2009-02-07

EU-valet: Vilka är de liberala kandidaterna?

Magasinet Neo bjuder in kandidaterna i sommarens EU-val att förklara varför just de är de liberala kandidaterna. Först ut är Piratpartiets toppkandidat till Europaparlamentet, Christian Engström. Länk»

11 kommentarer:

 1. kolla först i http://www.laquadrature.net/wiki/Political_Memory

  har redan skrivit om det


  http://scabernestor.blogg.se/2009/february/eu-political-memorys-betyg-vilka-ar-akta.html

  SvaraRadera
 2. Engströms "Väljer vi rätt väg kan vi se fram emot ännu fler fantastiska saker som bara uppstår till synes av sig själva" är rätt underhållande :)
  Blev nyfiken på om han gått på bidrag hela livet men så var inte fallet.

  Ingerö har en intressant bloggppost om partiets soliditet.

  /JohanH

  SvaraRadera
 3. Tja men tanke på att han gära ser ett samarbete mellan högern och SD om det krävs för att högern ska kunna behålla makten och motiverar det med att Mona Sahlin demonstrerat för ett vapenstillestånd i Gaza så kommer han knappast att ha några problem att låta Piratpartiet krypa upp i knäna på Maud Olofson heller.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte vad problemet är. PP är ett populistiskt parti som ofta har sagt att de aldrig kommer ta ställning i frågor som de anser inte rör deras viktigaste ställningstaganden, eftersom de anser att dessa måste föras fram i ljuset och att just det är viktigare än vad de har valt att ignorera, eftersom varenda annat parti, och vem som än vinner majoritet, antagligen kommer att ta hand om detta ändå, så länge som de böjer sig i PP's frågor.

  SvaraRadera
 5. För mig är problemet att vissa hadlares varor ska vara gratis om det är lätt att plocka dom från hyllorna osedd .

  Det är lika absurt som dom krav på övervakning och absurda staff som ställs från handlaren för att lösa problemet

  Jag ser inte att lösningen på problemet är att man sparkar ut handlaren ur affären.

  SvaraRadera
 6. Micke: Varför får jag känslan av att du inte förstår vad PP handlar om alls?

  Du skriver som om du helt saknar insyn i frågor som upphovsrätt och patent. Tror du att enda inkomsten som finns är genom små plastbitar? Jag önskar att folk som du kunde tänka lite mer på vilket samhälle dom vill leva i istället för om ett fåtal personer ska kunna sälja plastbitar eller ej.

  Internet är här för att stanna, eller hur? Vill du att alla ska vara övervakade i alla steg på nätet? Troligtvis inte. Vad är då ditt alternativ till att lucka upp i upphovsrätten? Att fortsätta som idag med ständiga stämningar och hot? Att bygga ett samhälle där alla är övervakade hela tiden?

  För även du måste väl inse att politiker inte kan förmå vanligt folk att göra ett endast dugg om inte folket vill gå i riktningen som dom pekar?

  Med detta i åtanke så har vi bara tre val. Fortsätta som nu, vilket är ett val alla är missnöjda med och som inte leder framåt. Att införa betydligt mer övervakning och även läsa av i realtid vad alla skickar till varandra på nätet (vilket i princip är praktiskt omöjligt). Eller så tar vi och reformerar det som skär sig med den nya teknologin och avkriminaliserar lite drygt två miljoner svenskar för något som dom ser som en del i deras vardag.

  Alternativ tre är det enda tänkbara för mig. Vilket skulle du välja?

  SvaraRadera
 7. Ssargon:

  Jag sympatiserar i ditt motstånd mot övervakningssamhället.

  Men tycker du det är orimligt att den som producerat innehållet på plastbitarna vill ha betalt för att du tar del av det?

  /JohanH

  SvaraRadera
 8. Alternativ tre är det enda tänkbara för mig. Vilket skulle du välja?

