2009-02-25

Ett snabbt nedslag i tingsrätten

På snabbvisit på The Pirate Bay-rättegången, lagom till att IFPI-chefen John Kennedy hörs.

Han påstår att de som fildelat annars skulle ha köpt all den musik som de nu tankar hem.

Vad gäller det vetenskapliga stödet för hur mycket skivbolagen förlorat nämner han sex rapporter. En av dem stöder inte hans tes. De fem andra, som han lutar sig mot, är framtagna efter det att åtalet väckts. Några ytterligare undersökningar säger han sig inte känna till.

Han nämner även att skivbolagen lägger ungefär en miljard spänn på lobbying i upphovsrättsfrågor per år.

Läs mer hos Falkvinge

Direktrapporter även hos DN och SvD.

10 kommentarer:

 1. Det känns som att åklagarna har stora skygglappar på sig och redan har bestämt sig för hur verkligheten ser ut snarare än att ta reda på hur det verkligen är.

  Att ungdomar köper färre skivor/dvder kan väl lika gärna beror på att ingen vill ha otaliga skivor liggandes hemma (eller i datorväskan) och att man vill kunna spela dem på vilken spelare som helst. Varför köpa en DVD för att konvertera den så att den kan följa med på hårddisken när jag lika gärna kan ladda ned den?

  Och flera av oss har helt enkelt inte varken tid eller lust att gå på bio eller hinna planera för att hyra en film. Vi vill trycka på en knapp på datorn och tio minuter senare se på filmen.

  Förstår skiv- och filmindustrin verkligen inte det? Eller spelar de bara dumma?

  SvaraRadera
 2. Bilindustrin har ju också drabbats av nedgång i försäljning. Undrar om inte Saab skulle kunna lära sig lite av IFPI, och stämma någon...

  SvaraRadera
 3. En fildelningsentusiast kan ha en miljon låtar på sin dator redan i dag (fem terabyte). Kennedy menar alltså att en sådan person kostat musikbolagen 10 miljoner kronor (om vi säger 10 kronor per låt), eftersom han annars hade köpt låtarna eller motsvarande CD!

  Lobbyns beräkningar är uppenbarligen helt absurda, både i sig och beträffande teorin bakom.

  SvaraRadera
 4. Kan man säga att svenskar som köpt annat bilmärke än SAAB har åsamkat SAAB en utebliven försäljning på resp ca 2000000 sek per annan bil.
  Om staten skannar igenom bilregistret kan vi få tag på smitarna. Lägg sedan på beräknade kostnader för verkstadsbesök för rep av trasiga SAABAR så kan vi snabbt få fram det belopp som IGMetall indirekt förlorar.
  Löfden bör stämma alla svikare, eller?

  SvaraRadera
 5. Var du på rättegången IRL?

  SvaraRadera
 6. "Var du på rättegången IRL?"

  Jag satt i medhörningsrummet en stund. Och snackade lite med folk i förmiddagspausen.

  Hörde att du var där, men hann inte lokalisera dig innan förhandlingarna började igen.

  SvaraRadera
 7. Logiken hos upphovsrättslobbyn liknar den hos ludditerna på 1800-talet som menade att mekaniseringen inom industrin skulle skapa arbetslöshet.

  SvaraRadera
 8. Några snabba länkar ...

  Fildelning ökar musikförsäljningen
  citat: "Slutsatserna både i KTH:s undersökningar och andra oberoende rapporter pekar entydigt åt samma håll. - Att påstå att fildelningen står bakom den sänkta skivförsäljningen är struntprat"

  HARVARD GAZETTE ARCHIVES
  citat: In a recent study, Oberholzer-Gee found that sharing digital music files has no effect on CD sales. "It's a finding that surprised us," he says. "We just couldn't document a negative relationship between file sharing and music sales."

  SOM-institutets undersökning Morgondagens publik. Attityder och vanor kring film och bio på 2000-talet är också högintressant (PDF) - del av deras forskningsresultat - nedgången i antalet bio-besök kom LÅNGT före fildelningen och antalet biobesök bland fildelare och icke-fildelare skiljer sig inte särskilt mycket.

