2009-02-28

FRA: Nu blev jag så där trött igen...

DN kör en stor artikel om FRA-motståndet. Precis som så många andra söker de en spindel i nätet, en stor masterplan och hemlig finansiering.

Vad som skrivs om andra skall jag just nu inte uttala mig om. Men jag noterar en kvällstidningsglidning i stycket som handlar om mig...
"Så sent som i maj klagade en av FRA-motståndets mest betydelsefulla bloggare, Henrik Alexandersson, över svårigheterna att väcka folkligt engagemang i integritetsfrågor. Under våren och sommaren lade han ned motsvarande en halvtid på FRA-frågan. Hans intensiva opinionsbildning avlönades delvis av pr-konsulten Erik Lakomaa. Lakomaa var en av de flitigaste aktörerna bakom kulisserna i motkampanjen och frilansen Henrik Alexanderssons största uppdragsgivare i olika layoutuppdrag. Nu kunde Alexandersson använda projekttid för opinionsbildning mot FRA-lagen.

– Han fick jobba med de här frågorna, bekräftar Erik Lakomaa."

Tja, vad säger man? Det finns väl inte så mycket som är formellt fel i det som skrivs. Men det är lätt att dra lustiga slutsatser.

Ja, den tid jag har lagt på att bekämpa FRA motsvarar i stort sett en halvtid. Den uppskattningen har jag själv gjort när DN har frågat om saken. Däremot vill jag invända mot att artikeln kan ge intryck av att jag har haft betalt för att göra detta. Allt mitt arbete har skett helt oavlönat och jag har inte tagit emot några pengar för att vara emot FRA. (Ja, i vart fall inte mer än en och annan hundralapp som flutit in via bloggens "donera-knapp". Plus att det har samlats in sisådär 6-7.000 kr bland mina läsare till mitt försvar, för den dag FRA:s JK/åklagaranmälan av min blogg blir rättssak. Vilket knappast kan anses vara betalning för att driva en agenda åt någon annan.)

Ja, jag har jobbat med layoutuppdrag åt Lakomaas PR-låda. Det har varit uppdrag som inte haft en tillstymmelse till anknytning till FRA. Och jag upplever inte att jag har fått mer betalt än för de timmar jag har arbetat. Vilket för övrigt är exakt det svar jag gav DN, när de ringde och frågade. Så om det är ett avslöjande att jag har haft ett arbete för att kunna lägga ner större delen av min lediga tid på FRA-frågan, då har kvaliteten på scoopen sjunkit en del på senare tid.

Vad Lakomaa har för kunder i övrigt känner jag inte till.

Det är mycket möjligt att andra har haft dolda finansiärer, hemliga konsultuppdrag och annat för sig. Men jag tycker att det känns lite olustigt att få den stämpeln själv.

Möjligen kan jag tänka en del mörka tankar när jag läser att varenda kotte i min omgivning påstås ha fått stålar för att kampanja mot FRA – när allt jag själv lyckades med var att skrämma bort en stor del av min privata krets av reklamkunder, som en direkt effekt av min höga profil i FRA-frågan. Om mitt engagemang har haft någon effekt, så är det alltså snarare att jag har förlorat en betydande del av min inkomst på det.

Det om detta, just nu. Jag återkommer till en del andra saker, som rör andra och annat, i artikeln under söndagen.

Men ytterligare en sak kan jag säga redan nu: Om jag, som en del andra, hade fått drygt 300.000 spänn för att kampanja mot FRA – då hade jag levererat mer än bara ta åt mig äran för en sketen debattartikel.

Fan, de måste hjula av glädje på statsrådsberedningen och försvarsdepartementet just nu. För nu kommer de att kunna vifta undan alla former av brett, folkligt motstånd mot IPRED, teledatalagringen, ACTA och FRA 2.0 som betalda lobbykampanjer. Det gör mig riktigt ordentligt bedrövad.

Men jag skall som sagt sova på saken, innan jag kommenterar detta ytterligare.

