2009-02-28

(S) i fritt fall

Oppositionens övertag i opinionen har minskat från drygt 19 till knappt fyra procent. Länk»

Inte minst är det (s) som börjar få akuta problem. De har nu det lägsta väljarstödet sedan oktober 2006.

Sossarna har det verkligen inte lätt. De har en partiledare ingen tror eller litar på. De har misslyckats med att förnya sin politik. Och nu har de valt olyckan Ibrahim Baylan till partisekreterare. Länk»

Till och med själva utnämningen av Baylan blev en uppvisning i klantighet. Genom att poängtera att valet skett med "total uppslutning" snarare understryker Sahlin att det är ett skakigt val – och att de partiet hellre skulle vilja ha har tackat nej. "Cirkulera! Här finns inget att se!" för att använda misslyckat polisspråk. Länk»

Sossarna befinner sig i fritt fall. På så många sätt.

20 kommentarer:

 1. Hur kan det vara fritt fall att ha haft övertaget konstant i opinionen sedan tre veckor efter valet?

  SvaraRadera
 2. De har inte haft något ledarskap. Ingen politik. De kan inte lämna några besked om något.

  Allt de har haft är hyggliga opinionssiffror. Och nu börjar även de dala.

  Vi ser ett parti med problem, på gränsen till panik.

  Vilket på intet sätt gör borgarna speciellt duktiga.

  Det är snarare en fråga om att landets tidigare skickligaste maktspelare har tappat fingertoppskänslan, sin styrka och sitt moment.

  SvaraRadera
 3. Kunskap fixar problem, inte den som vinner opinionsmätningar. Vare sig man är röd, blå eller lila!

  Opinonsmätningar är väl för politiker entydigt med vad tracks-listan är för skivbolagen. (som ju oxå värnar sina egna instrumet för aktiv vilseledning av vad folk i allmänhet tycker/vill)
  Dags att ta ifrån dem detta kontroll-inticamentet!

  SvaraRadera
 4. Micke aspirerar på posten som partisekreterare för S. Han har valt Santiago som side-kick. Lyssna på kommande Lanz i P1. Större scoop än prinsessförlovningen.
  Glöm inte var du hörde det först.
  /Pär Nudder, blivande statschef

  SvaraRadera
 5. Jag håller med Micke. Opositionen har fortfarande störst förtroende hos regeringen. Och detta trots att Sverige befinner sig i djup kris. Då brukar regeringen i ett första läge alltid ha ett stort förtroende. Det är så vi fungerar. Ett förtroende som dock inte är i majoritet och som riskerar att falla och bytas mot djup besvikelse. Alexandersson, jag tror att det är alliansparierna som vi ska vara oroliga för eftersom de saknar reell politik och förmåga till verklighetskontroll.

  Förövrigt anser jag och många med mig att Baylan kommer göra ett fantastiskt jobb och att detta snarare visar ett starkt S!

  http://callenberg.wordpress.com

  SvaraRadera
 6. Tack för ett gott skratt Louise. Det var ett alldeles lysande inlägg, satir när den är som bäst.

  SvaraRadera
 7. En aspekt kan vara att Mona genom att ge en svartskalle en framskjuten position vill ge Sverigedemokraterna en skjuts framåt för att genom att få in dem i Riksdagen framkalla ett oklart majoritetsläge i Riksdagen 2010 för att därefter kunna förhandla med ett eller flera borgerliga partier.

  I så fall är Mona desperat och hon spelar ett högt spel.

  SvaraRadera
 8. Mycket roligt, Louise! :)

  S befinner sig i fritt fall och vågar inte säga något eftersom väljarna då inser vilka stolpskott Sahlin och Baylan är. Detta kan vara slutet för socialdemokratiska partiet i sin nuvarande skepnad!

  SvaraRadera
 9. Det där semitotalitära partiet hade sina glansdagar på 1900-talet, guskelov.

  Den tid då de kunde referera till en mytifierad verklighet i svart-vit newsreel-stil från 30-talet och andra världskrigsåren om vad som skulle hända om de stackars arbetarna inte röstade på på Partiet som är Alltings Beskyddare.

  Allting har ett slut, nu är det såsarnas tur att gå på plankan.


  /LD

  SvaraRadera
 10. Undrar hur många gråsossar som längtar tillbaka till Perssons tid? Personligen saknar jag honom främst på debattplanet, till skillnad från Sahlin hade han ju lite drag i käften. Sahlin står mest och kisar och signalerar mest "det lyser men ingen är hemma" med sin tomma blick.

  Innan trodde jag att alliansen skulle kunna bilda regering med stöd av SD 2010, men nu börjar det luta åt att de kan fixa det själva.

  Alliansen har alla vinnarkort.

  1. Skatterna - oppositionen är ett virrvarr på den punkten

  * S vill återinföra förmögenhetsskatten men behålla första och andra jobbskatteavdraget
  * MP vill inte återinföra förmögenhetsskatten och behålla alla jobbskatteavdrag
  * V vill återinteföra fastighetsskatten och reversera jobbskatteavdragen

  Hur ska de lösa det där? MP vägrar dessutom lägga sig i frågan om turodningsreglerna.

  2. Energin. Svenska folket vill ha kärnkraft.

  3. Regeringsduglighet. Mona Sahlin saknar all form av ledarskap, hon klarar inte ens av att regera sossarna och lägger sig platt för sin omgivning. Facket och hennes vänsterkamrater styr arbetarpartiet i högre grad än hon själv.

  Dessutom, vilken svensk medelklassvälajre vill ha Lars Ohly i regeringsstälnning?