  Om jag var regeringen skulle välja att inte göra nånting alls vilket skulle tvinga skivundustrin att fortsätta förändra sina metoder att sälja vilket dom redan är i full färd med trots påståenden om motsatsen.

  Under tiden dom gör det kommer folk att ledsna på att ha hårddiskar fulla med skit på samma sätt som folks ledsnade på att ha taskiga kassettband för att slutligen när nästa tekniska genombrott kommer börja handla igen i full skala som folk gjorde när cd skivan kom.

  SvaraRadera
 9. "tvinga skivundustrin att fortsätta förändra sina metoder att sälja vilket dom redan är i full färd med trots påståenden om motsatsen."

  Kan du ge exempel på vad skivindustrin gör? Vad jag märkt så är det precis alla ANDRA än skivindustrin som ordnar tjänsterna: spotify, Apple store slopar DRM, Pandora, osv. Om du inte menar att skivindustrins stora insats är att skriva på avtal förstås för att andra ska slippa bli stämda för tjänsterna de utvecklar, men det ser inte jag som att det är skivindustrin som utvecklar alternativen.

  SvaraRadera
 10. Kan du ge exempel på vad skivindustrin gör?

  Dom gör ungefär samma sak som livsmedelsindustrin.
  Säljer prylar till folk till så hög avkastning dom kan.

  Vad jag märkt så är det precis alla ANDRA än skivindustrin som ordnar tjänsterna: spotify, Apple store slopar DRM, Pandora, osv

  Ja dom tjänsterna är för närvarande beroende av skivindustrins existens eftersom dom dom säljer dess produkter och inye sina egna.

  Dom säljer skivindustrins produkter åt skivindustrin på ett alternativt sätt.


  Om du inte menar att skivindustrins stora insats är att skriva på avtal förstås för att andra ska slippa bli stämda för tjänsterna de utvecklar


  Menar du att det ska vara fritt för dig att sälja Bob Dylans katalog vidare för ett öre per låt om du känner för det trots att du inte äger den??
  Prova att göra samma sak genom att sälja Findus torsk vidare för halva priset efter att du snott den på centrallagret och se vad som händer.

  Men det ser inte jag som att det är skivindustrin som utvecklar alternativen.

  Nej är ofta inte så.
  Det är inte alltid dom som har pengarna som utvecklar alternativen.
  Dom köper istället rätten till att tjäna pengar på alterantiven när dom förstått att alternativen är bärkraftiga.
  Skivindustrin uppfann inte cd skivan och ändå var det den som tog dom igenom förra nergången i försäljningen.
  Exakt samma sak kommer att ske igen om man låter saker och ting ha sin gilla gång.

  SvaraRadera
 11. @Micke: Ditt resonemang om Findus torsk och varor på hyllor följer denna logik: Samma regler på nätet skall gälla som utanför. Vet du vad? Det är exakt samma filosofi som Piratpartiet följer. Du får kopiera grannens köpta piasavakvast för eget bruk, du får kopiera grannens gräsklippare och du får tillverka ditt eget godis hemma i köket även om det både ser ut och smakar som Dajm. Allt detta så länge som du inte kommersialiserar det och säljer dina kopior. Piratpartiet vill bara avkriminalisera privat informationsutbyte. De vill inte avskaffa upphovsrätten, bara reformera den och rulla tillbaks den till en rimlig nivå. De allra flesta affärsmodeller av idag kommer att fungera även fortsättningsvis, precis som de fungerar idag. Kom ihåg att vi faktiskt levt med global fildelning sedan Napster för tio år sedan, inget av mediaindustrins mardrömmar om svältande artister och minskad kultur har slagit in. Tvärtom så har vårt spenderande på kultur ökat när fildelningen ökat, och mediabolagens intäckter har också ökat under samma tid. Det kanske tom. kan vara så, att det är mediabolagen som borde betala pengar till internetoperatörerna som gjort det möjligt. TPB borde kanske ha betalt av alla de stora hollywood-bolagen för all den omsättningsökande reklam de möjliggjort.

  Lenka

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.