
    De som inte har orken sajnar upp på Aftonbladets (rädda mig!) bloggportal eller på liknande S-portaler.

    Var inne och kollade runt lite på S-info och det var ju inte så skoj... Saknas nån slags glöd.
    Som Karl-Oskar Lundin skrev hos Brockman så tillåter de inte "nonsenssignaturer som exempelvis 'Kalle Anka' etc." Jag antar att ett inlägg med sådan signatur rensas bort. Det tvivlar jag på att det gör här. Generellt sett verkar det vara lite överreglerat där på S-info!

    Vidare är ju skrivkonsten någorlunda intressant. Jag orkar personligen inte läsa bloggar där folk skriver dåligt. HAX, du har ett bra driv och det gör att det är kul att läsa.
    Förresten, fick du fler besökare sedan den där FRA-historien i somras?

    SvaraRadera
  24. HAX, "Slutsats: Vill man nå maximalt antal läsare skall man publicera [...]"

    Dittan _och_ dattan. Si _och_ så. Saker _och_ ting.


    Och så ska det gärna vara lagom, om allt, t om riktningen ska vara lagom. Det som skrivs ska heller inte bara gå att hata, eller älska, eller, älska att hata eller hata att älska.

    "Lagom", objektivt liberala skriverier tenderar nog att träffa fler antal människor på nerverna än vad ,redan, indoktrinerade, fixerade, skriverier gör. Sedvanlig smörja blir gammal väldigt snabbt, och folk tröttnar på sånt.

    Fast mest är det nog pga att folk är liberala, mer eller mindre, oavsett grundläggande politisk ism (liberal kommunist som liberal kapitalist, fortfarande liberal), i kombination med någon som framför, för dagen, viktiga "saker och ting" på ett _liberalt interaktivt_ sett. :p


    //ST

    SvaraRadera
  25. En välciterad teori kring bloggars popularitet är att de utgör ett komplement eller rent av ett alternativ till mainstream-media.

    Och eftersom mainstream-media i Folkrepubliken Sverige är inget annat än sossepropaganda, varför då läsa sosse-bloggar? På vilket sätt skulle de vara komplementerande eller alternativa?

    De är bara intressanta för den som tycker om att tjuvlyssna på den partiinterna debatten - more of the same...

    SvaraRadera
  26. Ja, jag kan mycket väl tro att det är så Henrik.

    Folk, särskilt de yngre, är inte intresserade av att ta del av predikningar, och politisk propaganda och den vanliga ton och tonläge som finns på dessa bloggar och som de flesta hört till leda OCH att de ser att inget GOTT händer i praktiskt hänseende...gissar jag.

    Folk vill läsa nytt. Liberal debatt (alltså inte tok-höger nu alla ni skygglappsförsedda som föser ihop för er egen argumentations enkelhets skull) har länge legat i träda i det här landet. Allt har tidigare rört det socialistiska i all debatt förut. Det är slut med det nu, i och med den yngre generationen som tillkommer nu med sin Internetvana och nyfiken på nya saker dessutom.

    Det tinar upp nu, i och med Internet och bloggeriet, på åsiktfronten. Här finns nåt för Maktetablissemangen att se upp med om de inte skall se sig helt akterseglade av nåt nytt parti i horisonten inom en inte alltför avlägsen framtid.

    SvaraRadera
  27. Jonas Grafström noterar att MUF-bloggar med över tusen unika besökare om dagen inte ligger långt från s-bloggar.

    SvaraRadera
  28. Leo: Det var intressant att läsa din blogg - och även att få se ett trevligt ansikte bakom de som skriver på Hax blogg.

    Men jag håller mej nog kvar hos sossarna; men om jag känner av några partipiskor då struntar jag i partipolitiken.

    Fast sonen skulle förstås triumfera om jag blev piratpartist.

    Med tanke på killen som skrev så genomsympatiska inlägg; med värderingar som jag blev alldeles varm i hjärtat av; under Hax inlägg om staten, så ser jag att ni har bra folk i Piratpartiet.

    Fast eftersom jag som sagt har varit beroende av upphovsrätten för hela min yrkeskarriär så kan jag nog inte bli någon piratpartist.

    Inte så länge det inte går att läsa frågorna om att dela med varandra; men samtidigt försäkra sig om att kulturarbetare får inkomst.

    Kanske det skulle gå att ordna statlig kulturarbetarlön; givetvis på miniminivå :) den nivån är ju kulturarbetare ändå vana vid att leva under.

    Däremot skulle jag gärna se att ni adopterade frågorna om a-kassan och försäkringskassan; där skulle det behövas politisk draghjälp i debatten.

    Såg för övrigt att er Falkvinge; satsat allt han äger och har på PP; känner all sympati för honom; hoppas att ni kan hitta ett sätt att få ihop lite kulor åt honom; och hans nästa hyra.

    Jag vet hur det kan vara; att oroa sig för nästa hyra.

