2009-02-23

Hur tänker de då..?

Socialdemokraterna vill tydligen göra fri patientrörlighet inom EU till en valfråga i EU-valet.

De är emot.

Socialdemokraten Åsa Westlund motiverar ställningstagandet så här "Alla människor har inte 100 eller 200.000. Jag vill att alla människor ska ha frihet och möjlighet att få vård när de behöver den och då kan man inte ha ett system där de som har råd kan gå före hela tiden."

Nu förstår jag inte alls. Och det gör nog inte Åsa Westlund heller. För det hon säger är helt uppåt väggarna.

Promlemet är att i dag – i dag! – är det bara den som har stålar som har råd att köpa vård utomlands.

De borgerliga vill att alla som behöver skall få denna möjlighet. Alla.

Detta kallar sossarna för att bara ge vård till de rika. Vilket är direkt tramsigt och medvetet ohederligt.

Vad det egentligen handlar om är naturligtvis att sossarna är oroliga för att rätten att söka vård i annat EU-land (om den inte kan erbjudas i rimlig tid i Sverige) skall avslöja att den svenska vården och vårdbyråkratin är onödigt långsam och dyr.

Men det ser illa ut att stå på torgmöten och säga att landstingsbyråkrati är viktigare än god vård för lidande patienter.

Så nu tänker (s) alltså gå till val mot fri patientrörlighet – med ett skrattretande genomskinligt skenargument.

Vilket kommer att leda till att media kommer att förfölja sossarna genom hela valrörelsen med till exempel cancersjuka 12-åringar som inte får den vård de behöver i Sverige. Hur tror de att de skall kunna klara sig helskinnade genom något sådant?

Socialdemokratisk politik och strategi blir, dag för dag, ett allt större mysterium.

Länk»

29 kommentarer:

  1. De hade alltså sett att den cancersjuke patienten hellre hade dött än att betala ur egen ficka?

    SvaraRadera
  2. Vad jag kan förstå, ja.

    Och hela vitsen med patientrörligheten är att även den om inte kan betala ur egen ficka skall kunna få vård i annat EU-land om den inte kan erbjudas (eller erbjudas i rimlig tid) i hemlandet.

    SvaraRadera
  3. Anonym,

    ja, det hade de. Jag hade en diskussion med en sosse angående att jag var beredd att betala några tusen för att slippa vänta någon månad på en ögonkontroll. Sossen tyckte att det skulle vara helt förbjudet att göra så. (Vi talade alltså om max 5 000 kronor vilket inte är ett jättebelopp)
    Han tyckte att det var bättre att jag svävade i osäkerhet än betalade för att komma förbi kön.
    Jag svarade att jag om jag kunnat betala hade avstått ifrån att dricka öl den kvällen och i stället lagt pengarna på ögonundersäkning. För sossen var det OK att lägga pengar på öl men inte på sjukvård.

    SvaraRadera
  4. Vad gäller vården i Sverige så är det viktigt att komma ihåg att privata försäkringar som ger folk snabb vård inte innebär att någon annan petas ner i kön.

    Det handlar alltså inte om att köpa sig förtur.

    Det handlar om att köpa mer vård i en vårdapparat som har ledig kapacitet, bland annat på grund av vårdbyråkratin är inkompetent.

    Jan

    SvaraRadera
  5. Man kan ju verkligen fråga sig vad vi ska med EU till om inte ens de fyra friheterna ska finnas kvar.

    Men sedan är de här frågorna betydligt större och komplexare än vad som framgår i posten.
    I förlängningen kommer ju inte (de rika) som har privata försäkringar vilja betala för den allmänna vården. Om de slutar kommer den allmänna vården utarmas, precis som skolorna gör idag. DÅ drabbas de fattiga. Men det är ju deras problem det är ju bara lata och misslyckad människor som är fattiga.

    Som jag ser det är det stora problemet att man försöker kombinera olika ideologier med kortsiktiga, temporära lösningar vilket gör att allting bara blir ett sammelsurium i kaos.

    SvaraRadera
  6. Richard,

    Den fria patientrörligheten är till för att alla, inte bara de rika och inte bara de med privata försäkringar, skall kunna få vård i ett EU-land om de inte får det i rimlig tid i Sverige.

    Effekten blir då snarare att inte ens de rika känner något behov av privatförsäkringar som täcker detta - eftersom det är något som alla får rätt till.

    Det leder snarare till att fler vill vara med och betala för den offentliga vården. Och till mer "rättvisa".

    Jan

    SvaraRadera
  7. Verkar helt absurt, de måste väl ändå åtminstone kalla sitt förslag något bättre än ett förbud mot fria vårdval?

    (Kan det vara så att partierna har tagit riksdagens kvittningssystem ett steg längre; moderaterna har straffat ut sig med FRA, datalagring, iPred osv och för att kvitta det väljer sossarna att driva helt omöjliga frågor.)

