2009-02-12

Kärnkraften: "Arbetarrörelsens" inre konvulsioner

Socialdemokraterna och fackföreningen IF Metall har gjort ett uttalande om energipolitiken.

I detta uttalande nämns kärnkraften inte med ett ord. Istället är det en vädjan om en blocköverskridande överenskommelse.

De har det inte lätt. Socialdemokraterna vill regera med två partier som absolut inte vill ha kärnkraft. IF Metall vill ha kärnkraft. Enda sättet att komma runt detta problem är att desarmera frågan innan valet 2010. Till exempel genom en uppgörelse över blockgränserna.

Men kommer det att fungera? Kommer (v) och (mp) verkligen att sitta still i båten när det gäller kärnkraften, om de rödgröna vinner nästa val? Jag skulle inte tro det.

Det orimliga i kopplingen mellan de fackliga organisationerna och ett visst parti blir allt mer uppenbart. Som korten ligger just nu får facket välja: Sahlin eller kärnkraften.

Länk»

6 kommentarer:

  1. Kanske dags för LO att starta ett eget parti, istället för att stötta (s) med en massa miljoner varje år.

    Fackföreningsrörelsen utvecklas ju mer och mer till ett eget politiskt parti. Man har egna utredare som arbetar med allt från skatteförslag till utbildningspolitik. Det står ju dem fritt, men jag undrar om medlemmarna tycker att den här apparaten ligger i deras intresse.

    /Ingemar

    SvaraRadera
  2. LO har startat ett eget parti. Det skedde på 1800-talet och det partiet kallas (s).

    SvaraRadera
  3. Visst är detta problematiskt. Men kanske inte så jättemycket mer problematiskt än borgerliga partier som går i storföretagens ledband (under ständigt flörtande med småföretagarna som de i själva verket inte gör ett skit för) och ibland också i främmande makts ledband (FRA-lagen, troligt beställningsjobb från USA). (Föralldel, sossarna gick ju också i USA:s ledband, vilket ett par egyptier fick betala dyrt för. Det är en jävla soppa alltihop...)

    SvaraRadera
  4. Bra , då kan väl Metall rekommenderar sina medlemmar att rösta på Alliansen.

    SvaraRadera
  5. Långsiktig energiresurs eller en politiker... Aldrig har man stått inför ett så svårt val. :-)

    SvaraRadera
  6. Livsfarliga nya kärnreaktorer med åtföljande radioaktivt avfall - och ett antal allianspolitiker - som kommer med nya politiska beslut var tredje vecka.
    För att sedan riva upp dessa nya beslut någon månad senare!!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.