2009-02-17

EU-valet: Öppet lopp


SCB presenterar i dag en undersökning om Europavalet i sommar.

Knappt hälften av de tillfrågade säger att de tänker gå och rösta. Och av dem är 38 procent osäkra på vilket parti de skall välja.

Som det ser ut just nu är junilistan i stort sett uträknade med en procent av väljarna bakom sig. Detta kan man nog se som en effekt av ett av svensk politiks värsta klavertramp i modern tid – när partiet bestämde att ställa upp i riksdagsvalet 2006. Exakt just där reducerades det till ett chanslöst pytteparti. Hade junilistan inte ställt upp i riksdagsvalet – då hade partiet fortfarande betraktats som ett rimligt framgångsrikt alternativ.

Länk»

12 kommentarer:

  1. Junilistan bör ha goda chanser i EU-valet. EU-debatten inför valet har inte satt igång ännu och just nu svarar folk spontant att de ska rösta på något av riksdagspartierna, då det är kommunal- och riksdagspolitik som dominerar i debatten. När von der Esch, Sören Wibe m fl syns i debatten får Junilistan ett uppsving. Moderaterna och socialdemokraterna har ju gemensamt sagt ja till alla nya EU-fördrag (senast Lissabonfördraget). De röstar gemensamt ja till euro, utrikes- och säkerhetspolitik på EU-nivå och en slösaktig EU-budget etc.

    SvaraRadera
  2. Det är det bara du som tror på Markus.. förlåt. anonym..

    SvaraRadera
  3. Av artikeln framgår att undersökningen är gjord i november förra året (!) men inte om det vilka svarsalternativ som givits.

    Inte heller är konfidensintervallen angivna men överslagsräkning ger man med 90 procents sannolikhet kan säga att Junilistan får mellan 0 och 10 procent.

    SvaraRadera
  4. Man kan sålunda inte uttala sig om Junilistans chanser utifrån denna undersökning?

    Var är föresten piratpartiet?

    (Hållr med Hax om att det var dumt av JL att ställa upp i riksdagsvalet men i EU-parlamentet behövs de mer än någonsin)

    SvaraRadera
  5. Piratpartiet är i parlamentet om fyra månader.

    SvaraRadera
  6. Glöm inte bort att någon vecka före förra EU-valet, så låg junlistan under 3.5% i opinions-mätningarna

    Mats

    SvaraRadera
  7. Med tanke på att bara cirka 40 % tänker rösta i EU-valet, enligt en mätning för någon månad sen.

    Jag tippar att valdeltagandet blir 30-35 % (förra gången cirka 37%). Detta kommer att gynna mindre och EU-kritiska partier som junilistan.

    I mätningen som HAX hänvisar till var junilistan inte ett alternativ, alltså 1,1 % sade junilistan spontant. I en Sifo-mätning för någon vecka sedan fick partiet 2 %.

    Och med tanke på det förmodligen låga valdeltagandet kommer nog junilistan få 1-2 mandat.

    SvaraRadera
  8. Mats sa: "Glöm inte bort att någon vecka före förra EU-valet, så låg junlistan under 3.5% i opinions-mätningarna"

    Jo, och sedan stängde SVT stackars Nisse ute från partiledardebatt, med löpsedlar och snyftreportage som följd. Men nu är det inte Nisse som kandiderar, det är knäppgöken Wibe och ständige partibytaren von der Esch. Varför skulle någon, som inte är avlönad av junilistan, rösta på dem?

    Det enda man vet säkert om Wibe är att han kommer att ha oändligt många stolliga förslag på verksamheter för EU. Köpa alla vapen i Albanien, till exempel (som sist han satt i parlamentet, men då för socialdemokraterna). Lite som hans gamla partivän, "EU-motståndaren", Anna Hedh. EU ska vi inte ha, men så länge EU finns och Hedh (eller Wibe) sitter i Europaparlamentet, så ska EU göra allt.

    Den som inte har utsikt att få välavlönat jobb för junilistan bör rösta på något annat.

    SvaraRadera
  9. Annonym 21:24 Var det inte Gunnar Hökmark som tyckte man skulle köpa upp de albanska vapnen? Eller var det han som tyckte man skulle köpa allt knark i Afghanistan?

    SvaraRadera
  10. Vänta tills nya opinionsmätningar kommer. Allra sista veckan brukar det hända mest. Förra EU-valet tror jag Junilistan hade ca. 4 % i opinionsmätningarna och fick 14,5%!

    SvaraRadera
  11. Anonym 00:32: "Var det inte Gunnar Hökmark som tyckte man skulle köpa upp de albanska vapnen? Eller var det han som tyckte man skulle köpa allt knark i Afghanistan?"

    Gunnar Hökmark vill varken köpa knark eller vapen. Åtminstone inte med EU-medel.

    SvaraRadera
  12. Den 25/10 2007 behandlades frågan om att köpa opiumprodukter för medicinska ändamål från Afghanistan.
    Av svenskarna röstade Schmidt (FP), Wohlin (KD), Färm (S) och Segelström (S) för detta.
    Vänsterpartiet och Junilistan röstade nej och Miljöpartiet avstod.
    Samtliga fyra Moderater var frånvarande. De hade åkt till Moderatstämman. Övriga svenska ledamöter ej uppräknade ovan var också frånvarande.
    Kristdemokratiska/konservativa gruppen PPE-DE-gruppen stödde dock förslaget nästan mangrannt, liksom socialistiska PSE-gruppen och liberala ALDE-gruppen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.