  SvaraRadera
 11. Socialdemokraterna + övriga oppositionspartier har haft väljarnas förtroende i opinionsmätningarna sedan valet 2006, och har fortfarande. DN borde se över sin rubriksättning.

  SvaraRadera
 12. Anna:

  "Stark ökning för alliansen – avståndet nästan borta"

  Vad är fel med den rubriken?

  Gårdagens Fokus hade förresten en intressant krönika om att personerna som ställer upp i nästa val kommer vara mer avgörande än någonsin tidigare. Och där leder Reinfeldt.

  Detta är ett resultat av blockpolitik, då fokus dras från partierna.

  SvaraRadera
 13. Visst har sossarna stora problem. Moderaterna som nu drar alliansen ligger över valresultatet i de flesta mätningar. Sossarna har nu sitt sämsta stöd sedan valet 2006 och börjar närma sig under det. Sahlin har uppenbara ledarskapsprolem och sviktande stöd i opinionen och i sitt eget parti. Jag tror sossarna är skakade inför EU-valet i juni.

  SvaraRadera
 14. Andelen röstare som röstar på person ökar med varje val.

  Och de skarpaste hjärnhalvorna inom socialdemokraterna kläckte Sahlin?

  Inte direkt till förtret för dom andra partierna.

  Man får vara glad för det lilla. :p


  //ST

  SvaraRadera
 15. Jag har inte förstått hur Baylan kan ha kvalificerat sig som olycka frånsett partimedlemsskapet. Jag kan inte komma på något direkt klavertramp till skillnad från den heltossiga tanten han ersätter.

  Jag trodde att samröre med påkbeväpnad mobb, som det ju faktiskt rörde sig om när Nätverket Feministas lanserades, skulle vara nog för att förstöra en politisk karriär. Eller i alla fall leda till en time out.

  Google ger några intressanta länkar.
  http://globaljuggler.net/blog/2005/05/13/feministas-misshandel-prive/
  http://globaljuggler.net/blog/2005/05/18/ovantat-konsekvent-av-ulvskog-och-feministas/

  Och följande citat går ju inte att undanhålla:

  "Feminister som går till attack med flaskor och påkar får inte använda Feministas logotyp"

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article284762.ab

  SvaraRadera
 16. "De har inte haft något ledarskap. Ingen politik. De kan inte lämna några besked om något." sa HAX, jag instämmer; det är en viktig poäng.

  Mona Sahlin, som nog i grunden menar väl, försöker hantera problemet med sina egen bristande ledaregenskaper genom "demokratiskt" mångvälde, och vad blir resultatet? Att det kantrar hit och dit. Först skulle man köra tandem med Mp, för att distansera Vp, vinna mitten, men det slog ju bakut; sen blev det trio hoppsansa, och mitt i alltihop försöksballonger om "blocköverskridande samarbete" bara för att stoppa Sverigedomkraterna; vem får väl ur denna hotchpotch ut en tydlig linje? Inget skrämmer väljarna som osäkerhet, och där står det nu; det är Trenden, Micke. HAX tillägger:

  "Vi ser ett parti med problem, på gränsen till panik.

  Vilket på intet sätt gör borgarna speciellt duktiga."

  Också det är träffsäkert.

  Monas ledarkris behandlas intressant i förresten i det nya Fokusnumret med en ganska lång artikel. Läs den! Hon är av allt att döma föremål för internt krypskytte,vilket läcker ut och sänker väljarnas förtroende.

  Nyckelfaktorn här är dock en annan, nämnd av bara få. Alliansen hamrar skickligt på de rödgrönas Verdun: invandringen, där Monas röriga lag gör bara självmål på självmål på självmål i ödesbunden oförmåga, Reinfeldt kopplar Billströmgrepp och vinner nästa val.

  Vidsträckt är som de flesta här säkert vet uppfattningen att sossarna förlorade valet med avsikt, åt den bedömningen lutar jag för övrigt själv, och på den vägen är det.

  HAX tycker Baylan är skräp, kanske har han rätt, jag kan just inte Baylan.

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 17. Louise: din kommentar var satir när den är som bäst, men den innehöll två bitar som var intressanta.
  "Opositionen [sic] har fortfarande störst förtroende hos regeringen", så är det väl ändå inte?
  Varför skulle regeringen ha förtroende för oppositionen när ingen annan har det?

  "[E]ftersom de saknar reell politik och förmåga till verklighetskontroll" är ju faktiskt en väldigt bra beskrivning på den röd-gröna röran, även om jag skulle använt ordet 'verklighetskontakt' istället. Ingen kan kontrollera verkligheten.

  Men att oppositionen skulle börja dala i opinionen ju närmare nästa val vi kommer var väl inte oväntat. Alternativen börjar ju bli tydliga och därmed möjligheten att jämföra dessa, även i opinionsundersökningar. Som Högerliberal skrev, vem f-n vill se kommunisterna med Lars Ohly i spetsen i regeringen?

  SvaraRadera
 18. För mig är det en gåta att man behåller mona sahlin. Det kan kosta dom valet, varför leka med elden? Eller vill sossarna att borgarna ska vinna? Så borgarna kan göra det sossarna tycker är obekvämt och inte ingår i deras idelogi, för sedan ta tillbaka makten?

  SvaraRadera
 19. Glöm inte: när Göran Persson avgick var det främsta kriteriet på den nya chefen att "NU ÄR DET DAGS FÖR EN KVINNA".

  Så går det när man utser inkompetenta kvinnor till viktiga chefsposter.

  Vinner de rödgröna valet 2010 kommer vi att få se hur viktig offentlig verksamhet förfaller pga av att man utser inkompetenta kvinnor till chefsroller de inte klarar av.

  SvaraRadera
 20. Klockrent inlägg Henrik!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.