    SvaraRadera
  8. Jag kan tänka mig hur sossen resonerar: Att söka vård utomlands blir ju att eget initiativ vilket är ett problem. Man måste ju ta reda på möjligheterna själv vilket 'korkade' låginkomsttagare inte klarar. Låginkomsttagarna kommer, till skillnad mot de 'smarta' höginkomsttagarna, att dö i de svenska sjukvårdsköerna vilket per definition blir en orättvisa.

    Tro nu inte att tankesättet på något vis är unikt, vi har hört det till leda i debatten om friskolorna.

    /Rickard

    SvaraRadera
  9. Hade möjligheten att söka vård i annat land funnits när jag var sjukskriven hade min sjukskrivning varit 1-2 år istället för 6.

    Att försäkringskassan hade sluppit betala för mig i 4-5 år hade givetvis bara hjälpt de rika.....

    SvaraRadera
  10. "Vilket kommer att leda till att media kommer att förfölja sossarna genom hela valrörelsen..."

    Va? sossarna förföjas? Av svenska media?

    Tillåt mig tvivla.

    SvaraRadera
  11. Oj, jag skrev ju om detta för en stund sedan.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/02/avundsjuka.html

    Men även om detta, dvs om Mikael Wendt, som applåderar Ipred...

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/02/mikael-wendt-ar-ute-pa-svagisen-igen.html

    SvaraRadera
  12. Det är nu min cyniska syn på svensk sjukvård flyter upp till ytan. Ser två möjligheter för sjuka individer:
    1. Om man är väldigt sjuk och väntar på svensk vård så tar det lång tid och man riskerar att dö (eller bli blind etc). Tråkigt, men det fanns tyvärr inget svenska sjukvården kunde göra i ditt fall. De gjorde så gott de kunde.
    2. Om man använder sitt sparkapital (eller en EU-lag) för att bli behandlat raskt utomlands, så kommer svenska sjukvården att hävda att de skulle hunnit behandla dig i rimlig tid.

    Svenska sjukvården kommer alltså att hävda att 1 inte händer ifall du gör något. De kommer att förneka varje behov av denna lag. Att erkänna behovet vore ju att skriva under på att man är onödig eller ineffektiv.

    (Hoppas det där gick att förstå)

    SvaraRadera
  13. Fy fan... Nej, nu mår jag bara illa.

    SvaraRadera
  14. Är det något som är förvånad över att S är emot någonting? När kom de senast med några egna förslag? De var ju emot allt redan när de satt i regeringsställning själva.

    SvaraRadera
  15. Nja.. vad jag har hört är det är väl så att förslaget inte tillåter några förhandsbesked dvs. motsvarande att få en remiss från primärvården vilket all annan specialistvård kräver och vilket också hade varit grundläggande för att betalningar skall kunna skötas via socialförsäkringssystemen. dvs. att du inte skall behöva lägga ut pengar själv eller riskera att få ett nekande i efterhand.

    sossarna är inte emot gränsöverskridande vård som sådan. Men det skall vara en möjlighet för alla.

    SvaraRadera
  16. TIll: Jonas V.

    Du kan komma till mig i "det nära europeiska utlandet" som det heter och få Din ögonkontroll.
    Du kan få en tid i nästa vecka och kan bereda dig på en räkning på 120 € för en komplett undersökning. För en gråstarroperation inkl. för och efterunders. får Du lägga upp ca 12-13 tusen.
    Även andra ingrepp ordnar vi snabbt utan nämvärd väntetid.

    Jag utvandrade för tio år sedan efter att ha tröttnat på det svenska sjukvårdssystemets tillkortakommanden (både för läkaren o patienten).
    Det har jag inte behövt ångra en enda dag! Och jag har många nöjda patienter!

    Att låta svenska patienter välja själv och även kunna få erhålla vård utomlands skulle vara jämförbart med händelserna den 9. Nov 1989. Dagen då de östtyska kommunisterna (av misstag?) öppnade muren.
    Folk skulle rösta med fötterna. Och det kan aldrig tillåtas enligt monopolsossekommunistisk ideologi.
    Folk MÅSTE även fortsatt vara undersåtar och med mössan i hand BE om lite SJUKVÅRD hos vårdsovchosens planbyråkrater. Allt annat är omöjligt. Det skulle ju kunna leda till BRISTANDE SOLIDARITET från folket mot sina ÖVERHETSHERRAR ( o DAMER).

    Nej, nej, det går inte! Och tänk om folk då inte ens skulle rösta på det röda packet - hur skulle det sluta?

    SvaraRadera
  17. Det blir Björn von der Esch (junilistan) för min del i EU-valet ... han har t.ex. uttalat sig kritist mot diverse lagstiftning kring nedladdning med mera.

    SvaraRadera
  18. eyeman,

    tack för upplysning för jag kan komma att behöva en gråstarrsoperation på mitt vänstra öga inom sinom tid.
    Mitt högra öga som jag väntade på undersökning för visade sig ha långt gången grå starr vilket det tog cirka 8 veckoe innan jag fick operera på ett privat sjukhus, tack vare vårdgarantin.
    Gissa f ö vilka som är emot vårdgarantin...