30 kommentarer:

 1. Skönt att du kommenterar. Skribenterna verkar drivas av en extrem vinklingsvilja, minst sagt.

  SvaraRadera
 2. Tja, du får väl räkna med att bli en tiopoängare för repressionen, kuperar dom svansen på dig så blir det rätt tyst, och vad är mer effektivt än att använda ekonomi som verktyg ?

  Trodde du händelsevis att tyskarna var ensamma om Berufsverbot ?

  SvaraRadera
 3. Ah, Dagens Nyheter... de utnämnde nyss Ibrahim Baylan till den förste invandrare som blivit minister...

  Tur att vi har kvalitetsmedia med grindvakter, hur skulle det se ut om någon läste vad bloggare hade att säga...?

  SvaraRadera
 4. En del saker i DN-artikeln tror jag tyvärr är rätt. Och rent av möjliga att skruva ännu hårdare.

  Själv vet jag inte riktigt om jag bara är matt eller förbannad. Vilket till rätt stor del beror på vad som stämmer i artikeln. Carlberg och Stenberg är ändå rätt duktiga och hederliga journalister. Nu behöver jag kolla upp en del saker...

  Men det är ju fan.

  Kan vi ha varit fem personer totalt som tjatade om FRA i över ett år innan bloggbävningen?

  Själv släpade jag skiten igenom medias sommartorka – och hotas av åtal för det.

  De flesta av mina kunder drabbades av beröringsskräck gentemot mig när det hettade till med Åkessons anmälan – och jag måste just nu fundera på hur jag skall göra framöver. Går det att både vara aktivist i frihets-, integritets- och rättssäkerhetsfrågor och hålla sig flytande ekonomiskt? Just nu är det rätt tveksamt.

  Jag tänker inte överdriva min egen betydelse. Och naturligtvis begriper jag att det finns många intressenter i denna fråga. Men frågan är om det finns skäl att dra lasset och ta skiten för att andra skall kunna fakturera för vad vi som kämpar ideellt i boggosfären åstadkommer.

  SvaraRadera
 5. Vad spelar det för roll om motståndarsidan "fått" några hundratusen eller miljoner eller noll kronor? beslutsfattande och opinionsbildning fungerar på det här sättet. Om en tidning försöker misstänkliggöra hur beslut fattas i det här landet är det jättebra, fast då ska de också lyfta andra sidans aldrig sinande skattekista och vilket myglande och piskande som pågått bakom de kulisserna.

  Dessutom finns det säkerligen massor av andra sidointressen från riksdagsledamöter och andra som gärna nyttjar pressen, rykten och olika beslut för att gynna sina egna karriärer.

  Som sagt, inget är nytt under solen. Denna artikel är bara rent allmänt kass. Säkerligen har de dock något upp i rockärmen att ta fram om en dag eller två för att bygga på "storyn". Kanske någon fick ett gratis plakat? Godis kanske skickades till HAX kontor... brrr... spännande...

  SvaraRadera
 6. Alltså hur kul är det inte att de ska måla fram någon form av konspiration bakom det hela. Är det inte det vi FRA-motståndare som ska vara de galna konspirationsteoretikerna. Aja fast nu är det ju DN och attackerar den sida som regeringen är mot. Då måste det ju vara sant! För det finns inga jag litar mer på i världen än vår kära stat och vår kära media för de har inga som helst anledningar att försöka ljuga eller vinkla på något sätt.

  Sen så kan jag säga att jag struntar i vem som finansierat kampanjen för det som tog vid senare med alla engagerade personer kan i alla inte vara upprättat av någon pr-byrå i världen. Det spelar ingen roll om den är finansierad av ryssen eller iran eller kalle anka eller varför inte vanliga engagerade medborgare? Det är en skitlag oavsett och inte borde få finnas i en demokrati.

  // uoo1

  SvaraRadera
 7. Well, well. Det är varken första eller andra gången som en riksdagsmotion skrivs av en PR-byrå eller intresseorganisation. Det är så det funkar ibland, och det funkar ju uppenbarligen.