    Jag var bara lite skämtsamt syrlig när jag skrev om ryggborstandet förut, eftersom jag ju själv tycker att Hax-"pojken" är väldigt duktig.

    Något som jag är lite tveksam tilll är dock det faktum att "elitbloggarna" lånar sig till att marknadsföra medier som Aftonbladet genom att sätta sig i den jury som ska dela ut stora bloggpriset.

    Det tycker jag inte att elit/proffsbloggarna borde göra.

    De borde klara sig på egna ben; utan att låna sig till att hjälpa traditionella medier i deras jakt på upplagor.

    Jag orkar inte dra den argumentationen ett varv till; men den går att läsa på min blogg.

    Han går så fort fram den där gossen Hax; så jag ligger alltid 3-4 inlägg efter när jag vill kommentera vidare.

    Kanske du Hax skulle kunna börja ha ett uppsamlingsheat emellanåt?

    Eller tända en lampa vid de gamla inlägg där det eventuellt fortfarande kommer in kommentarer.

    Det tycker jag är en bra idé, även om jag inte har en susning om hur sådant görs.

    Kanske någon av proffsbloggarna här kan tala om för mej hur etiketterandet fungerar.

    Om jag nämner FRA i en bisats i ett inlägg i ett blogginlägg så hamnar jag på knuff.

    Men även om jag skrivit kilometer om äldreomsorgen eller mina erfarenheter av när mamma hamnade i kommunens klor; och sätter etiketter som mamma eller äldreomsorg på mina inlägg så finns det inte skuggan av en chans att de ämnena dyker upp hos knuff.

    Jag får nästan inga av mina besökare via knuff; hur fungerar deras söksystem?

    Yalle: Det är verkligen trist med partipolitikbloggar som bara är språkrör för sina partier.
    Usch, usch....


    Gertkvist: ...."idisslande av gamla oförätter, USA/Israelhaat, konspirationsteorier och ack så tråkiga vardagsberättelser."

    Tja, jag vet inte om den beskrivningen främst beskriver s-bloggarna.

    De här ack, så tråkiga vardagsberättelserna; har jag också ägnat mej åt; men de förekommer ju hos alla.

    Men jag har faktiskt börjat fundera lite i just de banorna, de här vardagsberättelserna som många bloggar om; kan nog generellt bli ganska tråkiga att läsa; såvida de inte är speciellt talangfullt skrivna.

    Neoliberal:
    Hur menar du med att s-bloggarna bannat oliktänkande?
    Jag har en egen blogg; men pingar den hos sosse-bloggen.
    Menar du då att s-kritiska inlägg inte kommer med?

    Kenji: Jo, jag tror precis som du att det känns roligare att läsa en blogg som finns på en egen domän, för att den känns mer unik; och mer engagerad; än en som bara loggat in på en kollektiv blogg.

    SvaraRadera
  29. Jag var glad när jag hittade S-info. Jag trodde man kunde diskutera med sossar där. Fast raskt märkte man att kommentatorsfälten var bara till för de med samma, eller lätta frågor. Ställer man kniviga frågor så hamnade de i papperskorgen. Alla andra sossebloggar är f.ö. likadana.

    Klart det är helt ointressant att läsa.

    SvaraRadera
  30. Jag har slutat läsa (s)-bloggar eftersom flera verkar ha satt i system att man inte kan skriva inlägg som går emot vad som redan står där.

    Hos Jinge har jag bara fått in ett enda inlägg, fritt ur minnet, och då var det nerkapat. Då tröttnar man ju så småningom.

    Enpartistaten. Fast på nätet, liksom:

    Du får bara ha en enda åsikt. Och det är vår.

    Men det finns ju fritänkare bland (s)bloggarna också. Men de är svåra att hitta. Laakso är inte så dum.

    /Ingemar

    SvaraRadera
  31. Det skulle ju bli ganska trist i längden om bloggare bara släpper in de som har samma åsikter.

    Har inte riktigt kläm på sosse-bloggen; om den möjligen bara är öppen för s-medlemmar.

    SvaraRadera
  32. Blev nyss refuserad på Reza Javids blogg.
    Moderator skrev att jag låg utanför ämnet.
    En enkel fråga: Jag skrev att jag inte förstår RJ:s text.
    Citerar: "Israels manipulerande lögner har lurat hela världen uppdagas efter efter en nu. CNN har nu publicerat en video som visar att det var Israel som brött "
    Detta förstår jag inte.
    Och det bryter mot något hos S-info ?

    Likaväl som jag frågar Roger Jönsson(som påstår sig vara lärare) vad han menar när han skriver och dem..............

    Ytterligare en fråga: är du moderator Brottbybrevens dömda f.d. riksdagsman. Alla vet vem jag menar.

    Betr. Roger Jönsson finns ju en utmärkt kommentar hos HAX vad gäller RJ:s matematikkunskaper.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.