    SvaraRadera
  19. Jonas V:

    Du är välkommen, jag gjorde 1066 gråstarroperationer förra året (och 10 i förmiddags!) , så vi har vanan inne....

    Vårdgaranti - vårdsovchosernas lilla pseudo-andningshål - hur mycket av dessa konstruktioner har inte funnits över åren?

    Vad hjälper det en patient i Norrland om det finns ngn i Halland som kanske kan ta några patienter till? Det är ju helt sjukt.

    Nu har landstingen blivit så fega på sina internetsidor (www.vantetider.se) att dom bara anger "mer än 13 veckor" när det i verkligheten kan röra sig om år....

    Sosseriet är mot all mångfald, flit och initiativkraft,
    Hellre jämt (?) delad fattigdom än att ngn slinker förbi och ordnar det för sig (..utan att ens belasta den offentilga ekonomin).

    SvaraRadera
  20. http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=12100

    SvaraRadera
  21. Sosseriet är mot all mångfald, flit och initiativkraft,
    Hellre jämt (?) delad fattigdom än att ngn slinker förbi och ordnar det för sig (..utan att ens belasta den offentilga ekonomin).


    Det stämmer inte för inkomstskillnaderna har ökat konstant sedan 80 talet och under den tiden har inte borgarna konstant varit i regerinsgställning så vad myten om sossarnas ovilja att låta en rik elit skapa en egen sfär ovanpå alla andra ska vara bra för vet jag inte.

    Den kanske kan fylla nån form av terapeutikst behov att att få hata lite i allmänhet när det behövs?

    SvaraRadera
  22. Micke:
    Fattigdom fördrages med jämnmod, då den delas av alla. Den blir outhärdlig då den dagligen kan jämföras med andras överflöd. Ernst Wigfors, 1928.

    I den andan skall sossarnas EU-politruk Westlund uttalande ses:
    Alla skall ha det fattigt, dåligt och gärna sjukt. Ingen skall själv kunna få påverka sin situation till ett bättre liv.
    "Die Partei hat immer recht" - Minns Du sången? Så smakar socialdemokratin fortfarande idag!

    ...och vad beträffar inkomstskillnader så finns det fanimej inget land med en så ihoppressad lönestruktur som Sverige, ffa om man räknar nettolöner och resultat efter transfereringar.

    Ja, det skulle vara Zimbabwe då - Din utopi!

    SvaraRadera
  23. Sossar tycker som vanligt att "klyftor" är ett större problem än att människor faktiskt lider skada.

    Alla skall ha det lika dåligt.

    Det finns också en rädsla för att pöbeln skall upptäcka att privat vård är både överkomlig i pris och oändligt mycket snabbare och bättre.

    SvaraRadera
  24. Ja, det skulle vara Zimbabwe då - Din utopi!
    Grattis.



    Ja vad var det jag sa?
    Sosserier funkar bra som hatterapi för demagogihögern.
    Vad fan skulle ni göra utan dom?

    SvaraRadera
  25. Micke:
    Fattigdom fördrages med jämnmod, då den delas av alla. Den blir outhärdlig då den dagligen kan jämföras med andras överflöd



    Märkligt att du anför detta som nån slags bevis för något med tanke på att citatet mycket väl kan ha relevans beroende på exakt vilka omständigheterna är.

    SvaraRadera
  26. Micke:

    Självfallet kan det Wigforska uttalandet tydas på ett flertal sätt.
    Erfarenheten av årtionden svensk socialdemokratisk politik pekar helt klart på följande tolkning:

    Det är alltid viktigare att vi har (gärna fiktiv) millimeterrättvisa på alla samhällets områden än att någon tillåts vara spjutspets i form av begåvning, skaparkraft och energi och därmed spegla de inneboende olikheter vi människor har och vilka vi aldrig kan acceptera därför att denna bild blir avtrycket av vår egen oförmåga.

    Det kan sammanfattas med ett enda ord:

    Avund!

    SvaraRadera
  27. Erfarenheten av årtionden svensk socialdemokratisk politik pekar helt klart på följande tolkning



    Nej den ska naturligvis tolkas genom att man gör en ansträngning att att förstå det utifrån det perspektiv han själv hade och inte utifrån ditt.
    Har man dessutom bara en aning kunskap om svensk historia dom senaste 100 åren blir det inte speciellt svårt.

    SvaraRadera
  28. Det är möjligt att en del sossar för hundra år sedan hade ett annat perspektiv.
    De senaste årtiondens sossepolitik som jag kan överblicka går entydigt i samma riktning:
    hindra den begåvade, flitige, duktige på det att vi alla må uppfattas som i alla avseenden LIKA.
    Jante hälsar!

    SvaraRadera
  29. De tänker inte alls. Sossorna har inga nya ideer eller förslag bara gamla tramsiga slagord som fungerar inte i dagens läge.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.