  Att det skrivs artiklar om hur det gått till är också bra - mesta möjliga öppenhet!

  Du har gjort en mycket stark insats. Desto bättre om den är typ ideell.

  SvaraRadera
 8. Med deras logik: Om man har ett jobb på SJ och på fritiden skriver artiklar emot FRA, då är man finansierad av SJ för att driva opinion. Jag börjar bestämt tro att det är fascistisk tidning vi har att göra med.

  William T.

  SvaraRadera
 9. Usch, jag förstår att du blev trött för jag som utomstående blev otroligt trött. De där pengarna lär ju inte kommit från någon främmande makt som försöker stöpa vår underättelsetjänst. I värsta fall kommer de ifrån teleoperatörerna som kört lobbying på ett konstruktivt sätt, men min gissning är att det kanske till och med är så att minst en av FRA motståndarna hade en djup ficka. Vi var ju ändå några stycken...

  Påminner mig lite om TPB rättegången, när åklagaren kämpar med att peka ut en huvudman för rörelsen och sajten, och vägrar tro att någon sådan inte finns. Alla organisationer är inte hierarkiska, och internetaktivism i synnerhet brukar köra sjöstjärnestruktur (som al-Qaeida, men det behöver vi inte nämna).

  Henrik, jag vet inte om det hjälper dig, men för mig så får de kasta hur mycket skit som helst på FRA rörelsen, i mina ögon är händelsen gjord av teflon.

  SvaraRadera
 10. Datainspektionens åsrapport 2008berättar om 20 nya inskänkningar av integriteten. 2009 har knappt börjat och vi har redan fått fler. ACTA kallas fö någonsorts fildelningslag*. Att all media du bär över gränsen kan komma att kopieras eller förstöras. Så om du har en laptop inneållande affärshemligheter, konstrukions ritningar eller formler kan det land du passerar över ta dessa eller tullaren sälja. Dina privata "kärleks bilder" kan tullaren få för sig att ta hem eller lägga ut på nätet. Vad det skulle ha med fildelning att göra förstår jag inte?

  Kryptering är meningslöst då du är tvungen att lämna ut nyckeln och även om du gör det kan din dator förstöras. etc etc.

  Allt kan sammanfattas med:
  Vi håller på att ge upp våran integritet totalt pga av girighet. De är inte frågan om att sälja något det vikiga är att du inte får det gratis. Att det inte å att köpa en låt eller en video hur man än försöker på Youtube ger väl en hint om att sälja något är totalt ointressant? Vi ger alltså upp vårat privatliv till några som övergått från att göra musik och film till att nu försöka tjäna pengar på böter och skadestånd.

  Mvh

  SvaraRadera
 11. Det är lite synd att det vanliga folket får läsa det här. För jag tror inte att en sådan artikel kan påverka oss vana läsare, som märkt av varför du engagerat dig så(hint: det är inte pengar som lyser igenom dina texter).

  Förstår inte folk hur politik kan engagera folk?
  Antingen det eller så har DOM en dold agenda.

  SvaraRadera
 12. Kanske inte så konstigt. Statistiskt sett så är ju flest människor socialistiskt indoktrinerade, därför "måste" det finnas någon annan bakom enskilda personers agerande. Något annat verkar ju vara otänkbart. Eller?! :/  //ST

  SvaraRadera
 13. Givetvis har "industrin" inget intresse av att göra annat än stärka sin position, och våra politiker tror att de delar säng med någon som delar deras intressen

  Kort och gott, internet gör att makten blir mer känslig för källaraktivism än den någonsin varit förut.

  Nä, måste natta. Jag hade kunnat skriva spaltmeter om saken, men sömn är inget man flyr från ostraffat.

  /Smen

  SvaraRadera
 14. FRA-talibanerna på Dagens Pravda (läs Dagens Nyheter) gör vad som helst för att misskreditera oss gräsrötter/medborgare som just anser att FRA-lagen är talibanism.