  SvaraRadera
 9. Om nu Herr Kennedy hade vetenskapliga stöd varför kunde han då inte presentera det annat än ytterst generellt. Sen verkar han vilja få rätten att tro att det inte finns några andra studier/forskningsrapporter, trots att den senaste som motsäger hans uppfattning publicerades ju i Januari i år. Sen finns ju alla andra som kommit med åren vilka ju är, trots allt, fler än en.

  ***

  Ska bli intressant och se hur dom kommer att knyta ihop sina generella påståenden om att den illegala fildelningen rent generellt är den största boven i dramat, och är varför de påstådda verken lett till förlorade intäkter.

  Öppnar inte deras generella rappakalja dörren för försvarets sida att då använda samma generella medel för att bevisa att motsatta förhållandet råder, och också stödja sig på alla de musik och filmer som fildelats illegalt mest, men som samtidigt dragit in mest pengar till bolagen. Och knyta ihop det till bevis för att de påstådda förlusterna ändå hade uppstått för de verk som det var tänkt att handla om.

  Det är väll i och för sig inte svårt att torpedera deras procentsatser (hmm det var ju lite olika 50, 75, 90, 100) som dom säger beror endast på TBP, och pirater.

  ***

  Mellan år 2000 och jan/feb 2009 har folk köpt cirkus så här många enheter per år:

  Playstation 2: 17 500 000 per år

  Playstation 3: 10 650 000 per år

  Xbox: 4 800 000 per år

  Xbox 360: 7 000 000 per år

  Nintende WII: 15 000 000 per år

  Playstation portable: 10 000 000 per år

  Nintendo DS: 19 200 000 per år

  ***

  Folk har också spenderat pengar på cirkus totalt:

  Guitar Hero serien: (sen nov 2005) 23 000 000 exemplar.

  Rock Band: (sen nov 2007) 10 000 000+ exemplar, plus 30 000 000+ låtar nedladdade.

  Rock Band 2: (sen okt 2008) 1 600 000 exemplar.

  World of Warcraft: (sen nov 2004) 11 500 000 månads abonnenter.

  Halo serien: (sen 2001) 25 000 000 exemplar.

  (Bara Halo 3, sålde exemplar för ca $170 000 000 första dygnet.)

  (Tydligen har folk spenderat totalt över 710 000 000 timmar att spela bara Halo 2 via Xbox Live.)

  ***

  Lägger man sen till att alla sålda enheter av utrustning för DVD, SACD, DVD-Audio, HD-DVD, Blu-Ray, "Hembio-ljud", LCD och Plasma TV, Hembio-projektorer m. tillbehör, HDTV boxar, MP3 spelare, Mobila Media telefoner, etcetera, folk spenderat pengar på.

  Och alla de nya formaten för innehållet som kommit under samma tid, DVD-skivor, HD-DVD, Blu-Ray, Kabel/satelit HDTV, MP3 filer, SACD skivor, DVD-Audio skivor, DD och DTS Audio skivor, etc, etc, etc.

  Och för att inte glömma bort att folk också köper från andra länder än deras eget land, och att dom pengarna inte direkt hamnar i fickan på de lokala bolagen i deras egna länder.

  ***

  Allt detta är alltså bara några exempel på vad folk spenderat sina pengar på, och sin tid med.

  Så man undrar ju om Herr Kennedy och de övriga insnöade smurfarna från media industrin beskyddar ligor tror att folk har hur mycket pengar och tid som helst att lägga på snart historiska stenålders saker som CD-skivor, men även DVD-skivor.

  Logiken är inte särskilt svår egentligen. CD-försäljningen sjunker för att folk lägger tid och pengar på det som är nytt. Likadant med DVD-försäljningen som sjunker när folk lägger pengar på Blu-Ray. (Eller allt det andra lagliga utbudet som finns för nöjets skull.)

  ***

  Således tror jag inte på deras mega procentsatser stämmer.

  //ST

  SvaraRadera
 10. "Under förra året ökade försäljningen för cd-butiken på nätet med 41 procent"."Under 2008 nådde Sveriges största skivbutik alltså en försäljning på över en miljard kronor." detta är lånat från dagenshandel.se var är bolagens förluster om nu försäljningen ökar?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.