2009-02-14

Ursäkta om jag stör, men...

EU-Kommissionens förslag om förlängning av upphovsrätten från 50 till 95 år seglade nu i veckan rakt igenom Europaparlamentets rättsliga utskott – utan någon som helst förändring eller invändning.

Och vi som trodde att det fanns motstånd. Det gjorde det inte.

Nu är det skarpt läge. Nu kommer frågan att avgöras i plenum i Europaparlamentet i mars månad. Och då blir det oerhört mycket svårare att stoppa detta godtyckliga förslag, än det hade varit i ett tidigare stadium.

Nu måste vi:

1) Skriva till alla Europaparlamentets ledamöter och protestera. Genast. Annars är det garanterat kört. Länk»

2) Skriva till regeringen och be den sätta ner foten i rådet. Sverige är, trots allt, uttalat mot en förlängning. Nu måste regeringen ta strid för denna uppfattning. Länk»

Bakgrundsmaterial.»

10 kommentarer:

 1. Såklart det inte finns motstånd i JURI.

  Jag hoppas innerligen att Olle Schmidt tar på sig ledartröjan här och försöker samla alla svenska MEPar till ett gemensamt nej.

  SvaraRadera
 2. I praktiken vad händer om närliggande rättigheter utökas med 45 år.
  Från i dag 50 år till 95 år.
  Det vill säga P med ring på CD följt av inspelningsåret plussas med 95 (i dag 50).

  Jo!

  Reklamradio/TV-stationerna och Public Service får en betala även för äldre inspelningar än i dag 50 år.

  Är detta så "farligt"?

  SvaraRadera
 3. Farligt och fel, Minata.

  Det vore väl bättre att få rejäljt betalt på en ggn, medan man lever, än att event arvingar ska slåss om rätten till smulorna som kommer sedan.

  Jag uppmanar alla att ta Erik J på orden, skriv till Olle SChmidt och tryck på att han ska agera.

  SvaraRadera
 4. Ska jag fråga om de har slutat ta mutor också?
  /Robert Andersson

  SvaraRadera
 5. Vad kan man förvänta sig? De svenskar som sitter i sagda utskott är ju Charlotte Cedersköld från den upphovsrättsindustrivänliga kristdemokratiska partigruppen och Inger Segelström från den upphovsrättsindustrivänliga socialdemokatriska gruppen (sedan sitter även Carlshamre från feministriskt initiativ där men hon är aldrig närvarande så hon räknas inte).

  Ytterligare ett starkt skäl att inte rösta på något av dessa partier i EP-valet.

  SvaraRadera
 6. Varning varning varning!

  Detta förslag gäller närliggande rättigheter. I dag 50 år och enligt förslaget plussas med 45 år till 95 år. Upphovsmannens skyddsperiod är liv plus 70 år och har inte ett dugg med detta förslag att göra.

  Alltså - det är rättigheterna till inspelningen som utökas. Ska det vara så svårt att fatta!

  SvaraRadera
 7. ninni, det går att göra lite mer än att bara rösta nej. Det går att samordna med andra MEPar. Det har jag gjort flera gånger.

  Det enda som behövs är en att nån får t ex Kungliga Bibliotekets expert Kjell Nilsson att ta sig liite liite tid och förklara varför alla måste rösta nej så att ställningstagandet blir partipolitiskt neutralt, och samtidigt lite svenskt.

  Akademikerna har redan sagt nej, men kanske inte just på svenska: "We unanimously condemn the Commission's proposed directive [...] as one of the worst examples of special interest pleading."

  SvaraRadera
 8. Det är dags att mobilisera. Fler partier än Piratpartiet och Rickard Falkvinge, som avfärdar att Sveriges export skulle minska med Pirate Bay, måste ut på banan och driva frågan på svensk nivå.

  SvaraRadera
 9. minata: Eftersom du inte vet så mycket om upphovsrätt som du tror så anser jag att du bör läsa på en hel del.

  Mycket utav invändningarna finns i böcker utav Lawrence Lessig. Jag kan rappa upp en viktig grej för dig om inte har insikt:

  Det jobbigaste utav allt är att saker som ligger inom copyrighten men är sk. "föräldralöst" får, pga denna utvidgning, inte användas av någon, på något sätt. Bland annat den kända barnfilmen "tomtar och troll" är föräldralös (dvs. ingen vet vem som äger rättigheterna att kopiera den).

  Om du vore någolunda smart i ditt försvar utav upphovsrätten så skulle du vara emot detta efterosm det stärker kritiker mot upphovsrätten något oerhört i det att det begränsar information och kultur något oerhört. Det är nästan bokstavligt som att bränna upp kultur eftersom kulturen ofta lagras på material som går sönder. Firmor som specialiserar sig på att restaurera gammalt material får inte ta dessa inspelningar, restaurera dom och sälja till allmänheten.

  Ditt tankesätt dödar kultur, du är antikultur i ditt tankesätt. Kom över dig själv!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.