  DN-artikeln är negativt formulerad så att man som utomstående läsare får intrycket att det inte är vi gräsrötter/medborgare som verkat för att FRA-lagen inte skall bli verklighet, utan PR-byråer med "hemliga" finansiärer.

  Jag känner inte igen mig i den "konspirationsteori-anda" som de beskriver. Det stämmer inte med som det varit i verkligheten. Artikelförfattarna borde bli deckar-spion-författare istället.

  Ingen PR-byrå betalat mig för att lägga ned flera dagar varje månad på att skriva till politiker, media och andra, filma och fota.

  De verkar ha svårt att förstå att det finns medborgare/gräsrötter som anser att det här är en farlig väg att vandra. Eller så förstår de det och gör allt vad de kan för att sabla ned på det.

  Förr eller senare blir FRA-lagen ett politiskt verktyg mot oppositionella/konkurrenter, inom politik o business, oavsett hur goda intentioner den sittande regeringen tycks ha. En annan regering, i framtiden, kan ha en annan uppfattning.

  Så mycket makt som FRA-lagen ger, korrumperar och fördunklar även den mest godes omdöme. Så mycket makt skapar missbruk. Så mycket makt skapar ett repressivt samhälle.

  Eftersom Dagens Nyheter kallar sig oberoende liberal så borde det ligga även deras intresse att ett sådant repressivt samhälle inte blir verklighet.

  Dagens Nyheters artiklar kring FRA-frågan talar dock ett annat språk, och det har inget med liberalism att göra. Snarare dess motsats.


  Värt att veta är att Dagens Nyheter ägs av familjen Bonniers, som kontrollerar en stor del av Sveriges media, bl.a TV4 o Expressen. En stor andel av (fp)'s riksdagsledamöter har också styrelseposter i Bonnier-ägda företag. Och det säger väl en hel del..

  Vem är det sådana riksdagsledmöter tjänar? Oss skattebetalare eller den som betalar dem för extar-uppdragen?

  Någon som läser det här och har fri tillgång till Bolagsverkets register över styrelseledamöter i företag, stiftelser, föreningar och organisationer får gärna jämföra namnen där mot namnen över (fp)'s riksdagsledamöter. Publicera sedan gärna resultatet.

  SvaraRadera
 15. Rent utsagt taffligt av DN, att misskreditera sig själva. Det var inte svårt att se, långt innan voteringen hur galen FRA-lagen var och fortfarnde är.
  Trodde personligen inte, att den skulle passera. Men på det sätt den passerade genom riksdagen, blev det direkta startskottet. Även om det diskuterades livligt, långt innan voteringen.

  SvaraRadera
 16. Bra och värdefull gratisreklam för PR-kunsulten Erik Lakomma. Grattis Erik ... nu är säkert många konkurenter avundsjuka ...

  SvaraRadera
 17. Vem fan bryr sig om vad DN skriver.... gäsp...

  SvaraRadera
 18. Har filat på en replik, du borde3 ha den i mailen.

  SvaraRadera
 19. Alltså, mönstret stämmer ju inte. http://davidspersonliga.blogspot.com/2009/03/artikel-om-fra-motstandet-i-dn.html

  SvaraRadera
 20. En av journalisterna, Ingrid Carlberg, är gift med Pär Nuder. Coincidence?

  http://www.makthavare.se/P%C3%A4r_Nuder

  SvaraRadera
 21. Pär Nuder känner ryske Sergej Stepasjin, en mördare och fd spion som hr Nuder bl.a. givit Nordstjärneorden till. En slump? Har också hittat en hel del annat skumt i den familjen. Inte undra på att de vill kontrollera informationen...

  SvaraRadera
 22. Sorgligt att läsa söndagens DN-artikel. Det började med framsidan: Pr-byråer regisserade FRA-uppror. Sen 'Alla jobbade på hemligt uppdrag'. "Den till synes spontana gräsrotsrörelsen".

