2009-02-07

Läsvärt 2

292 människor som drabbats av terrorskräckens konsekvenser. Länk»

Rädslan för terrorism sätts in i ett större perspektiv. Länk»

Visst finns det terrorister, man skall inte vara godtrogen när det gäller dem – men man skall inte heller förlora perspektivet och tappa koncepten.

12 kommentarer:

  1. Bra länkar och läsning. Tror att vissa beslutsfattare, bör läsa rätt så ingående.

    SvaraRadera
  2. Det dog 3000 människor i wtc-attentaten, det dog hundratals människor i London o Madrid, det dör och har dött tusentals människor i Irak, hundratals israeler har dött efter självmordsattacker o raketbeskjutningar genom åren, så vad menar du med att förlora perspektivet?!

    Men "terror" är endast ett vapen, en strategi. Den verkliga fienden är den ideologi som driver dessa heliga krigare, totalitär islamism. Hade de länder o de milisgrupper som slåss för denna ideolgoi haft starkare vapen skulle de ha använt dem. Något de också kanske kommer att göra i sinom tid? Vilka perspektiv ska vi ha då, om det smäller "på riktigt"?

    Men visst, det blir ohållbart i längden för människor i väst att leva under ett konstant hot, med ökade kontroller, fler och utökade maktbefogenheter för staten osv, så det bästa man kan göra är väl att se till att göra slut på de regimer som stödjer o sponsrar denna terror?

    Läsvärd o spännande blogg i många avseenden, men just i denna fråga tycks du inte ha så många konkreta förslag att komma med rörande hur detta hot bör bemötas.

    SvaraRadera
  3. Men "terror" är endast ett vapen, en strategi. Den verkliga fienden är den ideologi som driver dessa heliga krigare, totalitär islamism. Hade de länder o de milisgrupper som slåss för denna ideolgoi haft starkare vapen skulle de ha använt dem. Något de också kanske kommer att göra i sinom tid? Vilka perspektiv ska vi ha då, om det smäller "på riktigt"?




    I Ryssland dödades förra 100 männiksor som en konsekvens av högerextrem ideologi, rasism och den ryska regeringen ser idag högerextremt våld som ett större problem än "terrorism" vilket i sin tur visar att begreppet terrorism

    SvaraRadera
  4. En debatt med fredrick federley finns på Kritikerbloggen. fredrick federley får svar på tal.

    SvaraRadera
  5. Hellre ingripa en gång för mycket än en gång för lite.
    Islamsk terrorism skördar dagligen dödsoffer varav de flesta är muslimer. I Pakistan, Afghanistan, Thailand, Indonesien, Filippinerna, Irak.

    SvaraRadera
  6. Några har förstått min point, några inte.

    Vi måste sluta gå terroristernas ärenden. Vi måste sluta göda den rädsla som kväver vårt fria och öppna samhälle.

    Att bekämpa religiös fanatism och att sprida demokrati är jag helt för.

    Jag tror till och med att det är lättare än vi kanske tror. Om vi envetet propagerar för frihet, demokrati, rationellt beteende och öppenhet – så tror jag att det finns en tipping point, där allt kommer att börja hända väldigt snabbt. Jag tror nämligen att merparten av *folket* i till exempel islamistiska länder helst skulle vilja ha frihet, demokrati och vettiga medborgerliga fri- och rättigheter.

    Möjligen kan det vara trögt att sätta tåget i rörelse. Men det är det värt.

    SvaraRadera
  7. Som Hax skriver går vi terroristernas ärenden om vi låter oss fångas av rädslan.

    Vill vi demokrati så kan vi inte införa diktatur för att försvara den.
    För då har terroristerna vunnit dem ideologiska kampen.
    Då är vi alla slavar under terrorn, fysiskt och mentalt.

    SvaraRadera
  8. "Vi måste sluta gå terroristernas ärenden. Vi måste sluta göda den rädsla som kväver vårt fria och öppna samhälle"

    Absolut. Jag är helt med dig på den punkten. Däremot är jag inte lika optimistisk om att frihet och rättigheter helt plötsligt skall uppstå av sig självt, att det skulle vara nåt inneboende behov hos medborgarna i dessa länder som hux flux kommer att dyka upp o spridas automatiskt. Finns väl gott om exempel i historien på motsatsen. Visst finns det människor i dessa länder som skulle önska detta, och dem bör vi ge vårt stöd, men det finns också många som, när det gäller dessa länder, faktiskt vill att samhället och lagarna skall bygga på koranen.

    Ditt resonemang liknar väl lite grann Bush's förhoppningar om att demokratin skulle spridas som en löpeld i regionen bara man plockade bort Saddam o införde demokrati i Irak, men det verkar dessvärre inte gå så bra.

    Men vårt problem är ju inte primärt att människorna islamistiska diktaturer lider, utan att dessa galningar också hotar, kidnappar, mördar västmedborgare och talar om heligt krig även mot väst, och då inte bara mot USA och Israel utan även mot Europa. Krisen kring mohammedbilderna visade väl detta rätt tydligt, då danmark helt plötsligt utmålades som måltavla för terrordåd som en följd av Jyllandspostens karikatyrer.

    Och medan vi "envetet propagerar för frihet, demokrati, rationellt beteende och öppenhet" kommer dessa regimer fortsätta sponsra heligt krig i regionen och mot västvärlden, antagligen med allt starkare vapen, Iran kommer fortsätta försöka fixa kärnvapen osv, och på hemmaplan kommer vi att tvingas leva med avlyssningar o hårda kontroller på flygplatser osv.

    SvaraRadera
  9. "Det dog 3000 människor i wtc-attentaten, det dog hundratals människor i London o Madrid..."

    'anonym': Du tycks inte har läst eller förstått syftet med länkad artiklar. Samma år som 3000 dog i WTC i USA, det dog 34 000 Amerikaner i vägolyckor (rund 16 000 av de alcohol-relaterade), 16 000 var mördade, 300 000 dog från sjukdomer relaterad till att vara övervikt, och 390 000 dog av tobak relaterade sjukdomer. Hotet från terrorism är inte alls på samman skala.

    Att kasta miljarder dollar i strid mot terrorism är att ta pengar som kunde används för att verkligen gör en skillnad för miljontals människor världen om. Inte minst är det en jättedåligt investering för det Amerikanska folket - och det är innan man börjar diskuterar kränkning på individuella friheter som uppstår i sammband med 'kriget'.

    SvaraRadera
  10. Anonym @12:56 "Hellre ingripa en gång för mycket än en gång för lite."

    Du menar att skada en oskyldig för att hindra att oskyldiga skadas?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.