  Vilken härlig gåva denna artikel är till regeringskansliet. De

  Men jag saknar i DNs stora "avslöjande" en annan av konspiratörna bakom FRA-upproret. Oscar Swartz nämns inte med ett ord om jag inte missat det. Hans bloggande och hans rapporter Marschen mot Bodströmsamhället och Alternativ till Bodströmsamhället tror jag haft ett visst inflytande. http://swartz.typepad.com/

  När man så mått illa över denna DN-artikel, och nästan är beredd att säga upp prenumerationen, ser man att Maciej Zaremba börjat en ny artikelserie 'I väntan på Sverige' - jag spar den till eftermiddagen. Hoppas den håller samma höga klass som hans tidigare artikelserier.

  Jag säger som Mary: Jag har protesterat på egna meriter

  http://minamoderatakarameller.blogspot.com/

  Tack i alla fall Henrik för ditt engagemang.

  ArmchairConductor

  SvaraRadera
 23. Nu börjar en del kommentarer från etablerade partister i olika partier dyka upp också. Federley har bl.a. kluddat i sin blogg. Ska vi gissa att han blir den som får gråta ut i tv soffan och spä på konspirationerna?

  SvaraRadera
 24. Alltid lika roliga kommentarer i den här bloggen.

  Kopplingarna från artikelförfattaren till Per Nuder, och vidare kopplingarna från Per Nuder till en rysk fd spion och mördare; är sanslöst underhållande.

  Personligen blev jag inledningsvis mycket besviken på herr Hax, eftersom jag trodde det som stod i artikeln stämde; dvs att Hax blivit hemligt avlönas för att bedriva stoppa FRA-opinion.

  Nu ser jag att det förnekas.

  Men jag är fortfarande väldigt besviken; över att vad som tyckts ha varit ett folkligt FRA-uppror regisserats av PR-byråer i kulisserna.

  Att dessutom inte få veta vems pengar som står bakom en sådan regi är skrämmande.

  Det kan vara vilka krafter som helst.

  Men det gäller ju inte bara FRA; utan det här är ju en fråga som handlar om hela bloggosfären.

  Vilka kunskapssponsorer; och ekonomiska sponsorer behöver människor ha tillgång till i allmänhet för att överhuvudtaget kunna ta sig fram i bloggosfären.

  Hur demokratisk är bloggosfären egentligen när allt kommer omkring?

  SvaraRadera
 25. VEm betalar DN-journalisterna?
  Varför får riksdagens ledamöter lön?

  Trött kan man bli, men trots att DN-artikeln är skickligt vinklad så avslöjar den samtidigt hur de och FRA-kramarna ser på politiken.
  Som ngt man tjänar pengar på.

  Beklämmande.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/03/om-bloggande-eller-hur-dn-missat-att.html

  SvaraRadera
 26. Läs även Nyheter24 som också lyfter fram den väntade "bloggstormen". Är det konstigt att pr-byråer legat bakom en del av FRA-debatten?

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/146305-bloggstorm-mot-dn-s-fra-granskning

  SvaraRadera
 27. DN har ändå knappt förtroende kvar efter alla idiotiska påhopp och skandaler dom häver ur sig sista tiden.

  Jag älskar den här friheten och få välja anonym när man ska tagga med sitt namn.

  Mvh: Mike

  SvaraRadera
 28. DN kan snart inte sjunka längre, börjar inte de här närma sig gränsen för förtal?

  SvaraRadera
 29. Det här är ju hysteriskt roligt. Alla gnäller jämt över att företag är onda och omoraliska och inte tar sitt sociala ansvar - men när ett gäng PR-byråer försöker bevara demokratin så är det nåt fult?

  SvaraRadera
 30. Läs gärna en recension av hennes bok "Pillret" på www.allmanmedicinbd.se. Det är två st, den av Andreas Karlsson lyfter fram ICs konspiratoriska läggning...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.